Миялни машини - ЗА ИЛИ ПРОТИВ

Дъра-бъра за всичко в кухнята
frizli
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 13
Регистриран на: вт яну 20, 2009 7:49 pm
:: 10 рецепти от frizli

Миялни машини - ЗА ИЛИ ПРОТИВ

Мнение от frizli » чет фев 26, 2009 4:35 pm

Какво ви е мнението за миялните машини! :)


Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » чет фев 26, 2009 8:56 pm

От всичко на света най-мразя да мия чинии,но съдба!Блажен да е изобретателят на миялните машини,нооооо не е същото като ги миеш!Миялната ми машина е хубава,ползвам само Калгонит,и все пак ако трябва да мия тенджера или тава ще я измия на ръка,т.е не се мият хубаво.Поне на мен не ми харесва.Понякога зависи от храната и вилиците не се измиват добре.Удобство е безпорно,но има доста недостатъци! :thumup:
http://www.radikal.ru]Изображение

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » чет фев 26, 2009 9:12 pm

Аз мия определени неща на миялната - порцеланови съдове, т.е. чинии и чашите ча чай и тези от по - добело стъкло и съм супер доволна. Останалите мия на ръка и пак ми се струва, че е много по - добре, отколкото да мия всичко на ръка. Ако ми се стори, че нещо излиза не особено чисто от миялната - измивам си го и него на ръка.

Няколко пъти ми се е случвало да излиза цялата миялна мръсна - тогава просто я пускам отново и си измива всичко.

А миялните си имат нужда и самите те от добро почистване поне 2 пъти седмично. Профилактика.

Потребителски аватар
morskia
началник печка
началник печка
Мнения: 28
Регистриран на: пет яну 09, 2009 8:32 am

Мнение от morskia » чет фев 26, 2009 10:21 pm

За профилактиката съм за,но никога не е вадила мръсна посуда.И кристал сме слагали ,и винаги като я отвориш всичко "скърца" от чистота.Ползваме я предимно след сабирачки-пълниш и лягаш :clap: .Но ежедневно да я пускаш :wink: -не си заслужава.Това е мое лично мнение :)


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет фев 27, 2009 12:20 am

Моята е вече 14 годишна и не е мръднала. Преди 2 години й сложих този допълнителен ограничител за вливаната вода. Сега употребява толкова, колкото и най-новите, еко-модели.

Ползвам само тези табс от Somat , сол не слагам никога, а вместо течност за блясък слагам оцет. Това предпазва машината от варовик, не вреди и прави страхотен блясък. Няма нужда от калгон.

Ако чиниите не се измиват добре, най-често се дължи на филтъра, залепнал е от нещо мазно. Измива се добре с гореща вода и четка за зъби, и готово. Но като не слагаш чиниите директно с остатъците, няма проблем. :clap:

Аз мия всичко вътре, освен пепелници. Даже стъклените подове и ваните на хладилника, преди и пластмасовите играчки, четките за тави и бутилки, вази, саксии.......

И винаги скърца от чистота.

Незнам как им остават на другите мръсотии, моя приятелка си купи нова миялна, но ако не преплакне всичко на ръка, остават мръсни.

Че за какво ми е тогава миялна? Двоен разход на вода и двойна работа. Такава машина бих я върнала веднага.

Мога само да съм благодарна, че има такова улеснение! :clap:


За домакинства от двама човека и повече си струва тази придобивка и финансово. Инвестираните пари се спестяват от ниският разход на вода за около 1,5 години. Следващите са си чиста печалба. Естествено, ако се престане да се мият чаши, тенджери или други неща между другото. Ако не се захвърли този навик, се вдига разхода на вода.

Има и друг аспект. Високата температура на миене предотвратява пренасянето на вируси и бактерии между членове от семейството или гости. А и липсата на гниеща на мивката гъба за миене, е само плюс за здравето и окото :wink:



С две думи: твърдо ЗА!!!!!


:clap: :clap: :clap:
www.facebook.com/artandhobby

frizli
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 13
Регистриран на: вт яну 20, 2009 7:49 pm
:: 10 рецепти от frizli

Мнение от frizli » пет фев 27, 2009 9:25 am

От доста време насам се чудим в къщи дали да се купи такава помощница или не.Говорих с доста хора и всички те имаха много противоречиви мнения,едни казват не миела,понякого се налагало да я пускаш два пъти.Други пък казват без миялна съм за никъде и за това реших да пусна тази темичка и да чуя и вас.А даже и незнаем на каква марка да заложим и има ли значение това,предполагам че има де,незнам,но май ще си струва инвестицията! :)
Много често имаме гости ,обичам да се вихря в кухнята НО ПОСЛЕ ИДВА ДОСАДНОТО МИЕНЕ НА ЧИНИЙ И ТАВИ(особено ако са позагорелички)най ги обичам. :D

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » пет фев 27, 2009 9:43 am

Ако имаш често гости си вземи.За чиниите и чашите ще ти върше перфектна работа.Но определено заложи на марка,и добър препарат.По-добре дай малко повече пари,но си вземи нещо хубаво!
http://www.radikal.ru]Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет фев 27, 2009 9:45 am

Ако, като е писал Мирският, смяташ да я ползваш само от време на време, НЕ си струва!

Такава инвестиция си струва само, ако се прехвърлиш изцяло на нея. С миене на ръка И на машина, е двоен финансов разход, горе го писах.

Машината се пуска, когато се напълни - дали на 3 дни или всеки ден няма значение, важното е да е ПЪЛНА.

За обема на една машина се използва около 8 литра вода. Модерните си мерят водата според обема на посудата, 30 порционни чинии не са колкото 30 подложни, и според замърсяването има програми.


Ако вземеш един път да направиш проба, сложи си вода отделно и почни да миеш, ама не като германците всичко в една мивка помия, ами и да ги изплакваш от сапунката. В една машина пасват 36 чинии, 36 чаши и около 50 прибора. Вземи ги, и ги измий на ръка. И виж, дали става с 8 литра вода.
Няма значение, дали са разпределени за един ден, или за 5 дни. 72 съда, са си 72 съда, плюс приборите!


За мен този въпрос е като въпроса, дали си струва пералня или фурна. Както не пускам пералнята само когато пера одеяла, а да пера ежедневно 2 тениски и два чорапа на ръка, така не пускам миялната само когато имам гости, а между другото да си приплаквам чаши и подложни чинии. Събирам си прането, събирам и посудата.
www.facebook.com/artandhobby

zuzkoto
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнение от zuzkoto » пет фев 27, 2009 1:31 pm

С две ръце "ЗА". Въпреки, че с мъжът ми сме сами, изцяло ползвам машината. Пускам я обикновена на два дни тъй като е малка Elektrolux. Допреди известно време не миех кристалите в нея тъй като от прахта се надраскваха, но започнах да купувам гел за съдомиялни и вече няма никакъв проблем. Аз ползвам българския Медикс и съм много доволна - хем евтин, хем не се различава по качество от вносните. Да си призная изобщо не давах и дума да се издума за такава машина, но в един момент без мое знание, дъщеря ми и мъжът ми я донесоха в къщи. От тогава мисля, че тази като се развали ще купя друга. Все пак водата трябва да се пести, пък и като си свикнал на леснотията... И да допълня - имам машината от осем години, но до сега не ми се е случвало да премивам чинии.

Потребителски аватар
eni33
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 130
Регистриран на: вт мар 24, 2009 11:07 am
:: 9 рецепти от eni33
:: 2 снимки от eni33

Мнение от eni33 » ср мар 25, 2009 7:16 pm

Здравейте!Искам да попитам дали някой е имал моя проблем.
Та значи имам миялна машина <зануси> на три години.Пускам я всеки ден та някой път и двапъти на ден.Използвам само хубави препарати-таблетки,гел или пък прах с марки:сомат или цалгонит.В момента съм на таблетки калгонит от тези дето не се разопаковат.По някой път изваждам измитите съдове и по тях има нещо като полепнал пясък-най вече по чашите,което налага да ги изплаквам ръчно.Някой има ли идея на какво се дължи това.Почиствам филтъра редовно, сменям препаратите(като консистенция) и този 'пясък' пак се появява.
Благодаря предварително.


Отговори