Канела за по-добро здраве

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Канела за по-добро здраве

Мнение от desislawa » вт мар 03, 2009 4:09 pm

Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 г. се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.

Канелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови. То достига височина до 18 м височина. Кората му е със светлокафяв цвят. Цветовете са бледожълти и образуват своеобразни гроздове. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената й била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Положителни ефекти върху здравето
Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:

преохлаждане;
простуди;
болести на ставите;
гръбначния стълб;
подсилва и имунната система;
помага за преодоляване на умората;
при депресии;
слабост;
има превантивна роля срещу Алцхаймер;
помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.
Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния:

хранително;
алкохолно;
никотиново.
Полезна е при заболявания на:

стомаха;
червата;
черния дроб;
бъбреците;
пикочния мехур.
Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.

Странични ефекти
Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло
Изображение
Автор: Траяна Димова


Потребителски аватар
desislava76
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 420
Регистриран на: ср яну 07, 2009 10:55 am
:: 92 рецепти от desislava76
:: 29 снимки от desislava76
Местоположение: Географски център на България

Мнение от desislava76 » вт мар 03, 2009 6:06 pm

В нашето семейство,канелата освен за сладкиши се използва и за подържане на нормално кръвно налягане.Тоест: на една чаена чаша кисело мляко се слагат две ч.л канела.Приема се всеки ден поне две седмици.
Изображение

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » вт мар 03, 2009 6:56 pm

Обожавам канелата :D .Ако остане на мен,мога да я слагам почти във всички десерти/които позволяват,разбира се/!!
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср мар 04, 2009 11:42 am

Вярно и невярно.


Има два основни вида канела - Цейлонска канела и Касиа - канела. Касиа-канела е най-евтината и най-използваната, но много по-некачествена.

В канелата се съдържа вредното за здравето вещество КУМАРИН (cumarin), което още при "нормални" количества, приемани по-продължително време, предизвиква главоболие, вреди на черният дроб, предизвиква възпаление на черния дроб и даже води до появата на рак.

Съдържанието на кумарин в двата сорта се различава драстично: в евтиният сорт Касиа са 2,0мг на 1г!!!, в Цейлонският са 0,02г в 1г !!!
За готови продукти се използва само Касиа-канела. Евтини подправки, това, което ни изглежда като достъпна цена, са Касиа-канела.


Майка ми също взимаше по 1ч.л. в чаша кисело мляко!!! Без личната й лекарка да си беше направила труда да я предупреди! След дълъг и неприятен телефонен разговор с мен, лекарката уклончиво склони и потвърди, че вредата е повече от ползата, особено при канела, за която няма данни, от кой сорт е!
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » ср мар 04, 2009 1:48 pm

Пчелен мед и канела – малко известни факти

Установено е, че смес от пчелен мед и канела лекува множество болести.Аюрведа използва меда като лекарство от векове.

Днес изследователите приемат,че той е много ефективен при редица патологични състояния, без почти никакви странични ефекти при приложението му.И въпреки че е сладък, меда приет в подходяща доза като лекарство той не вреди и на хора със захарен диабет.

Weekly World News – седмично списание от Канада, в своето издание от 17 януари 1995 г. дава следния списък от заболявания, които могат да бъдат лекувани с мед и канела, според проучвания на западни учени:

Сърдечно–съдови заболявания:направете смес от мед и канела на прах, намажете върху филийка хляб и яжте редовно на закуска.С напредване на възрастта стената на артериалните съдове губи своята еластичност, по нея се отлагат плаки от холестерол и в последствие се получават запушвания на съдовете.Така настъпват сърдечната атака и инфарктът.Редовното използване на мед и канела забавя и облекчава този процес.

Ухапване от насекоми: вземете 1част мед, 2 части хладка вода, смесете и добавете 1 чаена лъжичка канела на прах.Нанесете от сместа върху болезнената зона и леко масажирайте. Забелязано е, че болката намалява и изчезва за около 1-2 минути.

Артрит: хората с хроничен артрит могат да вземат по 1 чаена чаша сутрин и вечер смес от гореща вода, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка канела на прах. Ако тази смес се приема редовно симптомите на хроничен артрит видимo се облекчават. В изследване, проведено в Университета на Копенхаген върху 200 души страдащи от хроничен артрит се е установило следното – всички са приемали в продължение на един месец преди закуската смес от равни части мед и канела. Още първата седмица 73 души са получили пълно облекчение на болката, а след 30 дни повечето от пациентите, които били сковани и трудно подвижни са започнали да се движат без усилие и болка.

Инфекции на жлъчния мехур:смес от мед и канела в равни части в чаша гореща вода, приемана редовно два пъти дневно, унищожава бактериите в жлъчния мехур.

Холестерол: сместа от мед и канела в гореща вода намалява холестерола в кръвта с 10% два часа след приема.

Заболявания на стомаха: сместа от мед и канела облекчава и премахва болките. Освен това е установено в проучвания, направени в Индия и Япония, че настъпва изчистване на газовете образувани след нахранване в стомаха и червата. Премахва се и чувството за парене/киселини/ и тежест след нахранване.

Имунна система: редовната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва организма от бактериални и вирусни атаки.Изследователите са установили, че медът съдържа витамини и желязо в големи количества. Редовната употреба на мед и канела укрепва белите кръвни клетки, които се борят срещу различни инфекции в организма.

В Испания е направено широко проучване, което доказва, че в меда се съдържат натурални съставки, които убиват грипния вирус и предпазват човека от заболяване.

Инфекции на кожата: поставете смес от мед и канела на прах в равни части върху възпалена част от кожата.След редовни апликации оздравяването настъпва бързо.

Наднормено тегло: сутрин рано ½ час преди закуска на празен стомах и вечер преди заспиване изпийте чаша гореща вода с мед и канела. Ако се приема редовно, намалява теглото и на много пълни хора. Освен това не се натрупват мазнини дори и при хора на високо калорийна диета.

Умора – Последни изследвания сочат, че уникалната комбинация от витамини, минерали и биофлавоноиди, заедно с монозахаридите фруктоза и глюкоза, съдържащи се в пчелния мед спомагат за бързото преодоляване на умора и отпадналост, дължащи се на различни причини.Д-р Милтон, който е провел проучването твърди,че приемането на чаша вода с 1 чаена лъжичка мед и поръсени с канела увеличава виталността и силата на организма за повече от 24 часа. Добре е тази смес да се приема около 3 часа след обяд, когато умората в организма започва рязко да се увеличава.
Лош дъх: ако сутрин се направи гаргара от мед и канела разтворени в хладка вода, ще имаме свеж дъх през целия ден. Това е много разпространен навик в много страни на Южна Америка.

Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » ср мар 04, 2009 2:44 pm

Кумарин – ароматно вещество, извлича се от естествени източници. Няколко вида кумарин вече са забранени за употреба в Европа. Кумаринът нашумя покрай стартиралото в САЩ в края на 90-те дело за рекет срещу големите тютюневи компании. Тогава стана ясно, че е бил добавян в цигарите чак до 1997, въпреки че данни за високата му токсичност е имало още през 50-те. За тези събития и специално за кумарина се разказваше във филма “Вътрешен човек” с Ал Пачино и Ръсел Кроу.
Кумаринът е чест причинител на кожни алергични реакции. В тестовете с животни предизвиква рак на черния и белия дроб, уврежда бъбреците. Според Международната агенция за изследване на рака, веществото се абсорбира изключително бързо при поглъщане или локално приложение при човека. Използва се и като активна съставка в отрова за гризачи.

Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » ср мар 04, 2009 3:34 pm

Въвеждането на ванилията като подправка на сладкиши и тестени изделия е заслуга на английския аптекар Морган, който за пръв път я употребил в кралския двор. Днес ванилията намира широко приложение в хранителната промишленост.

Заместител на ванилията са т. нар. ванилови - плодове на други видове ванилия, такива като V. pompona, V. guianensis. Те обаче не съдържат ванилия, а кумарин. V. pompona произхожда от Централна Америка. Получаваното от нея масло с миризма на хелиотроп се употребява в парфюмерията и за ароматизиране на тютюн.

Днес вместо скъпата ванилия се използва синтетичен ванилин, който примесен със захар, носи наименованието ванилова захар

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср мар 04, 2009 4:10 pm

Ванилинова захар.

Ванилова захар е ароматизирана с истинска, най-често бурбон-ванилия.
www.facebook.com/artandhobby

Vida
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнение от Vida » ср мар 04, 2009 5:48 pm

Рали,а от къде да си намеря,Цейлонска канела тогава?Разпостранена ли е?

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср мар 04, 2009 6:05 pm

Здравче, за в БГ незнам, мила.. :?

Потърси из нета, аз подадох Цейлонска канела в google, но не открих нищо.

Ето тук още малко знания:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%BB%D0%B0


Ще търся още.
www.facebook.com/artandhobby


Отговори