НЕ СВИНСКО, А ПИЛЕШКО!

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Отговори
apostol
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

НЕ СВИНСКО, А ПИЛЕШКО!

Мнение от apostol » нед юни 29, 2008 9:31 am

ЯСТИЯ С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ


Ако попитате някой диетолог кое месо е най- полезно и питателно, той ще ви отговори без колебание- пилешкото. Особено пък пилешките гърди. Трябва да запомните обаче едно- става дума за пилешко месо б е з к о ж а!! Защото в кожата на хвъркатите се съдържат най- много мазнини. Отстраним ли кожата обаче, предпазваме себе си от огромни количества вреден холестерол.
Ще ви запозная с няколко рецепти, приготвени с пилешки гърди, т. е. с хваленото и прехвалено в нашата кухня “бяло месо”. Всички съвременни проучвания потвърждават, че то действително е най- пълноценно и същевременно най- здравословно.
Ще започна с предпочитаната от мен италианска кухня.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ “БОЛОНЕЗЕ”


Постaвяме пилешките гърди в един найлонов плик и ги начукваме внимателно, като започваме да чукаме от средата към краищата. След това ги поръсваме с прясно смлян бял пипер.
Поставяме ги в измазан със зехтин тиган скара. Запичаме от двете страни по 5- 6 минути на умерен огън.
След като месото придобие златист цвят и от двете страни, го осоляваме внимателно с диетична калиева сол. Заливаме го с лъжица пилешки бульон и лъжица бяло вино. Поръсваме с настърган кашкавал, покриваме тигана с капак и задушаваме още 5- 6 мин. на много тих огън. Сервираме с ризото.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ СЪС СОС ОТ СИНЬО СИРЕНЕ

Филетата се начукват по гореописания начин. Подправят се само с бял пипер и се изпичат до златисто от двете страни. След това в един тефлонов тиган разтопяваме малко масло. Прибавяме 100 грама натрошено синьо сирене. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. Прибавяме 100 грама растителна сметана и пак разбъркваме. След като сосът заври, го оставяме да покъкри десетина минути на слаб огън. Завиваме с този сос изпечените пилешки филета и ги сервираме с ризото.

Ето една рецепта за панирани пилешки гърди, които по изключение не са пържени и именно поради това са доста здравословни.




ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА ФУРНА

Изготвяме смес за паниране като смиламе в кухненски робот 100 гр. орехови ядки. Прибавяме сол, бял и червен пипер на вкус, както и една чаша галета. Включваме отново уреда и разбиваме сместа добре. Изсипваме я в голяма купа. В друга купа разбиваме 2 яйца.

Начукваме пилешките филета под найлон, потопяваме ги в яйцата, а после в сместа за паниране. Поставяме ги върху скарата на фурната, под която се намира тавичка, в която наливаме малко вода. Печем при 180 градуса по 15 минути от двете страни.

Изготвяме сос от 100 гр. синьо сирене, което натрошаваме в кастрон и смачкваме добре с вилицата. Прибавяме чаша кисело мляко, лъжица горчица, бял пипер и сол на вкус. Разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Сервираме хрупкавите филета с този сос, гарнирани с ориз или варени картофи. Можем да прибавим грах или зелен фасул.


ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП

Гърдите се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки.
Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
Печем близо два часа на умерена фурна. Сервираме с картофено пюре или ориз.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ПО ПАРИЖКИ

Французите имат подобна рецепта. Ето го и техният вариант...
След като измажете фолиото, начуквате филето и го подправяте с бял пипер и сол. Измазвате го най- напред с дижонска горчица, а след това и с коняк. Върху него поставяте резенче от лимон, измит много добре с четка под топла течаща вода (корите на лимоните са пръскани, затова те трябва много старателно да се измиват!).
Загърнете плътно фолиото и изпечете като в предходната рецепта.

Сега вече искам да ви запозная с няколко феноменални български рецепти. Големите кулинари твърдят, че готварското изкуство започва с изобретяването на глиненото гърне. Не знам дали това е така, но мога да ви уверя, че българските ястия, приготвени в глинен гювеч си остават ненадминати. Впрочем, повечето от вас го знаят.
Ето какво можем да направим обаче с пилешките гърди и глинения гювеч...


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ГЪРНЕ

Нарязваме 500 гр. пилешки гърди на хапки. Изсипваме в гърнето 1 лъжица зехтин и поставяме месото на дъното. Върху него изсипваме 500 гр. обелени, измити и нарязани картофи, 3 глави лук, нарязани на полумесеци, 1 глава обелен чесън, малко лют пипер, лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа и 5- 6 зърна чер пипер. Заливаме с чаша бяло вино, в което сме разтворили 2 лъжици доматено пюре. Течността трябва да покрие продуктите.
Разбъркваме сместа много добре и покриваме с капак. Препоръчва се капакът да се замаже с тесто, но това не е задължително.
Поставяме гърнето на печката или във фурната и задушаваме на тих огън около 2 часа и половина.

ПИЛЕ ВРЕТЕНО

Филетата се начукват по познатия начин в найлонов плик. Подправяме ги със сол, бял пипер, бяло вино, лимонов сок и малко масло.
Изготвяме плънка от нарязани на кубчета кисели краставички (за едно филе- половин краставичка), кашкавал, нарязан на ивици, сварен грах и леко задушени нарязани печурки.
Разпределяме сместа върху филетата така, че да останат свободни по 2 пръста отстрани. Навиваме плътно вретената и изтъняваме краищата им. Потапяме ги в смес от зехтин и соев сос и ги поставяме върху нагорещена и измазана скара. Обръщаме всяко вретено през 5 минути- общо по 3- 4 пъти. След около 15 мин. ястието е готово.



ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА СКАРА

Този път филетата не се начукват. Те се срязват напречно през средата така, че да се образува джоб. Подправяме ги отвън и отвътре с бял пипер, а джоба измазваме с червен пипер, вегета и счукан чесън. Напълваме го с нарязани на кубчета кашкавал и червени домати. Забождаме джоба с клечка за зъби и оставяме да престои така поне 1 час.
След това измазваме филетата и скарата с мазнина и изпичаме месото от двете страни.

На това място искам да спомена и станалото пословично барбекю. Американската кухня е отвратителна във всяко едно отношение. Тя е измислена от хищни, безогледни търгаши и е предназначена единствено за самоубийци. С едно изключение, което се нарича барбекю. Не мога да не го спомена тук...


ЛЕГЕНДАРНОТО БАРБЕКЮ

Изготвяме суха марината от чер и червен пипер, смлян кимион и чеснови гранули. Разбъркваме тази смес много добре с ръце. С нея натриваме начуканите предварително пилешки филета. Оставяме ги да престоят така поне един час, след което го измазваме със зехтин.

В една тавичка за печене наливаме ябълков оцет и сос от соя, прибавяме захар, разбъркваме добре. Върху този сос поставяме месото. Печем го във фурната при 140 градуса от 3 до 4 часа, като от време на време го обръщаме.
Едва след като извадим месото от фурната го осоляваме. Наливаме в тавичката допълнително кетчъп и горчица на вкус, разбъркваме получилата се смес добре. С този сос заливаме нарязаното месо.

Можем да изготвим и още един сос, като за целта използваме готов сос за барбекю и го смесим с течен пчелен мед и горчица.
Американците, както може би се досещате, предпочитат да пекат свинско на своите скари, но аз не бих желал да ви запознавам с такива “деликатеси”.

Много кулинари с основание смятат, че гръцката кухня е между най- добрите в света. Искам да ви запозная и с една гръцка рецепта, която е от диетична по диетична.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ЮФКА

За 4 порции ще са ни необходими около 600 грама пилешки гърди, които нарязваме на хапки. Поставяме ги в тенджера. Нарязваме 2 глави лук на полумесеци и ги прибавяме към гърдите. Настъргваме 3 зрели домата в тенджерата, подправяме със сол и бял пипер и разбъркваме добре. Наливаме вода, докато покрие продуктите.
Поставяме тенджерата на печката и след като заври намаляваме огъня. Варим ястието на тих огън около 30 минути. Пет минути преди края на варенето прибавяме 1 лъжица вегета.
През това време сваряваме юфката. Изплакваме я и я отцеждаме.
Изсипваме месото заедно със соса в по- дълбока тавичка. Прибавяме юфката и я разпределяме така, че сосът да я покрие. Наливаме 2 лъжици зехтин в тавичката. Поставяме я в подгрята фурна и запичаме за 30 минути при 200 градуса.


НАВАРЕН ОТ ПИЛЕШКО МЕСО

Нарязваме пилешки гърди на хапки и ги задушаваме с малко бяло вино в зехтин.
В една друга тенджера запържваме в зехтин 1 чаша ситно нарязан лук, 1 чаша ситно нарязани моркови, 1 чаша ситно нарязани пушени пилешки гърди, 1 чаша ситно нарязан праз и 1 чаша ситно нарязана целина. Задушаваме зеленчуците 6- 8 мин. Накрая подправяме с 2 скилидки счукан чесън, 1 дафинов лист, малко мащерка и чашка хубав коняк.
Разбиваме 2 лъжици доматено пюре в ½ бутилка хубаво червено вино. Изливаме тази смес в тенджерата със зеленчуците. Прибавяме месото, доливаме 2 чаши зеленчуков или пилешки бульон. Оставяме ястието да къкри 40- 45 мин. под капак. Сервираме го с картофено пюре.


Ще завърша с един легендарен български деликатес, наречен

СПЕЦИАЛИТЕТ “БЪЛГАРЕ”

Най- напред изпържваме по 2 палачинки за всяка отделна порция. Оставяме ги настрани.
След това нарязваме 600 гр. пилешко месо на хапки го запържваме в мазнина. След 4 мин. прибавяме 3 глави лук, нарязан на полумесеци и 3 настъргани на едро ренде моркова. Прибавяме и 500 гр. печурки, нарязани на ивици. Разбъркваме добре и подправяме със сол и бял пипер. Заливаме с чаша червено вино. Прибавяме 4- 5 кисели краставички, нарязани на кръгчета и 500 гр. обелени и нарязани домати (или доматено пюре). Пускаме 1 дафинов лист в тенджерата, покриваме с капак и оставяме да къкри на слаб огън около 40 мин.
След като ястието стане готово, пълним палачинките с него и ги сгъваме на две. Сервираме със зелена салата.


Оставих моето любимо ястие с пилешки гърди за финал. То явно е измислено от някой нашенски гений, който, както по всичко личи, ще си остане анонимен. Това невероятно вкусно ястие се казва


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ПУШЕНО СИРЕНЕ

Изливаме 2 супени лъжици зехтин в една йенска тенджера (може да заменим зехтина с вода). Нарязваме 1 кг. пилешки гърди на хапки и нареждаме част от тях на дъното. Подправяме ги с вегета, бял пипер и счукан кимион. Поръсваме ги с настърган кашкавал. Върху кашкавала поставяме няколко парчета пушено сирене. Покриваме всичко това със слой обезмаслено кисело мляко (0,1 %).
Процедурата се повтаря- върху киселото мляко редим повторно месо, следват подправките, а след това кашкавалът, пушеното сирене, киселото мляко.
Покриваме йенската тенджера с капак и я поставяме в подгрята фурна. Печем при 250 градуса около час и половина. Това количество е достатъчно за 4 души.

Пожелавам ви добър апетит!


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Отговори