Мерни единици в готварските рецепти

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
Emil-S
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 2
Регистриран на: ср апр 17, 2013 10:30 pm

Мерни единици в готварските рецепти

Мнение от Emil-S » чет яну 02, 2014 2:09 pm

Нямам особен опит в готварството и затуй много често, опитвайки се да изпълня някоя рецепта, срещам затруднения с количествените мерки на продуктите и описанията на режимите на обработка. Изглежда съставителите на рецепти не са чували за системата SI за мерни единици. Моля по-опитните да дадат транскрипция в съответните системни единици (ml, g, °C) на следните понятия:

1. Чаена чаша (ч.ч.)
2. Супена лъжица (с.л.)
3. Чаена лъжица (ч.л.)
4. Щипка
5. Връх на ножа
6. Силен и слаб огън

Особено объркващо е, когато някои съставки са дадени в g и ml, а други в чаши, щипки и лъжици. У нас разполагаме с чаени чаши с обем от 180 до 350 ml, със супени лъжици с разлика във вместимостта около 2 пъти. Не е все едно ако например към 0.5 kg от даден продукт добавиш 2 чаени чаши (360 ml) от друг, или пак 2 чаени чаши, но от другия модел - 700 ml. При туй положение как да дозирам съставките? А щипките и ножовете въобще не подлежат на коментар. И друго - как да се разбира израза "вари се докато омекне"? Колко меко да стане? Не е нужно да се указва степен на твърдост по Шор или по Бринел, но поне да се дава някакво сравнение с известен предмет - меко като гума за моливи, като твърдо сварено яйце, като памук и т.н.
В голяма част от случаите следвайки указанията на подобни рецепти резултатът е бил плачевен, в други случаи изобщо се отказвам да ги изпълнявам.


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пет яну 03, 2014 6:15 am

1. Чаена чаша - в България стандартната чаена чаша е 200 мл, рецептите в сайта, които нямат пояснение за друго - приемай, че 1 ч.ч. = 200 мл.
В англоговорящия свят 1 ч.ч. = 240-250 мл, така че има и рецепти където се използва такава чаша, но тогава ще видиш пояснението в самата рецепта.
Ако всички продукти са зададени с чаши - просто използвай една и съща за всичките.

2. Супена лъжица - стандартната супена лъжица е около 10 мл.

3. Чаена лъжица - около 5 мл.

4, 5. Щипка и връх на ножа - аз ги броя и двете като една и съща мярка, съвсем малко от съответния продукт. Моята щипка е около 1/4 ч.л. - обикновено се използва като мярка за подправки, там и без това е на вкус.

6. Силен и слаб огън - всеки котлон си има степени - ако имаме котлон с 6 степени 6 ще е силен, 5 - умерено силен, 4 - умерен и 1-2 слаб. Това е ориентировъчно само, сигурно ако вземеш две печки от една и съща марка ще пекат различно, пък като се има предвид колко марки и модели има, това е нещо, което се преценява с времето като използваш котлона.

За мекотата - ако говорим за картофи е една мекотата, ако говорим за моркови друга. "Докато омекне" се има предвид докато се сготви - колко сготвено го искаш зависи от теб, аз лично обичам нещата разварени, друг може да ги обича по-хрупкави. Зависи и за какво става дума - ако дадеш пример/и може да ги обсъдим.
Също казваш, че ти се иска да е по-точно описана мекотата - като гума за моливи или като варено яйце - гумите за моливи могат да са меки или твърди (и всичко по средата), яйцата ако ги вариш 10 минути ще са едни, 15 минути други, така че пак не би било добро сравнение :)

Като цяло трябва да се има предвид, че готварството не е съвсем точно занятие. Важно е рецептите да имат точно зададени продукти, но и трябва да се има предвид, че самите продукти могат да са с различно качество. Например, в рецепта за питка ми се е случвало да имам разлика от 20% в нужното брашно и то рецепта, в която съм сигурна, че автора точно е измерил, както и изпробвана и от други хора - просто разлика в големината на яйцата, гъстота на течните съставки, самото брашно... Това е нещо, което с опита се научаваш - брашното слагаш постепенно докато се получи нужното тесто. Е, първите ти 5 питки може да не са перфектни, но след това е лесно.

Това, че не е съвсем точно занятие си има и своите преимущества - тестените изделия, тестените десерти (хлябове, кексове, сладкиши) и кремовете са нещата най-чувствителни на точни пропорции, но дори и там малки отклонения не водят до големи проблеми. Салати, супи, повечето ястия и предястия - можеш да променяш пропорциите както ти е вкусно, а импровизациите са винаги вкусни :)

Въпросът с точните градуси на котлони и печки често изниква в коментарите и за него няма еднозначен отговор. Преди време имаше анкета за максималната температура на печките - http://www.receptite.com/forum/viewtopi ... =22&t=1605 . Можеш да видиш, че резултатите варират между 200С и над 300С - просто производителите си ги маркират както искат, със сигурност има разлика между обозначените температури и реалното затопляне в самата печка, а и различните печки пекат различно. Това значи, че ако аз ти кажа, че пека пицата на 200С не е задължително това да е идеалната температура и при теб. Дори и ако се чувстваш шеф в кухнята - ако имаш нова печка си трябва време да й свикнеш :)

Готвенето се научава с готвене :) Бих ти препоръчала - опитвай - като не си сигурна колко да печеш отваряш през 10 минути и набождаш, като слагаш подправки - слагаш малко и пробваш докато го уцелиш. Ако някъде се чудиш и не си сигурна - питай тук във форума или в самите рецепти - затова са коментарите, никой няма да ти се сърди, пък и провалите ще са по-малко :)

Emil-S
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 2
Регистриран на: ср апр 17, 2013 10:30 pm

Мнение от Emil-S » пет яну 03, 2014 12:14 pm

Благодаря за изчерпателния и окуражителен отговор!
Аз съм мъж и се опитвам да бъда полезен в кухнята не само с миенето на чинии, а и с нещо по-креативно. Знам 3-4 рецепти, опитвам и нови с променлив успех, но тез пусти мерки досега ме измъчваха страхотно! Като инженер съм свикнал с точни и недвусмислени стойности и разните ножове и щипки ме хвърлят в ужас и недоумение. Заради подобни глупости немалко рецепти съм поставял в папка "неизпълними", а няколко пъти съм бил принуден да нахраня клозета с току що сготвено с много мерак и усърдие ядене.

Благодаря още веднъж и предварително се извинявам за тъпите въпроси, които предстои да задавам.
Емил
София

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пон яну 06, 2014 5:12 am

Няма глупави въпроси, ако не си сигурен за нещо най-добре е да попиташ :)


Отговори