Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Тайните на руската народна медицина

Мнение от Makaweli » съб мар 15, 2014 2:26 pm

Може да ни се струва странно, че руснаците лекуват главоболието с моркови или гъбичките по краката - с кафе. Тези рецепти почиват на столетен опит.

В огромната Русия често се налагало хората да си помогнат сами, тъй като на стотици километри не е имало нито лекар, нито аптека. Поколения наред те са се учили от опита на по-старите как да се лекуват със средства от природата. И най-хубавото е, че лечебните средства се намират във всяко домакинство, а рецептите в по-голямата си част разчитат на най-обикновени хранителни продукти. Ще видите как оризът, кафето или яйцата помагат при различни ежедневни болежки.

При изгаряния

Дали си в София, или в Москва, е все едно - много е лесно да се изгориш на печката. Болката е ужасна. Ако раните от изгаряне са отворени или твърде големи, веднага потърсете лекар. При по-леки случаи можете да използвате домашни средства, за да ускорите зарастването и да подобрите състоянието на кожата.

Ето как помага: тиква или яйце

Тиквата успокоява зачервената кожа. Сутрин и вечер налагайте раната с месото на тиквата и правете отгоре превръзка, докато отзвучи възпалението. Растителното оцветяващо вещество бетакаротин активира обновяването на клетките. Яйцето също е старо народно средство за лекуване на рани от изгаряния. То съдържа също така един каротиноид - особено ценния ликопен. Яйцето се разбива добре и се маже сутрин и вечер върху болезненото място.

При разстройство

Това често се случва, не само през лятото, когато бактериите се разпространяват бързо при високите температури, но може да ви хване и в по-студените дни. Като начало трябва да пиете много течности, за да избегнете обезводняването.

Ето какво помага: оризова вода или чай от нар.

Оризовата вода съдържа микроелементи, подобни на тези в лигавицата на червата. Прилага се при разстройство в много страни, не само в Русия. Рецептата: 1 чаена лъжичка ориз се залива с 1 л и 750 студена вода и се сварява на бавен огън. Прецежда се и се пие по половин чаша на всеки два часа, докато разстройството премине. Чаят от нар се приготвя, като 2 чаени лъжички изсушена и нарязана кора от нар се заливат с 1/2 л вода, оставя се да кисне и се пие на малки глътки през целия ден.

При зъбобол

Когато ни мъчи болка в зъба от възпален нерв, сме готови да заобичаме дори зъболекаря си. какво да направим обаче, ако ни заболи зъб посред нощ, през уикеда или пък на място, където сме далече от зъболекарски кабинет?
Възползвайте се от изпитаното средство на старите руснаци. Е, няма да излекувате зъба, но може поне да облекчите болките.

Ето какво помага: Сланина

Сланината отделя непрекъснато сол, която упоява. Сложете едно парче сланина между бузата и болния зъб. Според руснаците болката намалява след 15-20 минути. Много успешно действа и парченце прополис. Увийте го около клечка за зъби, поставете го на зъба и го задръжте там известно време, докато болката отслабне.

При хрема

Дойде студеното време, често не сме облечени подходящо, лигавицата изстива и вирусите ни нападат. Важно е да лекуваме хремата веднага, за да не пострадат и синусите

Ето какво помага: червено цвекло

Антибактериалното действие на червеното цвекло е познато отдавна. Сок от червено цвекло, един от любимите зеленчуци на руснаците, успокоява ефикасно течащия нос. Капвайте по 3 до 4 пъти дневно по пет капки пресен сок във всяка ноздра. Внимавайте, възможно е добре да се изцапате. Можете да използвате и по 4 капки лавандулово масло.

При болки в гърлото

Ето какво помага: чесън

Той действа безотказно при начало на болки в гърлото. Съдържа алицин, който е естествен антибиотик и дезинфекцира гърлото. Най-добре да изядем три скилидки. Ако се страхувате от миризмата, има и хапчета, които съдържат чесън. Ако искате да убиете бактериите, не забравяйте, че водката като всеки друг алкохол действа също антибактериално. Смесете 2 лъжици от руското национално питие с една чаша вода и една лъжичка лимонова киселина. Киселината убива бактериите и действа противовъзпалително.

При гъбички по краката

Зачервените, сърбящи и белещи се места между пръстите на краката са едно от най-характерните заболявания на кожата. За да избегнем гъбичките, трябва много добре да подсушаваме между пръстите на краката.

Ето какво помага: кафе или оцет

Направете си баня на краката с кафе! Феноловите му киселини убиват гъбичките. 1 лъжица смляно кафе се залива с 1 л вряща вода и още две минути се вари на слаб огън. Когато изстине до приятна температура, правете баня на краката по 15 минути всеки ден, най-добре вечер. После добре подсушавате. Старо средство е и оцетът, чиято киселина убива гъбичките. Два пъти седмично намазвайте стъпалата с оцет и ги оставете да изсъхнат на въздуха.

При херпес

Мехурчетата на устата са червени, често болезнени и неприятно сърбят. Често още от детска възраст се заразяваме с вируса на херпеса, който след това многократно се проявява. Причината може да е слаба имунна система, стрес, много слънце или хормонални смущения. Важно е да вземем мерки веднага.

Ето какво помага: яйчен белтък

В народната медицина се е наложила употребата на яйчен белтък. Той съдържа лизоцим, известен убиец на вируси. Три-четири пъти дневно мажете мястото с пресен белтък. Имайте предвид обаче, че има опасност от заразяване със салмонелоза! Може да използвате и черен май - действа добре благодарение на съдържащите се в него танини, които са противовъзпалителни и убиват вирусите. Пакетче чай се залива с вряла вода, оставя се да изстине и се налага по три пъти дневно на херпеса по 20 минути.

Източник: списание Здравен журнал
http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB% ... 0%BD%D0%B0
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб мар 15, 2014 9:36 pm

Залепете списъка на хладилника, вратата, или някъде, където да ви подсеща за лечебната сила на природата!

Изображение

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед апр 27, 2014 1:36 pm

Изображение

Болките в краката и ръцете, които се обострят най-вече през нощта, обикновено се дължат на проблеми със ставите. Свикнали сме да неглижираме тези болезнени състояния, докато не дойде моментът, в който изпитваме трудност не само вечер, но и сутрин, още преди да сме станали от леглото. За съжаление обаче, болкоуспокояващите имат несигурен и краткотраен ефект. За да помогнете на организма си да възстанови доброто състояние на ставите, може да приложите следната природна рецепта. Залейте 1 чаена чаша цвят от люляк с 1/2 литър силна ракия и оставете сместа да престои на тъмно място за около 1 седмица. През това време не забравяйте от време на време да я разклащате добре. Мажете се с готовата люлякова тинктура или правете компреси с нея върху болезнените места, всяка вечер преди лягане. Останете с компреса през цялата нощ. Сами ще забележите ефекта още след първите няколко процедури, когато на сутринта ставате много по-лесно от леглото.

http://saveti.framar.bg/%D0%BC%D0%B0%D0 ... 0%BA%D0%B8

Зададох в сайта въпрос към статията: След като мине 1 седмица люляка маха ли се от сместа или се оставя вътре?
Ето какъв беше отговора: В рецептата не е посочено като задължително изискване тинктурата да се прецежда, но няма проблем да я прецедите, за да Ви е по-удобно да я използвате. Така или иначе в рамките на тази седмица люлякът отделя всичките си полезни вещества в спирта. Бъдете здрави!

Сега, в сезона на цъфтящия люляк, миналата неделя направих тинктурата. Днес сутринта се намазах за първи път - дано има ефект :thumup: Все още не съм извадила цвета, но тия дни ще го направя. Майката на една колежка ползвала тази тинктура от години и е доволна. Тя държала цвета 40 дни. Жената препоръчва да се отлива в малко шишенце за ползване, за да не се отваря непрекъснато големия съд и да изветрява спирта.

Успех на който реши да опита :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед юли 06, 2014 9:25 am

Коригирайте корема и гърба си за 5 минути на ден само с кърпа

Изображение

Представяме ви един японски съвет за корекция на външния вид, който няма да ви отнеме повече от пет минути на ден. Тази лесна техника ви позволява да върнете гръбначния си стълб в естествено положение и да промените контурите на тялото си. Това ще ви осигури по-тънка талия и по-изправен гръб.

1. Направете кърпата на стегнато руло с дебелина 7-10 сантиметра и дълго най-малко 40 сантиметра. Превържете я със здрав конец, за да не се развива.

2. Легнете на стабилна хоризонтална повърхност (мекото легло не е подходящо), може и на земята.

3. Поставете сгънатата на ролка кърпа под кръста си, точно на противоположната страна на пъпа (това е важно).

4. Поставете краката си на ширината на раменете и наклонете стъпалата си навътре, така че палците да се докосват помежду си, а петите да са на разстояние 20-25 сантиметра.

5. Протегнете ръце зад главата си, обърнати с дланите надолу, така че малките пръсти да се докосват. Позата е доста неудобна, ако ви е трудно да изпънете ръцете си напълно, не се притеснявайте. Основното нещо, в което трябва да се уверите, е че пръстите на краката и малките пръсти на ръцете се докосват.

6. Останете в това положение в продължение на 5 минути.

Ако сте направили всичко както трябва, вашият скелет ще започне веднага да приема естествената си форма. Постепенно ще чувствате корема си много по-плосък, а гръбнака много по-строен. Ако ви е прекалено трудно веднага да стоите по 5 минути на ден в това положение, започнете с 1-2 минути и постепенно увеличавайте времето. Резултатите ще бъдат видими след не повече от месец.

http://saveti.framar.bg/%D0%BA%D0%BE%D1 ... 0%BF%D0%B0
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » нед авг 17, 2014 5:49 pm

Ефективният метод за детоксикация на тялото с мед, джинджифил и лимон обогатява организма с хранителни вещества, укрепва имунитета и ви помага да отслабнете. За да си приготвите сместа, ще ви бъдат необходими: 3 лимона, 100 грама пчелен мед, 50 грама пресен корен от джинджифил и червен пипер (задължителен е, само ако имате нужда от сваляне на килограми, иначе е по желание).

Смесете лимоните и настъргания корен от джинджифил в блендер, докато се получи гладка смес. Добавете меда, разбъркайте добре на ръка и оставете да престои на хладно и тъмно място за 8 - 10 часа. По желание можете да добавите щипка или две червен пипер. Приемайте от еликсира по 3 пъти на ден половин час преди хранене, като разреждате 2 супени лъжици от него в 1 чаена чаша топла вода.

http://saveti.framar.bg/%D0%BF%D1%80%D0 ... 0%B8%D0%BB

Може да прочетете и коментарите в сайта - интересни са.

Това, което Катя сподели е подобна рецепта:

В един литър минерална вода /зелен или мурсалски чай/ се добавят 2 с.л.мед, сока на 1 лимон, парче ситно настърган пресен джинджифил с големина колкото 1/2 показалец, 10 листа прясна мента /по желание/. Разбърква се добре и се пие на 3 пъти през деня поне 1/2 час преди ядене.
Добре е храната да е по-лека, с повече плодове и салати.

Аз го пия вече 2 седмици без да прекъсвам - резултата е 6 кг по-малко, приятно чувство за лекота и жизненост и отшумяване на болката в коленете /за това вземам и лекарства/.

Напитката е много приятна на вкус :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
janova
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1539
Регистриран на: ср юли 21, 2010 11:16 pm
:: 90 снимки от janova

Мнение от janova » съб авг 23, 2014 4:04 pm

БОНИ,КАТЕ,БЛАГОДАРЯ ЗА СПОДЕЛЕНАТА РЕЦЕПТА!
Много е приятен сиропа на вкус :thumup: !Сложих половин чаена лъжичка червен пипер :) .

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср сеп 17, 2014 7:35 pm

Уникален масаж на ухото сваля кръвното за 5 минути

Изображение

Знаейки, че по ухото се намират десетки нервни окончания, отговарящи на различни органи по нашето тяло, можем да използваме това за ефективни лечебни масажи. Ушната мида всъщност е смален модел на цялото ни тяло, като меката част на ухото отговаря на главата. Останалата хрущялна част е отражение на протежението на цялото тяло, съответстващо на протежението на ушната мида.

Помислете как изглежда човешкият ембрион, за да добиете представа за това как се съпоставя тялото ни на активните точки по ухото. След като знаете това, може да използвате методите на точковия масаж, за да свалите или вдигнете кръвното си налягане в спешни ситуации.

При ниско кръвно започнете да масажирате ухото си в посока от основата на ушната мида нагоре по извивката й, спускайки се надолу към меката част (т.е. от краката към главата). Така ще стимулирате и кръвообращението на цялото тяло в същото направление. Когато достигнете до меката част на ухото, повторете същото движение,като започнете отново от основата на ушната мида, без да се връщате обратно по нея.

При високо кръвно първо масажирайте меката част, като постепенно притискате точките по протежение на ушната мида в посока към основата й (т.е. от главата към краката на тялото). После отделете пръсти от ухото и отново започнете масажа от меката част.

И в двата случая правете тези движения в продължение на 4-5 минути. Още по време на точковия масаж ще почувствате отпускане на главоболието и облекчаване на дискомфорта след нормализиране на кръвното налягане.

http://mall359.com/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D ... biavi.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1312
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » ср сеп 24, 2014 12:37 pm

И аз благодаря за споделената рецепта - сок от джинджифил, мед и лимон! Бони и Катя ( Мами ), благодаря! :)

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пон окт 27, 2014 9:34 pm

Изображение

Под въздействието на стреса или физическо натоварване мускулите се напрягат, а кръвоносните съдове се стесняват, така че налягането се покачва . Какво трябва да се направи за да може кръвното налягане да се върне към нормалното?

Ясно е, че трябва да се отпуснат мускулите. Ето как става! Линията, която се простира от точка 1 до точка 2, показана на снимката не трябва да се притиска силно, нито пък да се масажира, а трябва леко да се гали с движение на ръката от горе надолу, само с върховете на пръстите. Повторете това 10 пъти от едната страна и 10 пъти от другата.

Точка номер 2, който се намира в близост до ключицата масажирайте с върховете на пръстите по 1 минута от двете страни последователно. Натиснете силно, но не до болка.

След това просто лечение, кръвното налягане ще се върне към нормалното. Както казва Лий Хунсен, което е важно - регулиране на кръвообращението.

http://mall359.com/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D ... biavi.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » пет мар 27, 2015 4:02 am

Изчистване на запушени артерии и елиминиране на лошия холестерол от кръвта с едно единствено натурално лекарство

Изчистване на запушени артерии и елиминиране на лошия холестерол от кръвта с едно единствено натурално лекарство.
Вие не забелязвате това да се случва, но с течение на времето в артериите се натрупва плака. Запушени артерии, технически наречено атеросклероза или втвърдяване на артериите, се случва, когато плака се натрупва по стените на артериите, като ги кара да се стесняват. Артериалната плака се състои от холестерол, възпалителни клетки, мазнини и други отпадъчни материали.
Когато тя се втвърдява пречи на циркулацията на кръвта и поставя натиск върху сърдечния мускул. В крайна сметка причинява високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
Запушените артерии са твърди. Буквално, ако бихте могли да се докоснете до тях бихте ги почувствали като замръзнала тръба или твърда пластмаса, а не гъвкави, така както да се чувстват, когато са здрави.
Може да се чувствате напълно здрави, но това натрупване няма да отмине от само себе си. Вашата цел е – гладки, чисти артерии, които позволяват на кръвта да се движи свободно в тялото. Хирургията е опция, но има и други природни алтернативи и на двете – намаляване на LDL холестерола и премахване на съществуващата плака от стените.
Чесънът и лимонът, се считат за отлични „чистачи“ на кръвоносните съдове, които също намаляват нивото на лошия холестерол, укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват риска от опасни заболявания като атеросклероза. Тинктура с лимон и чесън се е използвала в тибетската и руската народна медицина още преди много векове.

Също така, тази тинктура предотвратява образуването на ракови клетки, което е многократно потвърдено от научни изследвания. Чесънът съдържа голямо количество антиоксиданти, които помагат за възстановяване и подмладяване.

Тинктура за почистване на запушени артерии и отлагане на холестерол – рецепта

Необходими съставки:
•4 скилидки чесън
•4 средни лимона (заедно с техните кори)
•3 литра вряла вода

Начин на приготвяне:

Първото нещо, което да направите, е да нарежете чесъна и лимоните. Изсипете вряла вода върху тях. Смелете в блендер всичко и разделете получената смес в три стъклени буркана. Покрийте бурканите и ги оставете в хладилника за 3 дни. След това прецедете сместа и я съхранявайте отново в хладилник.

Как да използвате това лекарство:

Пийте 50 мл от тинктурата 3 пъти дневно, преди хранене. Въпреки това, почистването на кръвоносните съдове трябва да започне с по-малки дози (1-2 супени лъжици). Ако няма неудобство, дозата трябва постепенно да се увеличи.
Продължителността на лечението е 40 дни. Почистване на кръвоносните съдове по този начин се препоръчва само веднъж годишно. След завършване на дозата, която сте направили, се консултирайте с вашия лекар.
След като се използва това лекарство, циркулацията на кръвта ще бъде подобрена и липидния състав също. Тази мярка също ще нормализира кръвното налягане и ще подобри притока на кръв. Също така по този начин загубата на излишно тегло е по-лесна.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!


Отговори