Не правете зимнина!

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб апр 11, 2009 9:23 pm

След като сте прочел/а всички отговори, преди да напишете нещо, трябва да сте видял/а , че не само вие сте сравнявали БГ и другите държави.

Горе сте писал/а следното:
Видях написаното досега и искам само да потвърдя,че в Германия,където съм сега,съвсем не е рай.
Хората имат същите проблеми като нас,дори и някой по-гадни.


Кои са по-гадните проблеми в Германия, много ми е любопитно да ги прочета, може пък да ми повдигнат духа и да не ме боли токова за България....знам ли?


А ако сте се почувствал/а нападната, не това е целта ми, като пиша нещо. Просто ми е жал, че криворазбраното родолюбство кара много хора да мълчат по отношение на проблемите в страната. И те се трупат ли трупат.


Няма какво да се засягате от думите ми, аз съм пацифист и никому не съм направила лошо.


И какво значи тук: не съм забравил родината? Това пък в каква връзка е?


Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » нед апр 12, 2009 6:04 pm

eta написа:Здравейте всички във форума!

Видях написаното досега и искам само да потвърдя,че в Германия,където съм сега,съвсем не е рай.
Хората имат същите проблеми като нас,дори и някой по-гадни.Храната е с много по-добро качество и вкус от нашата родина и в много от случаите,ПО-ЕВТИНА!

Истината е,че в България много малко мойем да си позволим и че все по-зле става.

На мен,лично,ми липсват нашите туршии и сега с удоволствие бих хапнала една.....

Поздражи на всички,които с обичат да готвенето!:)
Абсолютно си права ! Имам щастието да обикалям света ,ходила съм в много бедни държави и много богати.Знам как живеят и бедни и богати.За богатите е ясно,но за средната класа Апостол Апостолов е прав ,наистина на месец им остава по 400 евро с които се чудят как да преживяват.Радвам се че има хора като теб които не казват на бялото черно!
Във всички държави по света има избор дали да си купиш,пушено ,варено или каквото искаш.
Във всички държави можеш да отидещ на козметик или педикюр и наистина възрастни хора го правят.В Бг жените които са над 50 ходят и на сауна и на спорт.Аз лично имам много приятелки които го правят.Това е въпрос на желание и начин на живот! Не зависимо в коя държава си.Услугите в Бг са много по-евтини от която и да е европейска държава!
Но темата е съвсем друга...темата е вредата от приготвените зимнини.
Не се ядосвай на хора от форума,те си изказват мнението,което в някой случай е изкривено...Криво разбрана цивилизация! Но все пак е мнение.
Лощото е че някой хора се опитват да се налагат в изказванията си а не да споделят мнение! Подминавай с усмивка! :D

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед апр 12, 2009 8:28 pm

Незнам какви жени познавате, може би сме от различни класи...бедни и богати...

Тези, които аз познавам, се трепят да изплащат кредити, да издържат студенти, внуци, скътват пари за всичко възможно... и са от средната класа, т.е. имат работа, покрив над главата, и буркани в килера.

А за 400 евро си права - но не средната класа, а социалните помощи са 400 евро на месец, на човек. Едно семейство от мъж, жена и 1 дете, получава:
400мъжа
400жената
220детето
160детски
плюс едно жилище 75 кв.м до 730 евро наем плюс 50 евро парно.
Този неам е реален. и 50 евро парно са достатъчни.

Това го знам, защото това работя. И знам, как български семейства се чувстват облекчени и не вярват на ушите си, като им кажа, на колко и какви пари имат право.

Един хляб е 2,50, едно кило телешко е 5-8 евро, една краставица 39 цента, 400г гауда 2 евро, 1л мляко 45 цента, 250 г масло са 90 цента.

А средната класа е много над това ниво. Може би Апостол е имал контакти с хора, които живеят от социални помощи?


Деси, аз нямам изкривени представи. Аз съм реалист и мразя да си затварям очите. Истината е, че нашите хора са по-отрудени, по-измъчени, по-състарени и се бъхтат, докато грохнат. На снимка с моя съученичка са ме питали, дали това е майка ми. И това не е смешно. Но кое черно казвам бяло?

Виж колко е соц. минимум в БГ. И какво можеш да си купиш с тези пари. Колко са детските? Какво става като изгубиш работата си? Или като се разболееш?

Колко е развито едно общество се определя от това, как живеят бедните му, а не богатите му, богатите навсякъде са добре. Гледа се, как едно общество се отнася към най-слабите в него. Това е критерият. И по този критерий губим тотално.



А темата на Апостол е : не само че живота те обрулва, ами не се доразрушавай сам, при нещата, които можеш да промениш. Това се всичките му теми. Сравнението със света започна не от мен, а когато Морският написа, че имало кухни по-солени, по-мазни и по-люти от нашата.

За усмивката - нека който мисли, че моите думи не се отнасят до него, до негови близки или познати, нека той да се усмихва на това, което казвам. Аз не работя за тях, а за тези, които действително имат нужда от помощ.
www.facebook.com/artandhobby

eta
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 5
Регистриран на: ср мар 18, 2009 9:43 pm

Мнение от eta » нед апр 12, 2009 9:59 pm

Всичко,написано дотук е вярно.

В България наистина сме много зле,по-бедни,по-отрудени и тн.

Това никой не го отрича,но както вече казах,хората страдат еднакво като се стигне до болести,смърт,бедност,самота.

Мога да пиша още за нашата родина и за впечатленията ми от чужбина,но истината за мен е ,че животът навън е достатъчно тежък,гаден и несправедлив и поне в този сайт можем да обърнем внимание на една хубава страна от него-на готвенето,на удоволствието от него и от това да се събираме с други хора,да правим трапези и да споделяме кое как е станало.....

В България ,по мое мнение,най-хубавото е,че все още общуваме и можем да се радваме на малките неща....

Поздрави на всички...


Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » пон апр 13, 2009 3:38 am

Aliana не ми се иска да обсъждам кой какво работи и какви наблюдения има.
Ета е права в това, което казва.В този сайт сме заради кулинарията и теми свързани с кулинарията.Не може винаги да налагаш мнение,защото начина по който си изказваш мнението е все едно налагане."Вижте аз живея в Германия от 17 год. и съм наясно с всичко."това се разбира от коментарите ти.
Е аз не живея в една държава а моята професия ми изисква да обикалям света и да говоря с различни хора,както и да се интересувам от иконимиката на държавите.
Ета е права ,като казва ,че живота в чужбина не е това което си мислят хората,които не са имали късмета да видят и усетят какъв е реалния живот навън.
Хоратя в цял свят работят много,просто имат по-добро заплащане,това е разликата.Но това не значи ,че храната е по-качествена или най-качествена.Не значи ,че живеят и се хранят здравословно.не значи ,че са по-щастливи от българите.
Аз не знам как изглеждаш ти,но знам как изглеждат германците,знам как изглеждат и швейцарците и много други народи.И ако става въпрос азиатците са най-младолики в сравнени с европейците.Ако става въпрос швейцарците са най-младолики в сравнение с др.европейци.Че ако погледнем дори килограми-ами немците и американците са затлъстяли народи и това е статистика не си го измислям аз.Е тогава за какво говорим????
И те пазаруват от хипермаркетите.И те имат много болести.Че ако искаш да отидеш на лекар, колко време чакаш? Записването е със седмици напред.Темата е много дълга и не ми се влиза в подробности.
Но това ,че си в чужбина не значи че всичко е ОК, а ти точно това се опитваш да обясниш.И с тези пари ,които се взимат като помощи до къде стигат?А тези които са на заплати и са обикновенни работници ,на тях колкоим остава?
Ходила ли си да видиш общежитията в които живеят студенти? За една стаичка в която е пълна мизерия плащат 400 евро наем.
Да не говорим ,че всички живеят на кредити.В Бг поне повечето хора живеят в техни къщи и не треперят ,ако го съкратят къде ще спят.Имам много приятели в чужбина,които точно затова не могат да спят.Страх ги е болничен да си вземат,защото друг чака за неговото място.Тези неща защо не ги казваш?
Когато един народ е сит,той мълчи!Нищо че всичко е на банките и той ще го изплаща цял живот!
А колкото до Апостол Апостолов,от това което съм чела в темите му,мисля че е много ерудиран човек и може да различи социално слаби,средна класа и богати и то много добре.
Не те нападам,казвам си мнението,защото ми прави впечатление ,че когато някой влезе да изкаже мнение и ти веднага контра.Това е форум за обсъждане .Не убивай желанието на хората да се изказват ,и без това малко хора взимат участие във форума.
Извинявам се, ако съм обидила някой, но мълчанието е знак на съгласие! А аз съм човек с право на мнение,както всички останали.

eta
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 5
Регистриран на: ср мар 18, 2009 9:43 pm

Мнение от eta » пон апр 13, 2009 1:38 pm

Браво,Десислава!

Казваш всичко МНОГО вярно и точно!:)

Радвам се,че мислиш като мен и че опитът ти извън България ти е помогнал да различаваш нещата.

И аз съм отвратена от чакането за час при лекар тук и за мога да потвърдя,че казаното от теб тук също ми е направило впечатление и че аз отдавна не смятам чужбината за рай,както много мои познати,приятели,дори и собствената ми майка ....

Като си платиш наема тук и всички такси и разни други неща,не ти остава много.
Тук има страшно много проблеми,но за нас от България всичко изглежда бляскаво,красиво и много по-добро от нашата родина.И наистина е красивоно като го видиш отвътре,страх да те хване-за какви семейства тук става въпрос,за отношенията между хората,за самотата,за образованието им,което в някои отношения направо ме шокира и тн и тн...

Предлагам наистина да обърнем внимание на кулинарията и на наближаващия в родината ни Великден!Сигурна съм,че имаме и там какво да кажем и че ще е по-приятно и оптимистично...

:)

Потребителски аватар
tsura_78
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 616
Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
:: 50 рецепти от tsura_78
:: 77 снимки от tsura_78
Местоположение: MADRID и Плевен

Мнение от tsura_78 » пон апр 13, 2009 3:16 pm

Здравейте,Ета незнам къде живееш ти.Аз живея в Испания,НЕ СЕ ХВАЛЯ,но въпроса със затлъстяването,чакането за среща с лекаря и още куп неща свързани с това СЪЩО СЕ СРЕЩАТ И ТУК И СА БОЛНА ТЕМА.Аз например преди 2 години имах проблем.Направиха ми изследвания,откриха ми гуша.Но за среща със специалист ендокринолог чаках 4 месец.Според вас това нормално ли,при положение че знаетъе че различните болести изискват лечение.За добрия живот зад граница-ако имаш много ДОБРЕ платена работа естественно е че можеш да си позволиш да живееш добре.Пак давам пример с мен.Аз живея с мъжа ми и детето ми.Той работаи като луд за да ни издържа.Тъй като аз трябва да се занимавам с детето,нямам никой който да ми помага немога да си позволя да работя повече от петък,събота и неделя...и получавам 350?.Ако не е мъжа ми незнам как ще се оправяме а разходите незнаете колко МНОГО са/наем-870,стол за детето-60,вода,ток,газ,интернет и тн поне са около100-150.Не се оплаквам,но и не се хваля че живея в чужбина,аз съм си го избрала.
Във връзка с това което се коментира Десислава е УЖАСНО ПРАВА..Болестите не питат къде живееш и кой си....,яденето може би е с по голямо разнообразие тук,но пък всичко е като че ли изкуственно...
Извинявам се ако съм се натрапила и затова че разказах за мен и това как живея.Наистина немога да се оплача,но това е благодрение на многото работа от страна на мъжа ми и много нерви и куп още неща...
ТЕМАТА НЕ БЕШЕ ЗА ТОВА КОЙ КЪДЕ ЖИВЕЕ,КОЛКО ПОЛУЧАВА И КАК ЖИВЕЕ,А ТУРШИЙТИ ДАЛИ СА ПОЛЕЗНИ ИЛИ НЕ..
Браво Десислава.....и Ета....
Това е форум за мнения и предложения,не за спор и налагане...
:thumup:
Изображение

"Осъзнай, че ти си отговорен за собственото си щастие, затова прави неща, които те правят щастлив!"

Потребителски аватар
tsura_78
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 616
Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
:: 50 рецепти от tsura_78
:: 77 снимки от tsura_78
Местоположение: MADRID и Плевен

Мнение от tsura_78 » пон апр 13, 2009 3:17 pm

Ндаявам се да не съм обидила никой..
Изображение

"Осъзнай, че ти си отговорен за собственото си щастие, затова прави неща, които те правят щастлив!"

eta
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 5
Регистриран на: ср мар 18, 2009 9:43 pm

Мнение от eta » пон апр 13, 2009 5:41 pm

Здравей,tsura_78!

След това,което разказжаш,мога само да ти кажа-МОИТЕ УВАЖЕНИЯ! Наистина..:)

За цхакането по лекари в чужбина...НЕ Е НОРМАЛНО.Още преди години имах случай,в който един приятел имаше проблеми със зрението,въртеше му се свят и тн. и тн. и ми каза,че трябвало много време да чака,за да стигне до лекар(говоря за Германия).Аз бях много шокирана,защото след далгото чакане можеше да се окайе твърде каъсно да се направи каквото и да е....Слава богу,всичко свърши добре...

Да се върнем на туршиите ...:)

Моето семейство всяка зима яде туршии и все още нищо ни няма,а баба ми доживя до 94 години,ядейки точно туршии и мниго други храни,традиционни за нашата родина.Компетентно мнение за това колко са вредни или полезни туршиите,не мога да изкажа,но тук ми липсват,харесвам ги и винаги ми дават едно усещане за България...

Поздрави :)

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 553
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнение от vg » нед апр 26, 2009 5:54 pm

Явно е, че темата се изчерпа и няма повече какво ново да се каже, така че я заключвам.
Екипът на "Веселият Готвач"


Заключена