"Уроци" за Живота

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Притча за снахата и свекървата

Мнение от Makaweli » съб юни 20, 2015 8:15 am

Изображение

Отдавна, много отдавна живеела в едно село девойка. По древен славянски обичай, след сватбата си, отишла да живее в дома на своя съпруг. Но на младата снахичка и било много неуютно със свекървата. Тя постоянно я поучавала и упреквала за всичко.
Веднъж една сутрин младата жена се отправила към края на гората, където живеел един стар, престар дядо.
- Какво те е довело при мен, момиче? Да не би да искаш да ти намеря жених? – попитал дядото.
- Никой не ми е нужен, аз си имам мъж и го обичам, но не мога да живея с майка му.
- Какво искаш от мен?
- Моля те да ми помогнеш. Дай ми отрова, за да я отровя.
- На това ли ще построиш своето щастие, детето ми? Е, добре. Жал ми е за теб. Ще ти дам отвара. Всяка сутрин ще вариш от нея и ще я даваш на майката на мъжа ти. Само че имам един съвет към теб.
- Какъв? Казвай, всичко ще изпълня, само и само да се избавя от това чудовище.
- В нашето село слуховете бързо се разпространяват. Ще те заподозрат. Така че за да не случи това – промени своето отношение към свекърва си. Стани ласкава, приветлива, усмихвай се. Няма да се наложи дълго да се мъчиш.

Така и постъпила жената. Още когато пропели първи петли (около 4 часа), тя ставала, замесвала хляба, изчиствала и запалвала печката, сготвяла яденето, отровната запарка сварявала, и ласкаво приканвала свекървата да опита чаят-чудо. “Мама” я наричала, и я слушала за всичко. Мъжът не можел да се нарадва: Майка му и жена му станали като роднини. А свекървата отворила към невестата душата си. И постоянно и отвръщала с любов и сърдечност.
Тича отново жената при дядото, хвърля се в нозете му и със сълзи го умолява:
- Деденце, умолявам те, ти знаеш и можеш всичко. Дай ми противоотрова. Доста чай сварих на моята свекърва. Ще умре. А тя ми стана такава грижовна майка.
- Миличка моя, успокой се, аз ти дадох ароматни треви, от които ти вареше на свекърва си вкусен и полезен чай. Отровата не беше в чашата, а в твоето сърце, но с Божията помощ ти успя да се избавиш от нея.

http://pravoslaven-sviat.org/2013/10/20 ... a-snahata/
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » съб юни 20, 2015 9:13 am

:giflo2: :heart: :giflo2: Бони, благодаря за поучителната притча - така е, когато човек изчисти съзнанието,сърцето и душата си от лошотия и злонамереност,остава обич,разбиране и уважение! :hug: :hug: :hug:
Прикачени файлове
80lv.jpg
80lv.jpg (49.29 KиБ) Видяна 3613 пъти

Потребителски аватар
AnnaJames
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: съб сеп 27, 2014 11:24 pm
:: 154 рецепти от AnnaJames
:: 190 снимки от AnnaJames

Мнение от AnnaJames » съб юни 20, 2015 11:35 am

Притча за черните периоди в живота ни

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, която опустошила всички посеви, а наскоро след това чужд владетел нападнал царството и го превзел. Започнала епидемия, която отнела живота на цялото царско семейство и на половината население на царството. Войските на съседния цар нападнали столицата и избили останалите. Тогава царят разбрал, че трябва да се спасява и побягнал към съседните земи, където царят му бил приятел. Стигнал да столицата на царството и поискал да се види с владетеля, като казал на стражата му, че е негов приятел. Но войниците не му повярвали, като видели опърпаните му дрехи и го отпратили.
Наложило му се една година да работи каквото намери, да живее в мизерия и да се бори за оцеляването си. Накрая успял да събере малко пари, за да се облече по-прилично и отново се явил при царя.
Когато приятелят му го приел, той му разказал за всичките си несгоди и нещастия и го помолил за подкрепа. Но за негово огромно разочарование, царят му дал 100 овце и го отпратил.

Огорчен и разочарован, злочестият цар все пак започнал да пасе овцете - нямал по-добра алтернатива. До една година обаче, овцете му били изядени от вълци и той отишъл пак да моли за помощ. Този път му дали 50 овце. Не след дълго стадото му пропаднало в пропаст и той отново изгубил всички овце. Отишъл трети път при царя и тогава той му дал 25 овце.
Започнал злополучният цар почти от нулата. Пасял си овцете, но постепенно стадото му започнало да се разраства и след време се умножило до 1000 овце. Тогава той пак отишъл при приятеля си, но този път, за да му се похвали.
И най-неочаквано за него самия, царят наредил да му дадат съседното царство.
- Но защо не направи това веднага, още когато дойдох първият път при теб за помощ? - попитал изумен - Защо трябваше да ми даваш да паса овце? Защо не ми даде царството тогава?!
- Защото от него нямаше да остане камък върху камък. - отговорил мъдрият му приятел. - Аз просто почаках докато свърши черният период от живота ти. Сега вече виждам, че е дошъл следващият етап от твоята съдба. А овцете бяха само показател...

Е, разпознахте ли някои периоди от живота си? Всички злини на света сякаш се изсипват една след друга - болести, загуби, разочарования, провали, пак загуби... новите начинания се провалят с гръм и трясък... усещаш се като в блато - с всяка стъпка затъваш все повече.
И започваш да си мислиш, че вселената е против теб, че Господ те е забравил, спомняш си поговорки от сорта на „Едно зло никога не идва само", а в отчаянието си може и тръгнеш по гледачки, които те убеждават, че ти е направена магия (те, гледачките това работят). Само че този път ти си казваш: Ами, да... това е зла магия. А то е просто тежък период от живота. Тази притча ни припомня, че всъщност не трябва да търсим кой знае какви дълбоки причини за черните периоди в живота. Просто има такива. Някои са по-дълги и болезнени. Други минават бързо. Но винаги минават.
И не трябва да се гневим на съдбата, защото може би тя, както и мъдрият цар, който давал все по-малко овце на своя приятел, ни отпуска мънички парченца късмет и благоденствие докато сме в този период, за да ни предпази от по-големи загуби.
Най-важното е да имаме търпение и да не се поддаваме на отчаяние и самоунищожително поведение. Да изчакаме търпеливо да се разпръснат облаците. А когато небето се проясни и отново изгрее слънцето, да не забравяме, че „и това ще мине".
Такъв е животът.
Изображение
Каквото заслужава да бъде направено, заслужава да бъде направено с любов.
Изображение

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » съб юни 20, 2015 12:04 pm

:giflo1: :giflo1: :giflo1: :heart: :giflo1: :giflo1: :giflo1: Мила Ани, благодаря ти! Тая притча я четох скоро във Фейсбук - има много дълбок смисъл,дано бъде пътеводител за много хора,които се отчайват в такива кризисни моменти - след бурята, изгрява слънце! :hug: :hug: :hug:
Прикачени файлове
197123.jpg


Потребителски аватар
AnnaJames
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: съб сеп 27, 2014 11:24 pm
:: 154 рецепти от AnnaJames
:: 190 снимки от AnnaJames

Мнение от AnnaJames » пон юли 13, 2015 11:56 pm

"Успехът е фикс идея в модерното общество. Роди се дори комерсиален писателски бизнес, който избълва купища книги с препоръки „Как да бъдем успешни”.
Какво казва по темата мъдрецът Петър Дънов? „Докато човек има светлина в ума си, топлина в сърцето си и сила в тялото си, той всякога може да има успех в работите си”, гласи известна мисъл на Учителя. Предлагаме ви цитати от беседи на Дънов, над които си струва да се замислим.

. Ако искаш да имаш успех в живота си, търси го в себе си, а не вън от себе си. Отвън са само условията на живота.
. Докато сте на земята, вие трябва да си помагате едни на други. Без взаимопомощ няма успех в живота.
- Гдето няма любов, там няма и успех, и благословение. Щом се обичат хората, никой не може да им направи зло.
. За да има успех в живота си, човек трябва да притежава следните качества: такт, твърдост, наблюдателност, разсъдливост, интуиция. Има ли тези качества, каквато работа започне, той ще има добри резултати.
. Съвременните хора искат да бъдат щастливи, да имат успех в живота си. За да постигнат това, те трябва коренно да се преобразят. Не могат ли да изменят живота си, те не могат да направят връзка с Първата Причина, от която зависи техният успех и щастие. Да бъде човек добър, това зависи от него. Да има успех в живота си, това зависи от Бога. Като не разбират тези отношения, хората се силят да постигнат желанията си, като не знаят, че успехът им зависи от Бога. Щом не успяват в своите работи, те се разочароват, обезсърчават и казват, че животът няма смисъл. За пример, някой иска да стане министър. От него ли зависи това, или от хората? За да успее в желанието си, човек трябва да бъде добър, умен, да има предвид интересите на своите избиратели. Отговаря ли на тия условия, избирателите ще го приемат за министър. Както виждате, успехът на човека в известно направление не е в негови ръце. Обаче да бъде добър, това зависи от него.

. Радвайте се на успехите на приятелите си като на свой успех. Радвайте се на онзи успех, който е придобит с труд, с работа, с постоянство. Само по този начин вие можете да се повдигнете.
. Успех е да вървиш по един път дето няма никакви препятствия, никъде няма да се блъскаш. Щом се блъскаш успех няма, понеже харчиш повече енергия.
. Кажеш ли, че си нещастен, това подразбира погребение. Ти погребваш нещо в себе си.
. Някой търси щастието си в книгите, но и там не го намира. Той чете някоя книга, в която се говори за силата, чрез която човек твори, създава и придобива нещата. Докато чете книгата, той се въодушевява, радва се. Обаче щом я свърши, вижда, че в нея няма сила, джобовете му са празни. Той трябва да знае, че силата не е в книгата, а в самия него. Достатъчно е да обича работата си и да я прилага с любов, за да се прояви и силата, която е вложена в него. Когато болният чете за силата, трябва да повярва в нея и да направи известно усилие, да я прояви. Без разумно усилие няма успех. – „Ама ще се огъна!“ – И без огъване няма успех.

. Законът на огъването съществува във всички светове. Ако в центъра на една металическа пружина поставите някаква тежест, пружината ще се огъне. Махнете ли тежестта, пружината се изправя, заема естественото си положение. Огъването на пружината става на физическия свят. Обаче същото нещо става и в умствения, и в чувствения свят. За пример, една мисъл се проектира в пространството. Първоначално мисълта върви праволинейно, но щом срещне известно препятствие, тя се огъва. Същото става и с чувството. Значи огъват се и мислите, и чувствата, и постъпките. Огъва се даже и характерът на човека. Всичко, което съществува и се проявява, е изложено на огъване. Не се огъва само непроявеното и това, което не съществува. – „Ама аз не искам да се огъвам.“ – Щом не искаш да се огъваш, не трябва да се проявяваш. Щом не се проявяваш, все едно, че не съществуваш. Невъзможно е човек да се прояви и да не изпита някаква тежест. Колкото малка и да е тежестта, все ще предизвика известно огъване.

. Вие може да постигнете какъвто и да е успех, ако имате една силна концентрирана мисъл. Концентрирана мисъл имате, когато има нещо, върху което най-силно мислите. Трябва да знаете силата на мисълта.
. Успех можеш да имаш, когато ти и Божественото в тебе, сте заедно.
. Съвременните хора се оплакват, че нямат успех в работата си. Защо нямат успех? – Защото те очакват повече от другите, отколкото от себе си.
. Там, гдето присъствува Бог, има успех. А пък там, гдето Той не присъствува, няма успех.
. Досега сте живели всеки за себе си. Така успех не можете да имате.
. Учете се лесно да сменяте състоянията си, защото успехът ви зависи от доброто разположение на духа.
. Уверен ли си в успеха на твоята мисъл и твоето чувство? Не е достатъчно само да имаш подтик. Без увереност в това, към което се стремиш, няма успех... "
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0 ... 8179&rp711
Каквото заслужава да бъде направено, заслужава да бъде направено с любов.
Изображение

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » вт юли 14, 2015 7:43 pm

:giflo2: :giflo2: :giflo2: :heart: :giflo2: :giflo2: :giflo2: Ани, два пъти прочетох всичко,много полезно,поучително за всеки, благодаря ти мила! :giflo2: :heart: :giflo2:
Прикачени файлове
7d72610970c08a2200c85c902ea0b3fed4325b178735494.gif
7d72610970c08a2200c85c902ea0b3fed4325b178735494.gif (36.1 KиБ) Видяна 3316 пъти
products_53737_354994439koshnica_s_cvetq_slanchogled.jpg
products_53737_354994439koshnica_s_cvetq_slanchogled.jpg (209.06 KиБ) Видяна 3316 пъти

Потребителски аватар
AnnaJames
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: съб сеп 27, 2014 11:24 pm
:: 154 рецепти от AnnaJames
:: 190 снимки от AnnaJames

Мнение от AnnaJames » ср юли 15, 2015 11:16 pm

Благодаря, мила Мами! :giflo2:
Каквото заслужава да бъде направено, заслужава да бъде направено с любов.
Изображение

Потребителски аватар
AnnaJames
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: съб сеп 27, 2014 11:24 pm
:: 154 рецепти от AnnaJames
:: 190 снимки от AnnaJames

Мнение от AnnaJames » ср юли 15, 2015 11:17 pm

"...МОЛИТВА НА ПОСЛЕДНИТЕ ОПТИНСКИ СТАРЦИ

Господи, дай ми с душевно спокойствие
да посрещна всичко, което ще ми донесе настъпващият ден.
Дай ми всецяло да се предам на Твоята свята воля.
През всеки час на тоя ден ме наставлявай и подкрепяй.


Каквито и вести да стигнат до мен през деня,
научи ме да ги приема със спокойна душа
и с твърдото убеждение, че всичко това е според Твоята свята воля.

Във всички мои думи и дела ръководи мислите и чувствата ми.
При всички непредвидени случаи не позволявай да забравя,
че всичко е изпратено от Теб.

Научи ме да постъпвам правилно и разумно с всеки член на семейството ми,
като не смущавам и не огорчавам никого.

Господи, дай ми сили да понеса умората на настъпващия ден и всички събития през деня.
Ръководи моята воля и ме научи да се кая, да се моля,
да вярвам, да се надявам, да търпя, да прощавам,
да благодаря и да обичам всички. Амин...."
Каквото заслужава да бъде направено, заслужава да бъде направено с любов.
Изображение

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » съб авг 01, 2015 10:07 am

:giflo2: :heart: :giflo2: Ани, как съм пропуснала тая прекрасна молитва - много ми допадна,благодаря ти мила! :thumbsup: :love:
Прикачени файлове
hatiku untukmu.jpg
hatiku untukmu.jpg (11.28 KиБ) Видяна 3173 пъти

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » съб авг 01, 2015 10:19 am

:giflo1: :giflo2: :giflo1: Ани, пак съм аз,явно съм изпуснала и прекрасната част от беседите на Петър Дънов, всичко което е написал,целият му живот ме карат да се възхищавам от него,всичко е толкова вярно, например - да не очакваш от другите повече, а от себе си,уникален човек,много светла личност, сърдечно ти благодаря Ани! :love: :love: :love:
Прикачени файлове
1240926m.gif
1240926m.gif (41.57 KиБ) Видяна 3173 пъти
1754508m.gif
1754508m.gif (128.19 KиБ) Видяна 3173 пъти


Отговори