"Уроци" за Живота

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Re: "Уроци" за Живота

Мнение от Gala85 » вт дек 27, 2016 3:48 pm

КАК МОЖЕ ДА СЕ РАЗРЕШИ НЕРАЗБИРАТЕЛСТВОТО В БРАКА

След брака, предбрачните “аз” и “ти” на двамата съпрузи трябва да отстъпят на “ние” като начин на живот.

Бракът се гради върху единството на мъжа и жената.В това съвместно съжителство вместо предбрачните “аз” и “ти” възниква общото “ние”.Продължението на този съвместен живот зависи от семейната среда, от която идва всеки един от съпрузите и от диалога, установен между тях.Ако са налице някакви проблеми при общуването между съпрузите, това неминуемо довежда до неразбирателство и раздори в семейството.Основна причина за неразбирателството в брака е не приемането на принципа “ние”, пораждащ се от културните и индивидуални различия между съпрузите.Неразбирателството в семейството, естествено, влияе негативно върху психиката на неговите членове.В последствие започват дрязгите, споровете, стига се до разправии и в най-лошия случай всичко това приключва с развод.Съпрузите, израснали е семейства, в които неразбирателството и разправиите са доминирали, пренасят в личния си семеен живот същата нездрава, дискомфортна семейна атмосфера.Сиреч, децата на семействата с нездрава среда са кандидати да създадат също такива нездрави бракове.

Хармония в характерите

Ако характерът и навиците, изградени в миналото, останат непроменени след встъпването в брак, то принципът “ние” в съвместния живот ще бъде трудно приложим.В тези случаи бракът продължава известно време или завинаги в следствие на компромисите на единия от съпрузите.Често и най-вече, този компромис бива правен от страна на жените.

Духовните несъгласия възникват предимно заради личностната структура на съпрузите.Подчертаните различия в характерите, интелекта, разбиранията, вкуса и въобще в личностните особености на съпрузите затрудняват постигането на разбирателство и съгласие.Още повече, че различия и разногласия от типа на споменатите не могат да се преодолеят с времето-почти е невъзможно.

Несъгласията от социално-битово естество водят началото си от културните различия в семействата на съпрузите преди брака им.Разминаванията в културните разбирания води до невъзможност да се постигне единност в чувствата и мислите по отношение на нещо, което пък е важен фактор за здравия диалог.

Влиянието на родителите

Неразбирателството и разногласията между съпрузите с времето “преминава” и в другите членове на семейството.Включването на родителите по женска или мъжка линия, или и от двете страни, в споровете между съпрузите довеждат нещата до абсолютен хаос и проблемите стават невъзможни за разрешаване.Неразбирателството между съпрузите се превръща в борба за доказване на надмощие и превъзходство от страна на техните родители и близки.Неразбирателството влияе във всяко отношение отрицателно върху съпрузите.Нарушава се целостта на свързващите ги чувства.Обичта, уважението и доверието все повече отслабват и се стига до спорове и караници.Допускат се унизителни сцени и взаимни обвинения.Напрежението нараства, започват караници, викане, чупене на определени предмети вкъщи.Стигне ли се до побоища, съвместният живот става непоносим и за двамата.

Влияние на неразбирателството върху интимния живот

Разбира се, неразбирателството влияе отрицателно и върху интимното общуване на съпрузите.

Нередовният и незадоволителен полов живот води със себе си допълнително напрежение, което още повече задълбочава несъгласията.Така кръгът от проблеми се затваря и не се допуска да се излезе от него.Не свършващите семейни караници и раздори правят съвместният живот непоносим.Ако споровете се пораждат в стремежа на съпрузите да запазят семейството да подобрят нещо в него, лесно могат да се открият добри начини за това.Половата незадоволеност на жените, обикновено, се дължи на грешки в поведението на мъжете по време на половото общуване.Грубото, неизпипано, търсещо едностранно задоволяване поведение от страна на мъжа, вреди и на двете страни.Дали щастието на съпрузите ще включи в себе си и щастието от хармонията в половия им живот зависи от отношението на мъжа към жената: от това дали той е мил, любвеобилен, търпелив, нежен; стараещ се да я зарадва с мили думи, стараещ се да спечели нейното внимание и любов.

Основен принцип на щастливия брак

Някои хора се чудят и измъчват “как така” не са случили в брака.А всъщност, вместо да си губят времето с тюхкане над този въпрос, те биха могли да се постараят да търсят начини как да направят брачния си живот по-приятен, по-задоволителен.Биха могли да констатират поводите, случаите, при които цялото семейство се чувства щастливо и да се стараят да ги увеличат доколкото могат.Не бива да се забравя, че и щастието, както и другите чувства, расте и се множи само при споделяне, само при внимателни съвместни усилия.Основен принцип на един щастлив брак е развитието на общо, съвместно разбиране, усещане за щастие, разбира се без партньорите да загубват индивидуалните си гледни точки за това.Не може да се говори за щастие в брака, ако липсва общото, съвместното старание и стремеж за неговото постигане.

Уважение и любов заедно

Вниманието и любовта, изпитвани към съпруга/та трябва да се изразят, словесно или с уместни жестове.Най-добрият израз на любов и уважение е искреното внимание.Колкото повече внимание обръща един човек на чувствата и мислите на другите, толкова по-ясно става колко много го цени.Основната потребност у всички хора си остава потребността да обичаме и да ни обичат.

Когато съпрузите критикуват взаимно грешките си, не бива да атакувате характерите си като цяло.Не трябва да се допуска сравнение на външния вид, облеклото, маниерите на съпруга-/та/ с тези на други хора и да се констатира негативното у него/нея/, едва ли не като обвинение.Това е твърде неприятно.особено пък в присъствие на чужди хора изобщо не трябва да се стига до критика или унизителни ситуации.Тъкмо напротив-в присъствие на хора редно е съпругът -/та/ да се подкрепя, да се отчетат и похвалят положителните му /й/ качества.

Ценни съвети за женените

Независимостта на семейството трябва да се запази.Не бива да се прибягва до материална или друга помощ от родители или други хора, освен в случаите, когато това се налага обезателно.

-Една семейна двойка има за цел изграждането на нов начин на живот.В този смисъл съпрузите, трябва да се предпазят от подражаването и повтарянето на видяното в своите семейства.

-По добре навреме и на място да може да се каже “не”, вместо да се стига до обиди.

-Към съпруга-/та/ трябва да се подхожда с разбиране.

-При изразяване на любовта към съпруга /та/ трябва да се подхожда щедро.

-Във взаимоотношенията със свекърва, тъща, свекър, тъст, зълва, девер и т.н трябва да се спазва дистанция, която да предпазва от намеса в семейния живот на съпрузите.

Кога започват разногласията?

Най-често разправиите в семейството започват по време на разговорите вечер, когато мъжът се връща вкъщи.След умората през деня съпрузите са по-лесно раздразними и готови да преминат в словесна атака.Особено пък, ако и двамата съпрузи работят, първите часове на вечерта са “апогей” на напрежението.

Съпрузите, които вечер се ядосват трябва задължително да разучат причините.При това трябва да се стараят да бъдат максимално обективни, да изключат всякакви предубеждения.Ядът, който е продиктуван от други хора или от причини, не трябва да се рефлектира върху съпруга/та/.

Не трябва да се премълчават и притаяват и чувства като притеснения, обида, гняв.Не бива да се пропуска, че изразяването им на глас, дискутирането по тях има полезно въздействие върху човека.Нужно е всички мисли и чувства да се споделят със съпруга/та/.Ако нещо ни измъчва и в стремежа си да предпазим съпруга/та/ си от същата отрицателна емоция не го споделим и в случай, че това интуитивно се усети, то предположението, че крием нещо ще го /я/ притесни и измъчи много повече.

Трябва да се насочим към бъдещето, а не към миналото

Наложително в брака е усилията да се насочат към бъдещето, към общите цели, надежди и очаквания, а не към допуснати в миналото грешки, обвинения, пропуски и т.н.Усилията на съпрузите трябва да се съсредоточат върху обмяната на мисли и преживявания в тази насока.При това трябва да се има предвид, че щастието е свързано с предстоящото, с очакванията...

Да се разговаря, преди мига на избухване

Практиката показва, че семейните двойки не умеят да спорят или дискутират.Много от браковете се разбиват тъкмо по тази причина.Всъщност нормално и нужно е от време на време семейните двойки да поспорят.Ако в старанието си да запазим мира вкъщи, за да не пораждаме проблеми и ги прикриваме и “замразяваме”, те ще се натрупат и един ден ще се окажем лице в лице с притесненията, причинени от тях.Човек, който постоянно потиска желанията си стига до един миг, когато му е невъзможно да ги преодолее.после избухват точно като парен котел.Щетите от това избухване са много по-големи.

Ако всички проблеми се разрешат чрез разговаряне, преди да се стигне до мига на избухването, то тогава щетите биха били незначителни.


Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » ср дек 28, 2016 10:14 am

Да убиеш миналото

Уважаеми господин съдия,
Уважаеми дами и господа съдебни заседатели,
Позволявам си, съгласно чл. 295, ал. 1 и 2 от Наказателнопроцесуалния кодекс на Република България да се възползвам от правото си на последна дума, преди почитаемият съд да се оттегли на съвещание, за да постанови присъдата. Преди да започна обаче, позволете ми да заявя, че ще се откажа от правото си на обжалване: първо, защото Вашата присъда с почти пълна сигурност ще бъде потвърдена, и второ, защото смятам, че отмяната й е в ръцете на един съвсем друг съд. Така че аз съм готов да изтърпя наказанието си, и това само ще засили, или поне така се надявам, сред обществото влиянието на моята позиция. Без да изпадам в излишни месиански настроения, аз съм готов съвсем съзнателно да се жертвам в името на един не толкова непостижим идеал.
Срещу мен бе повдигнато обвинение в убийство на част от миналото. Вече беше неоспоримо доказано от почти всички разпити и веществени доказателства, а и аз нито за миг не съм отричал: да, признавам се за виновен в това убийство. Без да моля за снизхождение, ще изложа само някои от обстоятелствата, свързани с мотивацията ми и предисторията на деянието, които по чисто обективни причини са убягнали от вниманието на уважаемия господин следовател.
В хода на делото моят защитник даде най-доброто от себе си, за да покаже някакви смекчаващи вината обстоятелства - като се започне от психическо разстройство, мине се през убийство в състояние на афект, и се стигне до позоваване на тежкото ми детство, но, както установиха призованите тук експерти психолози и психиатри, всичко това беше просто плод на старанието му да печели престиж и да увеличи, поне малко, хонорара си. Истината всъщност е съвсем различна.
Уважаеми господин съдия,
В началото на съдебното производство уважаемият господин прокурор зададе въпроса, изнесен като заглавие на моята последна дума. Тъй като цялото дело всъщност беше насочено към това да му даде отговор, нека сега се опитам да обобщя.
Роден съм на малко парче земя, където историята няма особено значение. Всъщност, ако си помислим, тя няма кой знае какво значение за хората извън големите градове. Та в родното ми място хората просто си гледаха работата и не ги интересуваше, че съседът им говори с жена си например на румънски. За мен самия не беше нищо страшно или пък срамно с хлапетата от махалата да говоря на един език, а с баба си и дядо си - на друг. Никога не бях си задавал въпроса дали е полезно да се изучава езика, а покрай него - да се влезе и в културата на някоя съседна страна. Дори ако трябва да бъда искрен, в тези първи мои години българският език съвсем не беше от силните ми страни. Наричах Дунава "ръу", а дядо си - "буникул", и това никому не пречеше. Най-малко, защото не бях единствен. Само че след известно време трябваше да напусна това идилично място. Защитникът ми изтъкваше много умело развода на родителите ми като главна причина за моята нервна нестабилност. Уверявам Ви, единственото значимо нещо, от което въпросният развод ме лиши, беше тъкмо двуезичната среда на моето детство. Заведоха ме да живея на други места, където разбрах, че "влах" е мръсна дума, също като "циганин", "турчин"... Разбира се, изобщо не можех да схвана защо става така. От малък ме бяха научили кои са лошите неща и какво не бива да правя, за да бъда добро момче. Сега всички ми казваха, и често доста грубо, че трябва да забравя много думи, с които до вчера бях наричал както всекидневни предмети, така и много скъпи спомени. Трябваше например да престана да наричам баба си по бащина линия "буника", а просто баба. Да, ама в моето съзнание баба беше майката на майка ми, която си е българка. Сякаш късаха от мен един по един спомените ми. Защото да ядеш "пъйне" и "брънза" не е същото като да ядеш хляб и сирене. И двете са вкусни, но не е хубаво да ти оставят само едното.
Най-после, когато тръгнах на училище, разбрах защо трябва да забравя за половината си живот. Имаше едно голямо нещо, наречено Минало, което нашата учителка наричаше и история, и то искаше всички да правят така. Това нещо не се уморяваше да разказва за това, какви гадости са си правили народите в нашия край от света и защо трябва да продължат да си ги правят. То разказваше понякога и хубави приказки, но големите хора никак не ги харесваха и наблягаха на лошите. Оказваше се, че ние сме окрадени, ограбени, онеправдани от всичките си съседи, които са хищни и обожават да действат подмолно срещу нас. Ние сме "лъвове", "титани", а останалите - "съюзници-разбойници". Бях ужасен. Според Историята половината ми род беше съставен от продажни интересчии, чиято основна задача е да съсипват и разстройват България. И колкото и да се опитвах да обясня, че тъкмо "буника" ме е учила да казвам "Аз съм българче", никой не искаше да ме чуе. Понеже очевидно бях в по-слаба позиция, тогава се поддадох на натиска. Забравих един език, повтарях, когато се наложеше, като папагал за непримиримите вражди между България и нейните съседи, които непрекъснато са искали и още искат да я унищожат. И тогава си обещах, че като порасна, ще направя всичко възможно, за да видя дали това е истина и ако не е, дали то може да се промени.
Минаха години. Пораснах дотолкова, че можех пак да се върна в онова селце, където бях прекарал голяма част от детството си. Когато отидох там, бях, макар и за кратко, един от най-щастливите хора на света. Хората бяха същите. Пред къщи играеха дечурлига, които си подвикваха отдавна забравени думи. А те, думите, се връщаха на буйни потоци в главата ми и скоро аз пак можех да говоря с тях.
Това не ми стигна. На няколкостотин километра на изток Югославия се разпадаше с много кръв. Исках да знам защо. Исках да знам например дали като стана войник някой няма да ме прати да убия приятеля си от махалата, само защото не му харесва това на какъв език говори. Седнах да чета. Хванах изкъсо онова голямо нещо, миналото. Научих сръбски. Четях, слушах, и пак не разбрах. Стана така, че попаднах на писаното от Иво Андрич. Видях човек, роден между няколко култури, който дълго ги е наблюдавал и се опитва да ги примири. Неуспешно. Той е просто човек, а историята си играе с епохи. Запознах се със сърби. Те не се интересуваха кой знае колко от историята, по-скоро се чудеха как да се справят с войната. Излезе, че никой не я е искал тази война. Бях удивен от нещо друго - Историята, наричана винаги безпристрастна, от другата страна на границата се оказа различна от нашата. Тогава започнах да разбирам какво става. И реших да напиша своя собствена история на това буре с барут, върху което живеем. Научих гръцки, стигна се даже дотам, да си изкарвам хляба с тези си знания. Залегнах над турския. Не забравях и българската гледна точка, нито това, че на запад от нас непрекъснато, ту тук, ту там, умират хора. Трябваше да осъществя искрената клетва на едно дете, да разбера защо става така, да се опитам да го предотвратя. Тогава омразата ми към това Минало, част от което сееше много по-голяма омраза, придоби чертите на план за действие. Никой не може да промени Историята. Може само да я прави, но не и да я променя. Разбрах, че зловредната част от миналото всъщност е онази, която е различна от двете страни на границите. Щом говори по различен начин за едни и същи събития, значи тя просто не е вярна. Фалшива е. Промъкнала се е в Историята по нечий злодейски замисъл, за да сее смърт и раздори. Тя не може да гради нормални отношения между народите. И понеже е шарена, почти като американски филм, пълна с онеправдани жертви и неустоими спасители, тя привлича всички - от обикновения човек до политика, от когото зависи да поддържа добри взаимоотношения със съседите.
След дълги проучвания открих точната си цел в толкова голямата История. Проучвах навиците й, къде обикновено се крие, какви жертви си набелязва, кой я храни, за какво я използва. И тогава пристъпих към действие. Убийството извърших без угризения, което предполагам е утежняващо вината обстоятелство. Както вече заявих, готов съм да понеса определеното от почитаемия съд наказание.
Благодаря Ви за вниманието.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » нед яну 01, 2017 11:51 pm

10 знака, че ще живеете дълго



Не е съвпадение, че здравословният живот е свързан със „зеления” живот. Хората, които се интересуват от здравето на планетата, по-често се грижат и по-добре за себе си – хранят се и живеят по-здравословно.



1. Влизате във форма с разходки

Да сте във форма означава да се разхождате поне по 30 минути на ден. Това увеличава сериозно шансът ви да живеете по-дълго, независимо дали сте по-пълни от тези, които изобщо не се разхождат.

2. Не пиете газирани напитки

Учени от Бостън са установили ,че ако пиете една или повече газирани напитки на ден увеличавате двойно риска от появата на метаболитен синдром – редица състояние включващи високо кръвно налягане, високи нива на инсулин в кръвта, натрупването на сантиметри около талията, повишаване вероятността от проблеми със сърцето и диабет.

3. Ядете лилави храни

Боровинки,черно грозде, цвекло – всички те съдържат полифеноли – вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания, предпазват от Алцхаймер. Това, което е полезно за коронарните артерии е полезно и за кръвоносните съдове на мозъка, обяснява д-р Робърт Крикориан, директор на Центъра по когнитивни разстройства към университета в Синсинати.

4. Били сте с нормално тегло като тинейджър

Шведски учени правят изследване сред 612 мъже на възраст между 18 и 20 години, чиито ИТМ се увеличава драстично по време на пубертета. Те имат най-големи количества „скрити” мазнини около коремните органи, което се свързва с развитието на диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

5. Избягвате червените меса

Няколко малки порции не са проблем, но яденето на повече от 500 г месо седмично повишава риска от рак на червата, третият най-често срещан в САЩ.



6. Пиете тонове зелен и черен чай

Чаят действа прекрасно върху сърцето. Нуждаете само от една-две чаши дневно, за да помогнете на сърцето си. Имайте предвид, че приготвянето на чай от самата билка е много по-полезно от пиенето на готовите пакетирани чайове от магазина



7. Обичате приятелите си (които също живеят здравословно)

Ако най-близките ви приятели напълняват, вероятността и вие да качите излишни килограми се увеличава с 57%, според проучване във Великобритания. За да поддържате здравословно тегло трябва да контактувате с хора, които го правят на принципа – с какъвто се събереш такъв ставаш.



8. Имате здрави крака

За да сте здрави имате нужда от умерено физическо натоварване –да тренирате гъвкавост, издръжливост и баланс. Колкото повече се трупат годините, толкова по-важни стават тези елементи, за да предотвратите падания и наранявания.



9. Нямате домашна помощничка

Само докато чистите с прахосмукачката, бършете праха или пода за около час, изгаряте около 250 калории, това намалява риска от ранна смърт с 30%, според проучване сред 302 възрастни през 70-те и 80-те години.



10. Оптимисти сте!

Това означава ,че гледате на живота с позитивизъм. Тенденцията в това отношение е обезпокоителна, тъй като сам о17% от европейците изпитват повече положителни, отколкото отрицателни емоции.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » нед яну 01, 2017 11:53 pm

15 храни за детоксикация на организма





Когато става въпрос за пречистване на организма от вредните токсини, храната е най-доброто лекарство



Ще бъдете изумени, когато научите, че много от любимите ви храни са и полезни, и помагат за детоксикацията на органи като черен дроб, черва, бъбреците и кожата. Предотвратяват вредното въздействие на замърсяването, хранителни добавки, вторичния тютюнев дим, както и други токсини.



Ябълки - те са богати на пектин, който се свързва с холестерола и тежките метали в организма, спомага още за премахване и разграждане на токсините в червата.



Авокадо. Понижава холестерола и разширява кръвоносните съдове, като блокира токсините, които унищожават артериите. Авокадото съдържа глутатион, който блокира най-малко тридесет различни канцерогенни вещества, като помага за детоксикацията на черния дроб.



Цвекло. Съдържа уникално съчетание на природни съединения, което го прави превъзходно пречистващо средство за кръвта и черния дроб.



Боровинки. Наистина една от най-мощните лечебни храни. Боровинките съдържат естествен аспирин, който помага за намаляване на хроничното възпаление и срещу болка. Боровинките действат и като антибиотици, като блокират бактериите в пикочните пътища и по този начин помагат за предотвратяване на инфекции. Имат и противовирусни свойства. Помагат за намаляване на стреса и увеличават дълголетието.



Зеле. Зелето съдържа многобройни противоракови съединения и антиоксиданти и помага на черния дроб. Този зеленчук почиства храносмилателния тракт и неутрализира някои от вредните съединения, открити в цигарения дим (и вторичния). Допринася и за засилване на способността на черния дроб за детоксикация.



Целина и семена от целина. Те са отлични за пречистване на кръвта и съдържат много различни противоракови съединения, които помагат за детоксикация на ракови клетки в тялото. Семената от целина съдържат повече от двадесет противовъзпалителни вещества. Особено добри са за детоксикация на веществата в цигарения дим.



Червени боровинки. Имат още по-благотворно влияние от сините боровинки върху пикочните и съдържат антибиотици и антивирусни вещества.



Ленени семена и ленено масло. Наситени са с незаменими мастни киселини, особено Омега-3 и са от съществено значение за много функции на пречистване на цялото тяло.



Чесън. Очиства вредните бактерии, чревни паразити и вируси от тялото, особено от кръвта и червата. Помага на артериите да не се запушат и има противоракови и антиоксидантни свойства, които работят за детоксикацията на организма от вредни вещества. Чесънът е добър и за прочистването на дихателните пътища, белите дробове и синусите. За да се радвате на тези ползи за здравето, изберете пресен чесън, а не чесън на прах, който няма такива характеристики.



Грейпфрут. Червеният грейпфрут съдържа пектин, който се свързва с холестерол, като по този начин прочиства кръвта. Грейпфрутът е отличен детоксикатор на червата с антивирусни свойства.



Листно зеле (Kale). Пълно с мощни противоракови съединения и антиоксиданти, които помагат за очистването на организма от вредни вещества. Има високо съдържание на фибри, които почистват чревния тракт. Както и обикновеното зеле, неутрализира някои от вредните съединения, открити в цигарения дим.



Бобови растения. Богати са на фибри, които спомагат за намаляване на холестерола, почистване на червата и регулиране нивото на кръвната захар. Бобовите растения също спомагат за предпазване на тялото срещу рак.



Лимони. Отлични детоксикатори на черния дроб. Съдържат големи количества витамин С, необходими на организма, за да произведе важно вещество, наречено глутатион. Глутатионът помага за детоксикацията на черния дроб от вредни химикали.



Водорасли. Водораслите може би са най-недооцененият зеленчук в западния свят. Изследвания от Монреал показват, че водораслите се свързват с радиоактивните отпадъци в организма, както и с тежките метали, за да ги отстранят от тялото. Те са богати на минерали и микроелементи.



Кресон. Ако не сте опитвали кресон, добавете малко на сандвича или салатата си и ще бъдете очаровани. Това растение увеличава детоксикацията и се бори с раковите клетки.



Не забравяйте за детоксикацията на организма, защото има огромно значение за здравето. Още по-важна е по-време на бременност.


Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » нед яну 01, 2017 11:57 pm

Храни, които не подозираме колко са полезни


Когато говорим за храни, често знаем кое колко е полезно. Една ябълка, например, е на върха на здравословната класацията. Един двоен хамбургер - не толкова. Американски специалисти по здравословно хранене съставиха списък на най-изненадващо полезни храни, за чийто положителен ефект почти не подозираме. Ето 10 от тях:

Или по-точно какаото си е чудна здравословна храна. Всеки шоколад, който съдържа под 70% какао, вече не е толкова полезен. Намалява риска от сърдечни заболявания. Съдържа също магнезий, желязо от естествен произход и полиетиламин.

Мед от елда:

Като цяло медът е храна, която повишвана съдържанието на захари в организма, но тъмния мед, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. Също така действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната дейност, помага също за заздравяване на рани.

Авокадо:

Със сигурност този плод е богат на мазнини, но това са основно такива, които не запушват артериите. Богат е на калий, което намаливя риска от високо кръвно налягане, съдържа витамин B, което спомага на здравата кожа и мускулите, витамин Е, който предпазна от заболявания на кръвообръщението, и витамин К, който заздравява костите, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.

Тиква:

Използвана най-често за сладкиши или захаросана, сама по себе си тя е изключително хранителна. Плодът притежава антиоксиданти като каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания, водещи до ослепяване.

Черен чай:

Не толкова популярен като зеления чай, но черният предотвратява деменцията и понижава холестерола.

Яйца:

Популярна и евтина храна, която доскоро се свързваше с висок холестерол и сърдечни заболявания. Актуалните проучвания обаче опровергават това. Едно яйце съдържа само 1,5 грама разтворими мазнини. Съдържа също витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат на сърдечната и мозъчната дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.

Канела:

Пикантно сладката подправка помага за понижаването на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото. Помага също против стареенето.

Доматено пюре:

Доматено пюре без сол или с ниско съдържание на сол съдържа в максимален обем най-полезното от доматите ката спомага за понижаване на кръвното налягане и силно предотвратява риска от рак на простатата.

Замразени боровинки:

Не се притеснявайте, че замразените плодове губят част от хранителната си стойност, това е заблуждение. Всякакъв вид боровинки - сурови или замразени, са полезни за вас. Плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност като увеличават броя на клетките в мозъка в тази част, която е отговорна за паметта.


Уасаби:

Японски деликатес с вид хрян, поднасяна често със суши, е изключително полезна за здравето като цяло. Помага за предотвратяване на всичко от язва и развалени зъби до тромбоза и астма.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » пон яну 02, 2017 12:02 am

За да живеем дълго


Всички знаем, че за да имаме дълъг живот не трябва да пушим, да пием, да си лягаме рано и т.н. Тези съвети ни поднасят отвсякъде. Само, че не винаги е необходимо да живее като светци и да органичаваме всичко, което ни харесва, за да живеем по-дълго. Поне последните изследвания ни убеждават в това. В гените ни е заложено да живеем 150 години, но по-голяма част от нас достигат до 75-80. Статистиките показват, че ако японецът живее средно 79 години, то нигерийци­те и сомалийците много трудно достигат 47 годи­ни. Европеецът е накъде по средата.
Затова учените са решили да изследват живота и навиците на хората, които са дълголетници и са извели 10 правила за по-дълъг живот, които не са свързани с много лишения.


1. Не преяждайте
Ако ежедневието ви не е свързано с тежка физическа работа, няма нужда да приемате прекалено много храна. Достатъчни са ви 200 килокалории дневно. По този начин и организмът ви няма да се натоварва много.


2. Яжте храни подходящи за възрастта ви
Жените на 30 трябва да консумират повече ядки и черен дроб. Това забавя появатя на бръчки.
За хората над 40 е полезно да ядат моркови и други плодове и зеленчуци, които са жълти или червени, защото те съдържат бета-каротин. Мъжете на тази възраст трябва да приемат повече селен, които премахва стреса.
За 50 годишните е необходим калции, за да поддържа костите и магнезии за сърцето. Силния пол да консумира риба, за предпазване на сърцето и кръвоносните съдове.

3. Не бездействайте
Всеки като наближи възрастта за пенсиониране и с нетърпение брои дните, които остават до пенсия. Не бързайте да спирате работа, защото според изследователите, хората, които не работят изглеждат с 5 години по-стари. Дори има професии, които ни помагат да живеем по-дълго. Оказва се, че най-дълго живеят диригентите, философите, художниците и… свещениците.

4. Секс
По време на секс се отделят ендорфини – това са хормоните на щастието. Те действат укрепващо на имунната система. Според учените човек, който прави секс два пъти в седмицата, на 60 години изглежда с 14 години по-млад от връстниците си.

5. Запазете доброто си настроение
Доказано е, че оптимистите живеят по-дълго. А и позитивното мислене ви помага да се спавите с трудностите в живота.

6. Движение
Спортът е здраве, не случайно са казали хората. Няколко минути спортни занимания дневно удължават живота. В процеса на тренировките се освобождава повече от хормона на растежа, а него­вото производство рязко се намалява след 30-годишна възраст.

7. Спете на хладно
Добре е температурата в спалнята ви да е 17-18 градуса. След сън при тази температура на сутринта ще сте по-отпочинали и готови за работа. Обмяната на веществата и появата на възрастови­те изменения зависят от температурата на околната среда.

8. Положителни емоции
Не се лишавайте от дребните неща, които ви доставят удоволствие. Парче торта, забавления – това няма да ви навреди, ще сте по-доволни, а това също помага за дълъг живот.

9. Показвайте гнева си
Оказва се, че 64% от бо­лните от рак са потискали гнева в себе си.

10. Тренирайте мозъка
Той има нужда от постоянно натоварване, за да работи добре. Намерете му работа – решавайте кръстосло­вици, четете, учете чужди езици, смятайте наум, играйте шах… Когато мозъка работи активно, сърцето също се активизира.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » пон яну 02, 2017 12:37 am

Индианската тайна за вечна любов


Стара индианска приказка разказва. Двама влюбени отишли при един
мъдрец и го попитали: Днес ние сме много влюбени, искаме нашата любов да
продължи вечно, ти си мъдър, кажи ни как да задържим любовта?

Добре, казал мъдрецът. Намерете по един орел, уловете го и го донесете при мен на върха на планината.

Двамата млади се разделили и по различни пътища намерили всеки един по един орел. Донесли го при мъдреца.

А сега им вържете краката и ги пуснете да излетят.

Младите така и направили. Вързали краката и пуснали орлите. Не след
дълго те паднали на земята, не успяли да летят. Започнали да се кълват
един друг в опит да отвържат краката си.

Отвържете ги, казал мъдрецът. И отново ги пуснете.

Орлите излетели нависоко.
Ето това е тайната, никога не се "връзвайте" един друг, защото тогава любовта ще умре и нито един от вас няма да може да живее и "лети" спокойно.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » пон яну 02, 2017 1:06 am

..."Най-добрият ми приятел отвори чекмеджето на скрина на съпругата си и извади опаковано в копринена хартия пакетче. Това не беше обикновено пакетче - в него имаше луксозно дамско бельо. Той разкъса хартията, хвърли я и се загледа с тъга в коприната и дантелите. "Купих й го, когато бяхме за първи път в Ню Йорк. Преди осем или девет години. Тя никога не го облече. Пазеше го за някакъв специален случай. Мисля, че днес е този случай." Той се приближи към леглото и постави бельото до другите неща, приготвени за погребалната агенция.Съпругата му беше починала. Той се обърна към мен и ми каза:
"Никога нищо не прибирай за някакъв специален случай. Всеки ден от живота ти е специален."
Няма да забравя тези думи. Те промениха живота ми. Днес чета повече от преди и чистя по -малко.
Сядам на терасата и се наслаждавам на природата без да обръщам внимание на треволяците в градината.
Прекарвам повече време със семейството си и с приятелите си и работя по-малко .
Разбрах, че животът е натрупване на опит, който трябва високо да се цени.
Вече нищо не пазя за специални случаи. Използвам всеки ден кристалните си чаши.
Обличам новото си яке, когато отивам до супермаркета. Използвам любимите си парфюми, когато ми е приятно.
Фрази, като "Един ден.." или " Някой ден.." вече не съществуват за мен, изхвърлил съм ги от речника си.
Искам да видя нещата тук и сега, да ги чуя, да ги направя.Не съм съвсем сигурен какво би направила жената на моя приятел, ако знаеше, че утре няма да я има - едно утре, което ние всички доста
лекомислено очакваме. Мисля, че тя би звъннала по телефона на семейството си и на близките си приятели.
Може би аз също бих се обадил на стари приятели , за да се сдобря с тях и да се извиня за стари пререкания.
Може би тя би поискала да отиде още веднъж в китайски ресторант /нейната любима кухня/. Колко е хубаво.
Ето някои от онези малки неизвършени неща, които много биха ме ядосали, ако осъзнаех, че дните ми са преброени.
Бих се ядосал, че не съм се срещнал с приятелите, на които щях да се обадя "тия дни". Бих се ядосал, че не съм написал писмата, които щях да напиша "тия дни".Бих се ядосал, че не съм казвал по-често на най-близките си колко
много ги обичам.
От сега нататък нищо няма да пропусна ! Няма да отлагам нещата, които ми носят радост и които ме разсмиват.
Повтарям си, че всеки ден е изключителен. Всеки ден, всеки час, всяка минута са изключителни".

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » чет яну 05, 2017 12:04 pm

Притча за най-лошия мъж


В едно село живеел един мъдър старец. Съселяните му много го ценели и затова, когато искали да сключат брак, търсели неговата благословия. Съответно, когато искали да се разведат, също ходели при него. Един път при стареца дошла една много ядосана жена и му казала:

- Мъдрецо, искам да ни разведеш с мъжа ми, защото той е ужасен съпруг!

- Но защо? Какво толкова е направил той? - учудил се старецът.

- Защото той постоянно закъснява след работа и вечно за това имаме кавги - отвърнала разярената съпруга.

Старецът помислил малко и казал:

- Добре, щом това е твоето желание, ще ви разведа. Но преди да го сторя, искам да изпечеш хляб и да ми го донесеш. Само че продуктите за него трябва да вземеш от своите съседки, като обясниш на всяка защо ти трябват тези съставки.

Съпругата си отдъхнала и поела към дома. Много скоро тя вече се намира пред къщата на своя съседка. Като я видяла, жената се примолила:

- Съседке, дай ми, моля те, две чаши вода!

- Но защо искаш вода от мен? Нали имаш кладенец в двора си? -поинтересувала се съседката.

Жената това и чакала. Тя веднага започнала да разправя на приятелката си колко е ядосана на мъжа си и какво трябва да направи, за да се разведе с него. Тогава съседката ѝ рекла:
- Ти, ако знаеш моят съпруг какъв е! По цял ден лежи и нищо не пипва!

Час по-късно жената навестила следващата си съседка, за да поиска брашно. Комшийката ѝ веднага се поинтересувала за какво ѝ е брашното и ядосаната съпруга разказала всичко. Щом чула оплакванията, съседката също решила да сподели:

- Само да знаеше моят мъж какъв е! Всеки ден харчи пари за алкохол, а като се напие, ме бие!

Жената изслушала приятелката си и поела към следващата съседка за сол. Там тя за пореден път трябвало да разкаже своята история. Като чула разказа ѝ, другата домакиня рекла:

- А моят съпруг да знаеш какъв е ужасен! Постоянно прелюбодейства и не се интересува изобщо от мен и децата!

Жената изслушала и тази своя съседка, след което се прибрала вкъщи да замеси хляб. Тя опекла голяма вкусна питка и отишла при мъдреца. Поднесла я към него и казала:

- Вземи тази питка, мъдрецо, в знак на моята благодарност!

- Защо ми благодариш, жено? Какво е станало? - запитал старецът.

- Защото най-после прозрях истината. Оказа се, че моят мъж съвсем не е най-лошият. Вече не искам да се развеждам.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » чет яну 05, 2017 12:11 pm

21 правила на силната жена

Всяка от нас иска да бъде силна и успяла жена. Нещо, което си признаваме, не е лесно, но пък си струва всички усилия. Няма по-прекрасно чувство от това да се погледнеш в огледалото и да си кажеш: "Успях!". Ако и вие искате да бъдете силна жена, ето какви са нейните правила:

1. Продължава напред, дори да й стане трудно.
2. Обича с широко отворени ръце.
3. Едновременно нежна и силна е.
4. Отделя време, за да се грижи за себе си.
5. Прощава, но никога не забравя.
6. Освобождава се от всичко, което й тежи.
7. Благодарна е за това, което има.
8. С желание помага на другите.
9. Използва пълноценно времето си.
10. Постоянно се стреми към развитие - духовно, ментално и физическо.
11. Обича с цялото си сърце.
12. Намира ползата в болката.
13. Живее без да съжалява.
14. Винаги се стреми да види положителното в ситуацията.
15. Моли за помощ, когато има нужда.
16. Провалът не е опция, винаги пробва отново.
17. Не прахосва енергията си за безполезни неща.
18. Приема възможностите.
19. Казва "не", когато се налага.
20. Научава нещо ново всеки ден.
21. Превръща грешките в уроци.


Отговори