Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1307
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнение от Lirinka » съб фев 11, 2017 7:34 pm

Правила за здравословен живот

1. По-малко газирано, повече вода.
2. По-малко алкохол, повече чай.
3. По-малко захар, повече плодове.
4. По-малко месо, повече зеленчуци.
5. По-малко шофиране, повече ходене.
6. По-малко тревоги, повече сън.
7. По-малко гняв, повече смях.


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб фев 25, 2017 9:59 pm

Изображение

Кокичета с ракия – удивителен лек от миналото

Кокичета с ракия – едно уникално лекарство, което се бори успешно с настинките, ревматизма, сърдечните проблеми, плексита и още много други болести

Всички свързваме цъфналото кокиче с идването на пролетта. Да, то няма да ни излъже, но преди това да се случи можем да се радваме на красивото цвете, а заедно с това и да си приготвим по едно „лекарство“ за целогодишно ползване за разнообразни болежки.

Описание на красивото зимно цвете

Кокичето е зимно многогодишно растение, което произлиза от семейство Кокичеви. Това семейство има около 20 вида, като най-разпространеното кокиче е Galanthus nivalis. Кокичето има скрита грудка под земята, а листата на цветето са зелени и са прикрепени директно, без дръжка. Цветовете на кокичето са снежно бели с приятна миризма. В средата на цветовете се намира плодника. Тези красиви цветя се отглеждат в почти във всяка градина, но се срещат из поляните и храсталаците.

Химичен състав на кокичетата

В химичният състав на това цвете влизат дъбилни и слузни вещества вещества, гликозиди, витамин С, алкалоиди, нивалидин и други. За лечебни цели се използват цветовете на растението. Кокичето има мощни противовъзпалителни, противоракови, болкоуспокояващи и тонизиращи свойства. От него не се приготвят запарки и отвари. Трябва да се спазват стриктно препоръчителните дози за прием, защото предозирването може да доведе до неблагоприятни странични ефекти. Препоръчително е лечението с настойка от кокичета да става под лекарски контрол.

Лечение с кокиче по рецептите на народната медицина:

1. Кокичета с ракия при старческо треперене – за приготвянето на илача се използват надземните части на цветето или по точни листата и цветовете на билката. Добре е да са събирани през февруари месец. Откъсвате 40 броя кокичета (като използвате и листата им). Нарежете ги на малки парченца и ги залейте с 300 милилитра домашна гроздова ракия. Оставете ги да престоят 20 дена, през които всеки ден разклащате илача. След изваждане прецедете. Приема се 3 пъти на ден по 40 капки. Добре е да осъществявате приема преди да сте се нахранили.

2. Кокичета с ракия при сърдечни проблеми – наберете 60 кокичета и ги залейте с 1 литър домашна гроздова ракия. Приберете настойката за 40 дена на тъмно. Разклащайте я поне веднъж на ден. Извадете я, прецедете я и я изсипете в стъклено шише. Всеки ден изпивайте по 2 пъти от нея, преди да се нахраните по 5 милилитра.

3. Кокичета с ракия при настинки – наберете 100 броя кокичета и отново ги залейте с 1 литър домашна гроздова ракия. Оставете илача да престои 40 дена, но този път на слънце. След изтичане на периода за престой, трябва да прецедите. Лечебната течност се пресипва в стъклено шише. На ден се приема по чаена лъжичка настойка от кокиче омесена с чаена лъжичка мед.

4. Настойка от кокиче за лечение на настинки – 60 броя цветя от кокиче се слагат в 700 милилитрово шише. Заливате с домашна ракия и прибирате илача на студено и тъмно. Оставяте за престой от 45 дена, изваждате и цедите. С тази лечебна настойка се намазват гърдите (като се избягва зоната на сърцето) и гърба. Отгоре се поставя вестник и се обличат памучни дрехи. Този компрес, предизвиква изпотяване, така че е добре при обилно потене бельото да бъде сменено. Компреса престоява цяла нощ. Прилага се 5 поредни вечери.

5. Лечение с кокиче на кокоши трън – тук се използва луковицата на цветето, която се разрязва на две части. Вътрешността на едната половинка се налага върху проблемната зона и се превързва с бинт. Лечението е с различна продължителност.

6. Лечебна рецепта с кокиче при плексит – използва се предната рецепта (при старческо треперене). Различното тук, е че тя се ползва външно. Просто навлажнявате памучен тампон с тиктурата и с кръгови движения намазвате хубаво болезнения участък.

7. Лечение с кокиче при ревматизъм – тук се ползват вече прецъфтелите кокичета. Събирате от тях цветовете им – 120 броя. Аналогично на другите рецепти, те също се заливат с ракия – 1 литър. Стъкленият съд в който приготвяте илача се прибира на тъмничко и хладничко и отново стои 40 дена. След готовност се прецежда и се използва за разтривка на силно болезнените зони.
Важно

Макар множеството лечебни качества на кокичето, както споменахме вече, при прием на различните илачи е препоръчително, даже задължително да се извършва под лекарско наблюдение. Трябва да се спазват стриктно всички дози за прием, защото приемани в големи количества/дози те са токсични, а това води до влошаване на цялостното здраве на човек.

http://www.bilka.info/%d0%ba%d0%be%d0%b ... %b5%d0%ba/

Днес си набрах кокичета от село и вече ги приготвих. Лично аз ще ги използвам за ставни болки. Сложих 120 цвята накълцани в буркан и ги залях със силна ракия около 1/2 литър. Ще ги държа в стаята на светло 45 дни и след това ще ги прецедя.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пет мар 03, 2017 7:05 pm

Изображение

4 чаши – японска техника за прочистване на червата – резултатите са просто невероятни!

С тази рецепта за прочистване на червата ще помогнете за прочистването добрата работа и на черния дроб и жлъчката.

Прочистване на червата се прави по много и различни начини. Днес ви предлагаме един ефикасен, лесен и доказано ефективен метод за прочистване на червата. Тази древна японска техника ще спомогне и за по-добрата работа на черния дроб и жлъчката.

Японците са признати столетници. Тяхното здраве наистина е за завиждане от хората в другите страни. Глупаво е да се губи време в завист, затова е по-добре да почерпим от източната мъдрост. Така ще подобрим своето здраве и ще придобием нови сили, с които адекватно ще посрещаме предизвикателствата на деня.

Всичко, което е необходимо за подобряване на здравето и профилактика на много заболявания е много просто – всяка сутрин трябва да се пие вода.

Японската медицинска асоциация потвърди лечебното действие на обилното пиене на вода сутрин. Този прост метод помага за лечение на главоболие, сърдечни проблеми, бронхит, стомашно разстройство и други заболявания.

4 чаши – японска техника за прочистване на червата – как се прави?

1. Всяка сутрин се изпиват 4 не много големи чаши с вода със стайна температура. Може да разделите изпиването на водата на 2 пъти.
2. Не трябва да се яде и да се пие нищо в продължение на 45 минути след като водата е изпита. В началото ще е малко трудно да се справите с количеството, но с течение на времето се свиква. През това време може да си измиете зъбите, да направите гимнастика и да се приготвите за работа.
3. След това може да закусите. Опитайте се да комбинирате пиенето на вода със здравословна закуска. Така ефекта ще бъде още по-голям.
4. След закуската не бива да ядете и да пиете нищо в продължение на 2 часа.

Ако не сте в състояние да изпивате 4 чаши вода веднага, не се насилвайте излишно. Започнете с малко, пийте по 1-2 чаши в началото, или разделете изпиването на 4-те чаши. Вие ще почувствате себе си по-здрави и ще искате да продължите експеримента!

Обилното пиене на вода подобрява не само здравето, но облекчава страданията на онези, които са болни. Пречистване с вода е техника колкото проста, толкова и ефективна.
Чрез използването на този японски метод за един месец ще бъдете в състояние да се справите с високото кръвно налягане. Ще подобрите и състоянието си, ако страдате от диабет. А само след три месеца ще забравите какво е това гастрит.

Японската хидротерапия няма странични ефекти. Защо не опитате да пиете повече вода? В края на краищата, водата е само на една ръка разстояние. Този полезен навик не струва нищо, но ползите от него са огромни.

https://lekuva.net/122576/prochistvane-na-chervata.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » вт мар 07, 2017 4:37 pm

Да не се отказваме от закуската


Може би сутрин хапвате набързо нещо сладко и кафе? Но след като се събуди, организмът има нужда да стартира процеса на работа на мозъка (внимание, мислене, запомняне), да започне храносмилането и ред други процеси. Няма ли храна, няма енергия за всичко това. Народът е казал: закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, а вечерята дай на врага си. Отказът от закуска поради ред причини води до редица заболявания!След това възниква и въпросът откъде се взеха тези болести, след като всичко ни е наред?

Как точно липсата на закуска вреди на организма?

Учените от Университета в Тасмания доказват, че лишаването от закуска съкращава продължителността на живота наполовина и предизвиква проблеми със сърцето, помага за развитието на диабет и води до затлъстяване. Според резултатите от техните проучвания, в които са взели участие 10 хиляди австралийски граждани, от които 2 хиляди не закусвали в продължение на 20 години, именно при тях се наблюдавали гореописаните заболявания. Освен това холестерола на тези 2 хиляди достигнал до нива над средните, а инсулинът им скачал в контрастни граници.

Освен това храносмилателната система не може да работи добре, което означава, че не може да се справи добре с обяда. Отказът от закуска не се отразява добре и на работата на мозъка – чувството на глад пречи на концентрацията и нормалната мисловна дейност. Всяка сутрин ние програмираме работата на организма за неговите жизнени функции. Приемайте полезни продукти още от сутринта, за да осигурите енергия за целия ден и правилна работа на метаболизма.

3 причини да не се отказвате от закуска

1. Ако пропуснете сутрешното ядене, това е предпоставка за натрупване на килограми. Постепенно организмът привиква към това, че сутрин не постъпва енергия във вид на храна и подава сигнал на мозъка да се запасява при следващото хранене, което е обядът.

2. Отказът от закуска може да предизвика смущения в стомашно-чревния тракт. Между вечерята и обяда на следващия ден минава прекалено дълго време. Сутрин организмът се събужда и има нужда от стомашни сокове. Ако нямат какво да преработват, тези сокове дразнят стомаха. Всички разбираме до какво може да доведе това – гастрит или язва.

3. Вместо да се концентрирате върху отказа от закуска, помислете дали да не го направите с вечерята. Така ще си осигурите дори по-здрав сън и по-добра фигура. А, за да осигурите нормална работа на мозъка, трябва да му осигурявате не само достатъчно кислород, но и да му давате храна.


Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » вт мар 21, 2017 2:56 pm

ВИТАМИН - Б 12

Недостигът на витамин В12 е един от най-често срещаните от всички витаминни недостатъци. Това е жалко, тъй като B12 всъщност е един от най-големите и най-сложните витамини, необходими на организма за такъв широк набор от функции. Само една малка част от множеството процеси, за които е необходим витамин B 12, включват следното: образуването на червените кръвни клетки, клетъчна енергия, усвояването на хранителните вещества, функцията на нервната система, подкрепа за надбъбречните жлези, усвояване на хранителните вещества и репродуктивно здраве. Тези функции могат да ви дадат представа за това, кои признаци и симптоми да очаквате, ако нивата на този витамин са необичайно ниски. Петте най-чести симптоми са както следва:

Умора

Липсата на витамин B12 може да доведе и до двете – неадекватно образуване на червени кръвни клетки и клетъчни енергийни нива, които могат да ви оставят с усещане за умора, дори след събуждане от сън. Случайната умора е нормална, но умората, която е устойчива, без очевидна причина, определено трябва да бъде разгледана. Ако неправилното образуване на червените кръвни клетки продължава, то може да се превърне в състояние, наречено злокачествена анемия.

Безплодие

Тъй като витамин B12 играе важна роля както при мъжкото, така и при женското репродуктивно здраве, липсата му може да доведе до хаос в репродуктивната система. За жените това може да се прояви като неспособност да заченат и може да бъде под формата на нередовни менструални цикли. За мъжете недостиг на В12 може да доведе до ниски нива на тестостерон и последващо нисък брой сперматозоиди и либидо.

Депресия и когнитивни проблеми

B12 е важен за функцията на нервната система. Недостигът на този витамин може да доведе до неврологични проблеми, като депресия или когнитивни проблеми, като лоша памет, липса на умствена яснота и трудности с паметта и другите основни мисловни процеси. Добрата новина е, обаче, че това може да се промени, когато нивата на В12 са възстановени.

Хипотиреоидизъм

Тъй като витамин В12 е необходим също за регулиране на хормони на щитовидната жлеза, липсата му може да причини нивата на тези да паднат до точката, в която някой да развие хипотиреоидизъм. Това състояние се характеризира с умора, наддаване на тегло и температурна чувствителност. Ниските нива на щитовидната жлеза, просто сами по себе си, също могат да имат отрицателно въздействие върху плодовитостта. Ако подозирате, че имате недостиг на B12, консултирайте се с вашия лекар. Ако се окаже, че сте с дефицит, трябва да започне лечение. Често това включва диета, богата на B-12, с храни като черен дроб, някои риби и морски дарове, кисело мляко или сурово мляко. Може също да включва някаква форма на добавки (перорално или инжекционно, в зависимост от естеството на заболяването на пациента).

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » чет авг 10, 2017 11:10 am

Каква е връзката между най-честите недостатъци в спазването на чистота и характера.



Бъркотията у дома се случва. И по-добре да се случва само понякога, и не навсякъде, защото това може да разкаже много за нашия характер


Някой не си оправя леглото, друг не си мие чиниите и разхвърля нещата си навсякъде… Всеки човек има такава малки, неблагоразумни постъпки. Може би ще се изненадате, но няма нищо лошо в това, ако е временно. Проучванията са доказали, че прекомерното фиксиране върху чистота може да е сигнал за обсесивно-компулсивното разстройство. Но и прекомерно мърлявото жилище може да разкаже много за личността на обитателя.



1. Неизмита чаша от кафе на масата

В този човек се крие диктатор. Това е човек, който обича да наблюдава и управлява ситуациите. За всичко има план и обяснение. Такъв човек е много труден за общуване, нетърпелив и амбициозен. В живота може би ще постигне велики неща, но някои малки жестове на разбиране и съпричастност ще са трудни за него.

2. Неизмити чинии

Такива хора обикновено са много общителни и имат много приятели. Но неприятното за тях е, че те рядко мислят за бъдещето и предпочитат да се носят по течението.

3. Чорапи под дивана

Може би ще си кажете – какъв кошмар! Защо слага чорапите там? Защо е необходимо да се дишат изпаренията от мръсните чорапи, захвърлени къде ли не…

Психолозите казват за хората, който си разхвърлят чорапите навсякъде, че това са хора доста пестеливи. Те не хвърлят пари на вятъра. И най-вероятно могат да ви научат как да оцелеете последните дни, преди заплата, дори и само с два лева в джоба. Колкото и да се цупят дамите, колкото и да не са съгласни, мъже които захвърлят чорапите си на най-невероятни места, са мъже-домошари.

4. Неоправено легло

Кариеристи, добри професионалисти и надеждни наемници. Хората, които нямат време или желание да си оправят леглото умеят добре да си планират времето. В напрегнати ситуации знаят как да реагират и правят разумен избор между две предложения.

5. Прашни и мръсни прозорци и первази

Този човек е склонен към депресия и самота. Мръсотията по прозорците показва подсъзнателно желание човекът да бъде в сянка, за да се скрие от света. Той разполага с голям творчески потенциал. Най-вероятно ще успее в творческия сектор, но само не се поддаде на летаргията, в която често изпада.

6. Трохи в леглото

Нека си признаем – всички обичаме да похапваме в леглото. Tрябва да сте голям сухар, ако поне веднъж не сте го правили. Тук няма кой знае какво да се каже – това са хора, които обичат комфорта и знаят как да си угаждат.

7. Разпръснати пакети, чанти, торби

Артистичният безпорядък говори за това, че такъв човек е готов във всеки един момент да промени живота си, без значение в каква посока. И, да – той много обича промените. Такъв човек винаги живее в очакване на чудото и много мечти за красивото бъдеще. Но желанието обикновено не е подкрепено с действия.

8. Мръсна тоалетна

Най-вероятно това е един много наранен човек. Има много оплаквания и грешки, които той носи, сякаш са тежък товар. Трудно му е да затвори вратата към миналото.

9. Мърлява баня

Собствениците на мръсни бани са наивни и доверчиви, като деца. На тях винаги трябва да им се казва какво да правят и те постоянно търсят подкрепа в другите хора. Възможно е да измият нечия чужда баня, но не и своята. Такива са и в живота. Може да направят много за другите, но нищо за себе си.

Отделните фрагменти са приемливи и разбираеми. Но, една цялостна картина на мръсно и занемарено жилище не говори добре за когото и да е – какъвто и да е.

Както стана дума още в началото – на всеки се случва да си разхвърля и занемари къщата. Но, все идва един момент, в който е наложително да се въведе ред и чистота в хаоса.

Истината е, че бъркотията у дома започва от главата. Затова, ако работи върху себе си, ако пречистим и подредим мислите си, ако сложим в ред чувствата си – ще има ред и у дома.

И не вярвайте на писанията, според които гениите имали разхвърляни къщи и не обичали кой знае колко чистотата и порядъка. Едно е да си разхвърлям, съвсем друго е да си мърляв…

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » чет авг 10, 2017 11:17 am

Будистко правило !


Навярно някои от вас знаят това просто и гениално будистко правило. Но сте го забравили, или не сте му обърнали достатъчно внимание. Време е да си го припомним. И да го запомним!

Ето защо!

Всички имаме проблеми! Но това не пречи на някои от нас да бъдат наистина щастливи и с лекота да преминават през живота.

Това будистко правило спестява излишни емоции и притеснения. Нищо чудно, че будистите винаги са доволни от живота! Основното, което трябва да запомните – не се притеснявайте, без значение какво ще се случи!

Това е най-елегантният начин за излизане от трудни ситуации. Без значение е и от какво естество са тези трудни ситуации!

Запомнете – стресът може да превърне малък житейски проблем в голям и трудно решим здравословен проблем!
будистко правило

Будистко правило за решаване на проблеми от здравословно и всякакво друго естество: гениално и просто!

Много често хората се притесняват за своето здраве преди да са отишли на лекар, и да са се прегледали. Днес в интернет има предостатъчно информация, и самодиагностицирането е естествено продължение на прочетеното и чутото. Но, както всички знаем – едно е да се притесняваме без да знаем, друго е да сме сигурни, след като сме били прегледани от специалист.

Затова превенцията е от значение. И преди всичко – превенцията на стреса. Онова, което будистите са разбрали преди много векове, днес е доказано от медицината. Стресът е причина за една голяма част от заболяванията, които в последствие стават хронични и животозастрашаващи.

Това са:

– сърдечни болести
– астма
– затлъстяване
– диабет
– главоболие, мигрена
– депресия и тревожност
– стомашно-чревни проблеми
– болест на Алцайхмер
– преждевременно състаряване
– преждевременна смърт.

Все пак може да се чудите защо. Защо стреса ще ни накара да се разболеем?

Защо емоционалният дискомфорт разрушава телата ни?

Стресът не е само усещане. Стресът не е само в главата ни. Той е вграден физиологичен отговор на заплаха. Когато сте стресирани, тялото ви реагира. Вашите кръвоносни съдове се свиват. Вашето кръвно налягане и повишава и пулсът става още по-бърз. Вие дишате по-бързо. Кръвта е буквално наводнена с хормони като кортизол и адреналин.

Когато сте хронично стресирани, тези физиологични промени, с течение на времето, могат да доведат до сериозни, животозастрашаващи здравословни проблеми.

Тогава – защо да се притеснявате?

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » чет авг 10, 2017 11:54 am

Хормон запазва младостта


Запазване на младостта и красотата, предотвратяване на стареенето на кожата и организма като цяло – не е ли това мечтата на всяка жена? За съжаление, времето не спира. Ние не сме в състояние да предотвратим нежелания процес на стареене, но можем да го забавим, поне малко.

Фонтан на младостта

Тайната се крие в хормона мелатонин, който присъства във всеки един от нас. С течение на годините, поради лошите навици и разрушителните ефекти, които те имат върху тялото, количеството му намалява, което води до преждевременно стареене.

Учените твърдят, че мелатонинът е в състояние да даде на човечеството удължаване на живота с 10-15 години.

Мелатонинът – регулатор на човешките циркадианни ритми, основният хормон на епифизната жлеза. Всички хора активно възстановяват мелатонина през нощта, във времето между 23:00 и 3 часа сутринта.

Тайната на младостта: как да се подобри производството на мелатонин?

1. Красивата актриса и несравнима красавица София Лорен не се уморява да повтаря, че основната тайна на красотата се крие в здравословния сън: най-добре е да си лягаме между 22:00 часа вечерта, и да се събуждаме към 6:00-7:00 сутринта.

Нейният съвет е научно обоснован: нивата на мелатонина започнат да се покачват от 21:00 часа вечерта, достигайки своя връх към 2:00 часа сутринта и спадат към 9 часа сутринта.

Казано по-просто – колкото по-рано заспиваме, и колкото по-рано се събуждаме – толкова по-млади и здрави ще бъдем!

2. Яжте храни с високо съдържание на мелатонин

Такива продукти са: мляко, морски дарове, пиле, риба, черен дроб, яйца, извара, овесени ядки, печени картофи, зеленчуци, фъстъци, бадеми, тиквени семки, фурми и банани.

3. Вечерта се опитайте да избегнете конфронтациите, вълненията и скандалите

Нервната система трябва да е в спокойно състояние. Не забравяйте, че стреса потиска производството на този хормон.

4. Да не се пие силен черен чай или кафе преди лягане

Те предотвратяват производството на мелатонин. Същият ефект имат някои лекарства. Ето защо винаги трябва внимателно да четете инструкциите на лекарства, особено ако страдате от безсъние!

Най-добре е преди сън да се пие топло мляко с мед или билков чай от маточина.

5. Не забравяйте за хигиената на съня

Добре проветриво място. И забравете за този глупав навик да преглеждате новини в социалните мрежи преди лягане! Бялата светлина от екрана не е най-доброто нещо, което трябва да гледате преди сън.

6. Внимателно със синтетичния мелатонин

Мелатонинът може да се използва като лекарство. Той се произвежда синтетично под формата на таблетки и капсули. Въпреки това необходимата доза може да се изпише само от лекар след проведени назначени от него изследвания.

7. Движението увеличава производството на мелатонин

Мелатонинът се увеличава само след един час упражнения или час и половина разходка в парка и умерени упражнения.

8. Сбогом, лоши навици!

Опитайте се да избягвате употребата на алкохол, цигари, мазни и пържени храни, както и на полуфабрикати, захар и всичко, което е произведено набързо.

Наличието на хормона мелатонин в тялото в желаното количество допринася за: забавяне на процеса на стареене, укрепване на имунната система и регулиране на кръвното налягане. Мелатонинът ви позволява да мобилизирате ресурсите на защитните сили на организма и да се предотврати развитието на хронични и възпалителни заболявания (включително и рак)!

Както сами се убедихте – мелатонинът е естествен източник на здраве и младост.

Потребителски аватар
Gala85
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 109
Регистриран на: пон мар 08, 2010 2:49 pm
:: 227 рецепти от Gala85
:: 12157 снимки от Gala85

Мнение от Gala85 » чет авг 10, 2017 12:45 pm

Витамини и минерали


Върху опаковките на много пакетирани храни е посочено съдържанието на витамини и минерални вещества в количествата за всекидневната потребност от тях, а не в препоръчителните норми за потребление.

Всекидневната потребност представлява нещо като усреднена величина за цялото население, но не и за конкретни групи от него. То не е толкова точно, както препоръчителните норми за потребление.

Например ежедневната потребност от калций – минералното вещество, което осигурява якостта на костите, за населението като цяло е приблизително 1000 мг за ден. За хората над 25 години тази потребност е по-ниска – 800 мг за ден. На бременните жени и кърмачките обаче е необходим значително повече калций – 1200 мг за ден. Ето защо за жените е много по-важно да знаят препоръчителните норми за потребление на витамини и минерални вещества, а не величината на ежедневната потребност.

Има данни, които позволяват да се направи изводът, че дозите от определени витамини, които надвишават препоръчителните, могат да предотвратяват и лекуват умората, депресията, захарния диабет, бронхиалната астма, инфекциите, алергията, остеопорозата и артрита. Минералните вещества, за чието потребление няма утвърдени препоръки (например хрома) могат да предотвратяват и лекуват захарния диабет.

Доказано е също така, че освен витамините и минералните вещества съществуват и други хранителни вещества, притежаващи защитно действие и способност да избавят женското здраве от редица сериозни разстройства – предменструалния синдром, менструалните болки и симптомите на менопаузата. Така например биофлавоноидите – съединения, които се съдържат в зеленчуците и плодовете, облекчават горещите вълни по време на менопаузата, предотвратяват сърдечните заболявания и рака на млечната жлеза.

Витамин А (ретинол). Подхранва клетките на кожата и по този начин запазва за продължително време нейната младост. Той е необходим помощник за производството на сперма и развитието на яйцеклетките.

От момента на зачеването на бебето и в продължение на цялата бременност А-хиповитаминозата (недостигът на витамин А), а така също и недостигът на витамин Е са недопустими: дефицитът на тези вещества води често go нарушаване на генния код, раждане на непълноценни деца, спонтанни аборти и липса на мляко у бъдещата майка. По-нататък растежът на костната система и цялото развитие на бебето до голяма степен ще се определя от наличието на витамин А. Той укрепва имунната система и стимулира обмяната на веществата, а също така е извънредно важен и за зрението. Има свойствата на антиоксидант. Голямо количество от този витамин се съдържа в морковите и в другите зеленчуци и плодове с оранжев цвят, рибата, яйцата, сиренето и кокошия черен дроб. Тъй като витамин А се усвоява само от храна, съдържаща мазнини, морковите например е по-добре да се консумират със сметана или във вид на салата с растително масло.

Витамини от групата В. Те са полезни при разстройства на психическата дейност, заболявания на нервната система, депресии, безсъние, стрес и състояния на тревога. Препоръчват ги за облекчаване на предменструалния синдром, при мигрена, кандидомикоза, алергии и анемии. Особено се нуждаят от тези витамини вегетарианците.

Рибофлавин (В2). Помага за предотвратяването на вродени дефекти и е важно да се взима по време на бременността. Повишава остротата на зрението, способността да се различават цветовете, подобрява нощното зрение. Необходим е за обмяната на въглеводородите, мазнините и белтъчините, а така също и за активизиране действието на редица други витамини. Помага при мигрена. По данни от изследвания на хора, страдащи от мигрена и взимащи всеки ден по 400 мг рибофлавиди, пристъпите на най-силно главоболие при тях се наблюдават 75 на сто по-рядко, отколкото при хората, които не взимат този витамин. Особено богати на рибофлавин са бирената мая, някои гъби, млечните продукти, яйцата, рибата, овесената и оризовата каша.

Препоръчителната норма за потребление на рибофлавин е 2-3 мг на ден.

Тъй като повечето диети за отслабване водят до недостиг на витамин В2, при тяхното прилагане трябва да се взимат съответни добавки.

Пиридоксин (В6). Помага за образуването на хемоглобина, както и на някои хормони, стимулиращи обмяната на веществата, оказва регулиращо влияние върху нервната система, което е необходимо на бременните за предотвратяване на сутрешното повдигане, токсикозата и треперането на краката. Помага при състояния на тревога в предменструалния период. От него имат нужда жените, които взимат антидепресанти и естроген. Бананите, сьомгата, сардините, яйчените жълтъци, бобът и бирената мая ще ви осигурят необходимото количество от този витамин. Жените, които взимат орални противозачатъчни средства и това предизвиква у тях депресия, може да изпитват недостиг от витамин В6.

Препоръчителното потребление на този витамин е 2-2,5 мг на ден.

Фолиева киселина (В9). При 98 процента от жените се констатира недостиг от този витамин. Добавките, които съдържат фолиева киселина, обикновено помагат при дисплазии, т. е. ненормални изменения на клетките на маточната шийка. Вероятно фолиевата киселина повишава съпротивата срещу вируса на човешкия папилом – най-разпространената причина за развитието на тази болест. Изследвания, проведени в университет в Алабама, САЩ, показали, че при жените с недостиг на витамин В9 и заразени с този вирус дисплазията на маточната шийка се открива 5 пъти по-често, отколкото у жените с високо съдържание на този витамин в кръвта. Ако се храните с вегетарианска храна, ако сте бременна, страдате от анемия, безсъние или депресия, възможно е да имате нужда от повече витамин В9.Той е необходим за нормалната мозъчна дейност, за деленето на клетките, обмяната на белтъчините и правилното развитие на плода и на бебето в кърмаческа възраст. Взимането на фолиева киселина в най-ранните етапи на бременността позволява да се съкратят с 60 до 70 процента дефектите на нервната тръба у ембрионите и случаите на разцепване на гръбначния стълб при бебетата. Витамин В9 помага при силни менструални течения, намалява загубата на кръв при раждането, съдейства за зарастване и възстановяване на тъкани. Оралните контрацептиви, естрогенът, сулфамидните препарати и алкохолът повишават потребността на жената от този витамин.

Главният източник на фолиева киселина е зелената салата. Много фолиева киселина има и 8 спанака, зеления грах, аспержите и зелето. През зимата можете да попълвате запасите си от това вещество с помощта на продукти от пълноценно зърно, а така също и с каша от овесени ядки, портокали и банани.

Тъй като фолиевата киселина е неустойчиво в химическо отношение вещество, разтворимо във вода, зеленчуците трябва да се съхраняват на тъмно, да се измиват без да се накисват във вода и да не се варят продължително време. Добре се запазва в замразените зеленчуци.


Витамин С (аскорбинова киселина). Възможностите за неговото използване и благотворното му действие са необикновено разнообразни. Аскорбиновата киселина играе важна роля при сформирането на имунитета, образуването на левкоцитите, необходима е също така за растежа на тъканите и тяхното възстановяване. Тя е антиоксидант и противораков агент. Защитава организма от инфекции, нормализира нивото на холестерола, помага при зарастването на рани и изработването на антистресови хормони. Може да предотвратява синдрома на внезапната смърт на новородени. Намалява обилните менструални кръвотечения и увеличава количеството на отделяне при твърде оскъдните менструации. Потребността от този витамин се увеличава при бременните жени и кърмачките, както и при жените, които взимат орални противозачатъчни средства.

За да подсигурите за организма си аскорбинова киселина, яжте кисело зеле, сладки пиперки, киви, цитрусови плодове, шипка, касис.

Препоръчваме Витамин С комплекс в течна форма с добавени биологично-активни продукти се абсорбира много по-бързо в организма и има съответно по-голяма ефективност.

Витамин Д (калциферол). Недостигът от този витамин, както и от калций, е основната причина за остеопорозата при жените. Витамин Д е необходим за растежа и формирането на костите и зъбите. Съдържа се в рибешкия черен дроб, хайвера, млякото и яйчения жълтък.

Витамин Е (токоферол) играе голяма роля за зарастване и възстановяване на всички тъкани в организма. Представлява антиоксидант, който предотвратява развитието на рака и сърдечните заболявания. Трябва да се взима при фиброзно-кистозни образувания в млечните жлези, рак на млечната жлеза, предменструален синдром, за предотвратяване на помятане, а така също и за отслабване на силата на горещите пристъпи в периода на менопаузата и неприятните усещания по време на менструация. Необходим е по време на бременността и кърменето, ако се използват противозачатъчни хапчета или естроген.

Наричат витамин Е “витамин за възпроизводство на потомството”, тъй като влияе положително върху образуването на половите хормони и помага за оплождането на яйцеклетката, както и за развитието на ембриона и плода. Народът го е нарекъл “детероден витамин”.

Недостигът на витамините Е и А е особено опасен по време на бременността: плацентата почти не пропуска тези вещества, което води до анемия (злокачествено малокръвие), вероятност за раждане на слепи, както и на непълноценни деца. При такива обстоятелства са чести случаите на внезапна гибел на плода и спонтанни аборти, а така също на липса на мляко у бъдещата майка.

По време на бременността се предписва витамин Е за профилактика на мускулната дистрофия при децата. По данни на редица изследвания той предотвратява атеросклеротичните изменения в кръвоносните съдове, които подхранват сърдечния мускул, т.е. действа като средство за профилактика на инфаркта.

Витамин Е се съдържа в растителните масла, слънчогледовите семки, бадемите, фъстъците, пшеничните кълнове и салатите.

Витамин К (викасол). Регулира съсирването на кръвта, влияе върху формирането на костите и е необходим за профилактика срещу остеопорозата. Из ползват го преди хирургически операции и раждания за предотвратяване на кръвоизливи и в случаите на прекалено обилна менструация, а така също и за предпазване от сърдечни пристъпи. Големи количества витамин К, взети по време на бременността, могат да предизвикат отравяния в бебетата.

Хранителните източници за него са киселото мляко, люцерната, спанакът, салатата, тиквичите и бялото зеле.

Калций – микроелементът, който е най-важен за всички жени. Той предотв­ратява остеопорозата, помага при предменструален синдром, задържане на вода в организма, безсъние и спазми в мускулите на прасците.

За повечето жени е необходимо в началото на менструацията да взимат калций.Той е полезен при стресови състояния, главоболие и мигрени, заболяване на костите и зъбите, артрити и сърдечни болести. Намалява болките, понижава нивото на холестерола и кръвното налягане и е особено полезен по време на менструация, в менопаузата и след нея.

Хранителните източници за калций са млечните продукти, зеленчуците с тъмнозелени листа, рибата и особено сардините.

Йод. Недостигът на йод в организма е една от причините за развитието на рак на млечната жлеза. Използвайте го за регулиране функциите на щитовидната жлеза и за подобряване обмяната на мазнини. Йодът е важен за умственото развитие. Неговата недостатъчност в периода на бременността може да доведе до забавяне на психическото развитие на бебето. Гуша, мудност и голямо свръх тегло – това са симптомите за йодната недостатъчност. При необходимост използвайте естествени добавки, най-вече таблетки от кафяво водорасло. Основните източници за него са морските водорасли и морското зеле.

Желязо – микроелементът, който често не достига в организма на жените, в частност поради обилна менструация. Желязото е важна съставка на хемог­лобина, който разнася кислорода по организма и се съдържа в червените кръвни телца, еритроцитите. Желязото е необходимо за повишаване на съпротивата срещу болестите и укрепването на имунната система.

Симптоми за недостиг на желязо могат да бъдат анемията, слабостта, бързото уморяване, астенията (безсилието), световъртежът, раздразнителността, чупливите нокти, метеоризмът, чувството за повдигане след храна, сърбежът, запекът или разстройството, ускореният пулс, разсейването на вниманието и често повтарящите се заболявания.

Основните хранителни източници за желязо са месото, черният дроб, яйцата, изделията от натрошено зърно, цвеклото, ябълките.

Магнезият е необходим за усвояването на калция, калия и фосфора. При повечето жени се констатира недостиг на магнезий. Полезен е при повишена нервозност, нарушения на съня, депресии. Помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратява сърдечни пристъпи. Непреодолимият апетит за шоколад в предменструалния период, както и повишеното нервно напрежение са признак за недостиг на магнезий.

Потребността от магнезий се повишава при бременните жени и майките-кърмачки, жените, които взимат противозачатъчни хапчета и естроген, как­то и жените с тежко протичащи менструация и предменструален период.

Основни хранителни източници за него са бобовите растения, млякото, пълно­ценното зърно, слънчогледовите семки.

Цинкът е необходим за нормалното функциониране на имунната система, за всички процеси на възобновяване. Ако кожата ви е суха и се лющи, излизат ви пъпки или циреи, пада ви косата, появява се пърхут, вечерно време зрението ви отслабва или се забавя процесът ви на оздравяване, много е вероятно да имате нужда от цинк.

Цинкът помага за регулирането на менструалния цикъл. Потребността от цинк нараства при бременните, след операции или кръвотечение. Повече цинк е нужен и на жените в напреднала възраст. Организмът губи цинк при потенето, в периода на бременността и кърменето. Признак за недостиг на цинк е появя­ването на бели петна по ноктите.

От храните основни източници на цинк са месото, яйцата, домашните птици, рибата, тиквеното семе, булгурите.


Многобройните изследвания показват, че високите дози от каротини (всъщност някои от тях, като например “бета-каротинът”, се превръщат в организма във витанин А), селенът, витамините С и Е, както и редица други съединения, които се съдържат в растенията, понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Всички тези хранителни вещества се наричат “антиоксиданти”.

Доказано е, че високите дози антиоксиданти, превишаващи препоръчителните норми на потребление, предотвратяват развитието и облекчават проявите на някои сериозни нарушения на здравето. Така например е открито, че големите количества от витамин С забавят напредването на остеоартрита, като предотвратяват загубата на хрущялни тъкани в ставите. Хромът, един от жизненоважните микроелементи, за който не е определена препоръчителна дневна норма за потребление, по всичко изглежда, че повишава поносимостта към гликозата у страдащите от захарен диабет и понижава съдържанието на “лошия” холестерол, който води към задръстване на артериите.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » съб окт 14, 2017 8:17 am

Изображение
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори