Баницата на Бай Данчо

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
zlare
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 70
Регистриран на: пон апр 07, 2008 2:43 am
:: 45 рецепти от zlare
:: 135 снимки от zlare

Баницата на Бай Данчо

Мнение от zlare » вт май 02, 2017 9:13 pm

Здравейте!
Да се обърна към по- добрите кулинари за съвет или помощ. Някой правил ли е баницата на бай Данчо? Снощи като бях на работа,открих рецептата,но дали е тя. Копирам....
" Може би я знаете (тя не е кой знае колко по-различна от традиционната), но въпросната баница и досега се нарича баницата на Тодор Живков. А ето и самата рецепта за нея, плюс необходимите продукти.
Има защо баницата да е била любима на Тодор Живков, наистина е убийствено вкусна
Трябват ни два пакета готови точени кори (автентичната рецепта за баницата на Тодор Живков залага на ръчно приготвени кори, но кой ще си играе в днешно време), около 500 грама масло, 800 грама сирене, осем яйца, една кофичка кисело мляко – 500 грама, 1-2 лъжички сода за хляб и щипка сол.
Приготвяме я като в един съд изсипем три литра вода, която е подсолена, плюс содата за хляб. Започваме да разбиваме, докато содата за хляб и солта се разтопят съвсем. След това взимаме всяка от корите за баницата и ги потапяме една след друга в тази течност.Разбиваме киселото мляко, яйцата и натрошеното преди това сирене, а маслото разтопяваме докато се избистри и после го прецеждаме.
Взимаме тавата и обилно я намазваме с маслото, след което поставяме в нея две отцедени от водата кори. Прибавяме обилно от плънката, а отгоре поставяме още две отцедени кори. И така редуваме, докато плънката и корите свършат.
Последната кора намазваме обилно с маслото, а после оставяме баницата да престои навън за около половин час. Едва след това я поставяме във фурната, която е загрята максимум на 180 градуса. Баницата на Тодор Живков е готова за не повече от 30 минути.

Опитайте, няма начин да не ви хареса! Другото име на баницата на Тодор Живков е ботевградска баница"
Това с потапянето във вода ...няма ли да се разпаднат корите? И толкова много масло няма ли да стане много мазна?


zlare
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 70
Регистриран на: пон апр 07, 2008 2:43 am
:: 45 рецепти от zlare
:: 135 снимки от zlare

Мнение от zlare » вт май 02, 2017 9:16 pm

Това е снимката,изглежда добре и апетитна.
Прикачени файлове
banica1[1].jpg
banica1[1].jpg (58.46 KиБ) Видяна 13199 пъти

CVETETO3101
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 159
Регистриран на: пон авг 08, 2011 5:29 pm
:: 10 рецепти от CVETETO3101

Мнение от CVETETO3101 » ср май 03, 2017 8:19 pm

Не се хващай на пишман автентични рецепти. Преди близо десетилетие издаваха с някакъв вестник и на свободна продажба поредица от книжки с уж рецепти на Бай Данчо. Абсолютно нескопосана работа. Не може да се начудя :eek: какви глупости се пишеха (а хората ги купуваха) и едва ли такъв майстор готвач би се излагал с тях. Но безусловно той е бил в течение и се е съгласил да се ползва името му срещу заплащане, разбира се... :thumdown:
Тази рецепта (или много близка до нея) беше публикувана и в тази поредица.
Разбира се, че баницата ще плува в мазнина :eek: - 500 г масло дори за 2 пак кори.
А тези кори (както не се уточнява! любезно от публикувалите рецептата) са т.нар. кори печени на сач - Чипровски (кръгли). Те наистина се "къпят" във вода, но това става изключително бързо (потапят се за секунди) - защото иначе стават на каша. Аз не бих рискувала с такава рецепта. Дано съм ти била полезна! :)

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 510
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 721 рецепти от tillia
:: 2770 снимки от tillia
Контакти:

Мнение от tillia » чет май 04, 2017 3:53 pm

Злати,
В нашия край, особено по селата, много се приготвяше и все още се приготвя от старите баби такава баница. Наричаме я „къпана“ или „налагана“. Използват се печени кори, не тези, които са навити. Както пише в рецептата, използваха се домашни, ръчно приготвени кори, опечени отгоре върху печката на дърва, (тук ги наричаме „обги“) миришат вкусно и баницата става разкошна! Сега се използват готови печени кори, както е писала CVETETO3101.
Корите няма да се разпаднат. Те наистина само се потапят за секунда във водата и веднага се изваждат, не се държат в нея. Ние най-често използвахме лимонада. Може да се ползва и някаква газирана напитка. Сега се сещам, че за „къпането“ на корите използвахме една по-дълбока тава, но въпреки това, корите трудно се потапяха цели и затова с ръка ги пръскахме, (обливахме) от двете страни.
Относно маслото – първо – то може да се замени с олио. Разбира се вкусът е съвсем друг!; Второ – пише „около“ 500 г, като се има в предвид, че това количество е за 2 пакета кори. Значи за един пакет – 200-250 г. Баницата става доста голяма и като имам предвид, че за баница с навити кори обикновено се използва ¾ или 1 чаша олио, горе-долу е приемливо.
В рецептата пише да се поставят 2 кори и плънка. Ние я правим с една кора и плънка. И без това корите са сравнително дебели.
Отдавна съм се наканила да я направя, но понеже става доста голяма, а у дома сме един наляво, един на дясно, все отлагам! Но си заслужава!
Злати, виж и тази рецепта , тя се доближава до този начин, който описах - http://recepti.ezine.bg/r-5302-%D0%A7%D ... 1%86%D0%B0
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение


zlare
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 70
Регистриран на: пон апр 07, 2008 2:43 am
:: 45 рецепти от zlare
:: 135 снимки от zlare

Мнение от zlare » пет май 05, 2017 1:37 pm

Ще се пробвам да направя и ще покажа резултата. Благодаря ви!


Отговори