Направата на Мармалад в домашни условия?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
emsi_nemsi
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 1
Регистриран на: нед мар 13, 2016 4:33 pm

Направата на Мармалад в домашни условия?

Мнение от emsi_nemsi » пет май 26, 2017 10:00 pm

Здравейте, имам желанието да си направя мармалад от ябълки. Но само една рецепта видях за мармалад, в която пише че може да се сложи мед. Та питам дали мога да си сложа на мармалада, като цяло, вместо захар-мед?

След това: Искам да го затворя по буркани, но как да стерилизирам - с варене, но колко време да варя и от значение ли е/задължително ли е бурканите да са с един и същи капацитет, а не един малък и един голям буркан да варя едновременно?

Как преди ползване най-добре да измия буркана, ако има остатъчен мирис от това което преди е съдържал?

И тъй като в домашни условия, демек не на село в Казана, а у нас, в тенджерка, мога да варя бурканите, проблем ли е, след сваряването, да си останат във водата, докато изстинат, тъй като няма с какво да ги хвана и извадя?

Питам тук, защото желая добър подробен отговор, а не да събирам от тук и оттам откъслечни информации.
Благодаря предварително :)


martinapetrova
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 15
Регистриран на: съб юни 24, 2017 11:01 am

Мнение от martinapetrova » нед юни 25, 2017 4:31 pm

Според мен в мед ще се получи много по-вкусно. Аз лично не съм правила с мед, но бих пробвала.

Ra-Di
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 10
Регистриран на: ср мар 19, 2014 7:13 pm
:: 5 рецепти от Ra-Di
:: 29 снимки от Ra-Di

Мнение от Ra-Di » вт юни 27, 2017 10:59 pm

Идея си нямам дали може да се направи мармалад или сладко с мед.Знам че меда си губи качествата като се загрее след 30°С.И по тази причина не виждам смисъл да се хаби за сладка.А относно другото питане мога да кажа как процедирам аз:Никога не ползвам стари капачки защото съм забелязала че остава остатъчен мирис по тях.До сега никога не съм стерелизирала сладка и мармалади.Предварително си подготвям чисти и сухи буркани и ги пълня с горещото сладко.Затварям бурканите и ги обръщам с капачките надолу. Така сами се стерилизират.След като изстинат си ги прибирам и това е.
Дано съм ти била полезна с отговора.

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 510
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 721 рецепти от tillia
:: 2770 снимки от tillia
Контакти:

Мнение от tillia » ср юни 28, 2017 8:41 pm

В сайта има тази рецепта за мармалад със захар -
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BA%D0%B8

- за заместването на захарта с мед отговорът е като на Ra-Di.

- най-често се процедира както е написала Ra-Di – чисти сухи буркани се пълнят с горещата смес, затварят се и се обръщат върху капачките. Като изстинат напълно, се прибират за съхранение.
Аз почти винаги стерилизирам. Причината е че слагам по-малко захар, а и например конфитюрите оставям малко по-редки. Стерилизирането е 5 минути, колкото да се запечата добре капачката. Изваждам веднага бурканите и ги обръщам с капачките надолу.
Можеш да вариш различни по големина буркани, но трябва да имаш предвид, че водата в съда, в който вариш трябва да покрива най-високия буркан с 1 пръст. Друг е въпросът, каква ти е сметката да вариш такива разнокалибрени буркани. :thinking:

- бурканите измиваш по обичайния ред – с препарат за миене на съдове. Това е стъкло, измито добре, няма как да има остатъчен мирис от предишното съдържание!

- не е желателно след стерилизирането буркани да останат в тенджерата, в които си ги варил. Махаш капака на тенджерата, хващаш с кърпи двете дръжки и внимателно изливаш колкото е възможно по-голямата част от горещата вода в мивката (внимаваш да не изпаднат бурканите!). След това с кърпа, прегъната в няколко слоя или ако имаш дебела ръкавица, хващаш всеки буркан, като започваш от най-високия и го обръщаш върху капачката. Аз обикновено ги поставям върху цимента на балкона или ако е горещо като сега - в банята.

Надявам се с подробния отговор да съм ти помогнала. :)
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение


Отговори