Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Торта Линц
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Schwarzwälder Kirschtorte
Шварцвалдска черешова торта или Торта "Шварцвалдска череша"?
Преводът на името на тортата създава трудности.
Но не само той. Произходът на тортата също е неясен.
Ясно е следното: около 1930 година в Германия се появява Шварцвалдка черешова торта, която набира почитатели и само около 20 години по-късно става най-популярната торта в Германия. Днес тортата се счита за най-класическата немска торта и е известна по целият свят.
Името на тортата и неговият произход са неясни. Освен теорията, че е произлязла в Шварцвалд (която е недостоверна) съществуват още три теории.
1. Посипаният тъмен настърган шоколад напомня на тъмна гора (шварц - черен, валд - гора, т.е. Черна гора).
2. Най-добрият черешов дестилат, който е важна и неотменна съставка, се произвежда в Шварцвалд.
3. Носиите на жените в някои селища в Шварцвалд са: черен сукман, бяла риза, на главата шапка, бяла, с големи червени помпони, напомнящи череши (виж снимката):
Външният вид на тортата напомня донякъде на тази носия.
История:
Комбинацията от череши, сметана и черешов дестилат е известна в Шварцшалд от 19 век, но не като торта, а като десерт в купа или чаша.
Тортата "Шварцвалд" е предшественик на "Шварцвалдската черешова", тя се е състояла от пандишпанов блат, череши и ядки, но без черешов дестилат. И е изобретена в Швейцария.
За оригиналът:
Сладкарят Йозеф Келер трвърдял, че е изобретил тортата през 1915 година, когато я е пуснал в асортимента на VIP-кафето "Агнер" в Бад Годесберг (днес Бон - Бад Годесберг). Но и неговата торта е предшественик, тъй като той е правил само един пласт и от друго тесто. Рецептата е записана от него през 1927 година.
Проучванията на държавният архивар Удо Раух сочат все повече, че тортата е изобретена в сегашният си вид от сладкаря Ервин Хилдебранд, който я е приготвил в кафе "Валц" в Тюбинген.
Писмено за първи път тортата е спомената през 1934 година в книгата "250 сладкарски произведения и как биват произведени", Дрезден, 1934г.
През тридесетте години на 20 век тортата става все по-известна, като бива правена в Берлин и от най-добрите сладкари в големите градове в Германия, Австрия и Швейцария.
По него време транспорта на сметанови торти е бил труден, тъй като е липсвал начин за охлаждане по пътя.
През 1949 година "Шварцвалдската череша" е едва на 13 място в списъка на най-любими торти в Германия.
След това нейната популярност нараства светкавично. Днес тя се счита за най-германската торта изобщо и е позната практически в целият свят. За жалост в различните държави биват заменени оригиналните съставги с други, регионални, или алкохолът бива пропуснат. (пследното изречение е цитат от Уикипедиа.де)
Варианти:
Понятието "Шварцвалдска черешова" (без ТОРТА) бива използвано от редица хранителни концерни, като обозначават сладоледи, кремове, кисели млека, рула, чиито вкусови компоненти са сметана, череши и шоколад.
Сладолед на Лангнезе:
Сладолед на Мьовенпик:
Пралини:
Еспресо Шварцвелдер-Кирш
Schwarzwaelder Kirschtorte Шварцвалдска черешова торта
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти: