Щрудел

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Щрудел

Мнение от Aliana » нед авг 16, 2009 2:31 pm

Щрудел е тестено изделие, тесто, напълнено с пълнеж, което се пече или вари. Щруделът произхожда от Австро-Унгарския регион, но е намерил място и в следващите национални кухни, например Австрийската и междувременно има интернационална известност. Най-старата рецепта за щрудел е от 1696 година, записана в ръкопис, носещ името Koch Puech (остаряло за Kochbuch - Готварска книга) и се намира във Виенският градски архив.

За щрудел се използва специално шруделово тесто, но може да се замени и с бутертесто или тесто с мая.

Щруделовото тесто се приготвя от фино пшенично брашно, вода и олио. Интензивната механична обтаботка - месене и удряне в работната повърхност, както и продължителният престой на тестото, позволяват то да бъде разточено и разтеглено на много тънък пласт, който в идеалния случай е прозрачен, но не се разкъсва. Разтеглянето става първоначално с точилка, след което тестото се раздърпва с ръце, но не с пръсти или длани, а върху юмруците и кокалчетата на пръстите.
Така разтегленото тесто се слага върху кухненска кърпа (в Австрия и Южна Германия се казва шрудел-кърпа), налага се с пълнежа и се навива с помощта на кърпата.

Щруделъл се приготвя сладък или солен, с пълнеж от плодове, ядки, зеленчуци, колбаси или месо.

Известни щрудели са Ябълковият шрудел, Щрудел с извара, Щрудел с кървавица, за който знам, че е единственият, който се прави с тесто от картофи.



Думата щрудел означава въртоп, нещо завъртяно, нещо, което се върти. Така например Васерщрудел (воден щрудел) означава Водовъртеж.







Ябълков щрудел


Изображение




Щрудел с извара


Изображение



Щрудел с кървавица


Изображение


Отговори