Бухти
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Бухти
Здравейте!
Може ли някой да ми обясни какво са бухти? Прочетох много рецепти за бухти, и колкото повече чета, толкова повече се обърквам...
Какви са критериите, за да наречете едно тестяно изделие бухта?
Досега намерих с мая, с набухвател, пържени, печени, с пълнеж, без пълнеж, от течно гъсто тесто, от месено тесто, сладки, несладки, солени...
Нашите в къщи при майка ми са от гъсто течно тесто с набухвател, с неутрален вкус, капят се лъжица и изглеждат така
Благодаря!
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
Рали,точно това,което си показала на снимката,е бухти-от рядко тесто,капано с лъжицата.Предполагам,че и при рецептите за бухти има,различия,но те са незначителни,и тестото винаги е рядко,с набухвател и с неутрален вкус.В моето село като дете съм чувала да ги наричат''дуфти'' ,и си мислех,че са различни неща,но сега мисля,че са имали предвид бухтите.Всичко друго са мекици,пърженки и т.н.,но не и бухти.
- PassionFlower
- магьосник в кухнята
- Мнения: 158
- Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
- :: 352 рецепти от PassionFlower
- :: 1554 снимки от PassionFlower
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Рали,бухтичките са подобни на мекиците,както вече споменаха,по-пухкави са,изрязват се с формички и се пържат до златисто.Гарнират се с мед,сиренце или сладко,а може и пудра захар,на който с каквото му е сладко
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Според мен най-старата рецепта за бухти е-Рецепта:
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.
Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......
А колкото до по рядкото тесто,което се сипва с лъжица-това са руските оладьи......има много рецепти за бухти(тиганици),с течение на времето са направени стотици вариации.....и всичките са обединени в едно...вкусни,меки....пухкави...и т.н.
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.
Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......
А колкото до по рядкото тесто,което се сипва с лъжица-това са руските оладьи......има много рецепти за бухти(тиганици),с течение на времето са направени стотици вариации.....и всичките са обединени в едно...вкусни,меки....пухкави...и т.н.
- lubopitka
- магьосник в кухнята
- Мнения: 175
- Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
- :: 5 рецепти от lubopitka
- :: 61 снимки от lubopitka
BRIDA написа:Според мен най-старата рецепта за бухти е-Рецепта:
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. с връх захар
Щипка сол
Брашно колкото поеме.
Месиш меко тесто. Оставяш 15 мин. настрана да "почине" не да втасва:)
разточваш блат с дебелина 5мм. Режеш на ромбоиди......
Този вариант за бухти не го знам, но благодаря за идеята:)
- Madlena
- виртуоз с тиган
- Мнения: 133
- Регистриран на: пет ное 06, 2009 12:27 pm
- :: 5 рецепти от Madlena
- :: 372 снимки от Madlena
- Местоположение: София
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 17
- Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:41 am
- :: 69 рецепти от ivka
- :: 32 снимки от ivka
Наскоро една позната ми даде тази сполучлива рецепта за бухти .
450 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 с.л. оцет
1 с.л. настъргано сирене
1 ч.л. сол
брашно, колкото за меко тесто
олио за пържене
--------------------------------------------------------------------------------
Замесва се меко тесто с посочените продукти. Оставя се да почине 15 минути. Разточва се на лист с дебелина 0.5 см. Реже се с резец или с ръба на стъклена чаша. Бухтите се пържат в повече мазнина.
* Яйцата и млякото трябва да са със стайна температура. Киселото мляко да е с по-нисък процент масленост.
450 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 с.л. оцет
1 с.л. настъргано сирене
1 ч.л. сол
брашно, колкото за меко тесто
олио за пържене
--------------------------------------------------------------------------------
Замесва се меко тесто с посочените продукти. Оставя се да почине 15 минути. Разточва се на лист с дебелина 0.5 см. Реже се с резец или с ръба на стъклена чаша. Бухтите се пържат в повече мазнина.
* Яйцата и млякото трябва да са със стайна температура. Киселото мляко да е с по-нисък процент масленост.
- sladurko
- виртуоз с тиган
- Мнения: 19
- Регистриран на: нед ное 29, 2009 2:03 pm
- :: 3 рецепти от sladurko
- :: 4 снимки от sladurko
- Местоположение: София
В нашето семейство бухти наричаме пържено изделие от гъсто, но течно тесто с набухвател. Рецептата която знам от малка е:
450мл. к.мляко
2 яйца
1ч.л. сода за хляб
1ч.л. захар
брашно (колкото поеме за получаване на необходимата консистенция)
В млякото се слага содата и след това другите съставки, като последно е брашното.
С лъжица се гребе от получената смес и се капе в сгорещено олио. Гарнирането е по желание както със сирене, така може и да е със сладко или мармалад. В зависимост от вкусът на човека.
И да си призная това бе едно от любимите ми неща за закуска.
450мл. к.мляко
2 яйца
1ч.л. сода за хляб
1ч.л. захар
брашно (колкото поеме за получаване на необходимата консистенция)
В млякото се слага содата и след това другите съставки, като последно е брашното.
С лъжица се гребе от получената смес и се капе в сгорещено олио. Гарнирането е по желание както със сирене, така може и да е със сладко или мармалад. В зависимост от вкусът на човека.
И да си призная това бе едно от любимите ми неща за закуска.