В първото предизвикателство имате следните продукти:
- 500 г кайма
- 2 бр. домати
- 1 глава лук
Трябва да се използват всички (3) продукта. Можете да използвате още до два основни продукта по избор. Вода, мазнина и подправки имате колкото и каквито искате.
Предложете вашата идея за най-вкусна гозба от тези продукти.
Условия:
- Рецептите пускайте в тази тема до 12.10.2008 (неделя).
- Предложенията трябва да са различни от предишните.
- Можете да използвате рецепти от сайта, но само добавени от вас или от Веселият Готвач (тези, които нямат посочен потребител в "Добавена от").
- Всеки има право на едно участие.
- Изборът на победител ще стане чрез гласуване, което ще се проведе от 13.10.2008 до 17.10.2008.
Наградата е 100 точки.
Състезание по изобретателност [1]
- vg
- Администратор
- Мнения: 553
- Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
- :: 3362 рецепти от vg
- :: 218 снимки от vg
Състезание по изобретателност [1]
Екипът на "Веселият Готвач"
- reni55
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1188
- Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
- :: 227 рецепти от reni55
- :: 321 снимки от reni55
кайма с картофи и гъби
необходими продукти:
500 гр.кайма;1 гл.лук;2 домата - настъргани;1 1/2 кг картофи;3 скилидки чесън;200 гр.настърган кашкавал;300 гр.гъби;50 гр.кр.масло;2 с.л.олио;1 к.л.сол;1 к.л.черен пипер;1 щипка мащерка;2 с.л.магданоз.
Картофите се сваряват със солта.Обелват се и се пасират.Накрая се слага кр.масло.
Лукът и чесъна се задушават в олиото.Слагат се гъбите.След 3-4 мин. се добавя размитата с малко вода кайма.Когато каймата промени цвета си се добавят настърганите домати.След 5 мин. се добавят черния пипер,магданоза и мащерката и се маха от котлона.
Половината пюре се разстила в тава.След това се слага каймата и в/у нея другата половина на пюрето.Слага се в загрята фурна на 220 градуса за 15-20 мин.Накрая се поръсва с кашкавала и запича до златисто( на горен реотан).
необходими продукти:
500 гр.кайма;1 гл.лук;2 домата - настъргани;1 1/2 кг картофи;3 скилидки чесън;200 гр.настърган кашкавал;300 гр.гъби;50 гр.кр.масло;2 с.л.олио;1 к.л.сол;1 к.л.черен пипер;1 щипка мащерка;2 с.л.магданоз.
Картофите се сваряват със солта.Обелват се и се пасират.Накрая се слага кр.масло.
Лукът и чесъна се задушават в олиото.Слагат се гъбите.След 3-4 мин. се добавя размитата с малко вода кайма.Когато каймата промени цвета си се добавят настърганите домати.След 5 мин. се добавят черния пипер,магданоза и мащерката и се маха от котлона.
Половината пюре се разстила в тава.След това се слага каймата и в/у нея другата половина на пюрето.Слага се в загрята фурна на 220 градуса за 15-20 мин.Накрая се поръсва с кашкавала и запича до златисто( на горен реотан).
- sever
- магьосник в кухнята
- Мнения: 43
- Регистриран на: пон ное 12, 2007 7:53 am
- :: 49 рецепти от sever
- :: 19 снимки от sever
А може ли да се използват още продукти ? Ако не, ето:
Пълнени с кайма домати
продукти
- 500 гр. кайма
- 2 домата
- 1 глава кромид
- олио ,сол ,черен пипер
приготовление
В мазнината се запържва наситненият лук.Прибавя се каймата и подправките и се запържва до мазнина.Отрязва се капачето на домата и внимателно се издълбава вътрешността му, нарязва се на ситно и се добавя към каймата.Задушава се за 5- 6 минути и се сваля от огъня.Като поизстине каймата , с нея се пълнят доматите и им се затваря капачето.
Пълнени с кайма домати
продукти
- 500 гр. кайма
- 2 домата
- 1 глава кромид
- олио ,сол ,черен пипер
приготовление
В мазнината се запържва наситненият лук.Прибавя се каймата и подправките и се запържва до мазнина.Отрязва се капачето на домата и внимателно се издълбава вътрешността му, нарязва се на ситно и се добавя към каймата.Задушава се за 5- 6 минути и се сваля от огъня.Като поизстине каймата , с нея се пълнят доматите и им се затваря капачето.
- kofala
- началник печка
- Мнения: 8
- Регистриран на: чет окт 02, 2008 12:20 pm
- :: 3 рецепти от kofala
макарони с кайма
500гр макарони
500гр.кайма
200гр.кашкавал
1бр.средно голям лук
2-3бр.домата
100гр.масло
300мл.бульон
щипка сол,черен пипер.
Каймата се смесва с ситно нарязания луки се запържва в предварително загрятата мазнина.Слет като се запърже добре се прибавят настъргани доматите и се оставят на тих огън докато се изпари течноста.Когато са готови се смесват с предварително сварените макарони добавя се бульона и подправките и се вари около пет минути.Сервира се топло поръсено с настърган кашкавал
500гр макарони
500гр.кайма
200гр.кашкавал
1бр.средно голям лук
2-3бр.домата
100гр.масло
300мл.бульон
щипка сол,черен пипер.
Каймата се смесва с ситно нарязания луки се запържва в предварително загрятата мазнина.Слет като се запърже добре се прибавят настъргани доматите и се оставят на тих огън докато се изпари течноста.Когато са готови се смесват с предварително сварените макарони добавя се бульона и подправките и се вари около пет минути.Сервира се топло поръсено с настърган кашкавал
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
И аз ще се включа:
Пържени кюфтенца
Продукти:
500 гр. кайма
2 домата
1 глава лук
2 яйца
1 к.ч. брашно
олио, чер пипер
чубрица, магданоз
Каймата се обърква с настъргания лук, чубрицата и черния пипер. Оформят се малки кюфтенца и се изпържват. Доматите се нарязват на шайби и се панират в брашно и разбитите яйца. В чиния се поставя резен домат и отгоре се поставя едно кюфтенце. Поръсва се с нарязания на ситно магданоз.
Успех на всички
Пържени кюфтенца
Продукти:
500 гр. кайма
2 домата
1 глава лук
2 яйца
1 к.ч. брашно
олио, чер пипер
чубрица, магданоз
Каймата се обърква с настъргания лук, чубрицата и черния пипер. Оформят се малки кюфтенца и се изпържват. Доматите се нарязват на шайби и се панират в брашно и разбитите яйца. В чиния се поставя резен домат и отгоре се поставя едно кюфтенце. Поръсва се с нарязания на ситно магданоз.
Успех на всички
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
И аз ще се включа
КОШНИЧКА ОТ КАЙМА
Омесваме каймата с подправки на вкус.Намазваме малка купичка с олио от външната страна,обвиваме с кайма и изпичаме,като купичката е с дъното нагоре.След като се изпече кошничката от кайма нарязваме домат в нея и украсяваме с лук/може да е печен и на скара/ или правим роза от домата в кошничката и пак украсяваме с лука.
КОШНИЧКА ОТ КАЙМА
Омесваме каймата с подправки на вкус.Намазваме малка купичка с олио от външната страна,обвиваме с кайма и изпичаме,като купичката е с дъното нагоре.След като се изпече кошничката от кайма нарязваме домат в нея и украсяваме с лук/може да е печен и на скара/ или правим роза от домата в кошничката и пак украсяваме с лука.
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Печена кайма на фурна с домати -http://www.receptite.com/recepta.php?r=5302
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
За кюфтенцата:
500 г кайма
1 яйце
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка магданоз
1/2 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжичка джинджифил
щипка лют червен пипер
За соса:
2 домата
1 глава лук
6-7 скилидки чесън
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка къри
1/2 чаена лъжичка кимион
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с яйцето и подправките и се оставя да престои половин час.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 4-5 супени лъжици зехтин / олио /, докато стане стъклен. Прибавят се обелените и настъргани домати, нарязаните на едро скилидки чесън, подправките и се посолява на вкус.
От каймата се правят малки топченца, с големина на орех, овалват се брашно и се пускат във врящия доматен сос.
Варят се на тих огън около 30 минути.
Поднасят се поръсени с пресен босилек.
Ястието е за ценители на пикантната кухня- лютичко, до просълзяване.
500 г кайма
1 яйце
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка магданоз
1/2 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжичка джинджифил
щипка лют червен пипер
За соса:
2 домата
1 глава лук
6-7 скилидки чесън
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка къри
1/2 чаена лъжичка кимион
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с яйцето и подправките и се оставя да престои половин час.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 4-5 супени лъжици зехтин / олио /, докато стане стъклен. Прибавят се обелените и настъргани домати, нарязаните на едро скилидки чесън, подправките и се посолява на вкус.
От каймата се правят малки топченца, с големина на орех, овалват се брашно и се пускат във врящия доматен сос.
Варят се на тих огън около 30 минути.
Поднасят се поръсени с пресен босилек.
Ястието е за ценители на пикантната кухня- лютичко, до просълзяване.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
Продукти:
500 г кайма
1 пакет кори за баница от 400 г
2 глави лук / може и пресен /
3 домата / пресни или от консерва /
2 кафяни чашки олио / свинска мас /
червен и черен пипер
чубрица
сол на вкус
1 кофичка кисело мляко На баба
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с част от мазнината и 1 супена лъжица вода до омекване.Прибавя се каймата и се пържи, докато се изпари водата. Добавят се нарязаните домати,червен и черен пипер, чубрицата и солта. Корите се режат на 6 квадрата / х 2 бр./. Във всеки се слага от плънката и се завива на рулца / сарми /. Подреждат се в намазана тава и рулцата също се мажат с мазнина. Пекат се в умерена фурна. Още топли се заливат със смес от кисело мляко със сол и черен пипер.
Източник-Готварска книга-200 Бабини рецепти с кисело мляко
500 г кайма
1 пакет кори за баница от 400 г
2 глави лук / може и пресен /
3 домата / пресни или от консерва /
2 кафяни чашки олио / свинска мас /
червен и черен пипер
чубрица
сол на вкус
1 кофичка кисело мляко На баба
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с част от мазнината и 1 супена лъжица вода до омекване.Прибавя се каймата и се пържи, докато се изпари водата. Добавят се нарязаните домати,червен и черен пипер, чубрицата и солта. Корите се режат на 6 квадрата / х 2 бр./. Във всеки се слага от плънката и се завива на рулца / сарми /. Подреждат се в намазана тава и рулцата също се мажат с мазнина. Пекат се в умерена фурна. Още топли се заливат със смес от кисело мляко със сол и черен пипер.
Източник-Готварска книга-200 Бабини рецепти с кисело мляко
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq