edin interesen vapros

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
gyschterica
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: пет яну 04, 2008 10:31 pm

edin interesen vapros

Мнениеот gyschterica » пет яну 04, 2008 10:35 pm

zdraveite! iska mi se da napravq podarak-iznenada na priqtelkata si i imam edna ideq, no neznam kak da q osa6testvq za tova se obarnah kam vas! stava vapros za figurka ot 6okolad.... :wink: ako nqkoi ima ideq kak se otliva 6okolada, izob6to kak da go napravq, molq pi6ete, 6te 4akam :)


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Мнениеот xevi » съб яну 05, 2008 4:12 pm

Това е много добра идея за подарък - наистина е оригинално. За да направиш хубава фигурка от шоколад ти трябват две основни неща:

- формичка за отливане на фигурката - би било чудесно, ако е специална такава за шоколадови формички, но може да се използват и подръчни средства

- шоколад за фигурката - това звучи лесно, но за да стане фигурката хубава - да има хубав блясък и да не се топи на стайна температура - шоколадът трябва да се темперира. Това е заради кристалната структура на шоколада, която трябва да се доведе до стабилно състояние... блабла... ако искаш ще разискваме научното обяснение по-натам. Основната идея е шоколадът да се разтопи изцяло (бавно и внимателно на водна баня, в микровълнова печка или в специален съд) до температура 40-45 градуса, след което се изстудява леко до 32-33 градуса и тогава се използва. Температурата може да варира според вида шоколад.

След като имаш готов шоколад и формичка, нататък е лесно. Формичката може да е намазнена или не - това зависи от повърхността й, по принцип шоколада се свива леко като се стегне, така че би трябвало да се отдели лесно. Преди да изсипеш основния шоколад може да украсиш фигурката с бял или тъмен шоколад. След това се слага шоколадът, и за няколко минути се върти формичката, така че шоколадът да се разнесе равномерно и навсякъде. Слагаш го в хладилник за около 30 минути поне да се стегне. Вадиш и отделяш готовата фигурка.

Ако разбираш английски ето ти две клипчета по въпроса:
http://www.howdini.com/howdini-video-2557141-8.html
http://video.about.com/candy/Make-a-Chocolate-Santa.htm

Можеш да споделиш какви са ти идеите и с какво разполагаш, за да можем да помогнем с повече информация :)

gyschterica
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: пет яну 04, 2008 10:31 pm

mersiii

Мнениеот gyschterica » пон яну 07, 2008 8:20 pm

ei, xevi, nadqvam se da se seti6 da si proveri6 po6tata, pratih ti pove4e info po vaprosa :)

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » вт яну 08, 2008 10:50 am

Това, което xevi е написала е хубаво, аз само едно малко допълнение да направя.

Ако нямаш формички за шоколадови фигурки, също шоколад може да се "отлее" и във формички за лед. В последните години стават все по-популярни разни необичайни форми за лед от капчици до човечета и всякакви фигурки. Ако намериш някакви, които да ти харесват, вземи различни шоколади и действай. Дори можеш да оцветиш бял шоколад със сладкарска боя и към кафявия, белия и тъмен шоколад да добавиш и розов, зелен и какъвто искаш. Според мен при подходящи формички за лед и цветови комбинации може да се получат доста ефектни резултати.

Не съм го правил, само четох някъде че могат да се използват, но като гледам клипчетата не виждам защо да не стане нещо красиво дори и във формичка за лед :)
Aut viam inveniam aut faciam


gyschterica
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: пет яну 04, 2008 10:31 pm

Мнениеот gyschterica » вт яну 08, 2008 11:37 am

Strahotna ideq! Blagodarq, s udovolstvie 6te go probvam i 6te spodelq kakvi sa rezultatite! :)

gyschterica
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: пет яну 04, 2008 10:31 pm

Към xevi

Мнениеот gyschterica » вт яну 08, 2008 8:02 pm

Здрасти, xevi ! Идеите, които ми предлагаш са страхотни и "по вина" на твоята заинтересованост, имам огромен избор! Незнам как да ти се отблагодаря, че се занимаваш още :):):) Разбира се,че можеш да го публикуваш, иска ли питане! :) Надявам се да сме били полезни и на други! :) Отново мерси за подробното описание, мисля, че с усилията, които положи, работата ми ще бъде много лека и резултата ще е много повече от задоволителен!Обещавам да споделя какво се е получило на края ;)


С огромна благодарност,
Теодора

П.П. Чудесно е,че още се намират хора като теб! Очарована съм! :)
Последна промяна от gyschterica на вт яну 08, 2008 8:07 pm, променено общо 1 път.

gyschterica
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: пет яну 04, 2008 10:31 pm

.........

Мнениеот gyschterica » вт яну 08, 2008 8:06 pm

Хей, народе, главното разбрах, нужна ми е още малко помощ! Някой има ли представа, в какъв магазин бих могла да намеря такива формички(и/или интересни формички за лед )? Живея в малко градче и сигурно ще ми се наложи да отскоча до София, така че ако знаете подобни магазичета в центъра, ще се радвам да чуя :):):)



Мерси, мерси, мерси!!! :)

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

къщичка от шоколад

Мнениеот xevi » нед яну 13, 2008 2:40 pm

Общо взето без формички не мога да измисля друг начин за отливане на шоколад с подръчни средства.

Друг вариант, за който се сещам е да направиш по-малки шоколадови блокчета - например в малка кутийка или формички за лед - които после да използваш като тухлички. Отново ще трябва да темперираш шоколада и е добре предварително да имаш идея (може би да си нарисуваш план) на къщичката, която ще строиш.

Можеш да направиш и къщичка от сладки. Използваш рецепта за меденки/канелени бисквитки, като тестото не го правиш на малки формички, а на отделни правоъгълници - стени и покрив.
Ето ти няколко идеи в тази насока:
http://www.celebrating-christmas.com/recipes/victorian-house.shtml
http://www.celebrating-christmas.com/recipes/oneroom.shtml
http://images.google.com.au/images?num=30&hl=en&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=KjW&q=gingerbread+house+recipe&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Много лесно можеш да си направиш собствен план на къщичка и да си опечеш нужните части. Мисля, че ето това тесто е доста подходящо за подобно строителство:
Пиленца и зайчета

Още една идея е да използваш бисквити и вафли за тухлички и така да построиш къща:
Торта Рождество Христово
Мисля си, че с Мура Мини вафлички ще се получи доста успешно.

За слепване можеш да използваш:
- пудра захар с малко вода - става и за слепване и за украсяване
- карамелизирана захар - внимание гореща е:)
- разбиват се на сняг 3/4 ч.ч. пудра захар + 1 белтък + 5 капки лимонов сок - става и за слепване и за украсяване

За украсата:
- пудрата захар със водата или белтъчената смес за слепване - с тънък шприц или с малка четка или с клечка за зъби може да се украси къщата. В бялата глазура може да се сложи малко готварска боя и да получиш различни цветове.
- всякакви бонбонки, малки бисквити и вафли, шарени или шоколадови пръчици, кокосови стърготини - могат да се наръсят около къщата или да се залепят по нея - докъдето ти стига въображението.
- за глазура може да се използва маслен крем
- къщичката може да се залее с разтопен шоколад



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта