Идеи за Великден

Дъра-бъра за всичко в кухнята
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Идеи за Великден

Мнениеот BRIDA » ср мар 10, 2010 3:00 pm

Нека споделим различни идеи за празника!!!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
[/img]


Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Идеи за Великден

Мнениеот PassionFlower » ср мар 10, 2010 3:24 pm

Чудесна тема си пуснала, BRIDA ! Нека обменим идеи за украсата на този светъл празник. :love:
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » ср мар 10, 2010 3:28 pm

"Оцветявам ориз в различни цветове, като го потапям с марличка в боите. Като изсъхне го лепя върху яйцата като си измислям различни фигурки."
и още техники :) Красиви великденски яйца
Анка Андонова Стамболийска, с. Кърналово |

С винена киселина
След като сваря яйцата, разтварям във водата винена киселина и ги оставям така около 24 часа да киснат. след което ги изваждам /по тях вече са полепнали кристалчетата на винената киселина/ и с четка или клечица нанасям боя от различните цветове.
Боята да бъде разтворена в съвсем малко вода, за да се получат по-концентрирани цветове.

С желатин
Разтваря се желатин – да стане гъста каша.
Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина. След това с друга четчица се нанасят фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски яйца.
Получават се фантастични фигури.

С олио, свещ и бои
Сваряват се яйцата.
В една от боите се поставя олио. Пуска се първо там яйцето, а след това в някоя друга по желание.
Може да се вземе и стар чорап, в него се слага някое красиво листенце, притиска се хубаво и се потапя в боята.
Яйцето докато е топло се рисува със свещ и след това се потапя в боята.
Може яйцата да се изрисуват и с темперни бои.

Звездно небе
Яйцето се оцветява в синя боя. След като засъхне, върху повърхността му се залепват внимателно малки звездички, изрязани от сребриста опаковъчна хартия или такива звездички може да намерите от магазин за копчета (трябват ви около 10-15 звездички).
реклама

С обелки от стар лук
Взимат се обелки от стар лук. Всяко яйце се увива в тях и се пристяга в стар чорапогащник. Пуска се да се вари направо в боята. Яйцето се освобождава от обвивката след като изстине. Най-сполучливо се получава в зелена боя.
Нюансите са невероятни. Естествено накрая се излъсква с вълнено парче плат, леко омаслено.

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Идеи за Великден

Мнениеот PassionFlower » ср мар 10, 2010 3:38 pm

Това с ориза и лука е много интересно..Чудесни предложения! Със сигурност ще пробвам идеята с ориза :) :thumup: :thumup: :thumup:
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/


Потребителски аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
:: 29 рецепти от Stedi
:: 64 снимки от Stedi

Мнениеот Stedi » ср мар 10, 2010 8:52 pm

Да и на мен много ми допадна идеята с ориза! :clap:
Само искам да попитам с какво се залепва за яйцето? Какво лепило се използва?

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » чет мар 11, 2010 3:01 pm

Изображение

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Идеи за Великден

Мнениеот PassionFlower » чет мар 11, 2010 3:07 pm

а аз пък относно ориза имам питане.Трябва да е суров оризът, нали? :) :love:
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

Потребителски аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
:: 29 рецепти от Stedi
:: 64 снимки от Stedi

Мнениеот Stedi » чет мар 11, 2010 3:18 pm

Да , оризът е суров. Намерих един сайт в ,който техниката е показана нагледно.

Потребителски аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
:: 29 рецепти от Stedi
:: 64 снимки от Stedi

Мнениеот Stedi » чет мар 11, 2010 3:21 pm

http://velikden.rozali.com/ това е сайта. Има и други интересни идеи.

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » чет мар 11, 2010 3:23 pm

Много интересни идейки!Дано послужат на тези,които имат време да направят празника по-пъстър и весел.Аз все съм на работа по празниците и всичко правя на тагадък! :cry:



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост