Козунак на конци

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате

Козунак на конци

Мнениеот Stedi » 11 Март 2010, Четвъртък, 15:40

Здравейте момичета!
Някой може ли да сподели къде е тайната козунака да стане на конци.
Всяка година си го правя сама в къщи, пробвала съм различни рацепти, но не ми става на конци. Може би бъркам някъде в технологията.
Явно има някаква тънкост за ,която незнам!
:(
Аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
 
Мнения: 56
Регистриран на: 7 Февруари 2010, Неделя, 20:43

 

реклама
 

козунак

Мнениеот PassionFlower » 11 Март 2010, Четвъртък, 16:33

Не съм много компетентна спрямо козунаците , затова намерих малко информация и съвети
Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.

Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно – поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/
Аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 159
Регистриран на: 17 Май 2009, Неделя, 6:12
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот khk » 11 Март 2010, Четвъртък, 17:14

За да стане козунака на конци, много е важно при месенето постепенно да се добавя мазнината. Не се налива към тестото, а просто непрекъснато се топят ръцете в мазнината докато се меси и така се влага цялото предвидено количество мазнина. А моята баба, докато месеше, разпъваше тестото като фитил. После пак го събираше на топка и пак.....
khk
аматьор с виличка
аматьор с виличка
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Септември 2008, Сряда, 21:14

Мнениеот neli1100 » 11 Март 2010, Четвъртък, 18:28

Аз мисля,че тайната в добрата рецепта и после в месенето,иска много месене,да стане на много,много балончета.Бавното печене по-скоро е свързано с бухването/втасването/,поне аз така съм забелязала.
Аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 225
Регистриран на: 25 Януари 2010, Понеделник, 20:07

Мнениеот Stedi » 12 Март 2010, Петък, 11:05

Много ви благодаря, мили момичета, за добрите съвети!
Мисля, че разбрах къде греша - първо обичам много сладко и си признавам, че винаги слагам малко захар и от мен, но явно не трябва. Иначе мазнината я използвам също за доомесване на тестото, а не вътре, но ще се постарая да го меся по-дълго.
:) Дано тази година станат наистина на конци! Отново БЛАГОДАРЯ !
:flow1: :flow2: :flow1:
Аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
 
Мнения: 56
Регистриран на: 7 Февруари 2010, Неделя, 20:43

Мнениеот Pavel » 12 Март 2010, Петък, 11:38

Вижте и тази темичка, има доста полезни съветити:

Кулинарни съвети за Великденската трапеза


а тук са събрани всички рецепти за козунаци:

Козунак


Дано да съм полезен :chef:
Aut viam inveniam aut faciam
Аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
 
Мнения: 832
Регистриран на: 5 Август 2007, Неделя, 10:04

Мнениеот MUNA » 12 Март 2010, Петък, 13:49

Stedi,ами аз от 5години меся козунак в къщи,естествено опита имам от баба ми.Аз меся по 3кг.брашно и то в нощови,олиото не го слагам вътре а постепенно само с него него намесвам.И задължително го удрям 100пъти.Винаги се слага в студена фурна и до тавата се поставя купичка със студена вода.Незнам каква роля играе но мие така показано и до днес така го меся.А и брашното се пресява поне 3пъти и трябва да е затоплено.И козунака винаги е на конци.Майками пък го оставя в хладлника цяла нощ и пак става супер.А кумата го пуска в един найлонов чувал на центрофугата на пералната,и пак бухва.Но аз си имам рецептата от баба ми и нея заменям за нищо.
Успех и пробвай ще успееш.
Аватар
MUNA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
 
Мнения: 394
Регистриран на: 29 Ноември 2009, Неделя, 12:45

Мнениеот tillia » 12 Март 2010, Петък, 16:31

И това ако не е идея - месене в центрофуга! :o :lol: :thumup: :clap: Какво ли не измисля човек! Ще пробвам тази година, в по-здрав найлонов плик, да не "оклепам" пералнята, че ще има война! :P
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение
Аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 488
Регистриран на: 20 Февруари 2008, Сряда, 20:23

Мнениеот gabi_2000 » 12 Март 2010, Петък, 19:45

И на мен ми стана интересно това месене в пералнята :D
Аватар
gabi_2000
майстор с шприц
майстор с шприц
 
Мнения: 101
Регистриран на: 1 Юли 2009, Сряда, 10:44

Мнениеот BRIDA » 12 Март 2010, Петък, 22:05

O,ТОВА МЕСЕНЕ в пералната-ме разби :) :eek: чувам го за пръв път,но има логика.....моля, ако някой пробва този ,,трик,, да сподели :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 668
Регистриран на: 25 Август 2009, Вторник, 22:14

Следваща

Назад към Как се прави...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

За реклама   |    За контакти   |    Правила и условия   |    Полезна информация
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.