Козунак на конци

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
Рецепти: 29 рецепти от Stedi
Снимки: 64 снимки от Stedi

Козунак на конци

Мнениеот Stedi » чет мар 11, 2010 3:40 pm

Здравейте момичета!
Някой може ли да сподели къде е тайната козунака да стане на конци.
Всяка година си го правя сама в къщи, пробвала съм различни рацепти, но не ми става на конци. Може би бъркам някъде в технологията.
Явно има някаква тънкост за ,която незнам!
:(


Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 159
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
Рецепти: 349 рецепти от PassionFlower
Снимки: 1542 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

козунак

Мнениеот PassionFlower » чет мар 11, 2010 4:33 pm

Не съм много компетентна спрямо козунаците , затова намерих малко информация и съвети
Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.

Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно – поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/

khk
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: ср сеп 24, 2008 10:14 pm

Мнениеот khk » чет мар 11, 2010 5:14 pm

За да стане козунака на конци, много е важно при месенето постепенно да се добавя мазнината. Не се налива към тестото, а просто непрекъснато се топят ръцете в мазнината докато се меси и така се влага цялото предвидено количество мазнина. А моята баба, докато месеше, разпъваше тестото като фитил. После пак го събираше на топка и пак.....

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 225
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
Рецепти: 179 рецепти от neli1100
Снимки: 602 снимки от neli1100

Мнениеот neli1100 » чет мар 11, 2010 6:28 pm

Аз мисля,че тайната в добрата рецепта и после в месенето,иска много месене,да стане на много,много балончета.Бавното печене по-скоро е свързано с бухването/втасването/,поне аз така съм забелязала.


Потребителски аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
Рецепти: 29 рецепти от Stedi
Снимки: 64 снимки от Stedi

Мнениеот Stedi » пет мар 12, 2010 11:05 am

Много ви благодаря, мили момичета, за добрите съвети!
Мисля, че разбрах къде греша - първо обичам много сладко и си признавам, че винаги слагам малко захар и от мен, но явно не трябва. Иначе мазнината я използвам също за доомесване на тестото, а не вътре, но ще се постарая да го меся по-дълго.
:) Дано тази година станат наистина на конци! Отново БЛАГОДАРЯ !
:flow1: :flow2: :flow1:

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 805
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
Рецепти: 26 рецепти от Pavel
Снимки: 392 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » пет мар 12, 2010 11:38 am

Вижте и тази темичка, има доста полезни съветити:

Кулинарни съвети за Великденската трапеза


а тук са събрани всички рецепти за козунаци:

Козунак


Дано да съм полезен :chef:
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
MUNA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 394
Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
Рецепти: 63 рецепти от MUNA

Мнениеот MUNA » пет мар 12, 2010 1:49 pm

Stedi,ами аз от 5години меся козунак в къщи,естествено опита имам от баба ми.Аз меся по 3кг.брашно и то в нощови,олиото не го слагам вътре а постепенно само с него него намесвам.И задължително го удрям 100пъти.Винаги се слага в студена фурна и до тавата се поставя купичка със студена вода.Незнам каква роля играе но мие така показано и до днес така го меся.А и брашното се пресява поне 3пъти и трябва да е затоплено.И козунака винаги е на конци.Майками пък го оставя в хладлника цяла нощ и пак става супер.А кумата го пуска в един найлонов чувал на центрофугата на пералната,и пак бухва.Но аз си имам рецептата от баба ми и нея заменям за нищо.
Успех и пробвай ще успееш.

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 487
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
Рецепти: 641 рецепти от tillia
Снимки: 2161 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » пет мар 12, 2010 4:31 pm

И това ако не е идея - месене в центрофуга! :o :lol: :thumup: :clap: Какво ли не измисля човек! Ще пробвам тази година, в по-здрав найлонов плик, да не "оклепам" пералнята, че ще има война! :P
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение

Потребителски аватар
gabi_2000
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 103
Регистриран на: ср юли 01, 2009 11:44 am
Рецепти: 4 рецепти от gabi_2000
Снимки: 34 снимки от gabi_2000

Мнениеот gabi_2000 » пет мар 12, 2010 7:45 pm

И на мен ми стана интересно това месене в пералнята :D

Потребителски аватар
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 668
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
Рецепти: 156 рецепти от BRIDA
Снимки: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » пет мар 12, 2010 10:05 pm

O,ТОВА МЕСЕНЕ в пералната-ме разби :) :eek: чувам го за пръв път,но има логика.....моля, ако някой пробва този ,,трик,, да сподели :)



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта

За реклама   |    За контакти   |    Правила и условия   |    Полезна информация
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.