козя пастърма

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
didkata
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 55
Регистриран на: съб окт 31, 2009 10:02 pm
:: 8 снимки от didkata

козя пастърма

Мнениеот didkata » ср мар 24, 2010 9:46 pm

Здравейте.Искам да попитам може ли по това време на годината да се прави домашна пастърма.В смисъл такъв:когато нарежа месото и го сложа в сол ще го прибера в хладилника и предполагам няма да има проблем но впоследствие когато сложа месото да се суши няма ли да е топло и да се развали.


Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 838
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » ср мар 24, 2010 10:23 pm

Мисля,че още не е достатъчно топло времето,didkata,за да ти създаде проблем.Мъжът ми е майстор на пастърмата,но за съжаление в момента не е при мен.Дано да не забравя утре да го попитам по телефона,за да ти дам сигурен отговор.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5390
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » ср мар 24, 2010 10:34 pm

Със сигурност пастърмата може да се изсуши и в хладилника - само не бива да се завива, за да не се овлажни и мухляса. Иначе хладилника изсмуква влагата. Ние сме сушили така и наденички, само че от време на време се обработват с шише или точилка да се изтънят. Пък и всички сме виждали като оставим парче непокрито сирене в хладилника, че изсъхва след известно време :wink:
За пастърмата е много важно след като се извади от солта и хубаво се измие - добре да се пресова, за да се изкара максимално водата от нея и тогава да започне процеса на сушене :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5390
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » ср мар 24, 2010 10:37 pm

А и времето в момента не е още толкова топло навън - денем може да се сложи на сенчесто и проветриво място, като се покрие с тензух или марля.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


didkata
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 55
Регистриран на: съб окт 31, 2009 10:02 pm
:: 8 снимки от didkata

Мнениеот didkata » ср мар 24, 2010 10:42 pm

момичета БЛАГОДАРЯ.

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 838
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » ср мар 24, 2010 10:45 pm

Бони,ние никога не сме пресовали пастърмата,и пак става.Може би ползваме друга технология.Но друго да те питам:като я измиете от солта,веднага ли я слагате в хладилника,без изобщо да я вадите на вън?Защото ни се е случвало да ДОсушаваме в хладилник.И все съм се чудила дали може от край до край сушенето да протече вътре...

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5390
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » ср мар 24, 2010 10:55 pm

Ако има възможност да се изнесе навън и да завехне е по-добре - в хладилника не може да стои закачена или трябва да се направи такова приспособление. В противен случай страната, на която лежи парчето месо може да се спари - трябва да се обръща по-често. А пресоването го правим, за да изкараме възможно повече вода - тя така или иначе трябва да се изпари, за да се изсуши пастърмата :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта