Съдомиялна машина

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
mitachi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 35
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница
Контакти:

Мнениеот mitachi » пет май 21, 2010 10:27 pm

Aliana написа:Честито, Мим, със здраве да си я ползваш! :)

След грубия филтър има един по-фин, с много ситни дупчици. Според моя опит това е най-важният филтър - ако той ти се набие с мазнини, по измитите съдове остава налеп като пясък, който се отмива едва след накисване. Този фин филтър аз го мия на всеки 2-3 седмици, с мека четка за зъби, гореща вода и препарат за разтваряне на мазнини, като търкам много внимателно, за да не го нараня. След това го изплаквам основно.

Много интересно за мен? Аз не съм го вадил тоя филтър откак е купена машината(10г). Ама като прочетох това, моментално го проверих. Блести като чисто нов!!! Никога не е чистен! Няма начин да се задържа нещо по него ако се ползват свестни препарати за машината. Те съдържат достатъчно сода каустик, която да превърне всичко в сапун. Машината е направена да се грижи за теб, а не ти да се грижиш за нея! Вече много съм позабравил уроците по химия, ама оцета е киселина и не се ли неутрализира с натриевата основа? Това означава, че в машината слагате два препарата, които се неутрализират взаимно ? Я разгледайте тук


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пет май 21, 2010 11:52 pm

Естествено, че ще се неутрализират, ако са заедно (доколкото и аз си спомням химия и ако наистина са киселина и основа). Но аз слагам оцета там, откъдето се отмива при последната процедура - изплакването, както в пералнята има място за омекотител. На мястото, където навремето се наливаше течността за гланц. Дори незнам, дали сегашните имат такова място :?

Относно финия филтър - значи ли това, че препаратът ми не бива? Винаги съм мислела, че щом посудата е чиста, значи препаратът е добър. Аз не съм техник и незнам кое за какво е вградено, но си мисля, че за да има фин филтър, значи и той има предназначение, трябва да филтрира нещо. Ще пробвам с друг препарат и ще видя, как ще изглежда след няколко седмици. Сега като се замисля - наистина този "пясък" е от известно време, откакто ползвам сегашния препарат.
Бях чела мисля тук някъде, че още някой имаше такъв проблем. Миналото лято беше това. Относно това кой за кого трябва да се грижи, си съвсем прав :thumup:

Я кажи за тези шишета, за които на мен ми се струва, че нямат функция - имат ли смисъл?
www.facebook.com/artandhobby

mitachi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 35
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница
Контакти:

Мнениеот mitachi » съб май 22, 2010 1:35 am

Според мен, финния филтър няма начин как да се замърсява от мазнини. Но може би, ако водата която ползвате съдържа "тиня"(не се сещам как да нареча по друг начин нещо съвсем ситно и е пясък), може да се натрупва върху тоя филтър.
За шишетата нищо не мога да кажа. Проверих веднага в шкафа за такива препарати и установих че имам две на SOMAT. Явно са вървели промоция с нещо, ама не са ползвани никога. Но прочетох, че основно съдържат лимонена киселина. :D Значи това с оцета си е добре.
Дали все пак е важно къде живееш и каква е водата?
Пералнята ми отчита твърдостта на водата и според нея е мека вода. А пък и никога не съм виждал отлагане на котлен камък в големи количества по електроуредите които са потопени във вода? Това се сещам да отговоря в тия малки часове.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб май 22, 2010 10:29 am

Благодаря ти за бързия отговор!

Тук водата е сравнително твърда (според картата за водите има и по-твърди), например на електрическата кана за варене на вода не само дъното й се покрива с котлен камък, а и чучурът, и цедката на чучура. На всеки 5-6 седмици я кисна в оцет цяла нощ. И в банята по крановете е същото - и тях ги чистя с оцетен препарат, иначе за месец хващат налеп. Но, както казах и горе - проблемът ми с миялната е отскоро, няма и година, откакто ползвам сегашния препарат. Може пък другите да омекотяват водата ни, а този не. Ще сменя и ще видя.

Поздрави! :flow2:
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » съб май 22, 2010 11:07 am

mitachi написа: Няма начин да се задържа нещо по него ако се ползват свестни препарати за машината. Те съдържат достатъчно сода каустик, която да превърне всичко в сапун. Машината е направена да се грижи за теб, а не ти да се грижиш за нея!

Именно за това питах!Кои препарати са СВЕСТНИ ?Отдавна се убедих,че предлаганото на българския пазар не може да се класифицира според това каква е цената съответно и качеството!Моля , споделете опита си с мен без значение от къде сте.Имам възможност за доставка на препарати от чужбина само трябва да имам нужната информация(ако има и снимки още по-добре).Предпочитам течни препарати за по-лесно дозиране,вече установих,че таблетките са ми големи :wink:

mitachi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 35
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница
Контакти:

Мнениеот mitachi » съб май 22, 2010 11:53 pm

mimsi написа:Отдавна се убедих,че предлаганото на българския пазар не може да се класифицира според това каква е цената съответно и качеството!

Това което се предлага на българския пазар е точно същото каквото е в другите държави. Само за пример, това което намерих в шкафа е на "Somat" стандартни таблетки и има инструкция на не знам колко езика. Освен това пише, че е произведено в Люксембург. Знаете ли, че Белгия е с един от най високите стандарти на живот в европа? Та да не мислите че тоя препарат в завода се произвежда по различен начин за българи и германци? Не се заблуждавайте с разни измислени препарати дето влачат от чужбина с твърдението че са по добри. По доброто им е само, че ги купуват на разни промоции от големите магазини. Истинските фирми, никога няма да си позволят лукса да предложат нещо на пазара с едно и също име и еднакви показатели написани на опаковката, с различно съдържание за различните държави. Такива помисли може да се въртят само в главата на бедния български народ. Ще си позволя да дам един съвет. Гледайте на всяко нещо дето купувате къде е произведено! Измамниците не си позволяват да поставят надписа "MADE IN". Обикновенно седи надписа "MADE BY". Едното няма нищо общо с другото. Също не вярвам на "MADE IN EU". Всички, които държат на качеството, си пишат къде се произвежда тяхната стока. Ако е в Унгария, си пише Унгария. Ако е в Белгия - ще си пише че там е направено. Даже на добрите турски неща си пише произведено в Турция. Ама видите ли " MADE IN EU" - бягайте далече.

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » нед май 23, 2010 12:57 pm

mitachi написа:Това което се предлага на българския пазар е точно същото каквото е в другите държави.......... Не се заблуждавайте с разни измислени препарати дето влачат от чужбина с твърдението че са по добри. По доброто им е само, че ги купуват на разни промоции от големите магазини.

С риск да се отдалеча от същината на темата искам тук да ти споделя моя личен опит.Донесоха ми от Германия течен прах за пране Персил.Бях очарована от изпирането и аромата му.Ползвах го 2 месеца.След като свърши отидох в нашия магазин(сравнително голям и реномиран,не забутан квартален) да потърся.Видях абсолютно същия етикет и цвят препарат,само че в по-малка разфасофка.Беше ниско на етажерката в магазина,за това се наведох да го взема ,за да видя цената.Вдигайки го забелязах ,че гъстотата му се доближава до тази на водата .А този,който ползвах допреди дни беше почти гелообразен!
Няма спор,че производителя произвежда едно и също,но не се знае през колко спирки(гаражи) преминава продукта докато стигне до кошницата на бедния български народ!

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 838
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » нед май 23, 2010 5:39 pm

Съгласна съм с mimsi за качеството на едни и същи препарати тук и в Германия и други "по-западни" европейски страни.Същото се отнася и за български стоки,произведени за нашия пазар и за износ.Пила съм вина на русенския винпром за износ и за вътрешен пазар,нямат нищо общо.И с колбасите е така,и с дрехите...Аз не го разбирам това,но...е факт.Така,че защо пък да не е същото и със немските продукти,произведени за местния пазар и за БГ пазара.

mitachi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 35
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница
Контакти:

Мнениеот mitachi » пон май 24, 2010 3:59 pm

gigi.2000 написа:Така,че защо пък да не е същото и със немските продукти,произведени за местния пазар и за БГ пазара.

По Вашата логика, продуктите произведени в Германия за вътрешния пазар трябва да са по лоши от тия произведени за България? Като твърдите такива неща, давайте и конкретни примери, а не си говорете наизуст! Вино, сорт, реколта, регион и още много други фактори. Ей такава бутилка купих от Германия и същата със същия бар код купих в България и е различна. Освен това, виното е нещо особено. Някои изби го произвеждат по по специален начин за износ, защото така се изисква. Това не означава, че друго вино произведено за нашия вкус, не е по добро. Лично аз си падам по "Отел" ама в Англия не се котира. Било вредно! Пълни глупости. Един англичанин, ако един път опита добра комбинация памид с отел и може би малко мерло, ще забрави да пие много други вина предлагани от България на техния пазар. Ваше си е мнението по качеството на продуктите. Аз се опитах в общ план да дам насоки като се купува, къде да се гледа. Не става въпрос за една кутия перилен препарат дето струва 10лв. Гледайте и се интересувайте поне когато купувате скъпи неща!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пет юли 01, 2011 4:43 pm

Отдавна не е писано по темата, макар че от месеци насам все се каня да споделя последните ми впечатления.

Моята стара Бош-миялна все още държи здраво фронта. Бях споделила, че по съдовете понякога остава нещо като пясък и че тогава чистя идеално филтъра, за да предотвратя това. Митачи беше се учудил. И с право, както се оказа. Аз смених препарата, с който мия и вече повече от година нямам никакви проблеми. Сега ползвам Финиш квантум (Finish Quantum), най-скъпото, което пазарът предлага, и съм много, много доволна. Нито веднъж не остана налеп по посудата. Няма да казвам какво ползвах преди това :) Финиш си беше Финиш преди много години, после стана Калгонит, а сега отново е Финиш, Калгонит вече не съществува.

Сега за разликите по пазарите. Всички сте прави :D Незнам как да го обясня, но ще се опитам.

Първо - всяка фирма държи на доброто си име, но по-важно от 100% доволни клиенти е добър оборот. Когато една фирма е водеща в бранша, това е най-добрата й реклама.
За всеки един пазар се прави проучване, преди на него да се внедрят нови продукти. Култура, регионални предпочитания и т.н. биват проучени, обобщени, извличат се изводи и.т.н. и.т.н.
Един пример: синият Ленор тук в Германия мирише различно от синия Ленор в Испания. Някоя лаборатория някога е направила теастване с някакъв брой тестващи, и те са посочвали определена комбинация от аромати като най-добра, по-малко добра и т.н. От там фирмата си прави изводи и произвежда специално за Средиземноморския пазар (предполагам).
Или друг пример: Магги. Незнам колко от вас помнят темата за Магги България. Трябва да я има тук някъде. Докато Магги и Кнорр в Германия междувременно предлагат абсолютно всичко без глутамат, в БГ са изключение продуктите без него. Освен това - повечето продукти, които ги има на БГ-пазара, не съм ги виждала тук никога - вълшебен вкус, малки тайни и т.н. Магги със сигурност е водеща на пазара в БГ, но това не означава, че продуктите, които тя продава в БГ, са качествени.

Съвсем логично ми струва и в отношение на миялни препарати, на прах за пране, на козметика и т.н. да има разлики. Всека фирма се опитва да пести. Ако с 90% качество пак е най-добра на даден пазар, защо фирмата да не си го позволи? Целта на фирмата е да бъде купувана стоката й. Дали това в Англия означава 100% от най-добрите съставки (да речем защото потребителят там е много взискателен), а БГ само 50% (защото например потребителят се задоволява и с по-малко) - щом се купува, фирмената политика е оправдана. Тук има една независима фондация, която тества стоки, дава им оценки и публикува резултатите. Една оценка добър 2 е идеална реклама за всеки продукт. Фирмите веднага го включват в рекламите си. Често се чува: победител в теста (добър 2,3). Не е много добър 1. Но е най-доброто на пазара ;)
Или с колите - в Индия има модели на Форд, които не се продават другаде. Например Ford ENDEAVOUR.

Сега за етикетирането. Незнам дали сте чували за Вегета. Универсална подправка, с много глутамат. Вегета има в Германия откакто аз съм тук, значи поне 20 години. Вегета обаче се купува изключително от имигрантите тук - тези от Турция, бившата Югославия, Полша. Продава се в турските супермаркети. На етикета пише и на немски, съществува на немския пазар, но за германците Вегета е практически непозната, докато босненките например я слагат НА ВСИЧКО. Вижте и вафли Мура на Нестле - на тях пише и на английски, но пък не се продават в Англия или Америка. Това за етикетирането, не можем да се доверим на него като индикатор за пазарите..

Приятен ден на всички :love:
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта