Сладолед Fuerst Pueckler

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Сладолед Fuerst Pueckler

Мнениеот Aliana » съб апр 17, 2010 12:34 pm

Сладоледът Фюрст Пюклер , на френски demi-glace à la Pückler, е сладолед с дълга история и точно определени вид и вкус. Сладоледеният специалитет се състои от три пласта с различен вкус и цвят, а особеното е, че се замразяват заедно. Наречен е на пътеписеца Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau, а фюрст е неговата благородническа титла (еквивалент на англ. first) - най-високият ранг в една държавна единица. За сравнение - Кралят на Монако в немскоговорящите страни е Фюрст.

Първата позната записка на рецепта с това име е от 1839 година. Кралският готвач в пруския кралски двор, Луи Фернан Юнгиус, посвещава на фюрста този сладолед. По първоначалната рецепта се нареждат на пластове пресни плодове (през зимата кофитюр) и разбита със захар сметана. Заради високото съдържание на мазнини в сметаната, масата не замръзва съвсем.

От този първообраз по-късно се развива рецептата с три цвята:
шоколадов сладолед, розов на базата на малини или ягоди, и светъл, направен от кестени и ароматизиран с мараскино-ликьор.

На днешно време не се слагат кестени, а слоевете са от шоколадов, малинов и сметанов сладолед. При индустриално произведените сладоледени специалитети често се използва не името Сладолед Фюрст Пюклер, а наименованието Сладолед по начин Фюрст Пюклер (nach Fürst-Pückler-Art), така производителите се застраховат срещу евентуални отклонения от официалната рецепта и името означава само, че се състои от изброените три вкуса, а не е оригинал.
Най-разпростанен е днес Fürst-Pückler-Schnitte , т.е. отрязък, състоящ се от споменатата сладолената комбинация, притисната между две хрупкави вафли.


Историческо изображение на Сладолед Фюрст Пюклер, Георг Ритцер, 1903 г.
Изображение


Фюрст Пюклер Шните
Изображение


Изображение



Сладолед Fürst Pückler във Веселият готвач:

Трицветен десерт , макар и с променено име, в посоченият източник рецептата се казва "Сладоледено парфе Фюрст Пюклер".




http://www.chefkoch.de/rezepte/33487111 ... rfait.html
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Ralkata
началник печка
началник печка
Мнения: 116
Регистриран на: чет дек 10, 2009 10:21 am

Мнениеот Ralkata » ср апр 21, 2010 1:57 pm

Редовно си купуваме от този сладолед,в къщи е на почит,харесваме го заради съчетанието на трите вида-ванилия,шоколад и ягода,даже когато имаме гости правя за десерт мелба точно с него и се получава много добра комбинация.При нас се казва Neopolitan.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет апр 22, 2010 4:39 pm

Да, известно ми е, че в английско-говорящите държави този сладолед се нарича Neapolitan ice cream или Neapolitan slice този между вафлените кори.
Това наименование означава, че е на пластове, като обаче пластовете могат да са от много и различни вкусове, а не са обвързани от "задължението" да са шоколад, ягода и ванилия. :)
Доколкото знам, в Италия се е правел сладолед на пластове, като обаче се е напластявал след замръзването, в една точно определена форма за сладолед, която се е казвала Неаполска форма. От там е останало наименование Неаполски сладолед за всякакъв сладолед на пластове. Ако бъркам - поправете ме.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Ralkata
началник печка
началник печка
Мнения: 116
Регистриран на: чет дек 10, 2009 10:21 am

Мнениеот Ralkata » чет апр 22, 2010 11:34 pm

Незнам от къде идва името на сладоледа,не съм се задълбочавала до толкова.В страните в който съм го яла винаги е бил точно в тези три разновидности в едно,и затова съм останал с впечатление че са ванилия,ягода и шоколад,но е възможно да има други,който не съм опитвала. :flow1:



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта