неронлив хляб

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
ani777y
ентусиаст с миксер
ентусиаст с миксер
Мнения: 18
Регистриран на: съб окт 24, 2009 8:09 am
:: 18 снимки от ani777y

неронлив хляб

Мнениеот ani777y » ср май 26, 2010 4:33 pm

търся рецепти за тесто и хляб които да са като козунк,а не да се рони. открих 1 рецепта.става страхотно но е с яйца.искам да пробвам и рецепти без яйца но се опасявам че те са разковничето.а може би стана защото удрях тестото в масата 100 пъти.... незнам.ако имате всякакви рецепти и съвети споделяйте
п.п. нямам машина за хляб


Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

неронлив хляб

Мнениеот Elti » ср юни 02, 2010 10:26 am

Здравейте, наскоро публикувах една рецепта за квасен хляб Селски квасен хляб. Той според мен спада към неронливите, освен това е вкусен, по-здравословен и по-устойчив на разваляне.
tillia ме посъветва да пусна информация във форума и сега като прегледах темите видях, че има интерес. Ето и допълнителна информация, която успях да намеря в нета.
http://www.sunmoon.bg/index.php?page=br ... _sourdough

Направата на квас изисква време и за това е почти забравен като метод за замесване на хляб, но според мен резултата си струва. Дано съм била полезна.

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Мнениеот neli1100 » ср юни 02, 2010 10:54 am

Ронливо се получава,когато се сложи повече мазнина.
Това е хляба,който често правя и винаги се получава не ронлив:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=14680

Потребителски аватар
melek
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 327
Регистриран на: ср май 05, 2010 3:58 am
:: 82 рецепти от melek
:: 387 снимки от melek

Мнениеот melek » ср юни 02, 2010 12:42 pm

Бернски неделен хляб
http://www.receptite.com/recepta.php?r=15100


Потребителски аватар
ani777y
ентусиаст с миксер
ентусиаст с миксер
Мнения: 18
Регистриран на: съб окт 24, 2009 8:09 am
:: 18 снимки от ani777y

Мнениеот ani777y » нед юни 06, 2010 2:21 pm

мерси много :) това за кваса е чудесно и се навих докато не видях колко е сложно.....но 6те си запазя линка...другите 2 хлябаса лесни . днес пробвах да напрявя виенски питки
5 г суха мая или 15 г прясна
300 мл топла вода
600 г брашно
2 с.л. олиo
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 белтъка
с 300г бяло и 300г черно брашно "здраве" за съжаление не втаса....не бухна и милиметър и не се точеше беше лепкаво колкото и брашно да добавям и се късаше....
иначе миналата седмица правих подобно само че с 2 цели яйца и 2 с.л.оцет и повече бяло брашно и стана на конци като козунак.....дали причината е в брашното....може би.иначе и двата пъти удрях тестото 100 пъти с надеждата че това е разковничето на неронливия и дори хляба на конци....

Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

Мнениеот Elti » нед юни 06, 2010 10:14 pm

Според мен маята е малко. По-скоро 25г. А щом има и черно брашно бухването няма да стане както ако е само с бяло брашно. И още - добавяйте оцет, защото той повишава глутена (чула съм го от компетентни хора в тази област. Аз не съм и не мога да ви дам изчерпателен отговор, но го спазвам)
А за квасения хляб не е чак толко трудно. Замесвате и оставяте. Дори и да го забравите не е проблем. Само дето трябва отвреме навреме да добавяте ново брашно. Неудобството е в друго - не може в момента, в който ви дойде желание да замесите хляб да го направите веднага. Все пак ако решите някога да пробвате тази древна рецепта за квасен хляб ще се радвам да ви помогна с всичко каквото знам. Желая ви успех!
Ето една хубава рецепта за хляб с вкус на козунак, мек и ароматен. Неронлив е със сигурност докато е топъл. За студен не зная - не е оставал, за да го пробваме. Такъв хляб правя по празници, когато се събираме повечко хора. Празнична погача Ева. Щом имате желание вярвам, че ще намерите рецептата и ще успеете с приготвянето на любимия хляб.
Още веднъж УСПЕХ!



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост