Какво похапвате в горещините

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
sweetnes
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 15
Регистриран на: съб яну 09, 2010 10:55 pm
:: 25 рецепти от sweetnes
:: 37 снимки от sweetnes

Какво похапвате в горещините

Мнениеот sweetnes » пет май 28, 2010 9:19 am

Какво консумирате, готвите ли или хапвате нещо набързо :)
"" Истинските хора понякога си тръгват от живота ти, но никога и от сърцето ти ... ""


Потребителски аватар
sweetnes
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 15
Регистриран на: съб яну 09, 2010 10:55 pm
:: 25 рецепти от sweetnes
:: 37 снимки от sweetnes

Мнениеот sweetnes » пет май 28, 2010 9:24 am

Вкъщи похапваме по леки храни, доста салати с пресни зеленчуци, тараторче също или пък студена доматена супа :chef: За течностите то е ясно :)
"" Истинските хора понякога си тръгват от живота ти, но никога и от сърцето ти ... ""

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб май 29, 2010 1:12 pm

И при нас е така - всякакви студени супи, салати, месо на грил или фурна, най-често печено, което после охлаждам в хладилника и го ядем на филийки със студени сосове. Също по-съдържателни салати стават за основно ястие - картофена, оризова или салата с паста са идеални - направени отрано и охладени достатъчно са идеална храна за жегите, още повече, че не ползвам никога майонеза.

Ядем и много замразени - по-кисели, полузамразени сокове и плодове, нещо като сладолед, нещо като сорбет :)

Плодови салати се правят ежедневно - честно да си кажа, омръзва ми чак да беля и да режа.... но пък децата така ги обичат :/

Закуската почти отпада при нас, когато е топло: едно кисело мляко или един плод, колкото да се каже, че сме яли.

Което при нас е много на почит - ледени чайове. Правя всеки ден по-5-6 литра. 3 големи кани се изпиват на ден. От всякакъв чай, най-често шипков, смесен със сок, най-често ябълков. Накрая слагам по 3-4 стръка мента в каната, оставям да изстине, слагам в халдилника. Правя ги от предната вечер, сутринта са готови. Така знам, че не се купуват боклуци :wink:

Ей такива неща - мисля, че при всеки има промяна в храненето, когато се покачат температурите :) Става някак си автоматично, че не ти се ядат тежки неща...
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 348
Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
:: 45 рецепти от STELKINA
:: 222 снимки от STELKINA
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот STELKINA » нед май 30, 2010 10:10 pm

Здравейте.
Тук горещените все още не са започнали,през ден през два превалява.Ние през горещените консумираме най много таратор,пилешко,телешко,конско и ризото. Лятото почти не ядем свинско ако не е на кайма с телешко. Готвя по рядко . И аз правя чай , обаче от плодове нещо като компот най често от сливи понеже накиселяват. И много таратор всеки ден ако не обяд то на вечеря с пържолка на оребрен тиган . И много салати , тук поне има много голямо разнообразие на салати италианците ядат всички видове треви :D


Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Мнениеот neli1100 » пон май 31, 2010 5:52 pm

Не съм се сетила да си направим домашен студен чай,а си купуваме.Ще трябва да си го наума и да свикна да си го преготвям.
Иначе,сме на аламинути и салати.

Потребителски аватар
sweetnes
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 15
Регистриран на: съб яну 09, 2010 10:55 pm
:: 25 рецепти от sweetnes
:: 37 снимки от sweetnes

Мнениеот sweetnes » пон май 31, 2010 11:08 pm

Това за студените чайчета е наистина добра идея, аз примерно много обожавам Нестий, но излиза скъпичко, и сега се замислих, че домашно приготвените ще са по- добри и по-здравословни :)
"" Истинските хора понякога си тръгват от живота ти, но никога и от сърцето ти ... ""

Потребителски аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 348
Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
:: 45 рецепти от STELKINA
:: 222 снимки от STELKINA
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот STELKINA » ср юни 02, 2010 9:59 pm

За заинтересувалите се от направата на домашен чай искам да добавя ,че когато прабя плодов чай плодовете после ги използвам за сладкиш или ги прибавям към домашно направен сладолед :wink: . Към чая може да прибавите няколко листенца мента .

vilito
началник печка
началник печка
Мнения: 84
Регистриран на: ср юли 08, 2009 2:08 pm
:: 1 рецепти от vilito
:: 10 снимки от vilito

Мнениеот vilito » пет юни 04, 2010 9:10 pm

тараторче
чай,вода,бира
салатки
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон юни 07, 2010 12:01 am

Ще ви напиша тук някои от моите студени чайове, като идеи да ги имате.

За по 2 л готов студен чай:

Черен леден чай

4 пакетчета черен чай - аз ползвам earl grey, но и tetley или yorkshire tea са много подходящи - се заливат със 1,8 л вряща вода. След 3 минути се изваждат, чаят се оставя да изстине. Добавят се 100 мл лимонов сок, смесен със 100 мл вода, или пък 200 мл портокалов сок. Послажда се на вкус, слага се лимонова или портокалова кора, изрязана на спирала. Слага се 1 нощ в хладилник.

Зелен леден чай

8 с.л. зелен чай gunpowder се заливат с около 300 мл вряща вода, изчаква се няколко секунди да се развият листчетата, разбърква се добре и се отцежда. Листчетата се заливат отново с 2 л вряща вода, слагат се на котлона да кипнат, слага се захар на вкус, без да се бърка и се оставя да поври около минута-две. Слагат се 7-8 цели стръка мента или джоджен. Оставя се да изстине, като се прецежда когато е още топличък. Може да се добави лимон. Изстива една нощ в хладилник.
За да пусне силен аромат, ментата се усуква, преди да се пусне в чая, както се изстисква пране. Стеблата трябва да "пукат" - така етеричните масла излизат по-обилно.
Това е всъщност оригиналната рецепта за марокански чай, само че тогава не се вари в тенджера, а в кана с конусовиден капак, която се казва БАРРЪД. И се пие горещ :)

Това е чаят
Изображение




Плодов леден чай

Нарязват се плодове, по-стегнати, около 500 г. Заливат се 1,5 л с врящ шипков или плодов чай, подслажда се на вкус. Когато изстинат съвсем, се добавят 500 мл плодов сок - ябълков, черешов, гроздов, какъвто пожелаете. Изстудява се 1 нощ в хладилник, плодовете могат да се консумират, както е писала и Стела.

Лимонов леден чай

4 лимона се нарязват на кубчета заедно с корите, аз ползвам био-лимони, поръсват се със захар, слагат се листата на 4-5 стръка мента и се счукват. Ползвам едно дървено чукало за кайпириня. Заливат се с 2 л. вряща вода. Оставя се да изстине, после 1 нощ в хладилник. Прецежда се преди консумация.
Може да се направи и от лимети или портокали.

Леден чай от мащерка

Една стиска свежа мащерка се измива със студена вода, изтърсва се добре и се претрива с чукало. Залива се с 2 л вода. След около 20 минути се прецежда, подслажда се и се оставя да изстине, след това в хладилника.

Наздраве ! :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ivkaa75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 2940
Регистриран на: нед ное 01, 2009 9:35 am
:: 4 рецепти от ivkaa75
:: 3 снимки от ivkaa75

Мнениеот ivkaa75 » пет юни 11, 2010 3:27 pm

Здравейте,ние в горещините освен таратор,пием и един коктейл който се казва каркалец;мента,спрайт,лед и резени лимон,вместо спрайт става и с газирана вода.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост