tartar

Дъра-бъра за всичко в кухнята
mimo
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: чет фев 14, 2008 2:21 pm

tartar

Мнениеот mimo » чет фев 14, 2008 2:25 pm

nqkoi 6te mi kaje li kakvo e tartar ne sos tartar a samo tartar i dali moje da se napravi tartar ot rizoto?


SweetyPie
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 51
Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
:: 12 рецепти от SweetyPie
:: 12 снимки от SweetyPie
Местоположение: някъде

Re: tartar

Мнениеот SweetyPie » пет фев 15, 2008 12:09 am

mimo написа:nqkoi 6te mi kaje li kakvo e tartar ne sos tartar a samo tartar i dali moje da se napravi tartar ot rizoto?

Сугурно имаш предвид" cream of tartar."Може да се замени с лимонтозу.
По принцип се използва за сладкиши и белтъчни глазури.Не съм чувала да се използва в ризото.
Или питаш за тарта?

mimo
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: чет фев 14, 2008 2:21 pm

hhhhhhhh

Мнениеот mimo » пет фев 15, 2008 10:31 pm

ne za tartar moje da e srizoto

mimo
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: чет фев 14, 2008 2:21 pm

eef

Мнениеот mimo » пет фев 15, 2008 11:52 pm

abe kakto ima tartar ot zelen4uci i kakto ima tartar ot riba taka moje da ima i ot rizoto


SweetyPie
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 51
Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
:: 12 рецепти от SweetyPie
:: 12 снимки от SweetyPie
Местоположение: някъде

Re: hhhhhhhh

Мнениеот SweetyPie » съб фев 16, 2008 6:05 pm

Аз лично не съм чувала за тартар нито с зеленчуци или с ризото.
Не можах да разбера какво точно питаш.

mimo написа:nqkoi 6te mi kaje li kakvo e tartar ne sos tartar a samo tartar i dali moje da se napravi tartar ot rizoto?

mimo написа:ne za tartar moje da e srizoto

В първия си пост питаш какво е тартар ,а във втория си пост си отговаряш.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » нед фев 17, 2008 2:01 am

Според речника:

TARTAR
['ta:tə]
I. 1. зъбен камък

2. винен камък (аха?!)


Предполагам, че щом не става дума за cream of tartar, значи говорим за винен камък - http://en.wikipedia.org/wiki/Tartaric_acid - явно е киселина, която се съдържа в гроздето, бананите и други растения. Използва се за да придава кисел вкус на ястието и като антиоксидант.

Ако съм на прав път - да продължавам, а ако не - дай нови насоки, защото думичката tartar се използва за доста неща...
Aut viam inveniam aut faciam

mimo
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: чет фев 14, 2008 2:21 pm

jg

Мнениеот mimo » нед фев 17, 2008 2:06 pm

taka dumata tartar- idva ot drebna gyrciq i ozna4ava tymen zatvor..no v kulinariqta se qvqva kato kryk ot opredelna plynka bilo to ot zelen4uci riba i kakvoto bilo.

SweetyPie
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 51
Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
:: 12 рецепти от SweetyPie
:: 12 снимки от SweetyPie
Местоположение: някъде

Re: jg

Мнениеот SweetyPie » нед фев 17, 2008 6:15 pm

mimo написа:taka dumata tartar- idva ot drebna gyrciq i ozna4ava tymen zatvor..no v kulinariqta se qvqva kato kryk ot opredelna plynka bilo to ot zelen4uci riba i kakvoto bilo.

От къде идва думата не знам.Но това за което говориш се казва "тарта".както има солени ,така има и сладки тарти.
И един съвет.Ако пишеш на кирилижа може да разберем за какво пишеш. :D
А Павел е прав за крийм оф тартар - винена киселина. :D

mimo
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: чет фев 14, 2008 2:21 pm

hhh

Мнениеот mimo » вт фев 19, 2008 11:24 am

nqma zna4enie taka e kakto si misleh.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 1 гост