Конкурс "Азиатско вдъхновение"

Приключили конкурси, състезания и игри - вижте участниците и победителите
Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

ДИМ СУМ - китайски кнедли / пелмени/

Мнениеот ma_rri_na » чет юли 29, 2010 2:53 am

ДИМ СУМ - китайски кнедли / пелмени/ - тип Har Gow
Това са варени на пара полупрозрачни кнедли с плънка
Изображение

Продукти:

- за тестото :
- 1 ч.ч брашно
- 2 с.л пшенично нишесте
- шипка сол
- 2/3 ч.ч вряла вода
- 1 с.л свинска мас или чисто масло

- за плънката :
- 500 гр. свинско месо - смляно на кайма
- 4 - 5 стръка зелен лук нарязан наситно
- 1 с.л соев сос
- 2 с.л сос от стриди
- 1 с.л сусамов сос
- 2 с.л оризово вино или бяло вино
- 1 ч.л джинджифил на прах
- 1 ч.л смлян бял пипер
- 1 с.л сух чесън или пресен нарязан наситно
- 1 пакетче суха супа от диви гъби или 2 с.л пшенично нишесте +
сол на вкус

Приготвяне :

- на плънката :
смесете каймата с подправките и измесете . Оставете в
хладилник за 2-3 часа

- на тестото :
поставете сухите съставки в купа и хубаво смесете за около
2 минути. Залейте с вряла вода сухата смес и разбъркайте с вилица докато получите парено тесто. Бързо прибавете маслото и измесете до получаване на гладка консистенция. Оставете тестото да си "почине" за 20 - на минути.

Вземете с чаена лъжичка част от тестото, направете го на топка, която леко смачкате между дланите си. Поставете върху дъска, намазана с мазнина и разточете кръг. Поставете 1 ч.л от пълнежа в средата на тестото и завийте като торбичка, като запечатате ръбовете.
Варете на пара около 15 минути.
Сервирайте със соев сос с чесън и оризов оцет , сладко кисел сос, сметана с чесън и див лук нарязан наситно, балсамов винегрет с балсамико, зехтин и сух чесън.

ДИМ СУМ буквално означава "късчета от сърцето". Това са различни малки тестени хапки с пълнеж - пелмени, тестени кифлички, пролетни ролца, тестени топчета с пълнеж и оваляни в сусам и т.н , които са задушени на пара, сварени или пържени. Дим Сум често се сервират като закуска или обяд в китайските ресторанти, където вместо поръчка може да избирате широк асортимент от различни дим сум.
За варени или пържени Дим Сум тестото се прави само от вода, брашно и сол.За направа на Дим Сум много често се продават готови листа - wonton / нещо като нашите кори за баница, но малко по дебели/.
Пълнежа за Дим Сум е много разнообразен и с различни съставки - свинско, пилешко, скариди, телешко , различни зеленчуци - докъдето стигне фантазията на китайците и стига да е вкусно .

Начина на приготвяне може да видите :
http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=20395
http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=20396
http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=20397
http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=20398
http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=20399
http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=20400
А резултата е :
Изображение
Последна промяна от ma_rri_na на пет юли 30, 2010 10:54 pm, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
elito789
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 13
Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
:: 13 рецепти от elito789
:: 301 снимки от elito789

КИТАЙСКИ ПИТКИ

Мнениеот elito789 » чет юли 29, 2010 7:46 pm

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :1 ч.ч. брашно; около 100 мл. вода; зелен лук или друга зеленина (да бъде около половин ч.ч. след като се нареже );сусамово олио или ако нямате може слънчогледово;сол . Изображение НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : Брашното се пресява в голяма купа. Към него се прибавя водата.Ако е необходимо се добавя по малко вода или брашно до получаването на твърдо тесто.Меси се около 3-4 минути и се оформя на топка.Оставя се покрито с фолио или кърпа за 20 мин.От тестото се оформят 2 топки.Първото топче се разточва леко върху поръсена с брашно повърхност, поръсва се със сол и се доразточва, докато се получи кора с диаметър около 25 см. Намазва се с 1 с.л. сусамово олио (или слънчогледово ), отгоре се поръсва със ситно нарязаната зеленина.
Кората се навива на стегнато руло (това е важно, защото иначе се образуват мехури, от които след това питките се късат и стават грозни).
Рулото се навива на 'охлювче' (като за вита баница), поръсва се леко с брашно и от двете страни и се разточва на кора, дебела около 5 мм.
Така приготвената кора се пече на грил или в сух тиган, като се обръща няколко пъти, за да не загори или изсъхне.По същия начин се прави и с другото топче.Поднасят се топли, нарязани на триъгълни парчета (като пица).Продуктите са за 2 питки. Рецептата намерих в интернет,не съм ги опитвала в ресторант,но ми се искаше да пробвам китайски тестени изделия,тъй като много харесвам тяхната кухняИзображение :clap:

Потребителски аватар
elito789
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 13
Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
:: 13 рецепти от elito789
:: 301 снимки от elito789

ОРИЗОВИ СПАГЕТИ С ЧЕРНИ КИТАЙСКИ ГЪБИ И КРАСТАВИЦА

Мнениеот elito789 » пет юли 30, 2010 10:22 pm

Изображение НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : Пакет оризови спагети ;около 20 грама сушени китайски гъби ;1 малка краставица ;сусамово олио ;1-2 с.л. сусамово семе ;соев сос . НАЧИН НА ПРИГИТВЯНЕ: Предварително се накисват сухите гъби в хладка вода с малко сол за 1 час. Оризовите спагети се пускат във вряща вода за около 4 до 6 мин.Изплакват се продължително със студена вода и се отцеждат добре. Загрява се в тиган сусамовото олио и се добят спагетите и подсушените гъби за 2-3 мин. Разбъркват се и се добавят краставицата,нарязана на тънки ленти и сусама. Накрая се добавя соев сос на вкус.Рецептата отново намерих в интернет,оризовите спагети могат да се заменят с тънки обикновенни,както и вместо сусамовото олио може да се използва слънчогледово.Изображение

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » чет авг 05, 2010 1:42 pm

Днес е последният ден в който се приемат заявки за участие в конкурса.

До няколко дни ще подберем полуфиналистите и ще започне гласуването за определяне на победителя.

Успех на всички, предложенията ви са страхотни ! :chef:
Aut viam inveniam aut faciam


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » ср авг 11, 2010 1:43 pm

Гласуването за победител в конкурса е отворено - посочете вашият фаворит тук - КОНКУРСИ

Гласуването приключва на 19 Август 2010 г. и тогава ще разберем при кого отива наградата :chef:
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнениеот vg » пет авг 20, 2010 4:07 pm

След оспорвано гласуване на върха дойде и края на конкурса. Победител е
elito789 :gold_cup: с нейната снимка към рецепта за рулца със зеленчуци:
Изображение

Благодарим на всички за участието, всички снимки и рецепти бяха страхотни :chef:

Молим elito789 да се свърже с нас на лично съобщение за да уточним как да си получи наградата.
Екипът на "Веселият Готвач"

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5390
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » пет авг 20, 2010 7:20 pm

Ели, честито :clap:
Желая ти нови и красиви кулинарни вдъхновения :thumup: :thumup: :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
elito789
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 13
Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
:: 13 рецепти от elito789
:: 301 снимки от elito789

Мнениеот elito789 » пет авг 20, 2010 7:28 pm

:clap: Много благодаря,радвам се,че сте харесали снимката :oops:

Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

Мнениеот Elti » пет авг 20, 2010 8:26 pm

elito789, честито и от мен! Сега да покажеш и подаръка в употреба :D, и още много успехи ти желая и занапред! :thumup:
Всички предложения бяха страхотни - аплодисменти за участниците :clap:

Потребителски аватар
elito789
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 13
Регистриран на: ср ное 25, 2009 1:08 pm
:: 13 рецепти от elito789
:: 301 снимки от elito789

Мнениеот elito789 » съб авг 21, 2010 11:55 am

Благодаря за поздравленията,много сте мили!!! :D :D :D



Върни се в “Архив”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта