Как се съхранява целина?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Как се съхранява целина?

Мнениеот Aliana » съб авг 14, 2010 5:18 pm

Здравейте,

току що мъжете се върнаха от пазар, бях им поръчала целина и те ми купили....една целина, коренът е колкото детска глава, а стръковете са 70-80 см дълги :eek: :eek: :eek:

На мен ми трябват няколко листчета само, какво да правя с останалото?
Някой има ли идея?

Благодаря ви!
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
melek
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 327
Регистриран на: ср май 05, 2010 3:58 am
:: 82 рецепти от melek
:: 387 снимки от melek

Мнениеот melek » съб авг 14, 2010 5:38 pm

Здравей, Аliana.

И тук целината е с такива размери и почти без листа:shock:
Главата,листата и дръжките на целината ги нарязвам на ситно и ги замразявам.Ползвам ги за супи.

Дано да съм била полезна.

Поздрави.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб авг 14, 2010 6:05 pm

Благодаря ти, Емира! :)

Незнаех дали и главата може да се замрази, за листата бях решила, че може, нали и магданоз се замразява.

Почвам сега да кълцам и стържа :roll:

Приятен уикенд!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
i4eto3421
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 892
Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
:: 89 рецепти от i4eto3421
:: 507 снимки от i4eto3421

Мнениеот i4eto3421 » съб авг 14, 2010 9:27 pm

И аз замразявам.Винаги имам прясна /почти/ целина.


Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 699 рецепти от tillia
:: 2529 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » съб авг 14, 2010 10:12 pm

Аз също замразявам, но отделно листата и отделно ситно нарязаните дръжки /глава не съм замразявала, но мисля че не е проблем/. Дръжките ползвам при приготвяне на супи. Същото правя и с магданоза. Когато са ми в по-малко количество, ползвам формичките за лед в камерата. Ако са в по-голямо количество - малки пластмасови кутийки.
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » нед авг 15, 2010 11:48 am

Сушена целина--нарязва се на ситно и се суши в/у хартия на сянка(може и в стаята).Съхранява се в книжен плик или в стъклен буркан.Запазване със сол --на 1 кг.зеленчук(нарязани на ситно:целина,моркови,корени на магданоз) се слага 250г сол.Разбърква се и се слага в малки буркани,като се притиска с дървена лъжица,докато се появи сок.Отгоре се поставя кръгче платно и се залива с 1-2 см олио.Затваря се с капачка и се съхранява на тъмно и хладно място.
Последна промяна от akva7 на нед авг 15, 2010 8:37 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » нед авг 15, 2010 11:56 am

Мягданозът и целина замразявам на кубчета във формичките за лед. После може и не само за готвене - освежете кожата на лицето и врата с едно такова кубче. Полезно е. :D

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5397
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » пон авг 16, 2010 10:11 pm

Аз си замразявам за зимата всякакви пресни подправки - целина, девесил, магданоз, копър, нарязани на ситно зелени и червени чушки. Добре измити и много ситно нарязани ги поставям в пластмасови кутии. Те замръзват на кристалчета и после се ронят много лесно в необходимото количество.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта