гъби - зимнина

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
rydd
началник печка
началник печка
Мнения: 85
Регистриран на: пон юни 21, 2010 12:10 pm
:: 81 снимки от rydd

гъби - зимнина

Мнениеот rydd » пон окт 11, 2010 8:25 am

здравейте
как се приготвят гъби вретенки или още наричани сърнелки
моля за рецепта
благодаря


Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » пон окт 11, 2010 11:13 am

:cook: Аз съм ползвала ето тази рецепта за стерилизирани гъби:
Почистваш гъбитеизмиваш ги и ги пущаш във вряща подсолена вода.Вариш ги 15-20 минути.Предварително във всеки буркан слагаш по 1 суп лъжица оцет и олио,1 чаена лъжичка сол,няколко зърна черен пипер и бахар,1 дафинов лист.След като свариш гъбите ги отцеждаш и ги нарязваш,нареждаш в бурканите и ги заливаш с водата в която са врели,ако е необходимо се долива вода.Запечатваш бурканите и стерилизираш 1 час.
Правила съм ги и пържени:Махаш пънчетата(от тях правиш супичка)измиваш гъбите и ги подсушаваш(може да ги оставиш да се отцедят)Ако са едри ги нарязваш и ги изпържваш в много олио.Като изстинат ги редиш в буркани ,като помежду им ръсиш с нарязан чесън и ситно нарязани магданоз и цилина.В маслото в което си пържила гъбите добавяш оцет и сол на вкус(пробваш с пръстчето)и слагаш тази смес да заври.Като изстине заливаш гъбите,запечатваш и стерилизираш 1 час.
Аз обичам по простите рецепти.дано съм ти била полезна.Успех!!! :thumup:

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5397
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » пон окт 11, 2010 10:28 pm

И един съвет от мен - не сме гъбари, но го знам от опитни гъбари. Тъй като дори и една отровна гъбка да има в един съд, всичко трябва да се изхвърли и няма човек как да знае има ли такава - има едно просто правило. Ние го научихме от братовчедите ни, които са страстни любители на гъбите - а те са го научили от един възрастен гъбар в Балкана. Това е правилото на магданоза - в тенджерата или тавата, където се приготвят гъбите се поставя китка пресен магданоз да ври заедно с тях. Ако има дори и една отровна гъба магданоза се оцветява в тъмно синьо или почернява. В такъв случай се изхвърля всичко.

Дано да ви е от полза :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 838
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » вт окт 12, 2010 9:56 am

Бони, това с магданоза е много ценен съвет :thumup: !Аз много обичам гъби, но още повече се страхувам от тях.


rydd
началник печка
началник печка
Мнения: 85
Регистриран на: пон юни 21, 2010 12:10 pm
:: 81 снимки от rydd

зимнина гъби

Мнениеот rydd » вт окт 12, 2010 12:22 pm

Благодаря Ви
за рецептата и за пробата с магданоза
ще се възползвам от вниманието Ви
аз знам че проба се прави и със скелитки чесън който се поставят при гъбите докато се бланщирват и чесъна нетрябва да си промени цвета - тогава всичко е наред в противен случай се изхвърлят както вече писахте

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

гъби-зимнина

Мнениеот mamcheto61 » вт окт 12, 2010 1:49 pm

:? Това за магданоза и аз не го знаех.Винаги ме ебило страх от гъби и затова предпочитам култивираните.Но се е случвало да ми донесат диворастящи и елате ме вижте-всичко което съм чувала за изпробване се изпробва.Досега ги изпробвах със обелен и нарязан картоф го слагам при бланширането на гъбите и ако не почернее значи са ядливи,но въпреки всичко пак ги консумирам със страх. :thumup:

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнениеот vyra59 » вт окт 12, 2010 8:23 pm

:thumup: БОНИ, страшно ценен съвет даваш! И аз се страхувам от отровни
гъби. Благодаря за съвета!!! :gold_cup: :thumup:
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
sever
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 43
Регистриран на: пон ное 12, 2007 7:53 am
:: 49 рецепти от sever
:: 19 снимки от sever

Мнениеот sever » чет окт 14, 2010 2:04 pm

От години ги правя така и стават перфектни....http://www.receptite.com/recepta.php?r=4107

Потребителски аватар
ivkaa75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 2940
Регистриран на: нед ное 01, 2009 9:35 am
:: 4 рецепти от ivkaa75
:: 3 снимки от ivkaa75

Мнениеот ivkaa75 » чет окт 14, 2010 4:59 pm

Бони, полезен съвет :clap: :thumup: :clap: :thumup:
и ние сме от балкана баща ми е гъбар,но това не бях го чувала,
благодаря.

Потребителски аватар
Anego
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 115
Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
:: 26 рецепти от Anego
:: 212 снимки от Anego

Мнениеот Anego » нед окт 17, 2010 12:12 am

Не консумирайте загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби-дори и култивирани!!!
Както се казва... има 3 вида гъби-ядливи,докторски и попски.Затова,за да сте сигурни-просто си купете култивирани,може да отстъпват по вкусови качества на горските,но няма да рискувате нечий живот. Замърсяването на околната среда води до мутации, а гъбите са силно податливи .
10 минути удоволствие от похапването на гъби струват ли 1 седмица страх или още по-лошото?



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост