Картофена манджа

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Картофена манджа

Мнениеот Aliana » вт окт 19, 2010 6:31 pm

Здравейте :)

С какво подправяте постна картофена манджа? Надявам се се сещате, каква имам пред вид... дето е само картофи, а сосът е някакси гъст, леко червеникав, ама какво се слага в него? Най-обикновена манджа всъщност, но не съм правила никога, а и никога не попитах майка ми, какво й слага :(

Благодаря ви предварително! :)
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
melek
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 327
Регистриран на: ср май 05, 2010 3:58 am
:: 82 рецепти от melek
:: 387 снимки от melek

Мнениеот melek » вт окт 19, 2010 7:13 pm

Рали,аз и слагам чубрица или пресен девесил.
Изображение

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнениеот vyra59 » вт окт 19, 2010 8:00 pm

Здравей Раличка! На тази вкусна картофена манджичка аз слагам чубрица
и джоджен(сух-той има по-силен аромат) и пресен магданоз. :thumup:
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт окт 19, 2010 8:46 pm

Емира, Вяра, благодаря ви!

Да бях прочела по-рано :x

Аз ги сготвих одеве и като не ми хрумна нищо, сложих им черен пипер, червен пипер (заради червеното), чаша смлени домати (пак заради червеното..) и риган. Не приличаше изобщо на тази, която имах пред вид :(

Значи чубрицата прави историята, за нея изобщо не се сетих. Трябва да си купя. Ще пробвам и по двете рецепти, сега няма да спра да я правя, докато не я налучкам.

А от какво се получава червеникавият цвят при вас? :?

Поздрави и благодаря!
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнениеот vyra59 » вт окт 19, 2010 8:58 pm

Рали, сега ще ти напиша как я правя аз. Слагам лука да се задуши, нарязвам и чушка и морковче. Като се задушат малко ,слагам картофите и червен пипер, наливам топла водичка и като станат готови картофите, слагам малко домати. Щом се сварят и те, подбърквам с малко брашно, ври още 10 минути, свалям от котлона и слагам подправките. :thumup: :chef:
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт окт 19, 2010 9:05 pm

Аааааахааааа..... :shock:

Аз лук не сложих, никога не съм го усещала в манджата, а той явно се стапя...

Аз сложих картофите, олио, вода, сол, черен пипер и доматите и ги изчаках да се сварят, сложих ригана и айдееее, голямо разочарование :D Не ме разбирай погрешно - имаше тук 4 младежа и ядоха, само аз не ядох, защото очаквах друго, аз съм така, като ми се яде нещо, не мога да хапна друго :roll:
Утре пак ще я направя, както си описала :thumup: И ще докладвам!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

Мнениеот Elti » вт окт 19, 2010 9:26 pm

Aliana, ето една рецепта, по която съм готвила и много ми хареса
Яхния от пресни картофи

Аз за подправка слагам джоджен.
Сега да ти кажа и една моя тайна :D (нещо, което правя винаги при катофена чорба и ми харесва). Преди да сложа доматите към манджата ги нарязвам (или настъргвам) и ги запържвам в малко олио до получаване на доматен сос. Слагам сол, нарязан наситно чесън (може да го пропуснеш) и чак тогава ги добавям към врящата картофена гозбичка (доматите ги слагам, когато картофите са сварени и я оставям да поври още малко)

Хайде, успех в търсенето на "точния" вкус.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5400
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » вт окт 19, 2010 10:06 pm

От дете обичам тази постна картофена яхния /така й казват в родния ми Великотърновски край/. Баба ми след задушаването на лука, морковите и скилидка-две чесън добавяше сладък домашен червен пипер и малко домашна лютеница. После се добавят картофите, като се позадушат се прибавят доматите и малко вода. Накрая се подбърква с лъжица брашно, размито на кашица. Подправките които аз ползвам са целина и магданоз /може и малко девисил/.

УСПЕХ :cook:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт окт 19, 2010 10:28 pm

Снежи, Бони, благодаря ви! :love:

Ще докладвам какво се е получило!
www.facebook.com/artandhobby

zuzkoto
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнениеот zuzkoto » вт окт 19, 2010 10:58 pm

Рали, на картофената яхния обикновено слагам листа от целина или дафинов лист, червен и черен пипер.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта