Картофена манджа

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт окт 19, 2010 11:04 pm

Ауууу, Оля, вярно, дафинов лист... и за него не се сетих днес!

Хей, момичета, ще трябва в няколко тенджерки да си направя от всяка рецепта, толкова интересни и изкусителни предложения прочетох тук!

Със сигурност ще ви се похваля, каква съм я свършила!



:love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love:
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Мнениеот lucky6 » ср окт 20, 2010 12:17 pm

Здравей и от мен! Аз я правя подобно на vyra59, задушавам лук, морков, чушка, добавям червен пипер, картофите на едро и съвсем малко вода. Обърквам всичко и задушавам по-дълго време. Оставям ги почти до готовност. Колкото повече се задушават, толкова ми се получава по-вкусна манджата накрая. Чак тогава заливам с топла вода и смлени домати. Брашно слагам само ако са пресни картофите, иначе консистенцията на соса е добра. За подправки: червен пипер, магданоз /ако са пресни - копър/, лъжичка маги 10 зеленчука и това е. Успех!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср окт 20, 2010 2:10 pm

Teoдора, благодаря! :)

Има нещо обаче, което не ми е ясно: в какъв смисъл пресни картофи? :? Аз като готвя, готвя винаги с пресни картофи, обелвам ги и почвам. Варени ако имам останали, ги правя на тиган, не готвя с тях.
Или имаш нещо друго пред вид :/
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » ср окт 20, 2010 6:34 pm

На пролетния картоф се казва,,пресен",а на есенния--,,стар".


Потребителски аватар
Anego
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 115
Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
:: 26 рецепти от Anego
:: 212 снимки от Anego

Мнениеот Anego » ср окт 20, 2010 10:35 pm

Рали,колкото готвачи-толкова рецепти за картофена яхния ще прочетеш.Едната ми баба слагаше бахар и дафинов лист,другата ми баба-магданоз,мама-чубрица,а аз -джоджен и като правило-винаги добавям лютеницата към края (рядко използвам домати).Но най-вкусна става яхнийката като я запечеш във фурната за 15 минути след свалянето и от котлона.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет окт 21, 2010 11:37 am

Akva, благодаря :oops:

Ани, наистина е така, явно колкото печки - толкова рецепти! :D

Вчера започнах с пробите. Направих картофите с морков, лук, червен пипер, дафинов лист и домати. Бяха хубави и се изядоха като гарнирура към печено чесново пиле и зелена салата. Но не бяха като на мама, така че мисията продължава. Ще докладвам за следващите :roll:

Слагам снимка на вчерашния резултат :)

Приятен ден и благодаря!

Изображение
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » чет окт 21, 2010 11:46 am

Aliana написа:
Има нещо обаче, което не ми е ясно: в какъв смисъл пресни картофи? :? Аз като готвя, готвя винаги с пресни картофи, обелвам ги и почвам. Варени ако имам останали, ги правя на тиган, не готвя с тях.

Как ме разсмя ,мила Рали! :)))
Тя винаги готвела с пресни картофи! :))) Сладка!
Да споделя и аз по темата!Наистина от различните подправки се различава много и вкуса на картофената яхнийка.Аз я правя всеки път с различни , за да не ни омръзва,но определено с ПРЕСНИ картофи и с ПРЕСНИ подправки най ни харесва.Не бива да се прекалява и с подправките,защото се губи вкуса на картофа.Също от голямо значение е и сорта на картофите.Нали знаеш-има такива за пържене и други за готвене!
Хайде очакваме да споделиш откри ли точната комбинация от подправки за мамината картофена яхнийка!

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 187 рецепти от mamcheto61
:: 994 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » чет окт 21, 2010 4:04 pm

Хайде да не остана и аз по назад да си кажа и аз рецептата,след като си задуша всички продукти(лук,моркови,картофки,през лятото 1 чушка,а зимата 1 кисела камба от туршийка)добавямчервен пипер,черен пипер и наливам водичка,но не прекалявам,като уврат картофите в купичка си слагам малко дом.сконсерва,намачквам го и в него слагам брашното за сгъстяване(така не става на бучки) сипвам при картофите и оставям на тих огън 5-6 минути и върхът на манджичката е пресен копър за подправка,ако обичате чесън на по ранен етап може да го добавиш и понеже мъжът ми никак не обича манджи на котлон след като добавя доматито аз я мятам във фурната предварително загрята за 10 минути.И още един трик,ако си отървала да сложиш повечко вода сипи 1 каф.чашка ориз и готово,манджата се сгъстява,няма нужда да я тъпчеш с брашно.Надявам се да изпробваш на всички рецептите,така като гледам ти направихме менюто поне за 1 ден от седмицата до края на годината.Родих се с темата "какво сготвиха веселите готвачи"-вече хич не го мисля яденето-отварям темата виждам идеи и почвам,досега най трудно ми беше да го измисля,а не да го сготвя.Пожелавам ти успех при всички опити!

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Za kartofenata qhmiq

Мнениеот ma_rri_na » пет окт 22, 2010 3:50 pm

Чета и се облизвам , чак преглъщам и си спомням детството.
Едната от бабите ми от Добруджа , освен всичко описано като подправки слагаше и малко " пой" - смес от сминдух, чубрица, червен пипер - който е ходил в Габрово - в Етъра знае с какво поръсват топлите питки и гевреци.
В допълнение с топла баница вместо хляб -тази картофена яхнийка беше любимото ми нещо когато ходех на гости.

Потребителски аватар
sissil
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 62
Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
:: 5 рецепти от sissil
:: 26 снимки от sissil
Местоположение: Alb.( Valencia) España

Мнениеот sissil » съб окт 23, 2010 4:31 pm

Съвсем случайно попаднах в темата ,а вече беше сготвена манджата .Аз само мога да добавя ,че става още по вкусна когато се задържи малко повечко лука ,така че да се карамелизира.
За да стане гъста аз слагам царевично нишесте -съответно е безцветно и без аромати.
Последна промяна от sissil на съб окт 23, 2010 4:51 pm, променено общо 1 път.
Изображение



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта