Прочути италиански рецепти

Дъра-бъра за всичко в кухнята
apostol
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Прочути италиански рецепти

Мнениеот apostol » пет мар 21, 2008 3:45 am

Запознайте се с оригиналните рецепти на най- известните италиански специалитети. Добър апетит!

РИЗОТО МИЛАНЕЗЕ

Загряваме в тенджерата 30 гр. масло или зехтин. Запържваме в него една малка глава ситно нарязан лук. След като стане златиста, прибавяме една чаша добре измит и изцеден ориз. Бъркаме, докато оризът поеме мазнината. Наливаме чаша бяло вино и оставяме да ври, докато виното почти изцяло се изпари.
Наливаме една след друга две чаши пилешки бульон. Разбъркваме добре и намаляваме огъня. Оставяме да къкри около 20 минути.
В една голяма чаша накисваме щипка шаран в малко пилешки бульон и го оставяме да се разтвори за около 5 минути. След това изливаме бульона през цедка в ориза. Разбъркваме ризотото добре, след което прибавяме 30 гр. масло и още толкова настърган кашкавал. Разбъркваме добре.
Сервираме с допълнителни количества масло и настърган кашкавал.


ЧЕРВЕНО РИЗОТО С МИДИ ИЛИ СКАРИДИ

Запържваме 2 ситно нарязани глави лук в масло. След като лукът стане стъклен, прибавяме и 2 нарязани скилидки чесън. След две минути прибавяме 1 чаша добре измит ориз. Разбъркваме, докато оризът поеме мазнината. След това наливаме 2 чаши червено вино и варим на тих огън под капак около 15 мин. Прибавяме настърган пармезан и малко маскарпоне (топено пушено сирене). Прибавяме сварени миди или скариди, подправяме с бял пипер и сол на вкус.
Изсипваме в чиния, поръсваме с малко зехтин и още пармезан.


ПИЦА “ МАРГАРИТА”

Продукти (за блата): 350 гр. брашно, 7 гр. суха мая, 1 лъжичка захар, щипка сол, 1 лъжица зехтин, 1 чаша топла вода.
Продукти за покриване: 400 гр. белени домати от консерва, нарязани; 2 нарязани скилидки чесън, 2 с. л. салца, 1 с. л. зехтин, 2 с. л. босилек, 100 гр. нарязана моцарела, 4 с. л. настърган пармезан, сол, чер пипер
Смесваме маята и захарта с 4 с. л. вода. Оставяме на топло за около 15 мин. През това време пресяваме брашното със солта в голяма купа. Издълбаваме кладенче и наливаме в него маята, зехтина и водата. Замесваме тестото. Изваждаме го на набрашнен плот и го месим 4- 5 мин. След това го връщаме в купата, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. То трябва да увеличи обема си близо 2 пъти.
Накрая изваждаме тестото, поставяме го на набрашнен плот и го месим още две минути. След това го разточваме. Трябва да получим блат с дебелина от около 6 мм.
Поставяме доматите заедно с нарязания чесън, зехтина, солта, черния пипер и босилека в тенджера. Варим ги 20 мин. След това прибавяме и салцата. С получената заливка измазваме тестото. Отгоре нареждаме парчетата моцарела, поръсваме ги с настъргания пармезан и пъхаме пицата в подгрятата фурна. Печем я 20 мин. при 200 градуса.

САЛАТА “КАПРЕЗЕ” (Създадена през 1950 г.!)

Обелваме 4 големи домата и ги нарязваме на кръгове. Накапваме чинията със зехтин и поставяме едно кръгче домат върху нея. Върху домата поставяме кръгче моцарела. Върху сиренето поставяме друго кръгче домат. Следва отново сирене и най- накрая домат. Заливаме с дресинг, изготвен от счукан в хаванче пресен босилек, сол, захар, лимонов сок и зехтин. Гарнираме с нарязани маслини.

АГНЕШКО КАЧИАТОРЕ

Нарязваме месото на хапки и го осоляваме. Подправяме с бял пипер. След това овалваме хапките в брашно. Отново осоляваме и отново овалваме в брашно. Загряваме зехтин в тенджера. Поставяме месото в него заедно с клонка розмарин.
Докато месото се пържи поставяме няколко скилидки чесън и малко розмарин в дървено хаванче. Счукваме ги със сол, а после прибавяме и няколко рибки аншоа. Пак чукаме и разбъркваме добре. След това напълваме хаванчето почти до горе с бял винен оцет. Разбъркваме тази смес много внимателно.
Изсипваме я в тенджерата и покриваме ястието с капак. Задушаваме го на тих огън около 20 мин. След това доливаме и малко бяло вино, разбъркваме и отново задушаваме за няколко минути.


ТЕЛЕШКО ПЕЧЕНО ПО ИТАЛИАНСКИ

Най- добре става това печено с телешки бут. В него правим разрези, които запълваме с тънки резени пушени пуешки гърди. Поставяме бута в тавичка, подправяме го обилно с розмарин, чер пипер и сол. Заливаме го със зехтин и го печем в силна фурна 2 часа. Веднага след изваждането го заливаме със сухо бяло вино. Нарязваме диагонално и сервираме със салати.


САЛТИМБОКА

Начукваме обезкостени телешки котлети, поставяме върху всеки един от тях по един тънък резен пушени гърди и ги навиваме стегнато. Овалваме ги в брашно и ги изпържваме до златисто в зехтин.
Овалваме няколко бучки масло в брашно и ги пускаме в тигана. След като се разтопят, добавяме и малко бяло вино. Задушаваме до омекване и сервираме.



АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта