Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Зехтин, зехтин, ти си незаменим!

Мнениеот Makaweli » пон авг 01, 2011 6:36 pm

Изображение

Зехтин, зехтин, ти си незаменим!

Перфектната женска диета е със зехтин и сирене

Последните разработки в областта на диетичното и здравословно хранене изведоха на преден план перфектната женска диета. Освен, че с нея лесно и ефикасно се топят излишни килограми, този нов режим е изключително подходящ за дамите, които искат да преборят рака на гърдата.

Според експертите диетолози режим, включващ предимно сирене и зехтин доказано помага да се преодолее болестта и в същото време да се редуцира телесното тегло.

Диетата за борба с рака на гърдата е разработена от водещ американски диетолог и се основава на дългогодишни изследвания и проучвания. Крайните данни сочат, че режимът е еднакво ефективен, както при здрави жени, така и при жени, които искат да намалят риска от развитие на болестта или такива, които се възстановяват от нея.

Акцентите в диетата се базират основно на здравословни мазнини като зехтин. Режимът е изпълнен с цветни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и млечни продукти, предимно сирене и мляко. Именно тези хранителни продукти научно доказано намаляват риска от рак на гърдата.

За лековитите свойства на зехтина се знае от дълбока древност, когато Хипократ, Гален, Планий и други лечители са описали необикновените целебни възможности на олиото от маслини. Днешните изследвания потвърждават на 100% установеното от древните лечители.

Зехтинът е много по-безвреден и лесен за храносмилане от маслото.

Голям плюс е, че запазва хранителните си свойства дори когато се използва при много висока температура. Редовната консумация на зехтин подпомага растежа на костите, улеснява отделянето на жлъчката, притежава слабителен ефект, предпазва от язва и забавя стареенето.

“Течността на Боговете” е богат източник на витамин А, Б, К и Е, както и на много минерални соли, растителни протеини и мононаситени мастни киселини.

Доказано зехтинът е в състояние да предпази човек от сърдечносъдови смущения, висок холестерол, някои видове рак, умствени смущения при възрастните хора, високо кръвно налягане и остеопороза. Не на последно място маслиновата течност има свойството да подсилва имунитета, а също така действа като афродизиак.

Зехтинът - незаменим помощник

Естествен пилинг
Забъркай зехтин с едра морска сол.
Използвай за лицето и тялото.
Кремът става излишен след това.

Бели зъбки
Всеки ден вместо вода за уста.
Лек масаж на венците и гаргара с лъжица зехтин.
По-добро е от избелваща паста.

Здрава коса
Веднъж в седмицата е достатъчно.
Един час, докато разпускаш с книжка.
Втрий във връхчетата на косата си.
Маска с 2 лъжички зехтин и лимонов сок.

Без бръчки
Бръчките изчезват, така споделяли древните римлянки.
Два пъти седмично те си лягали с лица, намазани със смес от лъжичка зехтин и няколко капки лимонов сок.

Петна по кожата
Изчезват след третиране със зехтин.
Втривай поне 6 седмици.

Източник: http://www.jenite.net/2008/08/blog-post_2352.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Прочистете организма си с медена вода

Мнениеот Makaweli » пет сеп 02, 2011 10:12 pm

Прочистете организма си с медена вода

Изображение

Всички знаят колко е полезен медът, но за ползата от медената вода не е известно кой знае колко. Тя от древни времена се е ползвала за лечение на различни болести и за разкрасяване на жените, а също така и като вкусна напитка на трапезата.

За да си приготвим медена вода, трябва да разтворим една чаена лъжичка в една чаена чаша вода. Така получаваме тридесепроцентен разтвор на мед, който по състав прилича на този на кръвната плазма. Медът в непреварена вода формира клъстърни връзки, тоест я структурира.

Това повишава лечебните й свойства. Медената вода се усвоява бързо и напълно от организма. Един от най-ярко изразените ефекти на медената вода е подобряването на храносмилането и повишаването на имунитета.

Хроничната хрема изчезва, бронхитът остава само спомен, а секретът от белите дробове се втечнява и излиза от организма. Разтварят се втвърдените частици в стомаха и се прочиства целият стомах.

Около талията често се натрупват твърди отложения, затова когато започнете редовно да пиете медена вода, е възможно да се увеличи обиколката на талията ви.

Това не трябва да ви плаши, защото означава, че твърдите отлагания са станали меки, бухнали са и започват да излизат от организма ви. Пречистването на организма с медена вода става на клетъчно ниво.

Медената вода повишава антибактриалния, противовирусния и противогъбичния ефект. Тя нормализира работата на дебелото черво и възстановява микрофлората на стомаха.

Медената вода помага и на бъбреците. Медът е хигроскопичен и събира вода, затова бъбреците и пикочният мехур през нощта се разтоварват и успяват да си починат.

За лебечно-профилактични цели медената вода трябва да се пие рано сутрин на гладно. Една чаена чаша медена вода се изпива на екс. Това е много важно, защото течността попада в червата, а оттам се просмуква в кръвта.

Медената вода е идеално козметично средство. Можете всяка сутрин и вечер да миете лицето си с нея. Тя подхранва кожата, прави я мека, кадифена и нежна.

Източник: http://gotvach.bg/n5-15524
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Сокът от цвекло прави чудеса

Мнениеот Makaweli » нед сеп 11, 2011 8:41 am

Изображение

Сокът от цвекло прави чудеса

Цвеклото, което смятаме за обикновен продукт, е много полезно за организма. Сокът, изцеден от него, може да прави истински чудеса с тялото ни. Прясно изцеден, той замества енергийните напитки.

Фрешът от цвекло увеличава издържливостта на човек с почти 20 процента, като му позволява да остава по-дълго време физически активен и да изтърпява физически натоварвания.

Причината за това се крие във факта, че цвеклото съдържа голямо количество минерални соли, които намаляват кислородния разход на организма, като по този начин му помагат да запази енергията си.

Такъв ефект не може да бъде постигнат с никакви други средства.
Сокът от цвекло прави чудеса

Учените смятат, че сокът от цвекло може да бъде използван и от спортисти като безвреден вид допинг, който няма как да бъде забранен.

Сокът от цвекло е полезен за хора, които страдат от болести на обмяната на веществата, както и нарушения на сърдечно-съдовата система и от заболявания на дихателните пътища.

Дори по време на големи физически натоварвания хората, които преди това са изпили една чаша сок от цвекло, не се сблъскват с проблем на повишено кръвно налягане.

Сокът от цвекло намалява кръвното.

Източник: http://gotvach.bg/n5-8134
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

И още за зехтина ...

Мнениеот Makaweli » ср дек 07, 2011 6:39 pm

Изображение

Със зехтин стомахът ви работи като швейцарски часовник

Зехтинът е чудесно средство за пречистване на черния дроб и на жлъчните пътища, твърдят руски народни лечители. Още от древни времена се знае за благотворното съчетание на зехтин в смес с лимонов сок.

Отпива се една глътка от зехтина, след това – глътка лимонов сок. Жлъчните пътища се отварят и през тях лесно преминават малки песъчинки и други неприятни неща, на които мястото не им е в тялото.

За добра перисталтика е добре да разбъркате 500 г кисело мляко, в което сте капнали десетина капки зехтин, с нарязани на ситно зелени подправки – две-три китки магданоз или копър. Консумирайте тази смес всяка сутрин и всяка вечер. Каквото и да ядете, стомахът ви ще работи като швейцарски часовник.

Американски специалисти по храненето пък откриха, че зехтинът притежава невероятното свойство да предпазва хората от болести. Един от компонвентите на златистия еликсир прилича на лекарството ибупрофен. Този компонент е получил името олеокантал и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер.

Една супена лъжица зехтин сутрин на гладно, която не гълтате веднага, а премятате с език из устата си, чисти тялото от токсини. Те буквално полепват по мазната течност и се сбогуват с тялото ви.

Овкусявайте салатата си със зехтин вместо със слънчогледово олио – така ще помогнете на организма ви да изхвърли още повече токсини.

Ако нямате нощен крем подръка, зехтинът ще свърши чудесна работа. А ако е свършила маската ви за коса, намажете корените и косата със зехтин, смесен с мед и няколко капки твърд алкохол.

Това се прави за по-лесното отмиване на мазнината от косата – което се препоръчва да стане след около един час престояване със затоплена кърпа върху главата.

http://gotvach.bg/n5-6940
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Makaweli » нед яну 22, 2012 9:51 am

Ще си позволя да сложа рецептата и тук - да е по-лесна за намиране на който му е необходима или прояви интерес към нея :)

Изварен компрес при остра ангина:
КОМПРЕС- При остра ангина, пневмония и др. възпаления, най- бърз ефект се получава с изварен компрес. Купува се извара от магазина или към 1 л прясно мляко се добавят 2- 3 супени лъж. оцет или лимонов сок или 1- 2 чаени лъж. лимонтузу и т.н. Млякото се загрява и се пресича. Ако киселината не е достатъчна, се добавя още до доброто пресичане. Млякото се прецежда и се поставя в тензух. Дебелина на слоя около 1 см. Компресът се поставя върху гърлото, покрива се с найлон и се закрепва с шал или друг подобен плат. Внимава се компресът да е плътен, защото иначе ще охлажда. Силата му е 8 часа.

http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php? ... bf58b1c6b1
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=444377
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот milena75 » нед яну 22, 2012 11:05 pm

Компресът е много ефикасен! Дано да не ви се налага, но ако се случи, опитайте! Още веднъж благодаря на Бони!

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Makaweli » чет апр 05, 2012 7:32 am

Изображение

Ядки с лечебни свойства

Коя ядка с какво е полезна

Бадеми, лешници, кашу, орехи, сусам - със сигурност поне един вид от тези ядки са ви любими!

Научете повече за тях и не спирайте да се наслаждавате на лечебните им свойства и ползи за организма.

Бадеми
Едни от най-предпочитаните ядки, заради вкуса и възможността добре да се съхраняват. Ценят се заради съдържанието на протеини в превъзходно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предпазване на сърцето (самите бадеми наподобяват сърце). Помагат при малокръвие, нарушения в зрението, хипертония. Намаляват риска от атерсклероза и депресия.

Бадемовото мляко е лесно за храносмилане и не причинява стомашно-чревни ферментации. Поради това се препоръчва на кърмачки и малки деца. Полезни обаче, са само сладките видове бадеми – горчивите съдържат големи количества ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.

Лешници
Богати на мазнини, но лесно гранясват. Подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C, витамин E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение, след тежки инфекциозни заболявания. Поради ниското съдържание на въглехидрати, често ги включват в диети за отслабване.

Кашу
Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства. С кашуто трябва да се внимава, тъй като съдържа оксалати и токсина урушиол. Последният се намира в обвивката на ядките и следва да бъде внимателно отстранен от фирмата-производител.

Орехи
Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подходяща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод се използват като средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Идеалният вариант е да се изяждат по пет ореха дневно.

Фъстъци
Съдържат най-много витамин B3 и фолиева киселина, вероятно защото растат под земята. Това ги прави подходяща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, предпазват от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и трябва да се избягват от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.

Шамфъстък
Най-богати на желязо (след сусама) и са на първо място по съдържание на калий. Освен това съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и завидно количество аргинин (есенциална аминокиселина, която участва в изграждането на мускулната тъкан). Допринасят за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната системи, за заздравяването на костите и зъбите (поради наличието на фосфор и калций), повишават мъжката потентност.

Кедрови ядки
Изключително богати на протеини, което ги прави важна хранителна добавка, както за бременни и малки деца, така и за възрастни хора. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и много витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, подобряват обмяната на веществата, засилват либидото. Добре е да се ядат сурови, тъй като са чувствителни към топлината.

Макадамия (известна още като австралийски орех)
Най-висококалоричната ядка, със специфичен вкус и редица полезни свойства. Добър източник е на протеини, въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група B и витамин PP. Помага при артрит, диабет, метаболитни нарушения, мигрена, хипертония. Намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови заболявания. Маслото от макадамия е едно от най-предпочитаните в козметиката, заради силно защитаващите и подмладяващите му свойства.

Бразилски орех
С най-високо съдържание на мазнини и селен от всички ядки. Оказва незаменима помощ в борбата с катарактата, мъжкото безплодие и ранния климакс, атеросклерозата на сърдечните и мозъчните съдове. Укрепва имунната система и притежава антиканцерогенни свойства, които не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен (известен още като микроелементът на дълголетието) започва да изпълнява своята невидима работа в човешкия организъм.

Сусам
Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.

Ленено семе
Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са отговорни за разхлабващото му действие. Лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.


Конопено семе
С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).

Слънчогледово семе
Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на "лошия" холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.

Тиквено семе
С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.

Ценни съвети:
• Консумирайте ядки и семена 2-3 пъти седмично – за предпочитане сурови. Количеството зависи не само от времето, в което ги приемате, но и от типа хранене, който сте си изградили.
• Ако спазвате стриктна вегетарианска диета без мляко и яйца, консумацията е практически всекидневна – по 15-20 бадема или по 25 лешника (съответно 10 бразилски ореха) дневно.
• Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система или с холестерола, намалете животинските мазнини за сметка на мазнините от сурови ядки и семена.

http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=188087
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Makaweli » вт апр 24, 2012 7:26 am

Изображение

Ябълките – универсална и вкусна профилактика

Ябълките винаги са били чудесен плод-лечител, и не случайно поговорката гласи „An apple of day keep the doctor away” /в превод – Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен/. 4 ябълки на ден например могат да ви помогнат в борбата с високият холестерол, намаляване на кръвното и много други хронични заболявания. В новата си книга д-р Пени Стенуей описва невероятните здравословни свойства на ябълките и лечебното им действие при редица състояния:

При крампи
Появата на крампи винаги е неприятна и може да ни споходи в най-неподходящия момент – когато сме на бизнес вечеря, разходка или даже, ако правим секс. За тези, които не знаят крампите са мускулните схващания, които внезапно могат да прорежат крака, ръката, пръстите ни или дори лицето. Не е установено все още поради каква причина се появяват, но една от версиите ги отдава на липса на важни елементи и витамини в организма, като калций, магнезий, калий и витамините В и С. Всичките тези елементи се съдържат в ябълките. Ябълковият оцет също помага при крампи, защото той стимулира стомашните киселини, от което се подобрява усвояването на калция и магнезия от организма.

Съвет:
Изпивайте по 2 чаени лъжички ябълков оцет разтворен в чаша вода 3 пъти дневно. Или наложете схванатите мускули с кърпа, напоена със смес от 2 лъжички оцет и чаша топла вода, покрийте компреса с дебела хавлия. Разбира се винаги остава и вкусният вариант с хапването на повече ябълки през деня като профилактика.

За астма
Симптомите на астмата – хриптене, кашлица и стягане в гърдите – се причиняват от възпаление и свръхчувствителност на дихателните пътища. Те се засилват от студен въздух, определени храни, физическо усилие, възпаление и алергии.
Учените смятат, че при хората, които изяждат поне 2 ябълки седмично, риска от появата на астма се намалява с една трета за разлика от тези, които не им допада особено този плод. Друго проучване е установило, че децата, родени от майки, които са яли ябълки по време на бременността си, са значително по-неподатливи на това заболяване до 5-годишва възраст.
Ябълките и техният сок имат по-силно анти-астматично действие от всички други храни. Това вероятно се дължи на високото им съдържание на антиоксиданти - в 100 грама ябълки има 3 пъти повече антиоксиданти, отколкото в 1 портокал или 1 банан.

Съвет:
Антиоксидантите в ябълките се съдържат главно в кората им, затова изяждайте по 1 небелена ябълка всеки ден.

При ужилване
Идва лятото – сезон, изпълнен с живот и с редица опасносит, като ужилване от пчели, оси, медузи на морето… Ябълковият оцет може да е ваш спасител в тези случаи, тъй като действа успокояващо при ужилване от пчела или оса. Неговите киселини намаляват действието на токсините в отровата. Ябълковият оцет деактивира и отровата на медузите.

Съвет:
Налагайте върху ужиленото от медуза или оса място с памук, напоен с ябълков оцет.

Сваляне на високото кръвно
Сред рисковите фактори на покачването на кръвното налягане седят затлъстяването, високите стойности на хормона ренин, резистентността към инсулина, възрастта и наследственото предразположение.
От друга страна ябълковия оцет може да помогне за понижаването и нормализирането му. Оцетната киселина намалява производството на хормона ангиотензин, който свива кръвоносните съдове.

Смята се, че от ябълковия оцет се отслабва, което пък води до понижаване на кръвното налягане. Той забавя повишаването на кръвната захар след хранене, което понякога води до рязък спад на захарта и появата на силен глад.

Съвет:
Поливайте храната си с малко ябълков оцет.

При болни венци
Танините в ябълките могат да предотвратят появата на пародонтит. Поне според поредните проучвания. А и не забравяйте, че като малки винаги са ни казвали, че здравите зъби идват и от редовното отхвапване на свежа и прясна ябълка. Това не е далеч от истината, защото повтарящите се движения на челюстта увеличават кръвообращението във венците.

Съвет:
Изяждайте по 1 ябълка на ден.

Диария
В ябълките има огромно количество пектин, много повече от всеки друг плод. След като пектина се разгради от полезните бактерии в стомаха, той образува защитен слой в стомаха, а този слой от своя страна пази от дразнене и възпаления.
При разграждането се отделят и пробиотични вещества, които увеличават количеството на полезните чревни бактерии. Тези бактерии унищожават микробите, които причиняват диария.

Съвет:
Не е случайно това, че казват, че ябълките запичат. Ето защо, когато страдате от диария или разстройство, изяждайте по 1 сурова ябълка на всеки няколко часа. Варенето или печенето на ябълките размеква целулозата, която е полезна за забавянето на изхождането.

Спира хълцането
Ябълковият оцет е традиционно лекарство против хълцане, което обикновено се причинява от преяждане, забавеното храносмилане на протеините поради недостиг на стомашни киселини, или от мазни и сладки храни, които пречат на изпразването на червата и предизвикват ферментация.
Ябълковият оцет възстановява киселинния баланс в стомаха и облекчава тези неприятни спазми на диафрагмата.

Съвет:
За да се справите с хълцането, изпийте бавно чаша вода с 1 чаена лъжичка ябълков оцет.

Пази от остеопороза
Бичът на всяка жена в менопауза, остеопорозата, причинява намаление на плътността на костите, от което те стават много по-крехки и чупливи. Това заболяване е почти неизбежено за всяка жена след определена възраст, такива които малко се движат или имат недостиг на калций в организма. Все повече изследвания обаче показват, че възпаленията в организма също са възможна причина и че флавоноидите, които се съдържат в ябълките, могат да намалят тяхното действие. Растителните хормони и минералът борон в ябълките възстановяват нивото на естрогена – ниските стойности на естроген причиняват остеопороза. Същевременно ябълковият пектин повишава стомашната киселинност, което от своя страна подобрява усвояването на калция.

Съвет:
Включете в диетата си ябълките от по-млада възраст.

За сенна хрема
Ябълките са богати на кверцетин, флавоноид с антихистаминно и противовъзпалително действие. Той се съдържа главно в кората на ябълките, като неговото съдържание е повече в червените, отколкото в зелените ябълки.
Междувременно, някои изследвания показват, че ябълковият оцет лекува алергична и сенна хрема.
Още през 50-те години на миналия век е открито, че преди алергичен пристъп pH-то в урината става силно алкално и след приемането на ябълков оцет то се нормализира и пристъпът се облекчава. Това се отдава на органичните киселини и калия в ябълковия оцет.

Съвет:
При алергични симптоми или сенна хрема, сипете лъжичка ябълков оцет в чаша вода и отпивайте от течността в продължение на половин час. Изчакайте половин час и повторете. Или добавяйте по 1 лъжичка оцет в супата или друга храна.

Засилва имунитета
Една средна по големина ябълка съдържа 8% от препоръчителната дневна доза витамин С, който е много важен за имунитета.
Когато ябълковият пектин се храносмилане, той ферментира от полезните бактерии и стимулира производството на антитела и бели кръвни телца, което помага на организма да се бори с болестите.

Съвет:
Изяждайте по 1 ябълка на ден.

Източник: http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=189986
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Makaweli » ср май 02, 2012 7:16 am

Изображение

Ограничете солта, спасете здравето си

Прекомерната употреба на готварска сол крие редица опасности за здравето ни.
Готварската сол (натриев хлорид) е съставена от два елемента, натрий и хлор, и двата са естествени съставки на повечето хранителни продукти от растителен и животински произход.

Тези елементи приемаме ежедневно с храната, дори когато към нея не добавяме и грам от белия прах.

Значително количество готварска сол се добавя към продуктите в процеса на преработка и при консервиране. Месните и зеленчукови консерви, колбаси, пушени меса, сирена и др. са основни вносители на готварска сол в храната. В консумацията йне би имало нищо лошо, ако не е установена пряка връзка между вноса на натрий и хипертонията (високо кръвно наляганe).

Установено е, че народите, които консумират нискосолени храни имат по-ниска честота на хипертония с нейните фатални последици - мозъчни кръвоизливи и др. Трябва да се запомни, че около 2 грама сол дневно е минималното количество, необходимо за нормално функциониране на организма, а при 5 грама човек дори няма неприятно чувство, че измъчва вкуса си с блудкави храни. Същевременно, не повече от 2 грама натрий дневно са напълно достатъчни за телесния комфорт.

Естествено, за да се прояви хипертонията освен прекомерната консумация на сол в значителна степен допринасят други фактори като възраст, наследственост, затлъстяване, прекомерна употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, стрес.

Ясно, че не всички любители на солените ястия стават жертви на високото кръвно налягане. Това, че не всички сме застрашени от хипертония не трябва да ни успокоява, тъй като все още не съществува метод, с който могат да бъдат разпознати лицата с повишен риск. Именно затова най-разумно е да ограничим солта в нашето ежедневие преди кръвното налягане да е надхвърлило нормалните стойности.

За нормални стойности на кръвното налягане при възрастни лица са приети: систола (горна граница) под 140 мм Нg и диастола (долна граница) под 85 мм Нg.

А ето как на практика можем да спестяваме ежедневно известни количества натриев хлорид в нашата диета:

- ако готвим без добавена сол и солим едва след окончателната термична обработка на ястието
- ако не поставяме солница на масата по време на хранене.

Ако знаем следното и се съобразяваме с него:

- ако консумираме пресни и свежо замразени зеленчуци, които имат по-ниско съдържание на натрий в сравнение с консервираните и тези от туршиите
- ако предпочитаме по-често млякото, в което има по-малко натрий от сиренето и кашкавала
- ако ограничаваме готовите сосове, майонези, чипс, осолени ядки, които са твърде мощен вносител на натриев хлорид, дори консумирани в минимални количества
- ако използваме зелените подправки и лимоновият сок, които придават по-привлекателен вкус на храната в сравнение със солта, а са абсолютно безвредни в сравнение с нея.

http://bg.netlog.com/DNen/blog/blogid=193954
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
dianakatou
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 1059
Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
:: 9 рецепти от dianakatou
:: 119 снимки от dianakatou

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот dianakatou » пет май 04, 2012 9:09 am

Makaweli,едно голямо благодаря за темата.Една тема,която мисля,че трябва да вълнува всички съвременни хора,имайки предвид забързания начин на живот ,който водим,замърсяването на околната среда ,увеличаването на озоновата дупка и още много :eek: други фактори...Колкото до изкуството да сме здрави ,чета много по тая тема и слава на Господа ,много прилагам и на практика.Първо ,закусвам с кисело мляко и ръжени трици,плодове/киви,ябълки,банани,сега и ягоди/по принцип винаги купувам сезонни плодове и зеленчуци и винаги много ябълки.Също консумираме много ядки/бадеми,орехи и макадамия/малко са по-скъпички,но вместо шоколад по-добре.Зехтинът е като вода у нас .Готвя единствено с него,ползвам много често пилинг с утайка от кафе,зехтин и едра сол.Зехтинът е наше производство и поне сме сигурни за произхода и качеството.Моят съпруг винаги казва,че всичко ,което консумираме във всекидневието трябва да е качествено/хляб,зехтин,вода,защото тук не се пие водата./Освен това консумираме много червено цвекло,броколи,спанак,ленено семе и др.Чайовете,които пия ,освен зеления с лимон,отвара от сушена коприва,луиза .Да не прекалявам,защото тая тема ми допада и мога да пиша доста,ти продължавай да ни информираш и още веднъж БЛАГОДАРЯ!!! :clap: И да не забравяме,че сме това,което ядем!!!...и че ядем ,за да живеем ,а не живеем,за да ядем!!! :wink:



Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта