Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
annapeeva
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 19
Регистриран на: нед апр 29, 2012 8:04 pm
:: 103 снимки от annapeeva

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот annapeeva » съб май 05, 2012 10:02 am

МАКАВЕЛИ, благодаря за сборната стараница!Трябва да ни се напомня отново и отново всичко това.Ти ми помогна да подредя сутрешната си листа от преоритети-жабурене с олио(зехтинът много ми горчи),измивам зъбите,глътка зехтин,лимонов сок с вода и лъжица мед,кафето малко по късно, една ябълка и един литър вода -това до обяд.Как ти изглежда-така добре ли е? Вече от години не закусваме,не е и нужно заштото организмът до 10 часа е в режим на чистене и ако се яде този процес спира и така с времето се затлачва ?!,и темата е много обширна и интересна но нека всеки сам да открие своят път към здравето-зоштото не се раждаме болни,разболяваме се заштото се изгубваме м/у домашни навици,битови предразсъдаци,"културни традиции",рутина и страха да открием себе си,да приемем новото!Като ориентир ми е служил споменът от моето детство,семплата храна на село през лятото,мирисът на бабината гозба,хладината на килера,топлотата на селският хляб и сладоста на следобедният домат откъснат направо от градината и филиятя с ароматно олио имеродия и т.н. и т.н.!!!Ако се оставим да ни водят тези маркери сме спасени от супер задоволяването което ни предлага модерният "супер магазин".Живея отдавна в ûжбина,мога да си разреша всичгко, но не го правя-купувам това което е за сезона и това е! И последно ште си разреша да имам Вашето внимание споделяики факта ,че изглеждаме 15 години по-млади от нашита съученици и когато си доидем във ваканция никои не вярва,че това сме ние,а аз изпитвам неудобство да спирам за дълго погледа си в/у лицата на хората-болно ми е.Триябва ни освен икономоческа и културна и хранителна промяня.МИЛИ мои,пожелавам Ви спокоина събота и неделя-УТРЕ Е ГЕРГЬОВДЕН!


Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот mami48 » съб май 05, 2012 12:50 pm

Ани,поздравления -- всичко,което си описала,като спомен от детството е валидно и за мен - същите преживявания,вкусните гозби на баба,приготвени на огнище, не на котлон или ел.печка - беше невероятно вкусно и ароматно,но.....това са само мили спомени,сега сме погълнати от доста вредни и опасни за здравето храни,затова - много внимание и грижа за здравето.Преди месец започнах да пия медена вода всяка сутрин и два пъти седмично се хранех - с плочка сирене,около 150гр. обилно полята със зехтин и зеленчуци - домати,краставици,маруля и това ме засища доволно,тъй като не го консумирам наведнъж - започвам от обяд и последно в 19 часа приключвам.Тук е момента сърдечно да благодаря на Бони за публикуваните материали - за един месец свалих 5кг. без никакво усилие и лишения,имам хроничен бронхит - след приема на медена вода всяка сутрин, настъпиха прекрасни облекчения.Бони, да си жива и здрава и все така да ни правиш съпричастни към полезните статии,свързани с нашето здраве,благодаря ти.

Потребителски аватар
steffanell
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 48
Регистриран на: нед ное 15, 2009 9:47 pm
:: 76 рецепти от steffanell
:: 559 снимки от steffanell

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот steffanell » съб май 05, 2012 1:45 pm

Всеки ден моята закуска е 1 с.л. смляно ленено семе +1с.л.мед+малко канела смесено с кисело мляко или прясно мляко.

Потребителски аватар
dianakatou
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 1059
Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
:: 9 рецепти от dianakatou
:: 119 снимки от dianakatou

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот dianakatou » нед май 06, 2012 4:31 pm

annapeeva,аз също живея от 17 години в чужбина и установих същото,относно възрастта и как изглеждаме.Преди 4 години имахме среща на курса 20 години от завършване на техникума.Случи се ,че точно тогава бях в България,така,че не можех и да си помисля,че ще липсвам от такива вълнуващи все още за мен моменти.Не мога да скрия учудването ми,аз между другото съм майка на 3 големи и малки сладури ,но въпроса е,че бях много поласкана от моите съученици,които бяха единодушни,че или живея много добре ,или съм попаднала в добри ръце.Както и да е наистина разликата бе очебийна,аз също мога да си позволя много неща,които в БГ. се смятат за по-по,но живея и се храня,колкото се може шпо-правилно.2-3 пъти седмично в менюто присъстват /боб различен бял,черен,по-едър и т.н./ задължително риба -печена или най-често варена,зелен боб,грах,спанак,артишок и винаги обяснявам на народа какво съдържат и какво доставят на организма ни .Също и месо,но наи-вече пилешко,телешко и по -рядко свинско,агнешко и т.н.не отричам,че е вкусно ,но излишни пари за лекари не искам да давам.Децата консумират много ръжени,пшенични закуски и пият много мляко.Най-малкият ми син,който е 8 год.,в училището им бе проведен семинар по хранене и оттогава избягва шоколад ,кроасани и мн.др.,почти промени начина си на хранене,яде много моркови,ябълки и др.нещо,което трудно се постига при едно ,малко дете.мога много да пиша още,но мисля и аз като теб....по-добре по-скромно ,отколкото да бягаме по лекари ,пък и хранителните навици при децата,подраствайки се изграждат


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5390
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Makaweli » нед май 06, 2012 10:12 pm

Мили момичета, радвам се че ви харесват статиите и темата :)
Аз също от 10-12 г се опитвам да наложа у нас един по-здравословен режим на хранене. Успявам донякъде, но се старая всеки ден :roll:
След като правих диетата на Дюкан преди няколко години ми остана навика всяка сутрин да ям 3 с.л.овесени трици, смесени с 1 ч.л. домашен мед, 1 ч.л. канела и 3 с.л. кисело мляко / напоследък си купувам домашно краве мляко и си го квася/. От скоро мъжът ми се присъедини към мен , но само с кисело мляко и канела. Той не яде нищо друго до вечеря /което не е най-доброто, но му е навик/, аз хапвам нещо леко за обед. Вечерята е яденето, което ни събира, но и там се старая да е поне здравословно приготвена - сурови салати /и през зимата/, задушени и печени ястия /без пържене/, пилешко, риба, понякога телешко и много рядко свинско. Това, което аз не мога да огранича за себе си е сладкото, но се старая доста - повярвайте ми :roll:

Безкрайно много искам болестите да бягат далече от нас и мисля, че голямо значение за това има начина на хранене и приготвяне на храната. Другото важно нещо е духовния ни живот и психическото ни състояние - това също е една безгранична тема :)

Споделяйте вашия опит и интересни статии - ще бъде чудесно :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
dianakatou
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 1059
Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
:: 9 рецепти от dianakatou
:: 119 снимки от dianakatou

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот dianakatou » пон май 07, 2012 8:21 pm

БОНИ,чудех се какво ме свързва с теб и изпитвам явна симпатия ,сега след тоя ти отговор си отговорих и аз , амиииииииииииии :huh: СЛАДКОТО!!! :yee: Повярвай ми и аз се старая доколкото мога да го огранича.Долу-горе успявам,но играе роля,че се опитвам и не се отказвам :clap: по време на последните 2 бременности бях ня изключително строга диета ,за да нямат проблем новородените и слава на Господ и на мен,разбира се всичко бе о.к.оттогава ми остана и навика да ям грейпфрут и зелени ябълки,което бе най-сладкото позволено,разбираш за какво става въпрос ,мисля,че е въпрос на воля,много воля,което за нас е много трудно.Другият проблем е,че обичам сладкарството и експириментите ,свързани с него,имам близки,които не опитват дори сладко,но какво да се прави всеки има слабо место и едно от моите е това,но здрави да сме и да си хапваме с мярка,а също аз специално променям по-вечето рецепти ,намалявайки ту яйцата ,ту захарта,маслото и т.н. :)

annapeeva
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 19
Регистриран на: нед апр 29, 2012 8:04 pm
:: 103 снимки от annapeeva

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот annapeeva » вт май 08, 2012 9:45 am

Добро утро,подсладени и излишно притеснени момичета!Ако сте далече от възраста на менопаузата,караите я поспокоинопо този въпрос.Можете да се опитате да си изградите едни ваши си рамки по темата и да стоите вътре ида не излизате- в такава форма да е проявена волята ви.Например-забранете си твърдо да купувате магазинските сладкотии(няма да коментитам качеството им,състава им и зашто имат дата до кога са пресни),направете ги вие,така винаги можете да подобрите рецептата,такто тазвате;Един супер сладкиш за седмица-така всички са доволни;увеличете пресните плодове,сушените през зимата,предиобед задължително малко протеин-к.мляко,пр.мляко,сиренце,ЯДКИ-и така следобед към 4 ч.гладът за сладко е по контролиран(4етете потемите за метаболизма,кръвните групи и хранене),когато пазарите бъдете нахранени,СЪС СПИСЪК В РЪКА,ине излизаите от този списак,нарочно не минаваите покраи сладкия штанд(няма с какво да ви изненада,вашите рецепти са по-по-наи),От супер сладкиша- за вас само 1 парчè(по голямко),споделете сладкиша,раздаите го,ако остане веднага отива в един тапер с етикет-за детето(А пипниго де).При мен деиства съшто-списък с отбрани, супер рецепти(които не сам правила) за месеца, залепен на хладилника, да го виждам, да го уточнявам,да събирам продуктите и накрая ако е добър отива в тетрадкат.Вигдате ли колко гънки и чупки имат тези рамки! Това не залъгване това е ред, дисциплина, воля, контрол,икономия,релакс и т. н.Само измествате гледната точка-трябва да има сладичко,но качествено,нервната система работи само с въглвхидрати.И правете докато има кои да ви яде сладкотиките и да ви казва браво!

di_jar
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1
Регистриран на: пон дек 28, 2009 12:09 pm
:: 4 рецепти от di_jar
:: 41 снимки от di_jar

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот di_jar » вт май 08, 2012 11:54 am

Невероятна тема - изчетох я на един дъх.... :thumup:
Makaweli, благодаря от сърце за споделените статии - допълних познанията си и научих много интересни неща - все продукти които присъстват в дома на всяка една от нас, и които използваме всекидневно.
Определено ще се възползвам от наученото.
Хубав пролетен ден ви пожелавам :flow2:

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3727
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Sirena » ср май 09, 2012 11:27 am

10 полезни храни, за които не се сещаме

Здравословното хранене е така експлоатирана тема, че споменаването й предизвиква в по-чувствителните към шаблони натури лека тръпка на погнуса. Каквато именно тръпка предизвиква и представата за много от смятаните за най-полезни храни. (Особено у децата.) И въпреки че в науката и медиите виреят всевъзможни експертни мнения по въпросите за здравето и храната, на практика хранителният режим на много от нас остава все същият, а някои интересни, полезни и дори приятни храни рядко или никога не стигат до трапезата ни.
Американският специалист по въпросите на храненето и автор на множество книги Джими Бауден е създател и на списък от продукти, които според него хората би трябвало да консумират, но не го правят достатъчно често. В списъка има някои трудно откриваеми растения като тученица или goji berries, но има и такива, които са с уникални хранителни качества и са сравнително достъпни, но въпреки това са подценявани. Джими Бауден избира 11 от по-достъпните за вестник “Ню Йорк Таймс”, от които ние представяме 10 (без зелето, което явно е голяма рядкост за американците):

Цвекло
Toва причудливо кореноплодно растение е по-сладко от всеки друг зеленчук, което означава, че зад суровия си вид крие потенциал за много приятен вкус.
Мислете за цвеклото като за червен спанак. Защото точно както суперхраната на Попай моряка, така и този ален зеленчук е един от най-добрите източници на фолиева киселина и бетаин. Тези две съставки заедно регулират нивото на хомоцистеин в кръвта, който вреди на артериите и предизвиква сърдечни болести. С експерименти с мишки е доказано, че естествените пигменти, които придават червения му цвят, са полезни в борбата с рака. Древните римляни са използвали цвеклото за лекуване на треска и рани, в Средновековието е била известна функцията му на афродизиак. До такава степен цвеклото е легендарно като универсална панацея, че настоящият здравен министър на ЮАР Манто Чабалала Мисманг официално го пропагандира като средство срещу СПИН, с което тя си спечелва прякора „Доктор Цвекло”.
Червеното цвекло е добре да се консумира свежо и сурово. Печенето му намалява антиоксидантните му свойства. Например можете да направите от него салата с малко олио и лимонов сок. Листата му също са годни за консумация и са заредени с полезни витамини, минерали и антиоксиданти. Освен на салата, можете да приготвите листата например като ги запечете в плитка тава с малко чесън и растителна мазнина, докато листата не се свият и стъблата омекнат. След като са готови, може да ги поръсите със сол, пипер, лимонов сок и малко сирене.

Канела
Тази подправка от Стария свят най-често бива смесвана със захар в кифлички.
Канелата помага за контролирането на кръвната захар, която крие риск от сърдечни болести. Проучвания са открили, че хора с диабет втори тип, които са консумирали по 1 грам канела на ден в продължение на 6 седмици (около ¼ чаена лъжичка всеки ден), значително са намалили не само кръвната си захар, но и триглицеридите и вредния си холестерол. Активните съставки в подправката помагат на клетките да усвоят захарта до 20 пъти по-бързо.
Можете да поръсите канела в кафето си или например в овесена каша.

Сок от Нар
Питието е популярно от десетилетия насам в Близкия изток, но у нас ако се консумира, то най-често е като съставка в някой коктейл в заведение. Всъщност сокът от нар се смята за изключително полезен. Израелски учени установиха, че мъже, които редовно са консумирали 50ml сок от нар в продължение на година, са намалили кръвното си налягане с 21% и значително са подобрили кръвообръщението си. Освен това 100ml от сока осигуряват 50% от необходимата дневна доза витамин C. Смята се, че съдържа тройно по-голямо количество антиоксиданти отколкото червеното вино и зеления чай. В Гърция нарът е символ на плодовитостта и е възможно да подобрява сексуалните възможности.
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3727
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнениеот Sirena » ср май 09, 2012 11:43 am

10 полезни храни, за които не се сещаме

Сушени сливи
Те съдържат хлорогенни киселини, антиоксиданти, особено ефективни срещу супероксидния анион-радикал, вредящ на структурата на клетките, което се счита за една от основните причини за рака. В домашната медицина сливите и сокът им често се ползват против запек. Примерен начин на консумация: като аперитив – обвивате поотделно сливите с тънък резен прошуто, прикрепен с клечка за зъби, печете около 10-15 мин. докато сливите омекнат, а голяма част от мазнината от шунката се изпари, за да остане апетитно декадентска и здравословна вкусотия.

Тиквени семки
Тиквените семки са най-хранителната част от тиквата. Употребата им е най-лесния начин да консумирате повече магнезий. Френски изследователи наскоро установиха, че мъже с по-високо ниво на магнезий в кръвта са с 40% по-малко рискови за ранна смърт от тези с по-малко магнезий. Тиквените семки съдържат също така цинк и разнообразни витамини, а някои смятат дори, че намаляват лошия холестарол. Освен това 1 грам протеин от тиквните семки съдържа толкова триптофан, колкото има в 1 пълна чаша мляко. Триптофанът е незаменима аминокиселина, която служи за редица функции на организма и се смята, че богатите на триптофан храни помагат за регулирането на апетита, добрия сън и повишаването на насторението. Могат да се консумират направо с обелките, които осигуряват допълнително фибри. 30 грама от печените семки съдържат 150 мг. магнезий, с което лесно може да си получите необходимата дневна доза (за зрели мъже) от 420 мг.

Сардини
Доктор Баудън нарича сардините „здравословна храна в консерва”. Те са богати на омега-3 мазнини и калций и за разлика от много други риби нямат живак. Съдържат още желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и манган, както и всички Б-витамини. Омега-3 мазнините са полезни за сърцето и мозъка и помагат за регулацията на нивото на захарта в кръвта.
Начин на консумация: Изберете сардини, консервирани в собствената им мазнина или в зехтин. Може да ги ядете направо от консервата, на салата, на препечена филийка или смесени с дижонска горчица и лукчета.

Куркума
„Суперзвездата сред подправките”. Куркуминът – активната съставка в куркумата, е жълто-оранжев и се среща в кърито. В последните години привлича значителен интерес с възможността си да лекува различни състояния без странични ефекти. В древни времена в Индия съставката се е ползвала за лекуване на ревматизъм, кожни заболявания, диария, глисти, възпаления, запек, колики. Куркуминът е известен с антитуморните си, антиоксидантни, антиамилоидни и противовъзпалителни свойства. Има и косвени свидетелства, че куркуминът подобрява мозъчните функции.
Примерен начин за консумация: Като подправка на бъркани яйца и всякакви вегетариански ястия.

Боровинки
Освен свежи през лятото, могат да се ползват и замразени през цялата година. Боровинките са известни с благотворния си ефект върху паметта и болести, свързани със стареенето като Алцхаймер и Паркинсон. Чрез експерименти с животни е доказано, че намаляват мозъчните увреждания при удар.Примерен начин за консумация: С кисело мляко и поръсени с натрошени бадеми.

Тиква
Свежа или консервирана, тиквата е вкусен нискокалоричен зеленчук, богат на фибри и имуностимулиращия витамин А, витамин C и калий. Помага за регулиране на апетита и в превенцията на артеросклероза.
Консервираната тиква може да се консумира например с малко масло, канела и индийско орехче.

Гуава
Гуавата е недобре известен тропически плод, с леко кисел вкус, който става все по-сладък навътре към сърцевината. Забележителна е, защото съдържа по-висока концентрация на ликопен – антиоксидант против рак на простатата, от всяко друго ядливо растение, дори от доматите и динята. В една купа гуава има 688 мг. калий, което е 63% повече от съдържащия се в банана. Една от най-богатите на фибри храна – почти 9 г. в чаша.
Начин на консумация: Всичко в плода се яде и е хранително – от кората до семките. Кората има повече витамин C от кората на портокал. Намира се в по-големите супермаркети.

Източник: сп. Менсхелт и в. Ню Йорк Таймс
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."



Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта