Филе Елена.

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате

Филе Елена.

Мнениеот mjekov » 5 Януари 2011, Сряда, 15:14

Здравейте,

Може ли някой да ми каже как се прави Филе Елена? Търсих в google но рецептите са различни и предпочитам да го чуя от човек, който го е правил.

Благодаря ви предварително.
Аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 7 Декември 2009, Понеделник, 15:06
Местоположение: Halifax, NS, Canada

 

реклама
 

Мнениеот STELKINA » 6 Януари 2011, Четвъртък, 12:55

Здравей
Аз лично не знам как се прави точно филе Елена но ще ти кажа как ние правим филе всяка зима . Въпреки , че климата тук е доста влажен пак става супер мезе .
В 2 литра вода разтваряш 1 чаена чаша сол . Водата трябва да е много солена. Държиш месето в тази солена вода 24 часа . Изваждаш месото от солената вода и го слагаш в чиста вода за половин час за да махне солта от повърхността то вече месото вътре си е поело. Изцеждаш месото , подсушаваш го и го овалваш в чубрица и черен пипер/смлян/. Закачаш го на терасата и за около 2 седмици е готово . Дано ти хареса
[img][img]http://www.receptite.com/photos/mini/AotherUSTELKINAN19457.jpg[/img]

[/img]Изображение



Аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
 
Мнения: 347
Регистриран на: 15 Август 2009, Събота, 19:38
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот mjekov » 6 Януари 2011, Четвъртък, 16:49

Благодаря много, само се притеснявам как ще го окача тука. Че съседите има да ме гледат като объл камък.
Аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 7 Декември 2009, Понеделник, 15:06
Местоположение: Halifax, NS, Canada

Мнениеот STELKINA » 6 Януари 2011, Четвъртък, 18:03

:D
Ами те и нашите съседи така гледаха нарязахме им да го опитат на чашка винце много го харесаха аз им обясних , че в БГ така се прави
Аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
 
Мнения: 347
Регистриран на: 15 Август 2009, Събота, 19:38
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот mjekov » 6 Януари 2011, Четвъртък, 18:15

/off
E италианците обичат виното, тук като те видят да пиеш и те мислят за алкохолик.

Ще го пробвам, благодаря ти
Аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 7 Декември 2009, Понеделник, 15:06
Местоположение: Halifax, NS, Canada

Мнениеот akva7 » 6 Януари 2011, Четвъртък, 21:45

Здравейте :chef:
И аз така го правя,само че добавям-кимион,червен пипер.По желание може и да се опуши и после се слага на проветриво да се суши и то на студено.
По същия начин правя понякога и прошарена сланинка.
Аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
 
Мнения: 401
Регистриран на: 21 Февруари 2010, Неделя, 22:14
Местоположение: София

Филе Елена

Мнениеот mamcheto61 » 6 Януари 2011, Четвъртък, 23:31

:P :P Да споделя и аз моя опит ,ние на село го правим так...Рибицата я сцепваме на две по дължина и после през средата,получават се 4 парчета.Заливаме я със студена вода и я оставяме 1 ден като 5-6 пъти сменяме водата-това го правим за да се махне кръвта,тя побелява.След това правим саламура от 2-3 л вода и сол -толкова,че като пуснеш яйце да изплува отгоре и да се вижда като 5 стотинки.Държим я 24 часа и после както и СТЕЛКИНА пише я държим половин час в студена вода да се махне солта.След това правим въързанки на парчетат с които ще ги окачваме.В дълбока тенджера слагаме да заври зелева чорба(или леко подсолена вода) и потапяме парчетат за 1-2 минути,да побелеят вадим ги ,отцеждаме ги и ги овалваме в подправки обикновенно в едро смлян черен пипер,чубричка, и много малко червен пипер.Окачвате ги на проветриво място и ако е много студено още по-хубаво-студа изсушава най-добре.Ако искаш съседите ти да не се чудят ако имаш гараж или мазе окачи си ги там,само гледай котките да не го докопат.Надявам се да съм помогнала и аз.Успех с приготвянето и да ви е сладко,пък като стане готово покани съседите и да видиш и те ще си направят.... :thumup: :thumup:
Аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 185
Регистриран на: 11 Септември 2010, Събота, 10:32
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mjekov » 7 Януари 2011, Петък, 15:11

Благодаря ви много. Предполагам че повторното варене в зелевата чорба е да може после като се овалят в подправките да попият по добре.
Аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 7 Декември 2009, Понеделник, 15:06
Местоположение: Halifax, NS, Canada


Назад към Как се прави...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

За реклама   |    За контакти   |    Правила и условия   |    Полезна информация
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.