Филе Елена.

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 7
Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
Местоположение: Halifax, NS, Canada
Контакти:

Филе Елена.

Мнениеот mjekov » ср яну 05, 2011 3:14 pm

Здравейте,

Може ли някой да ми каже как се прави Филе Елена? Търсих в google но рецептите са различни и предпочитам да го чуя от човек, който го е правил.

Благодаря ви предварително.


Потребителски аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 348
Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
Рецепти: 45 рецепти от STELKINA
Снимки: 222 снимки от STELKINA
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот STELKINA » чет яну 06, 2011 12:55 pm

Здравей
Аз лично не знам как се прави точно филе Елена но ще ти кажа как ние правим филе всяка зима . Въпреки , че климата тук е доста влажен пак става супер мезе .
В 2 литра вода разтваряш 1 чаена чаша сол . Водата трябва да е много солена. Държиш месето в тази солена вода 24 часа . Изваждаш месото от солената вода и го слагаш в чиста вода за половин час за да махне солта от повърхността то вече месото вътре си е поело. Изцеждаш месото , подсушаваш го и го овалваш в чубрица и черен пипер/смлян/. Закачаш го на терасата и за около 2 седмици е готово . Дано ти хареса
[img][img]http://www.receptite.com/photos/mini/AotherUSTELKINAN19457.jpg[/img]

[/img]Изображение




Потребителски аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 7
Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
Местоположение: Halifax, NS, Canada
Контакти:

Мнениеот mjekov » чет яну 06, 2011 4:49 pm

Благодаря много, само се притеснявам как ще го окача тука. Че съседите има да ме гледат като объл камък.

Потребителски аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 348
Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
Рецепти: 45 рецепти от STELKINA
Снимки: 222 снимки от STELKINA
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот STELKINA » чет яну 06, 2011 6:03 pm

:D
Ами те и нашите съседи така гледаха нарязахме им да го опитат на чашка винце много го харесаха аз им обясних , че в БГ така се прави


Потребителски аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 7
Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
Местоположение: Halifax, NS, Canada
Контакти:

Мнениеот mjekov » чет яну 06, 2011 6:15 pm

/off
E италианците обичат виното, тук като те видят да пиеш и те мислят за алкохолик.

Ще го пробвам, благодаря ти

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
Рецепти: 15 рецепти от akva7
Снимки: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » чет яну 06, 2011 9:45 pm

Здравейте :chef:
И аз така го правя,само че добавям-кимион,червен пипер.По желание може и да се опуши и после се слага на проветриво да се суши и то на студено.
По същия начин правя понякога и прошарена сланинка.

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
Рецепти: 170 рецепти от mamcheto61
Снимки: 836 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Филе Елена

Мнениеот mamcheto61 » чет яну 06, 2011 11:31 pm

:P :P Да споделя и аз моя опит ,ние на село го правим так...Рибицата я сцепваме на две по дължина и после през средата,получават се 4 парчета.Заливаме я със студена вода и я оставяме 1 ден като 5-6 пъти сменяме водата-това го правим за да се махне кръвта,тя побелява.След това правим саламура от 2-3 л вода и сол -толкова,че като пуснеш яйце да изплува отгоре и да се вижда като 5 стотинки.Държим я 24 часа и после както и СТЕЛКИНА пише я държим половин час в студена вода да се махне солта.След това правим въързанки на парчетат с които ще ги окачваме.В дълбока тенджера слагаме да заври зелева чорба(или леко подсолена вода) и потапяме парчетат за 1-2 минути,да побелеят вадим ги ,отцеждаме ги и ги овалваме в подправки обикновенно в едро смлян черен пипер,чубричка, и много малко червен пипер.Окачвате ги на проветриво място и ако е много студено още по-хубаво-студа изсушава най-добре.Ако искаш съседите ти да не се чудят ако имаш гараж или мазе окачи си ги там,само гледай котките да не го докопат.Надявам се да съм помогнала и аз.Успех с приготвянето и да ви е сладко,пък като стане готово покани съседите и да видиш и те ще си направят.... :thumup: :thumup:

Потребителски аватар
mjekov
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 7
Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
Местоположение: Halifax, NS, Canada
Контакти:

Мнениеот mjekov » пет яну 07, 2011 3:11 pm

Благодаря ви много. Предполагам че повторното варене в зелевата чорба е да може после като се овалят в подправките да попият по добре.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта

За реклама   |    За контакти   |    Правила и условия   |    Полезна информация
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.