ориз със зеленчуци

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
milena_krusteva
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 10
Регистриран на: чет яну 13, 2011 12:25 pm

ориз със зеленчуци

Мнениеот milena_krusteva » вт яну 18, 2011 1:51 pm

Здравейте, искам ме посъветвате как да приготвя ориз със зеленцуци, но така че да не се разварява ориза,а да си остава цял и зрънцата да се отделят едно от друго.Правих опит няколко пъти, но не ми се получава.Има ли някаква тънкост, която аз не спазвам.


Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнениеот vyra59 » вт яну 18, 2011 3:13 pm

Здравей, Милена!
Аз купувам бланширан ориз и тогава зрънцата остават цели и не се разварява. Зависи и от начина, по който приготвяш ориза, но опитай с бланширан. :thumup:
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » вт яну 18, 2011 3:47 pm

Миленче,здравей !
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит. :hungry:

Потребителски аватар
lubopitka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 175
Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
:: 5 рецепти от lubopitka
:: 61 снимки от lubopitka

Мнениеот lubopitka » вт яну 18, 2011 4:41 pm

Привет и от мен.
Има няколко начина за приготвяне на ориз със зеленчуци. Единия вече са ти го описали. Ето и друг начин: Зеленчуците ги обработваш леко (става дума за пресни зеленчуци) , преди да добавиш към тях ориза. Аз слагам 1 чаша ориз и 3 1/2 чаши вода. Така ориза не ми става сух и не ми се слепва. Разбира се прибавяш олио или зехтин и подправки. Когато е готов го поръсваш със ситно нарязан магданоз.


Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 699 рецепти от tillia
:: 2529 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » вт яну 18, 2011 5:58 pm

Зависи от ориза. Откакто открих бланширания ориз, нямам този проблем. Но за обикновения ориз опитай и друг трик - залей го с топла /не гореща, не студена - да е нещо средно/ вода. Успех! :thumup:
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение

Потребителски аватар
lubopitka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 175
Регистриран на: пон дек 29, 2008 3:26 pm
:: 5 рецепти от lubopitka
:: 61 снимки от lubopitka

Мнениеот lubopitka » вт яну 18, 2011 9:32 pm

За бланширания ориз спор няма :):):)

Потребителски аватар
mimoza784
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 56
Регистриран на: пон яну 25, 2010 3:49 pm
:: 66 рецепти от mimoza784
:: 384 снимки от mimoza784

Мнениеот mimoza784 » ср яну 19, 2011 11:30 am

akva7 написа:Миленче,здравей !
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит. :hungry:


И аз ги приготвям по този начин. Ако искаш можеш предварително да запържиш лук, после прибавяш ориза, малко черно пиперче, натрошаваш един зеленчуков бульон. Като стане прозрачен ориза го заливаш с 1/2 чаена чаша вода. Бъркаш 2-3 минути, прехвърляш в тава, добавяш зеленчуците, и печеш.

Бланширан ориз никога не съм купувала. Това ли е единствената разлика с обикновенния, че не се слепва?

Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Мнениеот lucky6 » ср яну 19, 2011 12:30 pm

Здравей!
Ето ти и от мен един начин. Винаги се получава. Не можеш да сбъркаш. Откакто го правя така вече не се слепва. Слагаш вода да заври. Като кипне добавяш 2 ч.ч. ориз /обикновен, аз ползвам Кръстев, нищо специално/. Изчакваш да се появят първите мехурчета от завирането и засичаш точно 20 минути. ВАЖНО Е да са само 20! На двадесетата минута махаш от огъня, изливаш врялата вода и заливаш със студена. Изцеждаш си ориза. Слагаш в дълбока тенджера да си задушиш 1 глава лук /аз го режа на по-едро/, едър морков или два на кубчета, чушки червени, зелени на кубчета /в камерата имам нарязани/, гъби. Вместо сол слагам супена лъжица Маги десет зеленчука.Като омекнат зеленчуците, добавям царевица и грах от консерва. Ако граха е суров замразен го варя с ориза. Количеството на ориза и всичките зеленчуци ми е долу-горе еднакво. Добавям ориза, изключвам котлона и разбърквам за 20-30 секунди. За това време остава на мазнина и вече си го махам от котлона. Опитвам и ако има нужда добавям сол.
Успех!

milena_krusteva
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 10
Регистриран на: чет яну 13, 2011 12:25 pm

Мнениеот milena_krusteva » ср яну 19, 2011 12:55 pm

Здравейте всички, много благодаря за рецептите и съветите, които сте ми предложили. Ще пробвам и ще ви пиша какво съм направила, но сега мисля, че ще успея :) :)



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта