Провал в кухнята! [2]

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Провал в кухнята! [2]

Мнениеот vg » пон яну 24, 2011 2:58 am

Старата тема стана много дълга, явно провалите в кухнята не са толкова рядко явление :wink:

В тази тема продължаваме да си признаваме грешките ... :chef:
Екипът на "Веселият Готвач"


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » пон яну 31, 2011 1:06 pm

Преди много време пуснахме статията Най-странните плодове и зеленчуци, при писането на въпросната статия научихме нови и интересни неща. Нещото, което ни направи най-голямо впечатление бяха отзивите за плода ДУРИАН. Каквито сме си любопитни - решихме, че някога трябва да го пробваме това чудо.

Преди няколко дни имах път през една от китайските улици в града и се сетих, че в техните плод-зеленчуци продават дуриани. Купих един, избора не беше труден - всичките ми изглеждаха еднакви - като голям бодил. Горд го занесох вкъщи, пътувал е чак от Тайланд.
Изображение Изображение
Още преди да го разопаковаме се усещаше лека странна миризма от него. Сложихме го на дъската и след малко чудене как точно да го разрежем, решихме - през средата.
Изображение Изображение
Не е труден за рязане, кората е по-мека от кора на диня. Вътре се оказа, че има 4 камери с светло-жълтеникава пихтиеста маса, в която имаше общо поне 7-8 семки.
Изображение Изображение
Миризмата отначало беше леко неприятна, но все пак трябваше да го опитаме и на вкус. Смело задълбах в меката маса и с характерно "джвак" извадих парче. Аз като смел мъж изядох първата хапка. Отначало не можах много да осъзная какво съм лапнал, даже се наложи да си взема още малко. Голяма грешка. По моя преценка вкусът на дуриана е развален печен лук, престоял няколко седмици в тоалетна. Неви хапна по-малко и от мен (може би е по-схватлива?) и в общи линии е съгласна с определението ми.
Спогледахме се и вече беше ясно - това трябва да го изхвърлим веднага. Миризмата вече се беше разнесла в цялата кухня, докато съберем всичко в торбички и го изхвърлим в кофата навън някакси се беше пропила и в носа ми. Цяла вечер след това при всяко вдишване нещо ми напомняше на развален лук, въпреки че се мих много пъти.

Изводът е един: този плод наистина е твърде екзотичен за нашият вкус.

Вече напълно разбирам хората, които са забранили дурианите да се пренасят в градския транспорт в Сингапур... :)

Някой друг престрашавал ли се е да опита дуриан? Ако не сте - най-вероятно нищо не сте изгубили :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 838
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » вт фев 01, 2011 8:20 am

:rotlf: Благодарение на теб, Павел, бих се ограничила само с помирисване
на НЕразрязан плод...Иначе, намирам външния му вид за симпатичен, за
разлика от аромата му...

Потребителски аватар
i4eto3421
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 892
Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
:: 89 рецепти от i4eto3421
:: 507 снимки от i4eto3421

Мнениеот i4eto3421 » вт фев 01, 2011 1:02 pm

:D :D :D :D :D :D :D И аз не съм опитвала,даже не съм и виждала такова нещо......но явно не съм загубила.
Аз имах такъв опит с една подправка смес от:черен пипер,морска сол,лимонова кора,чесън,чили,семена горчица.Купих си я заради мелничката/бурканчето беше с мелничка/ :yup: :yup: :yup: :yup: :yup: Това беше най-ужасното нещо,което съм помирисвала до сега.Даже само като се сетя ми става лошо.


Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » чет фев 03, 2011 10:21 pm

Лелеееее :yup: ужас.Павел,да не е бил развален плода ?Изсипвайте едно шишенце парфюм,иначе не се издържа на тая миризма :)
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Мнениеот xevi » пет фев 04, 2011 10:21 am

BABY, не беше развален, просто е наистина необичаен плод - това беше и причината да искаме толкова много да го пробваме :) От описанията, които бяхме чели знаехме, че има възможност да е много гаден, но пък иначе къде ще е тръпката :)

i4eto3421, вкъщи имаме една подправка (хинг - индийска), с която се сдобихме наскоро. Смрадта й е ужасна, на мен ми става лошо от нея - но преди да реша да я изхвърля прочетох за какво се използва и този й аромат е нормален, но при топлинна обработка се променя и ставала много приятна. Сега стои затворена в бурканче и в две плътно завързани пликчета (едно се оказа недостатъчно) и си чака реда. Все още не е за тази тема :)

Потребителски аватар
i4eto3421
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 892
Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
:: 89 рецепти от i4eto3421
:: 507 снимки от i4eto3421

Мнениеот i4eto3421 » съб фев 05, 2011 12:42 pm

Xevi обърнах внимание,но нищо,съвсем обикновенна подправка за овкусяване на всякакви ястия.Направо като се сетя,че дадох 4.85лв.за нея :agr: .
А тъй като съм тук да се запиша по сериозно :oops: .Вчера направих кекс/който съм правила много пъти до сега/и ми остана клисав,не се изпече,дори и след 1 час оставаше по клечката при проверка.Не мога да си обясня :shock:

Потребителски аватар
cvetkQ
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 107
Регистриран на: пет окт 15, 2010 10:41 pm
:: 6 рецепти от cvetkQ
:: 2 снимки от cvetkQ

Мнениеот cvetkQ » съб фев 05, 2011 10:34 pm

ами че не мога да запомням съставките :(

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » нед фев 06, 2011 12:55 pm

Тази сутрин правих Палачинки с кисело мляко, любимите на дъщеря ми са. Не ги правя за първи път и винаги са ставали чудесни, никога съм нямала проблем с обръщането, но днес беше пълен провал:thumdown:, всяка една се късаше и изгаряха. Развали ми се настроението за целия ден :( .

Потребителски аватар
mimoza784
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 56
Регистриран на: пон яну 25, 2010 3:49 pm
:: 66 рецепти от mimoza784
:: 384 снимки от mimoza784

Мнениеот mimoza784 » пон фев 07, 2011 10:15 am

Едни от последните ми провали в кухнята са поради голямата ми неопитност в тестените изделия. Бях решила, че е крайно време да се престраша и да се понауча на нещо в тази насока. Поразрових се из сайта за някоя лесна рецепта и първото, на което попаднах беше 5-минутно хлебче Пълен и абсолютен провал :( Нищо не стана както трябва - нито тестото, нито втасването . . . нищо. В крайна сметка го сложих да се пече, но естествено не ставаше за ядене :oops: :(
Не се отказах от опитите :D Другата рецепта, която пробвах беше Курабийки *Забързаната домакиня* . Отначало всичко изглеждаше чудесно. Тестото се получи уж идеално на външен вид. Наредих в тава да се пекат. Обаче, кой да ти прочете, че трябва да са далеко една от друга курабийките, защото при печенето увеличават размера си. Това как да е, не станаха толкова зле. Като се изпекоха успях да ги отделя и на външен вид не беше толкова плачевно състоянието им. Мъжо първи реши да рискува и да опита една. За малко не си счупи зъба в опит да отхапе :D Добре че беше предупреден, че ми е за сефте :D
Ужасно много ми се иска да направя някоя пита или кифлички, но след тези меко казано провали не смея :( Знам си, че само ще е разхищение на продукти и загуба на време :(
Моля, помогнете на неуката :oops:



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта