Провал в кухнята! [2]

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Мнениеот lucky6 » ср фев 16, 2011 12:13 pm

Супер си е тортата! А аз даже и "пльосната" не мога да правя :cry: Създаването на торта за мен е в графата висш пилотаж. Блат да опека - ок, но крема :? Затова минавам на план Б - реване! :oops:


Потребителски аватар
i4eto3421
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 892
Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
:: 89 рецепти от i4eto3421
:: 507 снимки от i4eto3421

Мнениеот i4eto3421 » пет фев 18, 2011 1:20 pm

:D :D :D :D :D Ах,Рали много се смях.Представих си ситуацията.И на мен ми идват катива моменти и то точно когато трябва да занеса някъде :( .Но резултатът е бил повече от добър,щом са ти искали рецептата и щом се е изяла тортата.
Смях се след като прочетох всичко,а докато четох чак мен ме хвана яд.

Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » нед апр 24, 2011 4:59 pm

Една подготовка имах за празника - да се смееш ли, да плачеш ли... Първо яйцата почнаха да се чупят, при това ги варих на слаб котлон бавно и по няколко в тенджерата. После омесих козуначено тесто. То, обаче вместо да втасва и да се надига красиво и апетитно, тръгна да се разлива настрани из тавата, в която го оставих. Отказа да втаса. Направих едни кифлички , не ти е работа. Навих и една кора на руло. Намазах с яйце и ги оставих така около час и нещо. През това време забърках трицветен кекс. Помислих си, че ще е добре да го изпека в електрическата тенджера, но пък не исках да цапам и нея - стигат ми 4 тави да мия после. И така пълня формата и пъхам във фурната да се пече. Обаче фурната отказва да работи. Ако чакам много докато мъжо я поправи ще "отиде на кино" и кекса. Тръгвам с формата към съседката и приятелка на петия етаж и се срещаме на стълбите. Тя носи у нас тава кифлички по същата причина. Както и да е почакахме още малко - тяхната печка я поправиха по-напред и кексът беше с предимство при печенето. Но от престоя бялото тесто се сля с жълтото, какаовото отиде на дъното и стана една.
Връщам се в къщи - нашата печка вече отремонтирана. Изпичам криво ляво кифличките. Сложих тавата с рулото във фурната включвам долния реотан. Да обаче мъж "забравил" да ми каже, че нещо е сменил и копчето объркано. Спокойно се оттеглих от кухнята да гледам тв. След 20 минути идва дъщерята и ме пита дали нещо не съм забравила в кухнята?Отварям вратичката и извадих руло с блестящо като стъкло покритие, нооо черно като въглен.
Обажда се майка ми по това време - да отидем да й помогнем, че правела зелник. Само това липсваше - да направя накоя поразия и у тях.
:oops: :cry:

Сега аз да питам дали сте месили тесто с прясно мляко от кутия, защото си мисля, че в млякото е имало някакви консерванти, които са повлияли на маята и на невтасването на тестото - просто нямам друго обяснение. Да е от брашното, не е, защото 3 дни преди това правих питка и всичко си стана както трябва. ПОлзвах жива мая - на кубчета. Не е била замразена и не беше изтекъл срокът й за годност.
Последна промяна от neli.mag на нед апр 24, 2011 6:58 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » нед апр 24, 2011 6:34 pm

Нелка,при такива дни и да се стараеш пак няма да успееш.Явно не ти е било ден.Аз съм месила с мляко от кутия и тестото си втаса както си трябва.При такива дни не се захващам със сериозни неща.Чакам ,,бурята да отмине" и тогава действам.
Изображение


Потребителски аватар
i4eto3421
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 892
Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
:: 89 рецепти от i4eto3421
:: 507 снимки от i4eto3421

Мнениеот i4eto3421 » вт апр 26, 2011 1:30 pm

Оххххххххх,Нели.При такива дни нервите ми се късат :cursing:
И аз съм месила с прясно мляко от кутия/купено/ и ми се е получавало добро тесто.

mis_val
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 67
Регистриран на: вт апр 19, 2011 10:07 am
:: 6 рецепти от mis_val
:: 152 снимки от mis_val

Мнениеот mis_val » ср апр 27, 2011 4:37 pm

Здравейте и от мен!
Аз от скоро открих този невероятен сайт и веднага пристъпих към приготвяне на някой от рецептите в него.Както в повечето пъти всичко ми се получи от първия път,но за съжаление точно когато трябва да се представя добре,т.е. за гостите за Великден пълен провал,през целия ден.Първо подхванах курабийки,които от да бързам не оставих да втасат и първите не се надигнаха,и от там станаха доста твърди и сухички,но за
щастие докато се опекат първите мина малко време за следващите и грешката горе-долу се поправи.След това подхванах козунака,ама то наистина като има дни,в които не върви така си продължава и до края.Миналата година правих козунак за първи път и по тази причина попрочетох доста рецепти и съвети за правенето им.В един от съветите прочетох,че ако се сложи съд с вода във фурната докато се пече козунака няма да стане сух.Миналата година както вече споменах по-горе ми беше за първи път и не се престраших,козунака стана идеален,но не много сладък и не на конци.С идеята тази година да се поправя си набелязах рецептата за Козунак на конци,като спазих всичко,но добавих почти двойно захар и "пльоснах" една купичка с вода по средата на единия козунак и :shock: за времето което пишеше,че трябва да е готов като пъхнах върха на ножа какво да ви кажа,от вътре изобщо не беше чул.Веднага го свалих надолу,като си помислих че и отдолу не се е изпекъл и когато ножа спря да лепи го извадих.Нямах търпение да видя провалила ли съм се или не и веднага измъкнах единия от формата му. :/
отдолу направо си беше изгорял и като го хванах се шчупи на две в ръцете ми.
Първоначално не разбрах от къде е дошъл провала,но от тестото ми остана твърде малко за трети козунак и от него направих четири кифкички с шоколад.Получиха се страхотно.Изпекоха се иделано,на вкус бяха вкусни и меки.Когато ги разрязах забелязах,че кифличките са бели,а козунака жълтееше и тъй като тестото и за двете беше едно според мен злополучния край на моите неставащи за ядене козунаци дойде именно от глупавата ми "идея" да сложа вода във фурната :( .
За съжаление всичко не свърши до тук.Последната задача за деня бяха яйцата,като боядисах само 20 три от които размазах на масата от превъзбудата обзела ме от горните две произшествия.За капак на всичко казано до тук,вчера реших да оползотворя несполучливите си козунаци,като ползвах рецептата с карамел,течен шоколад и смес за крем карамел и какво си мислите че стана.ПРОВАААААЛ.Козунака се напои от сместа и стана толкова тестян,4е си хапнах останалото и го хвърлих в коша.
Ами това е от мен и се надявам,че ще имам по-малко такива дни.А на всички в моето положение ще кажа да не се отказват.Без опити няма провали.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет май 12, 2011 12:52 pm

Леле, Вале, направо мен ме обхвана отчаяние, докато четях... Ужасно е в такива "куцузлийски" дни!!! Хубавото им е , че отминават и че после човек може да се смее на случките :)

Аз от известно време помагам в ресторанта на моите приятели. Ту на бара отпред, ту сервирам, ту в кухнята се подвизавам. Та оня ден готвачът много се издъни. Сложи да пече едни бутове, обаче забравил да включи фурната. Така си изкарал, докато отворили. Аз пристигам тогава и почвам работа, и ми поръчват клиентите от тези бутчета, изписани с големи букви като меню на деня. Отивам, давам поръчката, а той като отвори фурната - прежълтя! Обясних на хората, че бутове няма.... След около1,5 часа от кухнята се разнесе един пушеееек! Думи нямам. Бутовете бяха изгорели...
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
www.facebook.com/artandhobby

mis_val
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 67
Регистриран на: вт апр 19, 2011 10:07 am
:: 6 рецепти от mis_val
:: 152 снимки от mis_val

Мнениеот mis_val » пет май 13, 2011 2:57 pm

Да наистина има такива дни,като не върви и не върви,но аз вчера пак бях в издънка и този път май деня не ми беше виновен.
Направих си аз "мойшавена"(който се надявам се е получил както трябва,че нещо много се поду и не съм сигурна) и ентусиазирана от сполучливата рецепта се грабнах да правя въпросния "Кипърски сладкиш". От посочените продукти не успях да замеся никакво тесто,защото беше толкова рядко,че си беше чиста боза,но не гарантиран че грешката не е в мен,защото от както си имам моята малка Габи съм толкова разсеяна,че не съм убедена дали не сложих повече вода.Та поради тази причина ми се наложи да добавя още брашно(отиде доста,около половин пакет),замесих го, разделих го на топки и го разточих,но нали към рецептата няма снимки малко импровизирах с външния вид.Сложих го да се пече и без малко да го изгоря,бях толкова убедена че е подобно на мойшавената,че изобщо не гледах дали се е зачервил,а през цялото време чаках да бухне.Ама от къде ти,то няма в рецептата нито яйца,нито набухватели.Изкарах го,залях го със сиропа,ама той дойде толкова много,че десерта ми направо заплува.Както и да е горе-долу попи и побързах да коментирам.Хареса ми.Но съм пробвала от корите,които съм разточила по-тънко.Идва си мъжът ми и се хваля аз с десертите и той като го опита(Кипърския сладкиш) горкия бърза да плюе.Останалите от корите които направих съм оставила явно по-дебели и той станал толкова тестян,че не се яде.
Но както вече писах по-горе нито денят ми беше виновен,нито рецептата.Явно опита засега не ми е достатъчен,затова изчезвам и се насочвам към кухнята.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб май 21, 2011 8:52 am

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D



Вчера - 1,5 кг картофи, 3 часа на 180 градуса, под фолио, с постоянно доливане на вода - след трите часа картофите все още бяха толкова корави, че с вилица не можеха да се раздробят, а само с нож! Хрупаха сииии!!!!!!!!!! И от фурната с яд и кеф ги изсипах ДИРЕКТНО в кофата!!!!!!!!!!!!! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x Синът ми се усуква покрай мен, как хубаво миришело, как бил гладен. Накрая като му сложих препечен сандвич в чинията - хубаво се облещи! Него ли, каза, пече 100 часа?! :shock:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Най- големите гафове в кухнята

Мнениеот ma_rri_na » пет юни 03, 2011 7:45 pm

Всеки си мисли , че кулинарията е проста работа. Като четох поста на Aliana се сетих за един мой гаф преди години, на който дълго време "брах" срам, че ме подиграваха доста колегите от службата.
Навремето към предприятията имаше почивни бази, които се заявяваха месеци напред - за една такава почивна база говоря. Само че, поради съкращение на щата , всеки от почиващите си готвеше сам в една огромна професионална кухня! Направо да се накефиш - с огромен кухненски остров с 4 плочи - котлона и печки под тях и оборудване с пълна посуда. :wink:
И така отиваме само аз и една колежка 5- 6 часа предварително , аз като експерт , тя като калфа , за да сготвим и се настаним в по - хубавите стаи. В менюто освен салата и десерт за основно има печени пилета с картофи и ориз - останалите колеги идват привечер със семействата си изгладнели и трябва по ячко да ядат!
Бях поръчала на колежката да купи 3-4 по-големички пилета - около 2 кг.
И така, докато аз режа лука , колежката разопакова и изми пилетата.
Разполових ги на две , овкусих ги и ги мятам във фурната.
След час отварям да сложа гарнитурата и - о ужас! Пилетата си стоят неопечени с кафява коричка отгоре . :?
Долях вода и отново във фурната със сложена отгоре хартия.
Пак след час и половина - ситуацията е същата. :? :?
Колегите дойдоха , изядоха си салатата и изпиха ракийката и чакат . Метнах гарнитурата и след половин час пак отварям печката и освен изгорялата кожа , месото си стои твърдо като галош! :cry:
От няма и къде напълних чиниите с изгоряла кожа и гарнитура и нарязох салам, кашкавал и сирене.
Пообсъдихме недопечените пилета, а единия от колегите вика:
- Давай, колкото са се изпекли - напълних му чинията с месо , той дъвка, дъвка и май нищо не можа да изяде!
Почнаха да ме взимат на базик - дали от уплаха от нашите кулинарни способности месото на пилета е станало като кожа на крокодил, дали съм сигурна , че съм ги пекла преди да сложа гарнитурата и т.н. :oops: :oops:
На другия ден ги направих на супа, като вряха още поне 3 часа.
Реших да изхвърлям боклука и какво да видя! На опаковките пише: Кокошки яйценосни
:o :o :o
Колежката , също инженер, в стемежа си да избере по големи пилета е взела кокошки и то супер дърти / последните две думички са на български , а не на английски т.е не означават много мръсни/ , а аз се чудех защо реши тя да ги мие. Да ми беше казала, щях първо да ги сваря!
Години наред , като решавах да черпя ме будалкаха, дали съм прочела надписа на етикета и може ли да се дъвче.
Умирах си от яд - направо ми бъркаха в кулинарната гордост. :oops:
Така че, четете какво пише на етикета весели готвачи!



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост