Още италиански рецепти

Дъра-бъра за всичко в кухнята
apostol
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Още италиански рецепти

Мнениеот apostol » пон апр 07, 2008 5:36 am

ПАСТА С ПИЛЕШКО

Размиваме 250 гр. салца в 250 гр. доматен сок и чаша вода. Прибавяме лъжичка захар, лъжичка сух риган, три четвърти лъжичка сух босилек, половин лъжичка суха мащерка, четвърт лъжичка сух розмарин, счукана скилидка чесън, 1 дафинов лист.
Запържваме в зехтин 1 чаша ситно нарязан лук. След като стане златист, прибавяме горната смес. Намаляваме огъня и оставяме да къкри 30 мин. След това прибавяме сварено и накъсано на хапки пилешко месо, отстраняваме дафиновия лист и оставяме да къкри още 30 мин. Можем да използваме и печено пилешко.
С готовия сос заливаме предварително сварените макарони.


ПАСТА МАРИНАРА

Запържваме ситно нарязан червен лук в зехтин. Прибавяме и ситно нарязан зелен лук. Накрая- голямо количество ситно нарязан чесън. Посоляваме, прибавяме едро смлян чер пипер и чаша бяло вино.
След това поставяме в соса сварени миди, сварени скариди, месо от сварен омар и парчета калмари. Разбъркваме добре и задушаваме. Най- накрая прибавяме и сварените спагети. Разбъркваме.


СИЦИЛИАНСКА КАПОНАТА

Продукти:
3 средни патладжана, около 800-900 грама
4 големи глави лук
800 грама белени домати в сос
4 скилидки чесън
150 грама маслини
100 грама стафиди
1 супена лъжица каперси
100 грама кедрови ядки
3 супени лъжици балсамико
зехтин
сол и захар
дафинов лист
майорана
риган

Патладжаните се нарязват на кубчета, поръсват се със сол и се оставят около половин час да си пуснат горчивия сок, най-добре в гевгир. След това се изпържват в малко зехтин или пък се запържват съвсем леко и после да се задушават с малко вода. Когато са готови, се вадят от тигана и се оставят да се изцедят от мазнината върху готварска хартия.
Междувременно маслините се почистват от костилките и се нарязват.
Доматите се намачкват или нарязват, като през лятото е най-добре да се използват пресни, зрели домати.
В друг, по-дълбок съд задушаваме нарязания на лентички лук. Когато омекне, прибавяме стафидите, които предварително са били накиснати за около половин час във вряла вода.
Лукът и стафидите се задушават заедно около 3 минути, след което добавяме доматите, маслините, чесъна, каперсите, кедровите ядки. Сместа къкри около един час, докато лукът напълно омекне (а ако са пресни доматите, може да ври и около час и половина).
Добавят се и подправките, които, ако са сухи, е добре да поврят повечко - дафинов лист, риган и майорана.
Накрая, точно преди да се свали от огъня, се слагат патладжаните плюс чаена лъжичка захар и балсамиковия оцет.
Капонатата се поднася напълно изстинала, като предястие, или както казват италианците - антипасто.

ПИЛЕШКО КАЧИАТОРЕ

Нужните продукти
1,5 кг пилешко, нарязано на големи хапки
2 големи глави кромид, нарязани на ситно
800 гр. домати, нарязани на кубчета - може и от консерва
200 мл. бяло вино
500 гр. дребни печурки или нарязани по-едри
100 мл. пилешки бульон
3- 4 скилидки чесън, счукани
1 дафинов лист
1 чаена лъжичка розмарин
сол
черен пипер
3-4 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне
В дълбок тиган или тенджера сгорещете зехтина. Поръсете пилешкото със сол и черен пипер и го изпържете до златисто в мазнината. Най-вероятно ще ви се наложи да го пържите на части, освен ако нямате някакъв огромен тиган.
Когато всички пилешки парчета са изпържени, намалете огъня до умерен, извадете месото и запържете кромида в същата мазнина до златисто. Прибавете чесъна, пържете около 1 минута и след това добавете всички съставки без пилето. Оставете без да похлупвате около 20 минути или докато остане наполовина от първоначалния обем. След това добавете пилешките парчета и оставете да се задушава на слаб огън около 40 минути.


САЛАТА “ПРИМА ВЕРА”

Обелваме и нарязваме филетата на 2 портокала на хапки. Прибавяме 100- 200 гр. обезкостени зелени маслини, нарязани на кръгчета. Подправяме с 3 скилидки счукан чесън и малко студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и поднасяме.



ОРИЗОВА САЛАТА С РИБА ТОН

Сваряваме 1 чаша ориз и го изсипваме в купа. Подправяме с 2 лъжици зехтин, сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбъркваме.
Прибавяме 2 твърдо сварени, нарязани на кубчета яйца, 2 нарязани на кубчета домата, 2 нарязани на кубчета кисели краставички, 1 консерва риба тон, 6 обезкостени и нарязани черни маслини и 6 нарязани зелени маслини. Разбъркваме добре и сервираме.
Не бих искал в никакъв случай да пропусна и италианската картофена салата, която според мен е най- вкусната в света.


КАРТОФЕНА САЛАТА С РИБА ТОН

Измийте и сварете 4 цели картофа. Обелете ги още преди да са изстинали напълно и ги нарежете на кубчета. Прибавете към тях ситно нарязана глава червен лук; посолете и подправете с бял пипер. Залейте сместа обилно със зехтин, прибавете малко бял оцет. Разбъркайте добре. Оставете салатата да престои така няколко часа. Един час преди да я сервирате прибавете 100 – 200 грама риба тон, 100 – 150 гр. обезкостени черни маслини, разбъркайте леко и украсете с каперси.


ФЕТУЧИНИ “АЛФРЕДО”

В лъжичка зехтин запържваме за 2 мин. 2 скилидки счукан чесън. Поръсваме с лъжица брашно, пържим 1 мин., разбърквайки непрекъснато. Наливаме 3/4 чаша мляко, като отново бъркаме непрекъснато, за да не се получат грашки. Поставяме в соса 50 гр. натрошено сирене и бъркаме, докато получим хомогенна смес. След това прибавяме и 50 гр. настърган кашкавал и бъркаме докато и той се разтопи. Подправяме с малко бял пипер. Заливаме фетучините с този сос и ги поръсваме обилно с кашкавал.

СПАГЕТИ С РИБА ТОН И ГЪБИ

В дълбока тенджера загряваме зехтин. В него запържваме за 1- 2 мин. нарязана скилидка чесън и малко лют пипер. Прибавяме нарязаните гъби. Задушаваме 2 мин. и наливаме чаша сухо бяло вино.
Накъсваме една консерва риба тон и я прибавяме към гъбите. Разбъркваме. Задушаваме 5 минути. Наливаме 2- 3 черпака пресен доматен сос (от обелени и смачкани домати), подправяме със сол и малко захар, варим още 15 мин. Към соса прибавяме сварените спагети и разбъркваме добре. Поръсваме с настърган кашкавал и сервираме.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта