Пилешка плешка?

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Пилешка плешка?

Мнениеот lucky6 » вт май 31, 2011 12:35 pm

Мили готвачи :chef: , помагайте!

Дайте линк за схема за разфасоване на пиле, моля ви!
Може да ви е странен моя въпрос, но тук се забърках в един спор.... "Има ли си пилето плешка и къде се намира?" :) За филето на прасето и филето на пилето е ясно, че са на различни места, ама плешката мисля, че съвпада. Или бъркам?! :? Едната дама тук твърди, че пилето няма такова нещо, другата се е хванала за бедрото и защитава тезата, че е "ей туй" :eek: .
Търся схема за разфасоване в гугъл и няма! Прасета, агнета и телета - схеми навсякъде, за пиле няма!


Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Как да обработим пилето

Мнениеот ma_rri_na » ср юни 01, 2011 1:24 am

Давам с превод на страница за разфасоване на пиле :
http://translate.google.bg/translate?hl ... rmd%3Divns

Копирай и го постави/ paste/ в часта от браузъра който ползваш, където е записан адреса на страницата или директно следвай линка.

По принцип пилето има само 1 двойка крака - бедра наричат го и още бутче то се дели на т.н - горно и долно
Прасето, агнето и т.н наречени чифтокопитни имат 2 двойки крака - горните към главата са плешки, а долните към задните части са бутове - по тази логика долното бутче на пилето е копан, а горното бутче - плешка

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср юни 01, 2011 11:37 am

Аз познавам една сладурана тук от сайта, за която анатомията на животните е ежедневие, понеже тя е доктор по ветеринарна анатомия (май така се казва... извини ме златна, ако погрешно обясних професията ти). Жалко, че не се е включила да обясни. :)

Пилето си има плешки като част от анатомията, но те не играят роля в кулинарията. Плешките са костни лопатки високо на гърба, почти на нивото на вратните прешлени. Има някакъв плешечен пояс. Това сега го прочетох в един сайт за орнитолози. Към плешките са свързани горните крайници, при птиците това са клилете. Тъй като крилете се задвижват от гръдния мускул, а не от гръбния, птиците имат силно изразени гърди и почти никакво месо на гърба.
Гърдите на птиците се наричат още филе и са около 35 % от цялото тегло. Гърбът, особено горната част, не играе роля в разфасоването, най-много след отделянето на гърдите целият гръден кош, наречен още фенер, да се ползва за варене на бульон.
Бутовете на пилето имат много и различни малки мускули, отделени един от друг с тънки слойчета мазнина, невидима, но играеща голяма роля за вкуса. Бутовете са горен и долен, като долния се нарича още (по народному) копан.

При всички животни важи едно интересно правило - колкото по-използвана е една част от анатомията, т.е. колкото по-натоварен е мускулът, толкова по-червено е месото му. Тъй като пилетата не летят, a вървят, месото на гърдите им е светло, а на бутовете е червено. Съвсем не е така при патиците например - гърдите на патиците са с тъмно, червено месо, защото те летят и ползват гръдните си мускули. Но пък бутовете им нямат чак толкова месо.
Имам схема, за жалост на немски и някои от понятията даже не съм ги чувала на български...все пак я качвам и ще преведа, доколкото мога.


Изображение


1) Brust Гърди
1a) Außenfilet Външно филе
1b) Innenfilet Вътрешно филе
2) Keule Бут
2a) Oberkeule Горен бут
2b) Unterkeule Долен бут
3) Flügel Крило
4) Rücken Гръб
5) Pfaffenschnittchen буквално : Попски отрязък, Попски къс
6) Bürzel Трътка
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Мнениеот lucky6 » ср юни 01, 2011 12:40 pm

Благодаря и на двете ви!

В моите представи плешка е парче № 4 от схемата на Aliana. Отсега понятието "плешка" за пиле няма да я ползвам. Ще го наричам гръб.


Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » ср юни 01, 2011 2:20 pm

От посочената схема аз пък си мисля, че плешката е част 2а, известна е наистина още като горно бутче, поне моята информация е такава.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср юни 01, 2011 2:27 pm

Лъки, права си, плешката е на гърба, тя наистина съществува, само при пилето тя не е покрита с месо и не играе роля в кулинарията.
Милена, плешката не е бедрото, анатомично това е невъзможно :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнениеот ma_rri_na » ср юни 01, 2011 8:00 pm

Вече ми е напълно ясно :)
Следващия път , мъжа ми като поиска от пилето не копан или така наречената кълка , а плешка , ще му дам часта от гърба където има само кожа :lol: :lol: :lol:
Така де, всеки каквото заслужава - да не е толкова претенциозен - ще яде каквото му сложа :lol:
А сега малко по сериозно -
На част от пилешките разфасовки , които купувам - пише много ясно и точно - плешка - като се има в предвид горната част на цялото пилешко бутче .
Вярно, че има и разфасовки на които пише - горно или долно бутче .
Незнам дали това е грешка в наименованието на разфасовките на пилето - но тълкуванието е ясно. :D

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » ср юни 01, 2011 11:43 pm

И аз имах точно това предвид като писах, че в моите представи плешката е горната част от бутчето. Виждам, че и Марина е от Варна, просто тук в магазините така са обозначени на опаковките и така сме си свикнали. :? А иначе наистина има логика в това, което Рали казва. :).

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет юни 02, 2011 1:24 am

Аз съм абсолютно сигурна в това, което казвам. При всички гръбначни животни животни (за рибите май не важи де) плешката е костта на гърба, в чийто край е раменната става. В нея влиза рамото - горния край на горния (или предния) крайник.
Аз имах птици, дори незнам как се казват на български, австралийски зеброви .... финки? ...както и да е...та една от тях си беше изкълчила рамото, имаше счупване на плешката и трябваше да я приспят. Това се случва с птиците, когато по време на полет крилото им се удари в нещо. След счупване на крилото измъкването на плешката е втората по честота причина, птица да не може да лети. Не да не може да върви или да куца, а да не може да лети - защото за плешката е захванато крилото, а не кракът на птицата.


Лека нощ на всички :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » чет юни 02, 2011 9:38 am

Благодаря ти, Рали, за полезната информация! :) Човек цял живот се учи.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта