йенски съдове

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
sissil
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 62
Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
:: 5 рецепти от sissil
:: 26 снимки от sissil
Местоположение: Alb.( Valencia) España

йенски съдове

Мнениеот sissil » чет юли 07, 2011 5:13 pm

Здравейте весели готвачи.:chef:

Твърдо съм решила да изхвърля старите тави ,които имат ужасен вид и да си купя нови.Дълго мислех и разсъждавах върху няколко варианта и се спрях на тези от йенско стъкло.Имам обаче едно съмнение, правилното използване . Спомена от майка е ,че винаги когато готвеше се стараеше да сложи яденето в не загрята фурна .Аз това няма и немога да го спазвам .
Някой/я от вас използва ли такива съдове ?
Моля бихте ли ме посъветвали. :?и споделили как ги използвате.
Изображение


lilialkara
ентусиаст с миксер
ентусиаст с миксер
Мнения: 9
Регистриран на: пон апр 12, 2010 1:41 am
:: 3 рецепти от lilialkara
:: 25 снимки от lilialkara

йенски съдове

Мнениеот lilialkara » чет юли 07, 2011 5:56 pm

Здравейте и от мен,
имам доста йенски съдове и честно казано съм ги слагала и в загрята и в студена фурна. Дори предпочитам да готвя в тях защото по-лесно се почистват и във всеки момент можеш да видиш какво става с яденето. Купувала съм си ги от CONSUM и идея нямам къде са произведени. Според мен са много удобни...купувай смело :)

Потребителски аватар
sissil
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 62
Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
:: 5 рецепти от sissil
:: 26 снимки от sissil
Местоположение: Alb.( Valencia) España

Мнениеот sissil » чет юли 07, 2011 6:01 pm

lilialkara ,благодаря ти за бързия съвет . :clap:
Подразбиращо от веригата магазини в кое кътче живееш? :wink:
Изображение

Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Мнениеот lucky6 » пет юли 08, 2011 10:24 am

Здравей, Славе!

Имам няколко йенски тави, използвам ги, но не толкова често колкото другите. Много са подходящи за пред гости - можеш да сервираш с тавата и изглежда добре. Или поне на мен ми харесва, докато с обикновена тава.... :? Правя в тях запеканки с картофи и баници - ястието изглежда красиво и отстрани. Приготвяла съм в йенски тави пиле с картофи, пълнени чушки, риба на парчета или пълнена, пълнен заек и други, като общото между тях е, че продуктите се нареждат в тавата и се слага да се пече в незагрята фурна. Може фураната да е топла, но с гореща не съм пробвала, пък и ме е страх да го направя. По същата причина не изливам горещо ястие в йенската тава, за да се запече отгоре - например мусака. Имам чувството, че ще се спука. Едва ли е така - нали са за това, но все пак.. Може би, ако се затопли първо стъклото не е опасно.
Добре изглеждат в тези тави руската салата и пресния компот през лятото /аз имам една по-дълбока, но не е чак колкото тенджера/.
Та идеята ми е като хвърляш старите, да си запазиш една за всеки случай :thumbsup: Пък след месец може и нея да "запратиш"...
Успех! :thumup:


Потребителски аватар
sissil
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 62
Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
:: 5 рецепти от sissil
:: 26 снимки от sissil
Местоположение: Alb.( Valencia) España

Мнениеот sissil » пет юли 08, 2011 8:43 pm

Здравейте.
Вчера се разходихме по магазините и без много мислене се сдобих с йенска тавичка.Купих я от CARREFUR пише ,че е внос от Франция издържа на -40 и +300 градуса .Става за микровълнова ами супер.
lucky6[b] изобщо няма да се замисля да запазвам старата тава.Даже я изхвърлих и със спестяване.Може да се чудиш какво значи ,ами от моя шев знам така ,когато имаш за изхвърляне някой съд сготви в него и после без да го миеш заминава в кофата за боклук ами прав е човека сготвям ,няма да мия и спестявам вода време и веро.Компенсация за похарчените пари за новия съд. :lol:
Изображение

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

За йенска тавичка - не е платена реклама ! :D

Мнениеот ma_rri_na » нед юли 10, 2011 2:53 pm

Аз ползвам йенски тенджери и тави на SIMAX - не са много скъпи, чешка марка, с дълга история в производството на стъкло. Изключително съм доволна, държат с години,отгоре ръбчета не са много вдлъбнати и при загар лесно се мият. Наскоро си проръчах по интернет - от България няколко такива, включително и тава за готвене без мазнина, кутия с капак, кана и мерителна мендзура, която издържа и на газов котлон - изпробвано. Доставиха ми ги без никакви проблеми . Имат и различни форми за кекс, руло - но такива ще си поръчам малко по късно.
Виждала съм и турски, и френски марки, но нямам отзиви.
Помня, че навремето - преди 20 -на години, за по- голям обем се ползваше и се търсеше много стъклената част от вратичка на пералня Перла- направена е от дебело топлоустойчиво стъкло , издържащи на вибрации и резки смени на температурите. Ползваха такива "купи " много мои познати и беше хит в домашната кухня. :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » нед юли 10, 2011 11:30 pm

Аз знам ,че не трябва да се слагат мокри в загрята фурна.Може да се слагат ,но фурната да е студена.Два пъти карамелизирах захар в правоъгълната ми тавичка направо на котлона,за да направя крем карамел направо в нея.Нямаше никакъв проблем и крем-карамела стана супер.Обаче на третия....точно се карамелизира захарта и пууууууук----тавичката отиде на кино,спука се :) Още се чудя защо така се получи... :o Като цяло са удобни съдове,но аз предпочитам керамичните.В момента има много красиви керамични съдове,но по важното е,че в тях ястието е по вкусно :) Все пак-всичко е въпрос на вкус! :)
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнениеот ma_rri_na » пон юли 11, 2011 1:30 am

Добър пример от BABY как да не се ползват йенските тавички и керамичните съдове - дали ще е стъкло или керамика - сач например , разликата в температурите на горещото дъно и студените стени създава напрежение в материала, което неможе да се компенсира по цялата повърхност на съда и прааааааааас -
пука се или се чупи. На същия принцип напуках два сача на котлона - от тогава нататък го слагам само във фурната . Аз експериментирах със стъклената мензура на газов котлон, но беше пълна със супа - т.е нямаше голяма температурна разлика между стените и дъното на съда.
Дали ще е мокър или не няма значение, важно е фурната да не е гореща.

Изображение
Изображение

А да, забравих да Ви кажа, че ако варите боб в гърне - гърнето не се слага директно в живия огън , а отстрани , също така гърнето не се слага на горещ котлон, а на студен на по -ниска температура, да къкри бавно .
Много често правя гювеч в керамични гювечета - слагам ги в студена фурна.
Също така имам и тенджера за бавно готвене на Morphy Richards Oval Slow Cooker - керамична е и се загрява от всички страни на тенджерата, а не само дъното.
Между другото и аз правя крем карамел в йенска тенджера, но карамела го правя отделно и предварително леко загрявам във фурната тенджерата и много внимавам как разливам карамела на дъното на тавата.
Препоръчвам Ви крем карамел с 2 топки сметанов сладолед - много си допадат вкусовете, особено ако крем карамела е с настъргани корички от лайм и истинска ванилия.

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » пет юли 15, 2011 11:53 pm

Само да допълня:
-никога да не поставяте стъклените съдове празни на гореща печка
-дъното на съда винаги да е покрито с течност
-преди поставяне в/у печка,съда трябва да е подсушен от външната си страна
-при доливане да се слага гореща течност
-горещи съдове да не се слагат в/у студен метал или мокри подложки
-да не се сипват студени ястия в горещи съдове

Успех и вкусно готвене !
Изображение

mazhdrakova
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: чет авг 25, 2011 7:23 pm

Re: йенски съдове

Мнениеот mazhdrakova » чет авг 25, 2011 7:37 pm

lilialkara написа:Здравейте и от мен,
имам доста йенски съдове и честно казано съм ги слагала и в загрята и в студена фурна. Дори предпочитам да готвя в тях защото по-лесно се почистват и във всеки момент можеш да видиш какво става с яденето. Купувала съм си ги от CONSUM и идея нямам къде са произведени. Според мен са много удобни...купувай смело :)


Тези съдове могат да се ползват без проблем в нагорещена фурна,върху решетката.Трябва да се внимава горещ съд да не се поставя върху суден плот или влажна повърхност. Стъклото по принцип е по-чувствително към рязко свиване.Най-доброто,което в момента е на пазара, са иените от фирма ПИРЕКС.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост