Сушени смокини-как се правят?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
zorizorita
началник печка
началник печка
Мнения: 4
Регистриран на: съб авг 30, 2008 2:57 pm
:: 4 рецепти от zorizorita
:: 2 снимки от zorizorita

Сушени смокини-как се правят?

Мнениеот zorizorita » пет юли 29, 2011 8:15 am

Моля, някой ако знае как се правят сушени или озахарени смокини ще съм благодарна , ако сподели опит.Имаме голяма смокиня, на която всяка година се чудим какво да правим плодовете и.Омръзнаха ни сладка.Търся нещо по- различно.


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб юли 30, 2011 1:50 pm

Зори, здравей!

Намерих следните неща:

Нанизани на шнур, с възли помежду им, за да не се допират плодовете. Шнурът да не е тънък, за да не се прокъсат смокините от собствената си тежест. Слагат се в горещо таванско помещение или директно на слънце, покриват се с тензух, но без да е долепен до тях, за да не ги кацат насекоми и да не ги ядат птичките.

Или:

От летви се прави рамка, опъва се на нея мрежа за комари. Смокините се надупчват и се слагат на мрежата, без да се допират. Може да се направи конструкция и да се наредят рамки една над друга, пести се място. Слагат се на пек, обръщат се всеки ден. Пак се предпазват от мухите с тензух например.

Или във фурна:

Смокините се разполовяват, слагат се в тава, температурата се покачва бавно до 80 градуса, обръщат се от време на време. Продължителността зависи от големината на смокините, не са писали време.

Сушените смокини се съхраняват в ленени торби на тъмно и прохладно място - така са писали :)

Информацията е от нета, аз не съм пробвала, макар че ние също имахме смокиново дърво, което даваше обилна реколта. Ние ги ядяхме пресни, докато ни прилошееше от тях :D И мармалади варяхме.

Хайде успех!

И сподели резултати :)
www.facebook.com/artandhobby

zorizorita
началник печка
началник печка
Мнения: 4
Регистриран на: съб авг 30, 2008 2:57 pm
:: 4 рецепти от zorizorita
:: 2 снимки от zorizorita

Мнениеот zorizorita » съб юли 30, 2011 3:56 pm

Много благодаря за съвета.Ние опитвахме да ги сушим на мрежа, но незнайно защо станаха много твърди и жилави.Мислех си че грешим някъде.Ще опитам във фурната-може да стане по-сполучливо.Ще споделя по-късно за провала или успеха.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон авг 01, 2011 1:39 pm

Аз си мисля (без да имам претенции да съм права :) ) , че домашно сушените плодове винаги са твърди - сещам се за сушени сини сливи, които съм държала по половин час в уста, за да мога да ги сдъвча.

Купешките сушени плодове, особено така наречените "софт"-сушени плодове, съдържат овлажнители като сорбит или глицерин. Те имат вкус на сушен плод - т.е. много по-сладък от пресния - но консистенцията е такава, че да може безпроблемно да се дъвчат. Понеже влагата благоприятства развитието на бактерии, най-често имат и консервант, който подтиска размножаването на бактерии, спори и всякакви микроорганизми. А за да не потъмняват биват обработени със сяра.

Домашно сушените плодове разчитат единствено на липсата на вода като база за неразвитие на микроорганизми. Затова са много сухи и съответно много твърди. Най-добре е да се накиснат преди консумация.

Затова си мисля, че сте успели с мрежата :)
www.facebook.com/artandhobby


zorizorita
началник печка
началник печка
Мнения: 4
Регистриран на: съб авг 30, 2008 2:57 pm
:: 4 рецепти от zorizorita
:: 2 снимки от zorizorita

Мнениеот zorizorita » пон авг 01, 2011 4:48 pm

Сигурно е така.Опитвала съм се да открия рецепта за озахарени плодове-зная , че там предварително се варят в захарен сироп и след това се сушат и може би не стават толкова твърди , но в нета не открих нищо достатъчно конкретно по въпроса.Ще изпробвам още няколко варианта и ще видим кой ще е най-сполучлив.Последните години виждам , че сладкото все по-малко се консумира и трябва да се търси алтернативен вариант ,за да не похабяваме плодовете.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта