крехки пържоли на скара

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
vgulubova
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: вт мар 01, 2011 11:41 am

крехки пържоли на скара

Мнениеот vgulubova » пон авг 08, 2011 1:58 pm

как да станат пържолите крехки?как се обработват,колко време се пекат на ел. грил?


Потребителски аватар
STELKINA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 348
Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
:: 45 рецепти от STELKINA
:: 222 снимки от STELKINA
Местоположение: милано родом от сливен

Мнениеот STELKINA » чет авг 11, 2011 11:51 am

Здравей
Аз взимам вратни пържоли не много дебели . Приготвям ги от предния ден. Слагам им соев сос , вино , лук , сол , черен пипер и чубрица .Обърквам ги добре и престояват в стъклена купичка в хладилника. Пека ги около 5 минути от двете страни на грил теган или барбекю

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3731
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнениеот Sirena » чет авг 11, 2011 4:05 pm

Правя марината от вино, горчица, мед и ситно нарязан лук, месото престоява няколко часа и е готово за скарата. Ползвам тази марината за свинско и пилешко месо.
Понякога купувам от руските магазини подправка"Аджика" и мариновам с нея.
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."

bubole4e
началник печка
началник печка
Мнения: 89
Регистриран на: ср авг 25, 2010 11:01 am
:: 16 снимки от bubole4e

Мнениеот bubole4e » чет сеп 01, 2011 2:32 pm

Ще използвам темата да попитам някой знае ли как вече печени пържоли,след размразяване да се приготвят сочни като токущо печени?Ако някой има идея ще се радвам да сподели.


Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3731
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнениеот Sirena » чет сеп 01, 2011 3:17 pm

Това не ми се е налагало , но мисля че ако се стоплят на пара ще останат сочни. На времето майка ми така "оправяше" стария и изсъхнал хляб.
Дано съм била в помощ :D
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."

bubole4e
началник печка
началник печка
Мнения: 89
Регистриран на: ср авг 25, 2010 11:01 am
:: 16 снимки от bubole4e

Мнениеот bubole4e » чет сеп 01, 2011 3:44 pm

Наталия,благодаря ти утре ще ги размразявам и ще видим каква ще я свърша.Вили надявам се не се сърдиш че ти се бъркам в темата но за моя въпрос не си струваше да отварям нова.

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнениеот ma_rri_na » чет сеп 01, 2011 11:40 pm

Една хитринка - пържолите и котлетите преди да ги овкуся ( виж рецепта Вратни пържоли и котлети на барбекю) ги замразявам в шоковата част за замразяване на фризера и после ги оставям за се размразят в хладилника.Тогава течността в молекулите на месото се замразява и увеличава обема си, като разкъсва между молекулните връзки.
Другия прийом е да правиш пържоли само когато някой те е ядосал- грабваш чука за начукване на пържоли и естествено си го изкарваш на пържолите - почти удвояваш площта им. :lol: :lol: :lol: . После се чувстваш много добре, ама е малко скъпичък метод -всеки път ,когато си ядосан да правиш пържоли. :D
Друг начин е като нарежеш леко повърхността им със специален уред от ножчета .
Някои използват лимонов сок или вино - но не знам дали киселината спомага за окрехкостяване на месото. Аз слагам лимон или вино само за вкус.
Чела съм само, че със прах от бромелаин - получава се от ананас , поради факта, че съдържа ензими разграждащи връзките на белтъчните молекули, можеш да направиш по крехко месото.
В нета намерих да се продава такова " нещо" , но не и в България. В България се продава бромелаин само като хранителна добавка - на хапчета, но това е за вътрешна употреба за спортисти на специален хранителен режим , а не за употреба за пържоли - не се знае в какви количества да се ползва и как .
По въпроса за печенето , не може да се даде определено време - единствения начин е чрез кусване - отрязваш си малко парченце и го пробваш - така докато установиш на вкус какво е състоянието на пържолата или докато пържолите се свършат - естествено :lol:
:lol:
Така, сега по сериозно - наистина времето за печене варира от типа на месото - от старо или по - младо прасе, дали е по сухо или мазно и т.н. Дали обичаш по сухи и препечени пържоли или пържоли алангле- с червено месо по средата. Пържолата трябва да е сочна.Аз винаги ги препичам, поради факта, че в суровата пържола може да има глисти или тения. Има една приказка - "Страх лозе пази" - така че по добре да се презастраховам.
Освен това също така зависи и от мощността на електрическата скара , от какъв тип е - дали е с гладка повърхност, с реотани, с тръбички или чугунена с гофрирано покритие и т.н.
Не може да се каже - печете 5, 10 ,15 минути от всяка страна - трабва сам да установиш времето за печене. Това е все едно да определиш продължителността на любовния акт - извинявам се за нецензурния пример. Спирам до тук преди да съм започнала да пиша глупости .
Погледни някои рецепти за пържоли в търсене!

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » пет сеп 02, 2011 1:33 am

И аз като Наталия винаги ползвам горчица като мариновам свинско или агнешко. От нея месото става много крехко. Слагам също вино, черен пипер, риган, соев сос, олио и задължително лук, нарязан на филийки, който после се пече на скарата, става перфектна гарнитура.

keit67
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 8
Регистриран на: съб авг 22, 2009 5:16 pm
:: 18 рецепти от keit67
:: 26 снимки от keit67

Мнениеот keit67 » пет сеп 02, 2011 8:47 pm

Правя си марина от лук, чубрица, черен пипер, червен пипер, сол и наливам 1ч.ч. чаша прясно мляко слагат се 2-3часа в хладилника. Стават много крехки и сочни. По същия начин правя и пилешко месо.

Потребителски аватар
PassionFlower
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 158
Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
:: 352 рецепти от PassionFlower
:: 1554 снимки от PassionFlower
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

:)

Мнениеот PassionFlower » вт сеп 13, 2011 8:17 pm

Аз си правя маринатата като смесвам месото със 100-150 мл бира, престоява така поне 30 минути, след което си добавям подправка за скара и олио. Всичко си го обърквам много добре, нарязвам лимон като му изцеждам и сока и оставям поне за още 30 минути престой в хладилник. :love:
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта