За патладжаните

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

За патладжаните

Мнениеот Aliana » пет сеп 09, 2011 9:03 am

Здравейте!

Да ви питам нещо...

Аз никога не отцеждам патладжаните и типичният им вкус много ни допада. Обичам патладжани във всякакъв вид - от кьопоолу до имам байълдъ. Обаче.... Обаче винаги ги обработвам топлинно, докато почти се разпаднат (или когато ги пека цели - да се слегнат). Защото се страхувам, че ако останат стегнати ще са още сурови и понеже толкова много чета навсякъде за прословутата "горчилка", ми се е втълпило, че сурови са отровни... Знам, че може да ви звучи смешно. Но по тази причина например никога не правя и не ям панирани на шайби патладжани.
Та моят въпрос е - отровни ли са сурови патладжани и кога фактически патладжанът вече не е суров (надявам се, че се изразявам разбираемо) :roll: ?

Поздрави!
Ралица
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнениеот ma_rri_na » пет сеп 09, 2011 6:02 pm

Казват, че патладжаните са месото на бедняка - съдържат много полезни съставки, попиват доста мазнина поради порестата си структура и от тях могат да се направят много и различни ястия .
Горчилката в патладжаните се дължи на алкалоиди - фенолни киселини. Не знам доколко тези алкалоиди са токсични. В миналото патладжаните са горчели много, но с култивирането им - вече има сортове които изобщо не горчат, а имат само леко горчив вкус. И аз не обичам сурови патладжани, но поради вкусови причини, въпреки че ги изцеждам - поръсени със сол.
Патладжаните принадлежат към семейството на куче грозде , която включва също и домати, сладки чушки и картофи .
Съдържат много антиоксидантни вещества и единствено са противопоказни за хора страдащи от бъбречни болести , поради факта , че имат малки семенца и съдържат оксалати.
Виж http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22
Надявам се ме съм била полезна.

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

за патладжаните

Мнениеот mamcheto61 » пет сеп 09, 2011 8:23 pm

:D :D Ех Рали..не са отровни патладжаните... :D У дома патладжаните се консумират само панирани и само в прясно състояние..не ядем консервирани..макар че правя страхотно вкусен маринован патладжан..но съпругът ми не обича туршии в които има олио и много рядко го правя.. :roll: Аз си сея от дългият шарен патладжан понеже той няма такава горчилка.Не го беля на цяло, а само от 4 страни по една лентичка махам и той става като правоъгълен,нарязвам го по на тънко на филии и го слагам в подсолена вода и после си го валям в брашно и яйце и си го панирам,даже си правя кесийки с паниран патладжан и си ги съхранявам във фризера.Патладжана е противопоказен при заболявания на черния дроб..Сега има и много нови сортове,които пък почти нямат тая горчилка..тая година попаднах на такъв..топчест и светлозелен с много тънка кора..наистина е вкусен.. :thumup: Така,че смело си панирай патладжанче..няма страшно..от личен опит го казвам :clap: :clap: :clap:

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб сеп 10, 2011 11:54 am

................................

Момичета, благодаря ви за отговорите!

:love: :love: :love:

Честно казано не знам защо е този страх...
Ето четох наскоро една рецепта за кордон бльо от патладжани. И страхотна снимка имаше. Ама пусто като не смея.....

Трябва да се реша! Толкова рецепти отбягвам само заради това!

Сурови.... съвсем сурови, така ли :eek: На мен наскоро ми пламнаха ръцете от патладжани, не по дланите, а от горната страна на пръстите и по китките! Докато не се измих със сапун, не се махна паренето. Така че сурови да ги пробвам - не вярвам някога да се реша :/ :/ :/ Но панирани сигурно ще се навия!

Сега за горчилката. Аз мисля, че патладжаните, които аз познавам и ползвам, нямат такава горчилка. Аз никога, ама никога не соля патладжан и не помня някога да съм усетила горчивина... :? Сигурно сортовете тук на пазара са такива, не знам. Иначе на външен вид са си съвсем нормални, черни патладжани. Виждала съм и съм пробвала и други сортове, но понеже ги убивам от готвене :oops: ... голяма разлика няма за мен.
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Мнениеот lucky6 » пон сеп 12, 2011 1:21 pm

Рали, и аз като теб не осолявам предварително патладжаните и не чакам т.нар. горчив сок. На мен не ми горчат. А иначе съм пробвала да панирам кръгчета патладжан в брашнена паста /гъста смес от брашно и вода/. Панировката става хрупкава, патладжанът е като задушен и поема по-малко олио. Различава се по вкус от пържения, паниран само в брашно, но определено не е суров...

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Мнениеот xevi » ср сеп 14, 2011 4:04 am

Според мен това за горчилката е в зависимост от сортовете. Аз наскоро (последните няколко години) започнах да ям и готвя патладжани и първият път най-чинно си ги нарязах на кръгчета и оставих да се изцедят, както си пише в почти всички рецепти. Абе, като ги нарязах - те отвътре сухи, чудя се аз какво ще се отцеди, но си ги сложих и чакам. След половин час - никакъв ефект... близнах ги тук-там очаквайки горчилка, ама - не. Така ги готвих и оттогава не отцеждам и не са ми горчали патладжани.

За отровността - не виждам как е възможно, Рали :) Не му се притеснявай. Едни патладжанени рулца не ми се опекоха добре - отровни не бяха, но не са толкова вкусни като добре опечените.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » нед окт 02, 2011 12:17 pm

Tеодора, Неви, благодаря ви за отговорите.

Междувременно намерих време да почета за патладжаните. Единственото обезпокоително нещо, което открих, е, че недоузрелите патладжани съдържат соланин, както и недоузрелите домати. Соланинът естествено не се маха с топлинна обработка :roll: , значи и това не може да ми служи като извинение. Все още не съм пробвала патладжан по "необичайна" за мен рецепта. Но е планувана салата от патладжан на грил: нарязан на шайби патладжан се слага на много горещ грил, да стане на черти, а после се залива с дресинг от сол, черен пипер, люта чушка на ивички, магданоз, чесън, олио и оцет. Много вкусно било, да видим дали ще успея да й се насладя или ще ми присяда от притеснение :oops:

Желая на всички приятен уикенд :love:

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » пон окт 03, 2011 3:24 pm

Aliana написа:Tеодора, Неви, благодаря ви за отговорите.

Междувременно намерих време да почета за патладжаните. Единственото обезпокоително нещо, което открих, е, че недоузрелите патладжани съдържат соланин, както и недоузрелите домати. Соланинът естествено не се маха с топлинна обработка :roll: , значи и това не може да ми служи като извинение. Все още не съм пробвала патладжан по "необичайна" за мен рецепта. Но е планувана салата от патладжан на грил: нарязан на шайби патладжан се слага на много горещ грил, да стане на черти, а после се залива с дресинг от сол, черен пипер, люта чушка на ивички, магданоз, чесън, олио и оцет. Много вкусно било, да видим дали ще успея да й се насладя или ще ми присяда от притеснение :oops:

Желая на всички приятен уикенд :love:


:D :D Ох,ще ме умориш бе Рали,няма нищо страшно,а тая салатка и аз ще я изпробвам.Аз например като палнем барбекюто винаги си пека патладжан на него,леко го посолявам намазвам го с олио и после на скарата,става чудесен.Давай престраши се най-после. :hungry:

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5391
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » пон окт 03, 2011 11:03 pm

Рали, аз също много обичам патладжан и доста отдавна имах същите притеснения като теб. С течение на времето ги преодолях и с удоволствие експериментирам - опитай тези рецепти, надявам се да ти харесат: Печени патладжани на грил тиган, Патладжанени рулца със сирена
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » ср окт 05, 2011 1:16 pm

Makaweli написа:Рали, аз също много обичам патладжан и доста отдавна имах същите притеснения като теб. С течение на времето ги преодолях и с удоволствие експериментирам - опитай тези рецепти, надявам се да ти харесат: Печени патладжани на грил тиган, Патладжанени рулца със сирена


:? :? Знам че не е по темата ама да попитам защото ще си изям ушите ,че не знам как става тоя номер със заглавието на рецептата,която слагате и като цъкнеш на нея ти показва рецептата-дайте малко разяснение.

А ето и по тематаИзображение това са зелени патладжани които са хит това лято в нашето село,даде ми ги днес една комшийка да си ги приготвя,тя вече 2-3 пъти ми дава,та много са леки и вкусни,може да не се белят,и също така не се солят и отцеждат,просто защото нямат горчилка.Заделила ми е един да си събера семе и догодина ще си го произвеждам и аз. :D



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост