Как се измива агнешко шкембе

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
gigov52
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пон дек 13, 2010 5:17 pm

Как се измива агнешко шкембе

Мнениеот gigov52 » пон сеп 19, 2011 11:31 am

Интересувам се как да почистя агнешко шкембе за да го приготвя по някакъв начин,защото ми казаха хора,че трябвало да се измие с вар или варов разтвор - не съм наясно кое и как. В рецептите пише да се почисти и измие,без подробности.Необходимо ли е наистина да се кисне или "пере" с вар, защото такава се намира вече много трудно!


Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » пон сеп 19, 2011 5:41 pm

Аз знам,че се мие с хлебна сода,но за варта не бях чувала.
Изображение

Потребителски аватар
veselinka
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 34
Регистриран на: нед окт 25, 2009 10:25 am
:: 2 снимки от veselinka
Местоположение: гр.Шумен

Почистване

Мнениеот veselinka » вт сеп 20, 2011 7:16 am

Леко го ПОПАРВАМ във вряща вода и после го изстъргвам с нож.И със вар съм го правила ,наистина става :) Дано да съм била полезна!!! :thumup:

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 186 рецепти от mamcheto61
:: 990 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » вт сеп 20, 2011 1:39 pm

:D :D аз понеже постоянно се занимавам с карантии чистя агнешко,ярешко и телешко шкембе с вар.Трябва ти една шепичка вар намазваш шкембето и няма нужда да се кисне или престоява..веднага започваш да го остъргваш със ножа.Става бяло като пуканка.Измиваш си го хубаво,може и да си го попариш ако искаш и после си го приготвяш както си знаеш.Така варта едновременно чисти и дезинфекцира шкембето.Само когато чистя телешко шкембе след като го намажа го оставям 10 минути да престои и тогава го чистя.Надявам се да съм ти помогнала.Начина е много бърз,лесен,а и резултата е качествен.Успех!!!!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср сеп 21, 2011 9:36 am

А това "варосване" не е ли вредно? И за сладка съм чела да се слагат плодове във вар. Ама не съм наясно. Извинявам се за отклонението :oops: :love:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 186 рецепти от mamcheto61
:: 990 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » ср сеп 21, 2011 11:10 pm

Aliana написа:А това "варосване" не е ли вредно? И за сладка съм чела да се слагат плодове във вар. Ама не съм наясно. Извинявам се за отклонението :oops: :love:


:D :D ами Рали от както се помня все сме варосвали шкембето и тъй като се гледам ..хич не ми е навредило(това в кръга на шегата),както казах варта даже дезинфекцира и после тя не остава а се измива хубаво,затова и аз като си изчистя шкембето си го заливам с вряла вода и после вече си го приготвям според рецептата(основно шкембе чорба).А това за сладкото,да прави се сладко от различни плодове като се киснат във варна вода за да останат после при варенето цели плодовете.Свекърва ми правеше сладко с цели кайсии,като много внимателно изваждаше костилките откъм дръжката на кайсията,после ги киснеше във варна вода 24 часа,чупеше костилките,белеше ядките и поставяше по 1 ядка вътре в кайсията и след това правеше захарен сироп и вареше в него кайсиите но на няколко етапа.А бе играеше си 2-3 дена..Но пък ставаше страхотно сладко...помагала съм и но никога не съм се наемала да го правя..просто нямам нерви.. :D :D

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » пет сеп 23, 2011 10:43 pm

И аз съм чистила шкембета с вар.Така се чистят най-добре.А сладко от смокини ,сини сливи и праскови редовно си правя с варна вода.Незнам дали е вредно :D ,ама май не е, щом толкова години съм жива и здрава :P .А сладката стават върха :thumup:
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » нед окт 09, 2011 6:07 pm

Да не забравяме и Рачела от тиква :clap: ! Тъкмо сега му е сезона за приготвяне! Без варно мляко не може да се втвърдят парченцата тиква.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта