Предлагам нова категория в конкурсите

Мнения, препоръки, съвети - всичко свързано с функционалността, съдържанието и дизайна на сайта и форума
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот Aliana » чет апр 05, 2012 2:08 am

Аз не бих се изразила толкова директно като Нели, но пък мога да си представя, колко много я е занимавала темата, за да стигне до там да е толкова директна и безпощадна.
Всички сме човеци, STELKINA, никой от нас не е зъл или злобен, а Нели е един прекрасен човек, който винаги има добра сума за всекиго, който е обичан и уважаван от цялото си обкръжение и винаги търсен за подкрепа във всяка една житейска ситуация, не само за тортите. Това, че е изказала мнението си, не я прави по-лоша от другите, може би само по-искрена. Просто Нели има пред вид, че тази нова категория беше предназначена точно за тези торти, които не само изискват повече труд и усилие, а и показват най-добрите постижения. Че всеки от нас започва от нула и се развива цял живот, е факт и не е предмет на тази дискусия. Но категорията беше предназначена за съвсем друг клас торти, нали така? Ами да направим една категория ПЪРВИ СТЪПКИ и готово. Какъв е проблема?
Защо трябва някой да бъде поощряван по този начин? Аз не съм взимала участие в шоу за торти нито на национално, нито на европейско, нито на световно ниво. Това убива ли ми мерака да правя торти? Не, напротив. Абсолютно ми е ясно, че съм 200 стъпала под тези, които са виртуози. Нужно ли ми е участие в техните съревнования, за да съм фасцинирана от тортите и да се стремя към все по-добри постижения? Защо трябва един първи опит да бъде директно включен в конкурса? Тук съм на същото мнение като Нели. И аз съм имала своите първи стъпки, и това че не са били дори забелязани не ме спънало да не проходя. Или нещо ти е страст и нищо не може да те спре, или е моментно увлечение и дори една такава номинация няма да доведе до подобрение на уменията.
Аз дори мисля, че номинирайки такива неизпипани торти, дори се прави мечешка услуга на изработилия е. Вместо да се говори открито за недостатъците, да се дават съвети, как е могло да стане по-добре, вместо да се дискутира къде евентуално е грешката, какво му бива сигнализирано? А, много си е добре даже, виж, успя дори в конкурса.
Тортата Кошница на мен лично ми харесва, но наистина ли не разбирате в какво се състои разликата да се шприцова едно цвете с едно цвъркане на шприца или да се изработи на ръка, набавяйки специални материали като глюкоза и цмц, да се замеси 24 предварително сместа за цветя, а след това да се изработи стрък по стрък, да се изсушава цял ден, да се внимава да не се счупи и да се апликира с пинцета? Ами ако тази разлика не се цени, къде е мотивацията за тези, които си дават такъв зор и то не два пъти в годината за рождените дни на децата, а ежедневно влагат усилия и средства да подобряват уменията си?
Друг е въпросът, ако смятате, че за тях този сайт не е подходящото поприще за изява на напредналите, а е заинтересован САМО да поощрява начинаещите. Тогава тези, които са постигнали опредено ниво на умения, ще се сбогуват и ще си търсят друга среда, и така със всяко следващо поколение кулинари или сладкари: докато са неумели, ще бъдат поощрявани, а като се понаучат ще бъдат принизявани.
За тортата на Галя74. Моля Галя да се включи и да каже как беше ситуацията. Защото според това, което аз знам, тя дори не е към тази рецепта. Но нека Галя си каже, надявам се да се намеси и се надявам да не стане олелия, а да се изяснят нещата. Що се отнася до крайния резултат - има още много, ама много труд да се вложи, и аз се надявам Галя да е наясно с това и да не се засегне от думите ми. Тортата със сигурност е оправдала целта си - да зарадва някого, да направи един празник по-китен и по-вкусен. Но да се твърди, че тази торта отговаря на накакви елементарни критерии за умение - съжалявам. Това би било обидно за поне няколко участника, за които се сещам спонтанно - Ичето, Елти, Нели, Марина и т.н.
Това, че истината най-често е болезнена, не означава, че трябва да си мълчим от криворазбран стремеж към добри отношения. Аз лично се уча от грешките си, Разликата е в това, че аз си виждам грешките и веднага се обръщам за съвет към тези, които са ми за пример с уменията И с искреноста на мнението си! Считам, че е много жалко, че тук не се установи тази практика с дискутиране на отделните торти. Точно това се прави от журито в един конкурс - посочват се грешките, посочват се добрите детайли, гледа се качеството на материала, чистотата на изпълнението. Как може една торта, чието покритие е на плисета, чиито фигурки са зацапани с цветове от други фигурки, която е изхълмена и с нарушена форма, и като цяло несъразмерна, да бъде номинирана за участие? Това е незачитане на труда на останалите. Дали фактът, че ще получи малко гласове е утешителен? Ами за мен лично не. Ще ви кажа и защо. Защото самия факт да си номиниран е вече голямо признание. Поне до сега за мен беше така.
Искрено се надявам думите ми да не бъдат приети като обида. Нямам нищо против никого от участниците, на Галя се опитах да помогна с каквото мога, отделих време, колкото ми беше възможно. Останалото е в нейни ръце и зависи единствено от хъса й и стремежа й към естетика.

Поздрави!

Ралица
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот xevi » чет апр 05, 2012 5:10 am

Благодаря Makaweli, за това мнение. :thumup:


Ще помоля участниците в дискусията да се въздържат от конкретизиране. Да посочиш една или няколко снимки и да обясняваш как не е "достойна" и не е хубава - снимка или обекта на снимката - не е приятно както за направилите снимките, така и за останалите четящи, оставя много горчив вкус. Вместо да се каже нещо за конкурса, нещо конструктивно, нещо полезно, дайте да си изсипем лошото настроение като обясним колко е лоша снимката на Х или У. :thumdown: Не е трудно да се изрази мнение, без да се нападат конкретни хора.


Опитвам се да вникна в това, което се казва като критика, защото е важно за следващи конкурси. Ако правилно ви разбирам мислите, че в последният конкурс снимките не са на достатъчно добро ниво и искате да поддържаме по-добри критерии? Права ли съм?
Не забравяйте, че това беше едва третият такъв конкурс и няколко пъти в тази тема се каза, че ще се развива. Също казахме, че всякакви конструктивни критики, предложения, идеи са добре дошли и да не се притеснявате да ги казвате тук.
Ако съм права в анализа си на последните мнения, бих искала да попитам само последният конкурс ли е проблем? Какви по-конкретни критерии да прилагаме? Да оставяме ли месеци без конкурс, ако няма много кандидати? Колко са много? Всякакви други коментари, които ви идват на ум? Но все пак, нещо което може да се използва, защото "НЕ ВИ Е СРАМ, на Х снимката не е хубава" просто всява напрежение и не води до нищо смислено.


P.S. Рали, Нели не беше "директна и безпощадна", а груба. Не се съмнявам, че е прекрасен човек, но в случая не одобрявам подхода й.

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот neli1100 » чет апр 05, 2012 6:45 am

Моето мнение за конкурса е :Ако няма снимки на две торти или три торти по-добре е да няма такъв за месеца.Да се държи на критериите за самата конкретна класация е по-добре.Трябва да се подържа идеята на самата категория.
"Плачех, че нямам обувки, докато не видях човек, който нямаше крака." Неизвестен автор.

Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот Elti » чет апр 05, 2012 1:04 pm

Да си призная не исках да се включвам, макар, че всичко изчетох и имам своя гледна точка. Тя донякъде се изразява с едно нещо, което от дълго време се чудя къде и как да го кажа. Но сега Aliana го е казала и освен, че я подкрепям и благодаря.
Aliana написа:
Друг е въпросът, ако смятате, че за тях този сайт не е подходящото поприще за изява на напредналите, а е заинтересован САМО да поощрява начинаещите. Тогава тези, които са постигнали опредено ниво на умения, ще се сбогуват и ще си търсят друга среда, и така със всяко следващо поколение кулинари или сладкари: докато са неумели, ще бъдат поощрявани, а като се понаучат ще бъдат принизявани.


Когато открих този сайт имах свои фаворити. Една малка част от тях още са активни потребители, но за съжаление друга част ги няма (какво ли ги е отказало тотално? Дали в стремежа да се хване дивото не е изтървано питомното? Дано ме разбирате, защото говоря завоалирано (в името на добрия тон)). А колко по-хубаво би било, да бяха тук всички "стари", плюс всички нови.
Коментарът на neli1100 по-скоро би трябвало да се тълкува като градивна критика, а не като "зъл език". И аз искам в конкурсите да се включват само естетически издържани кулинарни произведения. В противен случай това не е конкурс, а кастинг. И тъй като тортите, които участват в "Сладкарска работилница" не са много, защо не се предостави кастингът на потребителите ( за един месец пробно)? Потребителите да гласуват кои торти да участват и след това да е същинския конкурс.
Изображение
Моето блог-местенце - http://elti-spodeleno.blogspot.com
Моята facebook страничка http://www.facebook.com/SpodelenoOtKuhnataNaElti


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот Aliana » чет апр 05, 2012 1:52 pm

Хм... Аз също бих предпочела да спестя на някого неприятен момент, но просто не ми е ясно как трябваше да го кажа в конкретния случай? :? Да кажа само, че някои торти не са за в тази категория ли? И като се зададе основателния въпрос кои торти са това, да мълча или да пиша в лично съобщение на всички, с които имам личен контакт, изключвайки точно човека, за чиято работа се отнася? Аз мисля, че така би било недостойно. Наистина понякога няма как да се кажат конкретни неща по заобиколен начин. Да пиша, че нивото на конкурса падна? И пак ще бъде попитано, кое ме кара да мисля така.

Нещо съвсем друго ме плаши повече - как толкова много начинаещи и ентусиасти, които видимо имат мерак, а нямат умения, един път не се обърнаха с конкретен въпрос за съвет и помощ! Как и по-напреднали някак си "ослепяват" по отношение на собствените си творения. Липса на самокритичност.

Ще дам един пример, НЕКОНКРЕТЕН, макар че точно определена торта ми е пред очите:

Изработена е торта с материал от определена рецепта. Украсата се е напукала навсякъде, където има извивка. Материалът видимо е трошлив. А правилият тортата отива и слага оценка МНОГО ДОБРА :eeek: Е не цените собствения си труд ли? Ако аз си играя да правя моделажна смес, да работя с нея и тя ми се напука, би ме заболяло! И бих търсила други, по-добри смеси. От самоуважение. От стремеж към по-естетичното. Не бих се хванала като удавник за сламка за точно този материал и да продължа да работя с него, получавайки все същия незадоволителен резултат!

Друг пример:

Украса, цветове и т.н. - всичко е що-годе сполучливо. Но самата торта под покритието - неравна, изхълмена. Добре, получило се е така, и на мен ми се е получавало. Е как обаче не го вижда човек, че му се е получило така? Защо не се обърне за съвет, как може да се предотврати? Защо поне не го спомене, тогава някой все ще има повод да му даде съвет или да сподели собствен опит? Ако не тук в този сайт, то другаде някъде? Но не. Следващата торта - пак е така. И по-следващата. Хм. Как да се разбира това? Че конкретния изработващ е достигнал тавана на развитието си? Че толкова му е разбирането за естетика?

Вместо тези споменати случаи да се оплачат от материала, да го оценят като не добър, те качват снимка към рецепта!

Точно за да не се засегне никой, се пишат коментари от рода на Страхотно, Чудесно, и т.н. , а никой не смее да каже: да, ама ти е изхълмена тортата! или пък: замисълът ти е добър, но изпълнението не. Аз също не. Най-често мълча изцяло, за да не двуличнича. Все от криворазбрано чувство за такт. За мен това е много обезкуражаващо.

И още нещо, с риск да ви отегча. Забелязах, че напоследък аз съм единствената, която си прави труда да споделя открито опит. Към общо 2 рецепти - медено-захарно тесто и марципан Варна - има вече безброй снимки! Толкова много фигурки, толкова много мотиви - но никой не си прави труда да седне и да опише направата им, а после да качи снимките си към нея. Не, всеки качва само обобщаващи снимки и чака да го похвалят, да получи признание, но не му минава през ума и да даде нещо на сайта.

Всичко това е свързано с тортите и затова го казвам тук. Съжалявам, ако не му е тук мястото.

Поздрави!
Ралица
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот neli1100 » чет апр 05, 2012 2:25 pm

Рали,така е.
Затова ,аз този път си позволих,да малко грубо ,но доста дирекно,защото през годините,все да спазвам уважително отношение,оставам с неизказано конкретно мнение,не към труда и старанието ,а към незадоволителния резултат.Видимо ,толкова критика има по някои изпълнения,но ако си позволя да ги спомена,ето го резултата.
Разбира се,аз виждам и моите недостатъци по -пътя си ,но те именно са ме карали да дерзая.И имам още толкова много неща да уча,които ми се иска да създам.
Ние затова сме тук,да сме искренни с похвалите и с критиките.Да си бъдем полезни и преди всичко приятели.
Лично аз много пъти съм искала да покажа такава рецепта,,стъпка по стъпка,, и имам такива опити,един ,два.Просто съм забелязала,че болшенството съфоромници са се хванали за едно и също ,макар видимо не е толкова резултатно и няма никакъв смисъл,защото ето го резултата.Започваме личностно отношение.
Когато става въпрос за работа,не би трябвало да се мешат правилата с отношенията.
Опитвала съм да давам съвет,много по-на преди ,писала съм ,но като че ли не ми се занимава ,точно по причината ,която ти описа.

Вичко това можех да го напиша на лични съобщения ,но умишлено го споделих тук.
"Плачех, че нямам обувки, докато не видях човек, който нямаше крака." Неизвестен автор.

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот neli1100 » чет апр 05, 2012 2:31 pm

Aliana ,Elti много добре сте изказали,това за ,което аз не намерих подходящите думи и език!

Поздрави,на всички изказали мнение и не изказали.
Нели.
"Плачех, че нямам обувки, докато не видях човек, който нямаше крака." Неизвестен автор.

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот xevi » чет апр 05, 2012 4:00 pm

Важно е да се знае, че месечните конкурси винаги са били с цел да добавим нещо интересно на сайта, но по никакъв начин не представляват някакво професионално мнение за качествата на участниците в сайта. Нито ние, нито гласуващите потребители имаме специална квалификация, но с конкурсите става по-забавно, а е и начин да видим пак и да не забравяме най-популярното през изминалия месец. Приятно е да спечелиш или "победиш", но не трябва да се възприемат твърде сериозно - нито са кастинг, нито гласуващите са жури, няма дори и награда.
Ето и как избираме участниците:
- конкурс за рецепта - гледаме рейтинг, коментари, снимки и дата на добавяне на рецептите, избираме най-популярните 5-10 рецепти. Целта е да си напомним какво е било интересно през месеца и да добавим емоцията от гласуване :) Критериите са обективни.
- конкурс за снимка - разглеждаме всички снимки за месеца, по категория и избираме 5-10 от всяка категория, които решим, че са най-добри. Отново целта е да си припомним какво е било интересно и да добавим гласуване. Нямаме точни критерии за избиране, избират се най-запомнящите се и най-хубавите (според нас - композиция, качество, аранжировка на храната). Никога целта не е била да избираме само перфектни снимки, целта е да обобщим месеца. Изборът зависи от това какво е имало през месеца - по-слабите месеци са по-малко снимки, по-силните - повече.
- конкурс Сладкарска работилница - едва три са правени досега, явно никой не го отчита това. Още в началото си казахме, а е и ясно, че нямаме голям опит, но няма кой друг да го прави . Приемаме критики и коментари, напътствия и съвети, мрънкането не ни помага.


Elti
Идеята да има пред-конкурс, когато се избират снимките ни беше дошла в началото, но е неосъществима. Първо, че ще се окаже един и същи конкурс два пъти (първо избери първите 10, после първата 1 от тях) и второ, че снимки на месец идват по няколкостотин, едва ли някой ще има нерви и желание да цъка една по една.
Въпросът "Къде са старите участници?" се задава във всеки един форум и отговорът е, че Интернет не е като реалния живот - хората могат да спрат да пишат или посещават поради много причини, винаги има нови, винаги има стари, които спират да пишат.

Aliana
Казах го веднъж, но ще се повторя. Няколко мнения подред обясняващи недостатъците на една конкретна снимка бяха неприятни за четене, на мен ми беше неудобно заради написалите ги.

Това за оценките и за неприемането на негативни коментари се е обсъждало и в други теми и моето мнение е, че те са така важни както и положителните. Но не за това става дума в тази тема.

Когато става дума за снимки, всеки се е постарал и за да си сложи снимката, явно харесва резултата. Няма лошо да се потърси мнението на останалите участници, ама искрено, но аз май само теб съм те виждала да казваш подобно нещо във форума. Щом другите не се чувстват комфортно да го поискат това е тяхно право, не им се сърди.


neli1100
Защо трябва да чакаш за да изразиш мнението си до момента, в който само се ядосваш? Не е проблемът, че си изказала мнение. Проблемът е, че двама нищо неподозиращи потребителя се оказаха изкарани във форума и работата им критикувана, да не кажа и по-силна дума. Те не са поискали критика, не са търсели признание, просто са споделили с всички останали това, което са сътворили.


Казвайки всичко това, искам да завърша, че чета мненията ви и разбирам какво казвате (как е друг въпрос :)), все пак не взимайте нещата твърде сериозно, тук сме за да ни е приятно :)

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот neli1100 » пет май 04, 2012 9:48 pm

Този месец класираните торти са много хубави!И тук искам да поздравя всеки един с творението си и да благодаря на екипа за това че се е спрял на всяка една от тях!
"Плачех, че нямам обувки, докато не видях човек, който нямаше крака." Неизвестен автор.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Предлагам нова категория в конкурсите

Мнениеот Aliana » пет дек 07, 2012 8:13 am

Здравейте отново в тази тема :)

От април насам, ако съм гледала и видяла правилно толкова рано сутринта ;), не е имало категория за оценка на детайл от украса. Някаква конкретна причина ли има за това? Не бих искала да дам конкретни примери за например торта с хлътнатини, но с хубави отделни детайли, не искам да обиждам никого. Но има такива торти.
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Вашето мнение”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта