Хартия за печене и алуминиево фолио

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот lucky6 » пет ное 04, 2011 3:04 pm

Здравейте!

Имам нужда от малко помощ и разяснение.
За да ми е по-ясен въпроса, едната страна на хартията за печене ще я нарека гладка, а другата - матирана. Кажете ми има ли значение и накъде е правилно да сложа хартията в тавата? Коя страна е към тавата и коя към сладкиша? Признавам си честно, че досега съм я ползвала и в двете посоки... Разлика съществена не виждам, но ми е неудобно, че не съм наясно... :(
За алуминиевото фолио са ми казвали, че гладката страна е отвън към фурната, а "матираната" отдолу към яститето. Обаче ако някой ми обясни защо ще съм благодарна.
За някои питането ми може да е смешно, но пък искам да се науча да ги ползвам "правилно" :?


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот Aliana » пон ное 07, 2011 6:30 pm

Още вчера исках да ти отговоря, но едва сега намирам време.
Нито при хартията за печене, нито при фолиото играе роля коя страна ще ползваш. Дори за хартията за печене не бях чувала, че има разлики - моята например е съвсем еднаква от двете страни.

При фолиото се получава гладка и матирана страна в последната работна стъпка от производството, когато две ленти фолио биват прекарвани едновременно между два валяка. Така се удвоява производството без да се увеличава ползваната техника. Тази страна на лентите, която е откъм валяка, става лъскава, а "вътрешната" страна остава матирана. Само по тази причина фолиото има две различни страни, а не защото това трябва да бъде така.
Съвсем педантично погледнато фолиото има следните физикални свойства: лъскавата страна отразява по-добре топлината, докато матовата е по-склонна да я превежда. Това би означавало, че ако искаш да запазиш нещо топло, би трябвало да го увиеш във фолио с лъскавата стана навътре. Ако искаш нещо студено да си остане студено - би трябвало да се увие с матовата страна навътре. Това е на теория. На практика при температури под 500 С това не игре роля.

Хората, защитаващи каквато и да е позиция за "правилна" страна на фолиото, не разполагат с някакви доказателства. Просто е въпрос на навик или защото са чули от някого, че така трябва :)

Поздрави :love:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот xevi » вт ное 08, 2011 2:32 am

В крайна сметка, ако няма разлика, дори някой да ти каже, че досега си ги ползвала "грешно", би ли имало значение? :)

Аз хартията хич не я гледам дори. В началото й се чудех - пипах от едната, от другата страна, но след няколко опита установих, че от нито едната страна не залепва. За алуминиевото фолио когато се сетя слагам лъскавата страна отвътре (заради отражателните способности, които Aliana споменава), но и когато не се сетя резултатът е същият :)

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот Makaweli » вт ное 08, 2011 6:47 am

В интерес на истината досега не бях се замисляла за хартията за печене. За алуминиевото фолио знаех за отражателните свойства. След зададения въпрос прочетох доста неща в нета, но нищо различно от това, което Рали пише :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 650 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот ma_rri_na » вт ное 08, 2011 10:33 am

За алуминиевото фолио , Aliana е напълно права. На съдовете от алуминиево фолио за еднократна употреба гладката страна е отвън. Разликата е единствено в дебелината на фолиото.
Ползвала съм поне 4-5 вида хартия за печене и не съм забелязала да има две различни повърхности. Разлика има в цвета - кафяв, бял и в дебелината на листа - предполагам зависи от това с какво е импрегнирана хартията - някакъв тип масло, силикон - такъв от който правят силиконовите форми за печене.
Бялата хартия е по скъпа и издържа повече - 3-4 печения, докато кафявата по бързо прегаря.

Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот lucky6 » ср ное 09, 2011 10:37 pm

Благодаря ви, момичета!

Всеки път въртя листовете хартия и фолио и си мисля, че ако някой ме види сигурно ще ми се смее как неграмотно ги ползвам! А как само четях опаковките.... и се чудех защо не пише накъде е правилно да се ползват?!
Благодаря още веднъж!

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 1001 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот mamcheto61 » ср ное 09, 2011 10:53 pm

:D :D :D ей и аз не съм се заглеждала в хартията,пък фолиото го ползвам кога както ми падне.. :D :D хартия почнах да ползвам отскоро..все си карах по стария начин..намаслен вестник..ужас..само кви шарени ставаха блатовете за рулото.. :D :D

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот Aliana » чет ное 10, 2011 1:05 pm

Хахахаха, с този вестник ме умори! :D :D :D :D :D
Аз пък знам друг трик с вестник, е, по-точно с амбалажна хартия, но при липса се прави с вестник: Изстинали и поизсъхнали печива - тутманици, софиянки, банички - се увиват във вестник, но не стегнато, а хлабаво. После пакетът се намокря добре под струя вода. Слага се в загрята фурна за 5-10 минути. Печивото става като прясно опечено! Зависи колко голямо е парчето и на колко ката е увита хартията, но при всички случая се получава прясна закуска :thumup: :wink:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
lucky6
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 6 рецепти от lucky6
:: 12 снимки от lucky6

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот lucky6 » чет ное 10, 2011 1:48 pm

Като заговорихте за вестници, се сещам да ви разкажа за последната бисквитена торта, която получих за десерт преди 20 години в училищния стол. Розовото парче беше наредено така: дебел мокър слой вестници, нишесте, бисквита, нишесте, вестници, нишесте.... Като се оплаках ми дръпнаха чинията и казаха щом съм капризна да искам майка ми прави обяд вкъщи.... :roll:

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Хартия за печене и алуминиево фолио

Мнениеот Aliana » чет ное 10, 2011 3:02 pm

:o :o :o
И аз ги помня тези нагли особи от онова време... Мижитурки, които си избиваха комплексите на по-беззащитни от тях - учители на ученици, шефове на служители, служители на чистачи, лекари на пациенти, продавачи на клиенти, шофьори на пътници... :thumdown: :thumdown: :thumdown:

И макар, че вестника е всестранно приложимо пособие, все пак си била права да откажеш да си набавиш нужната целулоза по този начин :wink:
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта