КУХНЯТА НА НАШИТЕ СЪСЕДИ

Дъра-бъра за всичко в кухнята
apostol
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

КУХНЯТА НА НАШИТЕ СЪСЕДИ

Мнениеот apostol » вт май 13, 2008 4:59 am

Много нашенци пътуват през лятото до Турция, където и курортите, и обслужването са на ниво. Всички са очаровани от турската кухня, но тя е малко известна в България. Запознайте се с няколко великолепни турски рецепти:


РИБА НА ФУРНА

Почистваме няколко филета от бяла риба и ги сваряваме за 10 мин. в подсолена вода. Изваждаме ги и ги накъсваме на едри парчета.
В един тиган загряваме зехтин. Запържваме в него 1 глава лук, нарязан на полумесеци. Прибавяме една ситно нарязана чорбаджийска чушка, няколко нарязани гъби, разбъркваме. След това прибавяме и няколко обелени домата, нарязани на кубчета. Задушаваме и подправяме със сол, бял и червен пипер. Наливаме в сместа малко мляко, доматен сок и вода.
Разпределяме зеленчуковата смес във гювечета. Върху зеленчуците подреждаме рибата, която осоляваме и подправяме с бял пипер, риган и червен пипер. Доливаме от соса, останал в тигана. Поръсваме обилно с настърган кашкавал и запичаме за 5 -10 минути в подгрята фурна.

ТУРСКА РИБЕНА ЧОРБА

В едно глинено гърне наливаме зехтин, прибавяме и бучка масло. Нарязваме няколко белени домата на кръгчета и ги пускаме в гърнето. Прибавяме няколко настъргани моркова, ½ глава лук, нарязана на полумесеци и една връзка нарязан магданоз. Поставяме гърнето върху котлона и разбъркваме. Върху зеленчуците поставяме филе от бяла риба. Подправяме с морска сол. Наливаме вода, докато покрие продуктите. Пускаме в гърнето 2 дафинови листа и кипваме чорбата.
Докато тя къкри на тих огън, забъркваме сока на ½ лимон с 1 жълтък. Доливаме малко от чорбата, подправяме с риган, чер пипер и сол. Разбиваме тази застройка много добре и я прибавяме към чорбата. Наливаме и малко бяло вино. След няколко минути снемаме от огъня.

ТУРСКИ ГЮВЕЧ

Загряваме в един тиган зехтин и запържваме в него 2 патладжана, нарязани на кубчета. След като омекнат, ги изсипваме в измазан със зехтин гювеч.

В същия тиган запържваме и 2- 3 обелени домата, нарязани също така на кубчета. Изсипваме ги върху патладжаните. Осоляваме зеленчуците и разбъркваме.

В същия тиган запържваме нарязаното на хапки (агнешко) месо. След време добавяме 1 глава лук, нарязана на полумесеци и една чорбаджийска чушка, нарязана на кръгчета. След като месото стане кафеникаво, го подправяме с много чер пипер, сол, червен пипер и сух риган. Разбъркваме и изсипваме в гювеча.

В друг, по- малък тиган загряваме зехтин. В него изсипваме 2 лъжици брашно и бъркаме, докато получим гладка смес. Прибавяме 2 лъжици доматено пюре и отново разбъркваме. Доливаме малко вода и кипваме сместа. Изливаме я в гювеча. Поставяме гювеча в студена фурна и го изпичаме за 2 часа.



ТИКВИЧКИ С ОРЕХИ

Настъргваме 1, 5 кг. измити и обелени тиквички на едро ренде. Задушаваме ги с малко бяло вино в 4- 5 лъжици зехтин. След като останат само на мазнина, ги снемаме от огъня и прибавяме към тях 100 гр. ситно смлени орехи. Прибавяме 5-6 скилидки счукан чесън и връзка ситно нарязан копър. Посоляваме, прибавяме оцет или лимонов сок на вкус. Разбъркваме и подравняваме ястието.
Украсяваме го със 100 гр. обезкостени маслини и нарязана на филийки глава лук.

БАЛЪК КЕБАП ОТ ИЗМИР

Нарязваме 1 глава лук на полумесеци и го запържваме в зехтин. След лукът се позапържи, прибавяме 1 едро нарязана зелена чушка, а след няколко минути и 1 голяма скилидка едро нарязан чесън. Разбъркваме добре. Доливаме малко бяло вино и оставяме да покъкри.
Не след дълго прибавяме и почистено и измито рибно филе, нарязано на хапки. Подправяме със сол, бял пипер и червен пипер, щипка захар. Отново разбъркваме добре. Към края прибавяме и един обелен домат, нарязан на кубчета. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме със сока на половин лимон и сервираме.

БАЛЪК КАВЪРМА

Нарязваме 150 гр. филе от бяла риба на хапки, овалваме го в брашно и го изпържваме до златисто в зехтин. Изваждаме рибата в чиния и я оставяме настрана.
В същия тиган доливаме още малко зехтин и запържваме в него една нарязана на ивици зелена чушка, две нарязани гъби и един обелен домат, нарязан на кубчета. Подправяме с лют пипер, сол и сух босилек. Връщаме рибата в тигана и разбъркваме добре. След това снемаме тигана от огъня и подправяме ястието с 1 скилидка ситно нарязан чесън и 1 ситно нарязана люта чушка.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта