Близалки,бонбони...

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
annapeeva
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 19
Регистриран на: нед апр 29, 2012 8:04 pm
:: 103 снимки от annapeeva

Re: Близалки,бонбони...

Мнениеот annapeeva » чет юни 21, 2012 1:32 pm

Както е обяснила Тransparanta така е и в моятя рецепта . Сока на 1 лимон спокойно заменя вин. какък . Прегледах камари испански кулинарни страници, е еее не открих и следа от захарните спирали. Тук правят много захарните, червени ябълки и кръглите близалки. Но по панаирите и фериите съм виждала, така че не спирам да търся. Ако забелязвяш на моятя снимка масата не е лъскава ( това се получава наистина при това изтегляне за което говори Тransparanta , гледала съм го на донументал но го правят машини) така че си мисля , че в дом. условия може все пак да се пробва . До скоро!


Потребителски аватар
Diddka
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 15
Регистриран на: ср юни 13, 2012 7:43 pm
:: 2 рецепти от Diddka
:: 27 снимки от Diddka

Re: Близалки,бонбони...

Мнениеот Diddka » нед юни 24, 2012 8:02 pm

Изображение
Тази рецепта я гледах веднъж по телевизията,и сега я намерих,надявам се са помогна.

Продукти:
1 ч. ч. + 2 с. л. вода

5 ч. ч. захар на кристали

2 с. л. + 1 ч. л. оцет

есенции с различни аромати

хранителна боя на прах в различни цветове

пръчици за близалки



Приготвяне:
Внимавайте! Разтопената захар е изключително гореща! Работете внимателно!

Сложете захарта, оцета и водата в тенджера на висока температура. Измервайте я с готварски термометър. Захарта трябва да достигне 160 градуса.
За да запазите тенджерата чиста и да предотвратите кристализирането на захарта, използвайте готварска четка. Потопете я в студена вода и избършете с нея вътрешността на тенджерата.
Сипете готовата захар върху 3-4 силиконови подложки. Ако искате да я оцветите и/ или ароматизирате, сега е подходящият момент. Добавете по няколко капки от есенцията и/ или боята към захарта. Разнесете ги с помощта на дървен шиш. Изчакайте. Трябва леко да изстине, за да можете да работите с нея, но не я оставяйте да изстине напълно, защото ще се втвърди. За да я омесите я хванете в края и започнете да я теглите, сгънете я и повторете отново. Продължете докато захарта стане лъскава, а цветът си разпредели равномерно.
Когато работите със захар е нужно да я поддържате гореща, затова просто отворете вратата на фурната и я оставете така, сложете силиконовата подложка пред фурната и работете.
Откъснете парченце захар с големината на орех и го оформете като топче. Сплескайте го с ръце. Промушете пръчица за близалка в него и сте готови.

Използвайте въображението си. С помощта на захарта с други цветове можете да правите очи, нос и т. н. и да получите човече. Можете да разтегнете два или три цвята един до друг и да приготвите бастунчета и панделки. Но винаги бъдете много внимателни, когато работите с гореща захар.

Transparanta
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: нед юни 17, 2012 8:54 pm

Re: Близалки,бонбони...

Мнениеот Transparanta » пет юни 29, 2012 10:18 am

mami48 написа:Привет Transparanta, преди доста години правех петлета,рибки,мечета и т.н. - имам такава преса от Русия.Съдържанието на сместа е - захар,вода,оцет и оцветител, само не мога да си спомня съотношението на изброените продукти,със същата смес захаросвах ябълки - малката ми дъщеря ги обожаваше. Дано, поне малко да съм ти била полезна, но това е всичко,което знам.Опитай все пак в малко количество - захар,малко вода - като започне да карамелизира прибавяш оцветителя - аз ползвах сладкарски бои, веднага след това трябва да оформяш това,което си решила,но най - добре си е със преса.Прощавай, пропуснах оцета -слага се със водата и захарта,накрая оцветителя.Лека вечер.

Благодаря, ще опитам, но с лимонов сок, не знам за какво е, но като пробвам ще направя снимки на, надявам се, сполучлив опит :thumbsup: Нямам преса, мисля да ползвам алуминиево фолио или оризова хартия и някакви формички за сладки, да видим... Все не ми остава време за това, а детето все пита, пита кога ще има "полезна близалка" :roll: Благодаря и на другите момичета, по-добре вкъщи да си правим сладките неща, поне ще знаем с какво са направени. Донякъде, разбира се :)

Transparanta
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 5
Регистриран на: нед юни 17, 2012 8:54 pm

Re: Близалки,бонбони...

Мнениеот Transparanta » пет юли 27, 2012 11:40 am

Опитах, но не стана. Не можах да ги отлепя, нямах силиконови формички, а явно не е достатъчно да е намазана друга формичка с масло... :cry: И вкусът не беше добър - киселичък, не й хареса на дъщеря ми, дайте съвет, момичета!


mis_val
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 67
Регистриран на: вт апр 19, 2011 10:07 am
:: 6 рецепти от mis_val
:: 152 снимки от mis_val

Re: Близалки,бонбони...

Мнениеот mis_val » пет юли 27, 2012 12:08 pm

Преди време майка ми правеше и даже ги продавахме :D Цялата махала "зарибихме" :tongue:
Тя ползваше форми за сладки,едни като печатчета,слагаше ги върху две пръчки и вътре им капваше олио,докато са горещи има слагаше клечки за зъби,след като се охладят подпъхваше острото на ножа и те се отлепваха.Е имаше и "фира" ,но ...А щом са ви кисели просто следващия път намали количестворто на оцета

tzveti79
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: нед апр 07, 2013 10:15 pm

Re: Близалки,бонбони...

Мнениеот tzveti79 » нед апр 07, 2013 10:21 pm

momi4eta, az sa6to probvah da pravq zaharni petlenza i otkrih, 4e vinen kamak i limonena kiselina sa edno i sa6to.az pak izpolzvah ozet i nqkolko kapki limonov sok.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта