Скариди

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Скариди

Мнениеот vg » нед сеп 02, 2007 7:26 am

Скариди

Скаридите са плуващи десетокраки ракообразни живеещи в сладка или солена вода. Има хиляди различни видове, като обикновено живеят близо до дъното или на средна дълбочина. От кулинарна гледна точка те са деликатес, присъстващ в кухните на много държави, богати са на калций и протеини, но са храна с ниска енергийна стойност.
Има няколко неща, които трябва да се имат предвид при купуването на скариди. За предпочитане са пресните пред замразените - те трябва да имат свеж аромат, в никакъв случай не трябва да миришат на амоняк и трябва да се съхраняват върху лед. При замразените е препоръчително скаридите да не са били почистени и обелени преди замразяване, защото това може да се отрази на вкуса и плътността им. Размразяват се в хладилник или студена вода, а не на топло или в микровълнова печка.
Въпреки, че за някои рецепти скаридите е по-подходящо да са цели - например, при печене на скара - е по-лесно да бъдат изчистени преди приготвянето им. Почистването включва премахване на главата, черупката с крачетата, вената (която всъщност е червото им) и опашката. Опашката може да се остави за по-естетичен вид на ястието, но не се яде.
Тези малки животинки слабо познати в България, но могат да бъдат приготвяни по най-различни начини и в комбинация с много други продукти - на салата, предястие, супа, ястие и т.н. На сайта можете да намерите традиционни и екзотични рецепти за приготвяне на скариди.

Салати и предястия със скариди

Ястия и супи със скариди
Екипът на "Веселият Готвач"


Kam
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 4
Регистриран на: чет дек 13, 2007 4:04 pm

Мнениеот Kam » пет дек 14, 2007 1:26 am

Салата от скариди.
За 4-6 порции:250-300г.скариди,1вр.пресен лук,ситно нарязан1ск.чесън-пресована,1обелен и нарязан на дребно лимон,200г.лека майонеза,4/6 парчета филе от сьомга,4/6 листа зелена салата.
Скаридите.лукът,чесъна,лимона и майонезата се объркват.Филетата от сьомга се оформят като фунии,пълнят се със сместа и се аранжират върху листите от зелена салата.

SweetyPie
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 51
Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
:: 12 рецепти от SweetyPie
:: 12 снимки от SweetyPie
Местоположение: някъде

Мнениеот SweetyPie » вт дек 18, 2007 10:09 pm

Kam написа:Салата от скариди.
За 4-6 порции:250-300г.скариди,1вр.пресен лук,ситно нарязан1ск.чесън-пресована,1обелен и нарязан на дребно лимон,200г.лека майонеза,4/6 парчета филе от сьомга,4/6 листа зелена салата.
Скаридите.лукът,чесъна,лимона и майонезата се объркват.Филетата от сьомга се оформят като фунии,пълнят се със сместа и се аранжират върху листите от зелена салата.

Предполагам ,че скаридите са обработени преди това. :D Въпроса ми е за съомгата сурова ли е или е пушена и с какви размери и дебелина са филетата(приблизително)?А сол и някакви подправки не се ли слагат?


:!: А хора с висок холестерол трябва да избягват да ядът скариди.Защото скаридите са с високо садържание на холестерол.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост