recepta

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
zoi4ka
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 3
Регистриран на: вт авг 19, 2008 11:34 am

recepta

Мнениеот zoi4ka » вт авг 19, 2008 1:12 pm

zdraveite nzkam da vi pomolq ako nqkoi znae kak se pravi sladko ot praskovi neka mi pi6e predvaritelno blagodarq


Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2523 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » вт авг 19, 2008 2:36 pm

Подбират се здрави добре узрели и твърди праскови. Измиват се на течаща вода и се обелват (или с тънко ножче, или се потапят във вряла вода, след това се охлаждат и се обелват). Разрязват се на четвъртинки. Посипват се със захарта и престояват около 6-7 часа, след което се поставят на огъня и се варят около 10 минути. Свалят се за 4-5 часа и отново се доваряват до необходимата гъстота на сиропа. Няколко минути преди да се свалят от огъня се прибавя лимонената киселина. Горещо, сладкото се насипва в сухи буркани и се затваря херметически с капачки. Бурканите се обръщат с капачката надолу до пълно изстиване.
Продукти: 3 кг праскови, 2 кг захар, 5 г лимонена киселина.
Друг вариант:
Почистват се по горния начин. Приготвя се захарен сироп, поставят се плодовете в него и се вари отначало на тих огън, а след това на силен. Варенето продължава до постигане на необходимата гъстота на сиропа. 2-3 минути преди да се свали сладкото от огъня се добавя 1 ч л лимонена киселина.
Прасковите може да се поставят и в предварително приготвена варна вода (5 л вода, 500 г гасена вар), утаена и прецедена и да престоят 1-2 часа. След това плодовете се измиват обилно със студена вода и се варят.
Продукти: На 1 кг праскови, 1 кг захар, 2 чаши вода, 1 ч л лимонена киселина.

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнениеот vg » ср авг 20, 2008 12:36 pm

Рецептите ги добавихме и в сайта, за да могат всички да ги откриват бързо и лесно.

Сладко от праскови - I вид
Сладко от праскови - II вид


zoi4ka, ако искаш погледни и тази рецепта - Сладко от пияни праскови, алкохола топли през зимата :)
Екипът на "Веселият Готвач"



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта