Изискани френски рецепти

Дъра-бъра за всичко в кухнята
apostol
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Изискани френски рецепти

Мнениеот apostol » съб авг 30, 2008 5:10 am

ПАСТЕТ ОТ ГЪШИ ДРОБ В ТЕРИНА

Разделяме дроба на две и внимателно го почистваме от всички жили и кръвоносни съдове. След това го накъсваме на малки парчета. Посоляваме ги обилно и подправяме с бял пипер, индийско орехче, канела, малко счукан карамфил и вегета. Поръсваме и с коняк. Покриваме съда, в който се намира черният дроб с фолио и ги поставяме за една нощ в хладилника.
На другия ден поставяме дроба в правоъгълна, плоска, керамична терина и го заглаждаме с пръсти.
В голяма плоска тава наливаме вряща вода и поставяме терината за 30 минути в нея и то така, че водата да стига до горния ръб на терината. Поддържаме кипенето в тавата с помощта на бързовар.
След 30 минути изваждаме пастета и го съхраняваме в хладилник най- малко 8 дни, преди да го консумираме. Можем да го съхраним обаче не повече от 21 дни.


ГЪШИ ДРОБ С ЧЕРЕШОВ СОС

Нарязваме гъшия дроб на тънки филийки. Овалваме ги много добре в брашно, след което ги подправяме със сол, бял пипер, канела, индийско орехче, счукан карамфил и вегета.
Поставяме дроба в тефлонов тиган без никаква мазнина в него и пържим дроба по 2 минути от всяка страна.
В същия тиган загряваме малко масло. В него поставяме конфитюр от цели, обезкостени череши. Варим няколко минути и изливаме върху гъшия дроб.


ГЪШИ ДРОБ С ГЪБИ И КАРТОФИ

Отрязваме тънка филийка от черния дроб и я набраздяваме леко по повърхността. Поставяме я без мазнина в нагорещен тиган и я изпържваме добре и от двете страни. Подправяме с бял пипер и сол и изваждаме я в чиния.
В друг тиган загряваме малко зехтин. В него пускаме един картоф, нарязан на тънки надлъжни ивици. След като те станат златисти, прибавяме и няколко гъби пачи крак, нарязани на ивици. Пържим още 2- 3 мин., посоляваме, подправяме с бял пипер, разбъркваме и изсипваме върху дроба в чинията.




ЦИТРУСОВИ ПИЛЕШКИ ХАПКИ

От 1 лъжичка настъргана кора от лимон, 2 лъжици лимонов сок, ½ лъжичка настъргана портокалова кора, 2 лъжици портокалов сок, 2 лъжички кафява захар, 1 лъжичка лют пипер, 1 лъжица зехтин и сол изготвяме марината.
Нарязваме 500 гр. пилешко филе на хапки и го поставяме за една нощ в маринатата.
На другия ден постиламе дъното на една тавичка с алуминиево фолио, върху което нареждаме пилешките хапки. Поставяме в предварително нагрята фурна и печем при 250 градуса 15 минути.



ТЕЛЕШКО ФИЛЕ С КОСТЕН МОЗЪК

Нарязваме няколко моркова на тънки ивици и ги запържваме в зехтин. След време ги заливаме със сока на половин лимон и половин чаша бяло вино. Задушаваме ги така около 15 минути.
В центъра на голямо парче алуминиево фолио поставяме парче телешко филе, дебело поне 2 пръста. Върху него подреждаме парченца костен мозък. Около него подреждаме няколко небелени скилидки чесън, накъсан дафинов лист, мащерка и задушените моркови. Подправяме със сол и бял пипер, след което добре завиваме фолиото.
Поставяме пакета в подгрята фурна и го печем при 180 градуса 10 минути. Сервираме филето в чиния, след като сме отстранили внимателно фолиото.

ПИЛЕ СЪС ШАМПАНСКО

Нарязваме на кубчета 1 морков, 1 глава лук и резен целина.
В един гювеч поставяме обърната надолу чиния и върху нея разполагаме пилето. Прибавяме и нарязаните зеленчуци заедно с едно букетче, подправяме със сол и бял пипер. Наливаме 1 чаша шампанско и черпак пилешки бульон. Поставяме капака и го измазваме с тесто.
Печем два часа във фурната при 220 градуса.
Накрая изваждаме пилето, нарязваме го и го сервираме, полято със сос. Той се приготвя както следва:
В една съдинка кипваме чаша шампанско, наливаме чаша пилешки бульон и още толкова течна сметана. Варим няколко минути, след което сосът е готов.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


fifi
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 16
Регистриран на: вт сеп 16, 2008 8:31 pm

Мнениеот fifi » ср сеп 17, 2008 2:51 pm

Zdravei, za fois gras li stava vapros?


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост